1 635 4

Волтова дъга уби 50 щъркела в Елховско

Инцидент край село Малко Кирилово

Волтова дъга уби 50 щъркела в Елховско
Константин Карагьозов

Волтова дъга уби голям брой щъркели край елховското село Малко Кирилово. В четвъртък сутринта в РИОСВ са постъпили два сигнала за умрели и ранени щъркели след разклона за населеното място, като според подалите ги, причината е била волтова дъга.

След като извършили оглед на мястото, старозагорските екоинспектори намерили около стълбовете на минаващ далекопровод от село Малко Кирилово за село Гранитово около 50 умрели екземпляра и още 4 във влошено здравословно състояние – всички от вида „бял щъркел“, предаде presstv.bg.

Ранените птици са транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за оказване на медицинска помощ. От РИОСВ са уведомили електроразпределителното дружество EVN за изясняване причината за смъртта на останалите щъркели.

Белият щъркел (Ciconia ciconia) е защитен вид, който е включен в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Когато някой намери животно или птица от защитен вид в безпомощно състояние, да потърси съдействие от съответната регионална инспекция или горско стопанство.

Ямбол / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Насо
  Отговор
  1 12:54  11.08.18
  Някой да понесе вина ,хората ги гледаха месеци в домовете си даваха си от залъка ,а evn ги уби за миг.
 • Янко
  Отговор
  2 13:07  11.08.18
  И кой е виновен кой как кой никой
 • ТъпСъм
  Отговор
  3 13:28  11.08.18
  Сега паплачта от енергото да ги развъди наново,боклуците много добре знаят животинките къде си правят гнезда,що не са взели мерки?!
 • 4 21:00  11.08.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай