644 1

Общините са поискали общо 300 млн. лв. допълнителни средства

Предоставените средства са средно 12 лева на глава от населението

Общините са поискали общо 300 млн. лв. допълнителни средства
Константин Карагьозов

Искания за 300 млн. лева допълнителни средства за общините са постъпили в Министерството на финансите от началото на годината до 10 август. Оттам изтъкват, че към момента са удовлетворени около 30% от пожеланите средства.

Средно на глава от населението предоставените средства са 12 лева. Предоставените допълнителни средства на общините в Северна България са за 18 лева на човек, а в Южна - за девет лева, показват данните на финансовото министерство, споделени от БНР. Заради по-слабото икономическо развитие на северната част от страната, около 40% от исканията на общините са удовлетворени там.

За сравнение - в Южна България засега местните администрации са получили 20% от поисканите допълнителни трансфери, като разликата се обяснява с "по-добрия приходен капацитет на общините в тази част от страната".

От финансовото министерство подчертават, че с постановлението на Министерския съвет се отпускат 87 млн. лева за общинските администрации. Други 111 млн. лева са предназначени за София и Пловдив, но те са предварително разчетени в централния бюджет.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Пешо
    Отговор
    1 17:34  11.08.18
    Колкото и средства да дават вече на Северозапад - късно е вече. Няма оправяне. Тъпите политици тотално съсипаха тази част на Родината и процеса е необратим.

Напиши коментар:


Публикувай