Last news in Fakti

14 Август, 2018 22:00 3 516 23

Застрахователите предлагат лимит на обезщетенията по „Гражданска отговорност"

  • кола-
  • застраховка-
  • гражданска отговорност
Застрахователите предлагат лимит на обезщетенията по „Гражданска отговорност" - 1

Обезщетенията за неимуществени вреди, които се изплащат на наследниците на загинал при пътнотранспортно произшествие, да бъдат ограничени до определен таван, предлагат от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Застрахователите смятат, че ограничението трябва да е до около 40 000 лв. за най-близките роднини, а за останалите - чувствително по-ниско. Обезщетенията за неимуществени вреди са компенсация за претърпени болки и страдания от загубата на близък, пише в. „Сега“.

Те се изплащат по застраховката "Гражданска отговорност". Така браншът ще се опита да намали огромните разходи, които му се стоварват след наскоро прието решение на Върховния касационен съд (ВКС), което разтваря широко достъпа на роднини и близки до право на компенсация. В края на юни ВКС определи, че освен съпрузи, деца и родители на загинали за обезщетение за неимуществени вреди може да претендират също така братя, сестри, баби, дядовци, внуци и хора, с които преди смъртта си починалият е създал "трайна и дълга емоционална връзка". При това претенции могат да се предявят не само в случаите занапред но и при тези, за които не е изтекъл 5-годишният давностен срок.

Както в. "Сега" писа, това е една от причините през миналата седмица почти всички застрахователни компании да завишат наведнъж с около 50 лв. цената на застраховката "Гражданска отговорност". Така от началото на годината полицата, която години наред бе задържана на ниски нива, скочи с близо 100 лв. и по всичко личи ще продължи да поскъпва.

В началото на август Комисията за финансов надзор (КФН) е изпратила писма до застрахователите, с които ги приканва да изработят план как ще покрият новите искове по застраховката "Гражданска отговорност", които се очаква да завалят от роднини и близки на загинали на пътя след решението на ВКС.

"Кръгът вече е почти неограничен, докато сега застрахователите заделят резерви горе-долу за около 2.5 наследници", обясни главният секретар на АБЗ Нина Колчакова. Ако трябва на новите правоимащи лица да се изплатят всички обезщетения в размера, в който вече са обезщетени най-близките - съпрузи, деца и родители, цената на "Гражданска отговорност" трябва да стане към 800-900 лв., посочи тя.

От АБЗ правят уговорката, че все още е трудно да се каже как точно решението на ВКС ще се отрази на пазара, защото няма съдебна практика. Съдебни решения обаче ще има до една година, тъй като става дума за допълнителни искове по вече приключени преписки и изяснени вина и обстоятелства около инцидентите.

Застрахователите са разработили два варианта при средна цена на обезщетение, което се присъжда от съда в момента 95 000 лв. на човек и средно по 650-700 смъртни случая на година. Първият разглежда увеличаване на броя на сегашните лица с право на обезщетения с нови 2.5 нови наследници и показва, че това ще струва 800 млн. лв. допълнително на застрахователите. При четирима нови ищци разходите скачат до 1.3 млрд. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 експерт

    43 0 Отговор
    МАФИЯ.

    Коментиран от #18

  • 2 Име без име

    27 0 Отговор
    Милиард а... и половината при адвокатите...

    Коментиран от #15

  • 3 Санкция

    49 0 Отговор
    Значи, щт плащаме повече, за да получаваме по-малко. А, като фалира застрователя , както днес обяви фалит ”олимпия” (през месец май от КФН казаха, че са им гарантирали че са стабилни), ще трябва да се застраховаме наново, защото ”гражданската” става невалидна.
  • 4 българина

    31 1 Отговор
    аз предлагам който има щета по го през предходнагодина цената по две, който няма цената на половина, всичко останало е обир!
  • 5 Гост

    23 1 Отговор
    Искам да пожелая на тоя който е предложил 40 000, да изпита дали са достатъчни и ще се почуства ли обезщетен.

    Коментиран от #7

  • 6 Борец за права!

    24 2 Отговор
    А бе тия нагли и ненаяли се застрахователи на кой свят живеят? Ако техен член от семейството загине в ПТП дали 40 000 лв. ще ги удовлетворят?!? Знам отговора и той е НЕ! Щом вдигат цената на ГО трябва да вдигнат и нивата на обезщетения - минимум по 100 000 лв. за наследник на починал! Който не го устройва да не предлага застраховка грд. отговорност и съотв. да не прибира парички от хората! То не може хем ку.а до края, хем душата в рая!!!
  • 7 НАТО ВЕЦ

    11 4 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Макар че те разбирам, не пожелавай такива неща. Не си взимай грях на душата заради бездушници. Истината е, че трябва да ги осурвакаме, че да им се наместят мераците.

    Коментиран от #14

  • 8 1234

    5 2 Отговор
    срещу 580 получаеаш само надежда че докато си здрав не мислиш за тия 580 лв... стигне ли се до там..!умрял си и то по беден с 580 лв по малко
  • 9 Стамат

    24 2 Отговор
    Само да попитам наглите застрахователи ако ГО не е задължителна колко ще струва 10-20лв. не повече😡
  • 10 Гост

    22 2 Отговор
    А каква им е печалбата за изминалите 5 години? Всичко са изчислили за евентуалните бъдещи разходи, ама за останалите печалби от последните 5 години нищо не казват. Със сигурност са над 1.млрд.лв.
  • 11 Иванов

    17 1 Отговор
    Нека Бойо да провери какви заплати и бонуси вземат шефавете в застраховането и да бъде така добър да оповести информацията. Аман от алчни и лакоми бай гани! Нямало картел? Има, има!
  • 12 Plovdiv

    14 3 Отговор
    Време е отново да се влезе в "парламАнта", както през 1997 г... Ама тоя път не оня да ходи и да вика: "Момчета, моля ви не трошете, един стол струва 2000 лв", а тая Кочина да бъде подпалена и използвана като нужник, поне за да изпълни предназначението си.

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "НАТО ВЕЦ":

    Вече съм губил.
  • 15 Пешо

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Име без име":

    А чрез адвокатите - при съдиите! Т. е. сами си определят колко пари да си делкат. ДАНС спи или делкат със съдиите.
  • 16 Джони Павето

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Plovdiv":

    Давай, аз ще съм вторият! Тези идиоти само си вдигат заплатите и за народа не мислят. Нужно е да ги нашамарим едно яко, а което става за секс и по една патка иначе ще ни изморят от скъпотия!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 мразя политици

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "експерт":

    Трябва да се премахне задължителната застраховка! Който стори ПТП да отговаря сам за стореното! Борисов, Цецка и останалите десни нали забраниха комунизма, а налагат тоталитарен рекет за солидарност при ПТП? Това е престъпление и трябва да ги осъдим защото нарушават и НПК, Конституция, а и държавно насила наливат пари в частни ЗК и на пратика превръщат държавата в рекетьор обогатяващ частни фирми. Няма ли поне една Прокуратура и Съд да обвинят и осъдят висши държавни служители за престъпленията им? Толкова ли ви е страх за поста и заплатката?
  • 19 Алипи

    11 3 Отговор
    Обирджии и заспал народ. Като не им излизат сметките да се откажат от застраховането. Къде отиват парите на изрядните. Лакомия ей. Голяма лакомия. До кога да ги търпим. Беден застраховател няма.
    Всичко краде на поразия.И простия народ плаща.
  • 20 Баш майстора

    12 0 Отговор
    700 загинали по 95000лв прави 66,5млн лв. Дори на 6,5 човека от семейството да дадат по 95хил лева(каквито са голеемите страхове на застрахователите, пак е под 617.5млн лв. Кви са тия 1.3млрд разходи не знам. Или искат на всеки даден лев за пострадал и те да прират по толкова. А ако броя на жертвите накрая се окаже по-малък, ще поевтинее ли застраховката?
  • 21 КККК

    2 0 Отговор
    А я сега същите да кажат, колко пъти точно са изплатили пълната сума за починал или пострадал човек.
  • 22 Луд с кирка

    0 0 Отговор
    Нищо не заслужават. Мекерета. Само лобират, направо корумпират висши държавни хало.ъзни структури и после си разиграват коня. КФН начело с фръцлата с 13 бона месечна заплата е съучастник в поредния обир на обикновените граждани на територия българия, останали по знайни и не знайни причини тук.
  • 23 Ранко

    1 0 Отговор
    Абе хора.Не разбирате ли че трябва преврат в тая държава,и бесилки на всички управлявали досега.Бивши и настоящи..Тогава може да им светне нещо на бъдещите министри.Румен Радев да грабва Армиятя и да опандизи тоя дебелоглавия.Всичко е от него.След като не може да контролира държавата ,няма работа там.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове