Last news in Fakti

18 Август, 2018 21:29 2 424 28

7000 аборта са направени за първото полугодие

  • бебе-
  • бременост-
  • аборт

Реалният брой на прекъснатите бременности обаче е по-голям

7000 аборта по желание са направени за първите шест месеца на годината. Това означава, че средно около 40 жени на ден се подлагат на тази процедура, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Общо прекъснатите бременности през този период са почти 12 000. Това значи, че спонтанните аборти и премахването на плода по медицински показания взети заедно, са по-малко от броя на извършените процедури по избор на жените.. В същото време, според статистиката на центъра за първото полугодие у нас са проплакали 26 908 новородени. Простата сметка показва, че всяко трето бебе не се ражда.

В България всяка година са регистрират общо между 25 и 30 хиляди аборта. Половината от тях са по желание. Реалният брой на прекъснатите бременности обаче е по-голям, тъй като за разлика от държавните болници, частните клиники не са длъжни да подават информация до НЦОЗА. Така според специалистите абортите у нас може да достигат на половината на ражданията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    7 4 Отговор
    Амо като се е@ът кат маймуни,и по голям ще става!
  • 2 Гост

    33 4 Отговор
    Като млади правят аборти, а след това на 35 чакат по инвитро центровете.

    Коментиран от #3

  • 3 goni

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Не си прав!:) Некой, като Ленчето Йончева чакат до 50г.! Да и е живо и здраво детето! Апа, кой че го отглежда?:) Ама, преди всичко кариерата!:)
  • 4 Чурулик чурулик

    12 5 Отговор
    И за кво ше раждате ? Роби на системата и олигарсите аре нема нужда на таз планета трябва нищо да не се ражда щот живота е безмислица

    Коментиран от #6

  • 5 Иванов

    14 3 Отговор
    Обръщам се към българките. Знаете ли кой спечели ВСВ? Руснаците? Не. Рускините я спечелиха! Тогавашните руски жени бяха свитици! Днес ние изчезваме от картата на света и утре, когато се върнем чрез прераждане ще сме доста мургави. Защото вие предпочитате да сте потребителки, но не и майки! Това трабва да го осъзнаете добре!
  • 6 Иванов

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Чурулик чурулик":

    И аз го мисля това, но до Съдния ден- Гмар тикун, ние ще се прераждаме и все таки остават едни 200- 300 години, тоест 4- 5 прераждания. Трябва достойно да ги изживеем. А нещата няма да са все така. България ще има и добри моменти.

    Коментиран от #13

  • 7 Orthodox

    10 6 Отговор
    Народ, който убива децата си, няма бъдеще! Човешкият закон може да позволява детеубийството, срамежливо наричано "аборт", но Божията воля категорично го забранява и когато тя се потъпква, възмездието няма да закъснее. Както беше казал един православен духовник от наше време, "кръвта на убитите младенци вика към Небето за отмъщение".

    Коментиран от #9, #12

  • 8 Хигиенист

    9 2 Отговор
    Трябва да се организират масови аборти сред ,,малцинствата,,
  • 9 Валя

    8 7 Отговор

    До коментар #7 от "Orthodox":

    Тия религиозни аргументи са изтъркани не струват
  • 10 Естествено

    9 4 Отговор
    Когато една жена не иска да е майка, то логично е да направи аборт. И религиозните сектанти по-горе да не дават акъл. Всеки има глава на раменете си.

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Истината

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Orthodox":

    НЕ извращавай Библията! Ти си лъжец! НИКЪДЕ в Библията не пише такова нещо, знам! Православните НЕ СА истински Божии служители, а сектанти, следователно слуги на дявола! А в Библията пише, че преди всичко Господ е дал на хората СВОБОДНА ВОЛЯ!!! НИКОЯ ЖЕНА не може да бъде морално задължена да става майка насила след като не иска!!! ЕТО ТОВА е престъпно и противоестествено деяние!!! Колкото за абортите, не трябва да се стига дотам, ЗАТОВА ВНИМАВАЙТЕ, ПАЗЕТЕ СЕ СТРИКТНО!!!
  • 13 Чурулик чурулик

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Иванов":

    Да бг ще има хубави моменти но ако си имал дядо партизанин иначе кучета те яли
  • 14 ala-bala

    1 0 Отговор
    При тази информираност е странно, че толкова мн.аборти се правят?! Явно цената на контрацептивите е недостъпна. Как да накараш млада жена да роди в БГ, 2/3 от заплатите заминават за храна...а другата 1/3 за комунални разходи. И как да си гледаш децата? Нищо-нали политиците отчитата дейнист, купуват си скъпи имоти и се чудят от къде как да изсмучат....Няма шанс за целокупното БГ население. Дерзайте!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 БАТ ЯКО ПЕРДАХОВ

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Ми трансформирай си пола, па раждай ве... кой ти пречи! Ама не нападай с тъпи приказки жената, че да не дойда ве!!! Аз пък знам жени на мои приятели дето никога не щат да имат деца!... Познавам и абортирали... Право на избор, фанатико!!!

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Дрън-Дрън

    4 1 Отговор
    Ае, чшшш, Венци, това сайтче е предимно за отмора и развлечения. Кой го интересуват тия досадии!? Нахъсваш псетата тука да се джафкат едно друго, скука. Вземи пример от твоите колежки тук. Пиши като Венелина за секс, като Милена за мистерии и т. н. Ако ще я караш така, мести се в БНТ-то, там ще ти се зарадват. Аре по темата, едно практично и полезно съветче от мене: правете anal sex, та да не стигате до тази статия, щот абортите са и опасни, и рисковани, и скъпи! Аре чао!

    Коментиран от #23

  • 22 Гост

    2 4 Отговор
    Като не искат да забременяват, много просто, една проста, но умна циганка е казала по телевизията: ами, когато не искаме деца, спим на отделни кревати.
    С други думи: не правете секс, щом не искате деца!

    Даже и циганите имат повече достойнство, отколкото животното наречено българин/българка!

    Коментиран от #28

  • 23 Gemini

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Дрън-Дрън":

    Давай ги тез съвети на неуките в секса и незрелите, приятелю. Това го знам по-добре от теб. Аз мацката само в г*за я ш*бам редовно, никога отпред и тя страшно се кефи. Колкото за деца, и двамата не искаме, а тя направо изпада в истерия при мисълта, за нищо на света не дава да и го сложа отпред, а и аз нямам такъв мерак де, след като ми пуска по-хубавота екстра в задния двор. Щастливец съм аз, зеленейте, ха ха ха ха ха.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Lady

    4 1 Отговор
    Господ ще накаже вас, всички жалки мръсни мъжеподобия, които искат и смятат, че непременно всяка една жена трябва да ражда! За това си има определен типаж жени - едни са създадени с тази нагласа, други не! И ако една жена не иска да забременява, не иска бебе, никой и нищо не е в състояние и няма да я накара! Разбрахте ли фактите, мухльовци!?!? Що се отнася до изверги като вас, които имат наглостта дори да споменават Божието име - знаете прекрасно, че Господ мрази насилието под каквато и да е форма, но не ви отърва, нали!?!? Затова, скоро ще бъдете наказани - затова, че сте изчадия, насилници, тъпири и лицемери!
  • 27 Русчуклия

    2 2 Отговор
    Назовете истинските причини!!! Няма контрол над докторите, които водят бременността на жените. В Русе, в УМБАЛ "Канев", както и в цяла България се случват отвратителни неща с българките решили да забременеят и родят. Свръх скъпи апаратури се закупиха за новото АГ, но решиш ли да прегледаш плода за синдром на ДАУН, се оказва, че всичко е по документи. Трябва да отидеш в частен кабинет, защото в АГ-то няма подходящ скенер?!? Трябва да се води разследване на доктори, които след като уж са следили бременността на една жена, се ражда дете с Даун или друг синдром. Само в България няма контрол на докторите, които си вършат работата само заради парите от ЗК. Отиваш на ГТП с колата си - камера следи всичко, отиваш в хранителен магазин - камера те следи как пазаруваш, а когато жена ражда или остави бебето си на грижите на медицинските работници, камери няма?!?
  • 28 Рахат

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Какъв 'секс'бе, баламурник задръстен..??? Истинския секс да не е само х.я в пу... та...? И нищо друго. Има толкова секс-варианти, и безопасни, и суперяки, хем удоволствие, хем бебета не стават. Балък с балъците!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове