Last news in Fakti

15 Август, 2018 07:30 11 238 31

15 август 718 г. Хан Тервел спасява Цариград

  • араби-
  • хан тервел
15 август 718 г. Хан Тервел спасява Цариград - 1

15 август 718 г. арабите свалят обсадата на Константинопол. В резултат на битката Византия е спасена от разгром, а Югоизточна Европа запазена от арабското нашествие. Древните хронисти признават решаващата помощ на българската войска под ръководството на хан Тервел.

Обсадата на Константинопол през 718 г. е вторият мащабен поход на арабите (след 674 г.) да завладеят Константинопол, столицата на Византия. По онова време, само 95 години от възникването на исляма, арабските територии се простират на три континента - Азия, Африка и Европа. Покорени са бившите византийски провинции Сирия, Палестина, Египет и Северна Африка. В началото на 8 в. е покорено и Вестготското кралство в Испания. Арабите вече реално застрашават Европа чрез втори клин, като превземат ромейската столица Константинопол.

Така през есента на 717 г. огромна арабска армия потегля към Константинопол и го обсажда от всички страни. При това положение новият владетел Лъв III Исавър изпраща пратеници при българския хан Тервел с молба за помощ. Наследникът на Аспарух проявява забележителна държавническа далновидност. Изминали са едва 36 години от основаването на българската държава, през които Византия води непрекъснати войни против младата България. Тервел преценява, че арабското нашествие няма да спре с падането на Константинопол и тази заплаха е много по-страшна от Византия. Поради това той приема молбата на Константинопол за помощ.

Хан Тервел повежда българските отряди и достига в близост до Цариград. Още в началото на военните действия българите разгромяват 4000 арабски отряд, командван лично от арабския предводител Маслама ибн Абдел - Малис.

Впоследствие по заповед на Маслама арабите отсам Босфора изграждат два отбранителни вала - един срещу Константинопол и един западно срещу българите, с което да осигурят тила на 20 000 армия. Валовете обаче не спасяват тази 20-хилядна армия от българските войски.

Блокирани от българите по суша, арабите прекарват изключително тежка зима, като множество от тях умират от болести и глад. През пролетта на 718 г. хан Тервел нанася на арабите поредното поражение. Сухопътната армия на Маслама е разгромена. На 15 август 718 г. арабите вдигат обсадата и се оттеглят от Константинопол. Флотът е настигнат от морски бури и до Сирия достигат само пет кораба.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тервел

    87 2 Отговор
    В наше време е в ход третото поред ислямско нашествие, след арабското и османското. Този път, обаче, под прикритие на "бежанци", "майки с деца", "бременни" и с любезното съдействие, медийно, правно, логистично, политическо... всяческо на нпо-рките на Сорос/цру.
  • 2 ГосТ

    60 3 Отговор
    Добре че е историята (с изкл. на онея 500г с чалмите),че бъдеще не виждам. А от историята може да се поучим, че арабелите имат за заветна цел да превземат Европа. На живот и смърт. Чудя се, що не им видим сметката веднъж завинаги, барабар с чифутите, да ни е мирна главата
  • 3 българче

    6 104 Отговор
    Абе победил 4000 (това е едно село) араби и кой кат него.
    Добре, че не бяха 200 000, че тогава щеше да стане на тервелчета и тервелчоячета.

    Коментиран от #6, #19, #24

  • 4 Да го кажем направо.

    52 2 Отговор
    А когато нас ни мачкат и следва 500 годишно робство-тия от Европа седът и гледат...А Тервел реално спира арабите им по пъя към Европа...И всичко това само заради това,че Европа ненавижда Византия-затова и ние покрай тях губим държавата си-европейски интриганти и алчни идиоти..Между другото този сценарии се разиграва и сега-със ордите от емигранти-вижте и помислете.....

    Коментиран от #17

  • 5 Гост

    64 1 Отговор
    Тервел е проявил далновидност и предвидил следващите действия на арабите, за разлика от глупавите ни царе през 14-ти век при нашествието на османците. Сега БГ щеше да е друга...

    Коментиран от #12

  • 6 Батката

    42 0 Отговор

    До коментар #3 от "българче":

    Ама и ти си едно българчето, чело недочело. Виж се ограмоти и след това пиши. Загиналиъе араби са между 25-30 00ю. И ако това ти се види малко имай в предвид, че по това време на цялата земя живеят 180 милиона души. Константинопол е бил 1 милион.
    http://istoria.bg/633/han-tervel
  • 7 Батката

    18 0 Отговор
    Ама и ти си едно българче, чело недочело. Виж се ограмоти и след това пиши. Загиналите араби са между 25-30 000. И ако това ти се види малко имай в предвид, че по това време на цялата земя живеят 180 милиона души. Константинопол е бил 1 милион.
    http://istoria.bg/633/han-tervel
  • 8 ГосТ

    36 7 Отговор
    И още нещо, тея малцинства всички са паразити, погледнете ги наще помаци и турски гаджали, една добра дума за България не са казали и се за Турция рИвът. Ама стоят в България. Какво Добро от тях може да се очаква? Като мароканските маймуни във Франция . Т'ва треа се чисти бе ! Барабар с чифутите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    8 0 Отговор
    Така е преминала битката, през погледа на западните историци
    Siege of Constantinople 717-718 - Arab-Byzantine Wars - YouTube
  • 11 Антони Лазаров

    16 7 Отговор
    Тези ханове всъщност са тракийци,които са си живели тук и са били малко по-напред от всички в тогавашния свят по бойно дело.Лошото е,че мястото е важно ,а ние сме омекнали много.Ама няма начин ,той и Тервел да беше немой да се оправи с всички долни схеми...те хората тогава свикнали с меча да взимат това ,което им трябва...сега се тегли каса от педалските банки хахахах
  • 12 балама

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    "Глупавите" ни царе, са синове на Сара.
  • 13 CL500

    25 1 Отговор
    Аз знам, че кан Тервел ги отрязва не само по суша, както е написано, но взема и крайбрежието. Затова и арабите започват да мизерстват в сандвича м/у Константинопол (идея си нямам за какъв Цариград е писал авторът ???) и нашата армия. Изяждат конете си, дори са почнали да ядат и екскрементите им преди това. Почват и болести. Правят няколкократни опити да разкъсат обръча, но .. ядец. Нашите ги тормозят само с епизодични нападения и ги чакат да почнат да умират и изнемощават, а арабухите дори са изкопали защитни ровове, че бая страх набрали от нашите.
  • 14 CL500

    28 0 Отговор
    Отделно кан Тервел е канонизиран от папата за спасяването на Европа и християнството, ама в средните векове с развитието на евроцентризма, това е забравено, ние сме някъде там на изток под османско владичество и никой не го е грижа за нас в тези векове, както и направеното от Тервел.
  • 15 jambazina

    28 1 Отговор
    Каква велика държава сме били, какви смешковци сме сега, изтривалка за всеки кой каквото свари, мишаци и чуждопоклонници...
  • 16 Патриота

    20 2 Отговор
    За благодарност западна Европа позволява на османците да превземат източната част на континента.
  • 17 плевен

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "Да го кажем направо.":

    Говориш емоционално и невярно. Загубили сме държавата защото сме враждували със съседите, вместо да се обединим.И са ни помагали.Тук е загинал Владислав Варненчик и поне 100 000 руски поданици.Бил се е Януш Хунияди. Емиграцията ни е била приютена от Румъния, Сърбия, Гърция, Русия. След Освобождението сме воювали със всички тях, и бяхме съюзници със поробителите.

    Коментиран от #18, #20

  • 18 НАТО ВЕЦ

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "плевен":

    То и тогава са се съюзявали с поробителя. И Иван Шишман и Страцимир, и "приказния" крал Марко(Крали Марко). Може да не ни изнася, но фактите са такива, а не като "историята" писана на кой, както му отърва.
  • 19 00359

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "българче":

    Хасане каквито и имена да смениш, от мислите ти прозира, кой си в същност. Издаваш се! - Мислиш се за хитър, ама ... - Ц!
  • 20 Кръст

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "плевен":

    Най-после някой да напише истината за нашия провал. Тервел спасява Константинопол, но защо нашите предци винаги се обръщат срещу православните страни? От Християнския Рим - Византия, която ни даде писмеността и православието, до нашите съседи и Русия. Винаги в контра, винаги срещу тях. И какво получихме! Бой! Бой! Така си останахме малки и недооценени, бити недобити, клани недоклани. Съединението прави силата ... заедно устояваме, разделени падаме.

    Коментиран от #23

  • 21 Готин ама не съвсем

    21 0 Отговор
    Дали е вярно това??
    Армията на Кан Тервел е била от 110 000 души, а арабите са били над 200 хиляди! Но тогава българите са имали славата, че с голи ръце, един от тях побеждава 10 други!
    Константинопол е бил пред превземане! В града, защитниците са вземали последно причастие и са се готвели за последна битка и смърт, когато на хълмовете се появяват първите отряди на българите! Арабите от страх се затварят в лагера си! И това , което е писано по горе. Изяждат всичко, включително конете и екскрементите си! Накрая бягат с остатъците от флотата си!
    Тази победа е толкова ВЕЛИКА, защото спира нашествието на арабите в Европа за дълги години! ЗА времето си, да загубиш 200 000 души и то основно мъже е било фатално за дадена популация, каквато е била тогава арабската и е изисквало много време да се възстанови! Тази битка е много по славна, от битката при Поатие, която превъзнасят французите! Там са били 36 хиляди араби срещу над 100 000 французи и битката е била на кантар!
    Значението на битката на Тервел е огромно и е разбрано от древните, но неразбрано в съвременния свят!
    Тервел е обявен за светец от ЗАПАДНАТА църква, без никой да го е искал и е обявен за покровител на ЕВРОПА, защото я СПАСЯВА от арабите!

    Коментиран от #22

  • 22 Кръст

    14 0 Отговор

    До коментар #21 от "Готин ама не съвсем":

    Всичко тръгва от църковния схизъм. След това те ни третират като врагове. Те изсмукват всичко ценно от Източната Римска Империя, те са срещу нас в нашата борба за освобождение от Османския халифат. Особено унищожителна е тяхната омраза и завист към Константинопол. Те предпочитат да го оставят на турците, защото с диви азиатци се живее, но с хора по-богати и по-умни от теб не се живее! Те изградиха Ренесанса си върху откраднатите съкровища на Византия.
  • 23 У лево е Крим

    9 3 Отговор

    До коментар #20 от "Кръст":

    Нищо не са ни дали гърците още повече писмеността! От там сме имали само проблеми! - Те са и виновни за идването на турците на наша територия. - Канят ги като съюзник срещу нас! - Ще трябва да по прочетеш малко повече.

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кръст

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "У лево е Крим":

    Много българи тръгнаха да търсят под вола теле. Всякакви фантазии и безумия за това как едва ли не Българите са дали цивилизацията на света!? Защо тогава всички източници за българите са Римски и арабски? Защо в Пловдив има тридесет хиляден Римски стадион и нито един български който става за нещо? Освен това Римската империя е толкова Гърция колкото Америка е Англия.
  • 26 Хасан

    0 9 Отговор
    Признато ама само от няколко руснака. Световните историци не са и чували за тервел.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ghost

    1 0 Отговор
    СЛАВА, ВЕЧНА СЛАВА НА ГЕРОИТЕ!
  • 30 професора

    4 0 Отговор
    нещастници арабската армия разгромена от тервел е 200 000
  • 31 barin

    1 0 Отговор
    Според мен в центъра на Европа трябва да стои паметник на кан Тервел, обърнат на изток и на майордом Карл Мартел, обърнат на запад
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове