15 Август, 2018 09:11 10 284 79

350 лева ще стигне “Гражданска отговорност” до края на годината

  • гражданска отговорност-
  • застраховка-
  • цени

Поскъпването с 30% е заради нови лимити и решение на ВКС

350 лева ще стигне “Гражданска отговорност” до края на годината - 1

300 дела срещу застрахователи за обезщетение за смърт при катастрофа са постъпили в Софийския градски съд (СГС) през юли. Това е 2 пъти повече от м.г., когато за същия месец в съда били подадени 140 иска. Това сочи справка, предоставена на в. “24 часа” от СГС, месец след като излезе тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС). С него кръгът на близките, които могат да търсят компенсация за смърт, се разшири.

Увеличението на делата се дължи на искания на братя, сестри, баби, дядовци и внуци, които доскоро нямаха право да търсят обезщетение за смърт на близък. Досега право да претендират за кръвнина имаха деца, съпруг и родители.

Повечето от исковете срещу застрахователи са подадени, преди да изтече 5-годишният срок за търсене на компенсация, обясниха магистрати. В СГС се решават искове за над 25 хил. лв., а по-ниските претенции - в Софийския районен съд.

В тълкувателното решение на ВКС се коментират обезщетения по наказателни и граждански дела. За наказателните върховните съдии приеха, че братята, сестрите, бабите, дядовците и внуците на убития имат право на обезщетение за неимуществени вреди, причинени след смъртта му. За гражданските дела от ВКС посочиха, че по изключение компенсация за болки и страдания от смърт на близък може да търси и “всяко друго лице, което е създало трайна и дълбока емоционална връзка с починалия и търпи от неговата смърт продължителни болки и страдания”. Решението на ВКС е обосновано с традиционните за българското общество семейни отношения между братята и сестрите, бабите/дядовците и внуците.

Обикновено между 50 и 100 хил. лв. са обезщетенията, които съдът дава на близки или роднини за убит при катастрофа. Понякога пострадали предявяват искове срещу застрахователи за неимуществени вреди и до 5 млн. лв. За всеки случай компенсацията е различна, уточняват съдии. Тези дела не свършват бързо. По време на процеса съдиите изследват емоционалната връзка на загиналия с близките му - имал ли е изобщо близки, живеели ли са заедно, виждали ли са се. Това става ясно от свидетелски показания. Съдът взема предвид броя на наследниците, дохода на загиналия и възрастта му.

Досега исковете срещу застрахователи се гледаха в СГС и Софийския районен съд, тъй като седалищата на застрахователните дружества са в София. След изменения в Гражданскопроцесуалния кодекс вече искът срещу застраховател се подава по постоянен адрес на ищеца или там, където е настъпило застрахователното събитие (например катастрофата). Целта е столичните съдии да се разтоварят от подобни дела.

Значително увеличение на цената на “Гражданска отговорност” ще има до края на годината заради решението на съда и предложеното вдигане на лимитите с промени в Кодекса за застраховане, заявиха застрахователи.

Според експертите цените ще се повишат с близо 30%. В момента в София средната цена на полица за масовите автомобили с двигатели до 2000 кубика е 270 лева. До декември вероятно цената вече ще е 350 лв.

От началото на тази година върви плавно поскъпване на задължителната застраховка, като цената вече е с близо 100 лева по-висока в сравнение с тази в края на 2017 г. Преди близо месец пък от Комисията за финансов надзор пуснаха доклад, според който за най-масовите превозни средства събраните премии за 2017 г. не са достатъчни да покрият разходите на компаниите за изплащане на обезщетенията.

Задължителната застраховка покрива щетите, които шофьор би предизвикал на трети лица, ако е виновен в пътнотранспортно произшествие. Комисията представи свои изчисления за приходите, предявените и изплатените обезщетения и според по-песимистичния сценарий през тази година загубите може да надхвърлят 60 млн. лв. при леките автомобили.

Според асоциацията на застрахователите повишението нямало връзка с доклада, а започнало преди неговото публикуване. По-високите цени гарантирали, че никоя компания не продава полици под себестойността им.

Увеличение имало и заради по-високата вноска, която застрахователите трябва да правят към бюрото “Зелена карта”. Компаниите трябваше да внесат допълнително 4 млн. евро като гаранция пред европейската система срещу неплащането на щети, предизвикани от български автомобили в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рамонсито

    129 2 Отговор
    Излиза, че няма риск човек да създаде застрахователна компания!!... Искат повече гаранции, вдигат премията, има повече дела, вдигат премията.... Всичко е за сметка на клиента! Нали има комисия по застрахователен надзор, а как се допуска компания която стига до 9% пазарен дял и тя решава, че ще фалира и най спокойно обясняват на гражданите, че трябва да си направят нова застраховка...А кой е допуснал това?
  • 2 НАТО ВЕЦ

    57 2 Отговор
    Ей, от тия "нагли" граждани, застрахователите до един "Олимпи(йци)к" ще станат "сиромашките". Я направо хилядарка минимум. Кво ша си играем на "дребно"?
  • 3 Гост1

    33 1 Отговор
    Натъртили сме яко
  • 4 фараонът гошо

    90 2 Отговор
    Поредната пирамида , над четвърт милион души изгърмяха , нито ще бъдат компенсирани , нито ще има осъдени (виновни) ... ах България любима :(
  • 5 ДОКО

    81 6 Отговор
    ГРАЖДАНСКАТА ТРЕБЕ ДА СТАНЕ МИНИМУМ 2000 ЛЕВА ОПА ГРЕШКА В ЕВРА ОБЪРКАХ СЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ ЛАПАЧИ ОТКЪДЕ ДА ВЗЕМАТ ПАРА НАЛИ И ТЕ ТРЕБЕ ДА КАРАТ ДЖИПОВЕ ДА ХОДЯТ НА ПОЧИВКА В ЧУЖБИНА ОТ КОГО ДА ВЗЕМАТ АМИ В ДЕМОКРАЦИЯТА Е ТАКА ЕДНИ ВИНАГИ ВЗЕМАТ А ДРУГИ ВИНАГИ ДАВАТ ЗА ДА МОЖЕ КАПИТАЛИЗМА ДА СЕ РАЗВИВА НЕМА ДРУГ НАЧИН И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЗАД ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ СТОЯТ ПОЛИТИЦИТЕ И МАФИЯТА СТАВА ВЪПРОС ЗА МНОГО ПАРА ДА НЕ МИСЛИТЕ ЧЕ ТАМ БАБА ВИ ША ПИПА..
  • 6 Новобранец

    63 1 Отговор
    Някой трябва да плати сметката на Олимпик и познайте коЙ?

    Коментиран от #32

  • 7 kireto

    52 2 Отговор
    е то по добре да караш без ГО я те хванат я мен за 20 г стаж нито веднъж не са ме спирали
  • 8 123

    52 0 Отговор
    Накрая да не се случи случка? И сега ГО е непосилна за повечето хора.
  • 9 Коментара

    66 2 Отговор
    Тази година заради поскъпването на гражданската реших да не правя каско.... Така или иначе щетите ми на година от почуквания и ожулвания по паркинги са около 150-200лв. Спечелиха едни 50лв. аз пък реших да ги лиша от едни 500. Това заиграване с гражданската не знам къде ще му излезе края.

    Коментиран от #13

  • 10 СтарТИРаджия

    52 1 Отговор
    Браво. В България е модно да се прибират немъчени пари! На влекачите от началото на годината скочиха до 3500 - 4000 лв., че в някои компании и над 5000!!! Два пъти и половина в сравнение с 2017! Май ще може и още. Пожелавам скорошно и щастливо задавяне на някои люде, там някъде!
  • 11 RISS

    65 2 Отговор
    350 лв. гражданска от която ползата е само за застрахователите. Лукс на гърба на народа. Дали някой ще я плаща. С многото шофьори с които съм говорил и сегашната е прекалено скъпа / тихомълком увеличена / камо ли 350 лв. / никой нема да ги плаща ако ще на всека кола полицай да има. Просто вече ги няма парите - прибраха ги с какво ще се храни и живее народа. Само ГО - то ли е?
  • 12 Алексей

    56 2 Отговор
    Накрая ще започнат масово да карат без ГО и тези дето плащат, ще трябва да плащат още повече.
  • 13 ПравСи

    45 2 Отговор

    До коментар #9 от "Коментара":

    Много си прав, но ако намалеят ще направят спец-акция по кражби за да сплашат хората да си плащат каското. Иначе аз съм на мнение, че карам кола, която мога да си я позволя с 3 месечна заплата, така че хич не я мисля и не и треперя, че да и правя каско. И за мен каското си е рекет, който парично не се оправдава. Отказ на всички от каското няма да вразуми застрахователите - те просто ще вдигат до безкрай гражданската )

    Коментиран от #15, #20

  • 14 флипп

    56 3 Отговор
    ГРОБ са вредни за България
  • 15 Винетки

    50 2 Отговор

    До коментар #13 от "ПравСи":

    Същото се случва и с винетките. 2 Семейства сме с общо 4 коли. Преди години 4 от колите имаха винетки, постепенно станаха 3 и след последното вдигане: сега плащаме на 2 коли винетки.... та как бизнеса прави ръст, като му се вдигат разходите, не знам ... по делата ще ги познаете, а не по думите !

    Коментиран от #23

  • 16 синя трева

    62 4 Отговор
    ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НА МАФИЯТА Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СИ ХОДИ!
  • 17 Студент

    50 0 Отговор
    До края на годината трябва да има линч за някои индивиди
  • 18 Бако

    45 1 Отговор
    Отново поредна недомислица или по-скоро плитко скроен план за поредния обир на българина.Защо обвързваме нещата на база на подадени искови молби за обезщетение.Защо не се гледа колко от тези молби реално са уважени от съда и в какъв размер.А и според мен крайно време е застраховките да са обвързани с водача а не с автомобила - мощност обем на двигателя и т.нт. в крайна сметка автомобила не се движи сам.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Коментара

    31 1 Отговор

    До коментар #13 от "ПравСи":

    Какво да ти кажа...пълен фарс е с това каско... Преди две години по пътя за копитото буквално разпрах в една дупка предна дясна. Заведох я като щета естествено и ми платиха около 170-180лв. (гумата беше май 225 лв.) Та няколо месеца по-късно бях свидетел по дело в което застрахователят ми съдеше АПИ и Общината за тази щета.... и познай тези пари от къде пак идват ..ами от нашите джобове, като данъкоплатци. Грозна история, сигурен съм, че за подобен тип дела си имат и бюджет в съответните институции....а ние си се трескаме и умираме по дупките.
  • 21 ЪРП

    40 4 Отговор
    ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГИНКОПИТЕЦИТЕ ОТНОВО ГО НАЧУКА НА ВСЕКИ ОТДЕЛЕН И ОВЦЕДУШЕН БЪЛГАРИН !!!!!!!!!!!!!!!
    УРОДИ ДОЛНИ КРАДЛИВИ, КОГАТО СИ РЕШАТ И ПРАВЯТ МАЩАБЕН ГРАБЕЖ КАТО ОБЯВЯВАТ НЕКВИ СМЕШНИ ФАЛИТИ НА ПИРАМИДИ.......!!!
  • 22 гост

    16 24 Отговор
    Стига сте ревали , още нищо не сте видели !!! Догодина ГО ще е поне 450-500 лева , а тепърва ще се вдигат данък МПС !!! Крайно време е да проумеете , че лукса лична кола , особено в София и още 2-3 града е скъпо удоволствие и или трябва да работите само за кюмбето си или да си спомните как са живели родителите ви и без него и то не по-зле !!!!

    Коментиран от #25

  • 23 Коментара

    39 1 Отговор

    До коментар #15 от "Винетки":

    И при мен е същото, от четири коли тази година с винетка са две. Принципно пълненето на бюджетни дупки чрез вдигане на данъци, такси и т.н. има обратен ефект. Така и не разбраха за тези години, че без работеща икономика - няма пара бате... а България така и не създаде условия за такава (икономика). нещата хич не отиват на добре и все повече умни и можещи хора ще се спасяват и за съжаление не мисля, че някой има право да ги упреква.

    Коментиран от #49

  • 24 ПНСД

    23 9 Отговор
    Още ще се вдигнат и то защото не са нагли застрахователите, а защото ВСЕКИ ЦЪРВУЛ се качи на кола и лети по пътищата... После ПТП и няколко милиона обезщетение за починали лица. Ако направи ПТП в чужбината обезщетението е по няколко милиона на починало лице. Щети по каско се заплащат от ГО на виновният водач. Трябва ГО да се определя спрямо профила на шофьора, но така "батките" (99% от шофьорите) ще плащат повече и ще вдигнат шум до небесата (нищо, че са кисели щото са милионери с кола за 10000 лева...)
    Та не ни е виновен Боко, Моко и т.н. ПРОСТ народ сме и си траем като стадо овце. Който е джигит той трябва да плаща!

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 арни швепса

    38 1 Отговор
    Нали щеше да има по НИСКИ застраховки за примерните водачи, ала, бала, накрая К*РЕЦ, както винаги, щели да стимулират ....., ше стимулират клит*ра на баба ми!?
    Нема такава държава, нема такива мутри, нема такива изроди......!
    От къде на къде мутрите и "политиците" ще имат право да крадат и да не плащат, а пък аз да нямам?
    Ами и аз съм вече мутра, 45 ми е бицепса, като стане 50 см пък направо ще ги разцепя.
    Не плащайте "задължителната" застраховка, кво ще стане? Ще ме хванат за щепсела!?
  • 27 гост

    14 10 Отговор

    До коментар #25 от "арни швепса":

    Точно на това се надявам , баце !! Щото догодина първата камера покрай която минеш , ще те фиксира без застраховка , преглед или винетка , после сваляне на номерата и един "джигит"по-малко по пътищата !!!! Чаткаш ли ??

    Коментиран от #30

  • 28 арни швепса

    31 2 Отговор

    До коментар #24 от "ПНСД":

    Аве баро, точно "цървулите" плащат най редовно, големите баровци и мутраците не плащат нищо, щото работят за мафията.
    Ти кво имаш против всички да караме коли? Или само ти имаш право да караш кола?
    Иначе за джигитите си прав, ама колко джигити осъдени има? На колко са взели книжките и са спрели да шофират?
    Колко са глобили?
    Отговорът е, НИКОЛКО, или поне не са много. Горят само отговорните и уравновесените водачи, със стабилна работа и доходи, цакат само ПЛАЩАЧИТЕ, от които има какво да вземат!?
    Какво ще вземат от един джигит, келеш без работа с кола за 2 бона? Или циганин с каруца или дърт опел за 500 лв?
    НИЩО няма да вземат, за това ще теглят съвестните хора в тая изпърдяна територия.
  • 29 SAAB

    31 4 Отговор
    Щом сте си го избрали.......бодигарда - огне-БОРЕЦ , да се вози у файтона :)
    Ще му купите още един остров.......:)
  • 30 арни швепса

    11 5 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Ами ще карам с фалшиви номера?
    Какво ще кажеш?
    Беден човек жив дявол, ама като им гледам скапаните системи или още повече от опита ми с мрежата на КАТ и скапаните им компютри, чакай ти камерата да ме хване с липса на гражданска.
    Тази система ако я въведат, ще е най-рано след 2-3 години, ако я въведат въобще!
    Знаеш ли колко пари струва, иска и поддръжка, кой ще ги поддържа тия камери и системи!?
    НАли знаеш, че нивото на КАТ и полицията е супер зле, от една страна, това е хубаво.
    Имам един познат, който от 10 години не е плащал нито една стотинка за колата си, не че няма пари, чисто нов Мерецедес си купи и каза на мутрите да си гледат работата!
    Ето това е истински мъж не сладолед или близалка, като вас плащачите, то и аз съм в тази категория, но се възхищавам на такива хора, евала им правя.

    Коментиран от #33

  • 31 23У4Е56789

    7 28 Отговор
    ТРЯБВА ДА СТАНЕ 1000 ЛЕВА ЗА ДА СЕ МАХНАТ ОТ ПЪТЯ ТЪРАЛЯСНИЦИТЕ КОЙТО СТНРУВАТ 1000 ЛЕВА.
  • 32 Пламен

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Новобранец":

    Е, как кой, който плаща на ВиК и Топлофикация загубите... и гласува мирно и спокойно. Този, на който "правилните" медии всекидневно му напомнят колко по-добре живее, да не вземе да забрави! А ръководителят му се снишава като пръ^длив в такива ситуации, и се накокошинва като вземе ножицата и види менчето и лентата. Вчера в Г. О-ца елита на ГЕРБ с министър начело, открива отсечки, плиска менци, гърмя заря на закрито от народа събитие - тесен кръг участници, без изненади. Ние сме си виновни! Не искахме Дядо Тодор, сега плачем за него. Роби сме!
  • 33 гост

    13 0 Отговор

    До коментар #30 от "арни швепса":

    Ше караш с фалшиви , ама в шестък и нищо не знаеш , а само си въобразяваш !!! Тая система дето ти говоря се нарича ТОЛ система и няма нищо общо със "системата" на КАТ и влиза в действие от догодина ! И фирмата дето ще я поддържа ще е на процент от глобите на заловени извършители , така че по-скоро ще ти припишат нещо отгоре , отколкото да те "изтърват" , а тая глупост с фалшивите номера само в селската кръчма ще ти повярват , че "минава" , хахахаххах , баце !!!!

    Коментиран от #39

  • 34 Кво мрънкате

    5 36 Отговор
    На, който му е скъпо да не кара кола. В Австрия месечно гражданската излиза по 100 Евро. Ако австриецът взима чисто 2000 евра месечно, българинът 2000 лв., на кой му е по евтино. Тука плащаме по 100 евро на година. Какво мрънкате изобщо. Като нямате пари, няма да карате. Вместо да мрънкате работете и си увеличете доходите. Никой не ви е виновен. Дано увеличат данъците и застраховките още, че да има по-малко бракми по улиците, които предизвикват ПТП и убиват хора. Защо мислите, че вдигат застраховките? Щото мизерниците карат гробници и се трепят на поразия.

    Коментиран от #35, #37

  • 35 Пламен

    6 3 Отговор

    До коментар #34 от "Кво мрънкате":

    600лв/мес.

    Коментиран от #38

  • 36 Townboy

    25 3 Отговор
    Време е и ние да излезем на площада, но не после да изберем същия боклук за премиер! Боко е част от олигархията и едрия капитал, които издевателстват над нас.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 гост

    8 11 Отговор

    До коментар #35 от "Пламен":

    И ти искаш с 600 лв месечно да караш кола , боже опази !!!!!! В Европа с 2000 евро на месец половината са на колелета и обществен транспорт , а другата половина ползват кола само уикенда и то обикновено под наем !!

    Коментиран от #41

  • 39 арни швепса

    6 8 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    ХАХАХАА, ти си много смешен, разсмиваш ме искрено!
    В Чалгария, вече 30 години въвеждат всякакви системи и накрая едно нищо, тая територия не функционира, забелязал ли си въобще?
    Фирма на Герб щяла да бъде на процент?
    И кво от туй, няма да минаваме там, където са камерите и ако иам възможност един камък на камерата и до тук, айде отидоха няколко хиляди.
    Камери ще има само по магистралата, по второстепенните няма да има нищо, така, че не ми дреме особено.
    Нека да направят ГО 2000 лв, за да останат само червените феодали, мутрите и курволяка им на пътя, така на пътя ще има само нови и скъпи коли, ще се вдигне и стандарта на живот.

    Коментиран от #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 гост

    6 8 Отговор

    До коментар #39 от "арни швепса":

    Супер , баце , на това се надявам , нали ти казах !! Ама да не вземеш догодина нещо да се изметнеш !!! Чакам те по "второстепенните" пътища без застраховка , винетка и данък и с камъни за камерите , хахаххахха , свещена простота , боже опази !!!!

    Коментиран от #44

  • 43 арни швепса

    19 2 Отговор

    До коментар #40 от "гост":

    Не ми се прай на Мария Антоанета. Като "нямат пари за хляб да ядат пасти".
    Отворен, и 2 бона да взимат е същия чеп, храната е супер скъпа, разходите са големи, да не е само една скапана застраховка бе.
    Ти мутра ли си или комунист?

    Коментиран от #46

  • 44 арни швепса

    22 3 Отговор

    До коментар #42 от "гост":

    Ами накрая на хората ще им избие чивията и ще им натрошат скапаните камери, ти кво си мислиш, че тоя народ ще търпи да е*ат постоянно ли?
    Още малко и ще прелее чашата, гледай само сеир, нека вдигат, накрая ще го издухат.

    Коментиран от #45, #60

  • 45 гост

    1 18 Отговор

    До коментар #44 от "арни швепса":

    Ти за "народ" ли се имаш , "баце" , хахаххахахха ??!!! И още 2-3-000 такива като тебе прошляци , хахаххаха ?? !!! Голяма изненада те чака , бацеееее , скоро ще осъзнаеш , че народа такива като тебе ги има за зараза и трябват "карантина" , като във Странджа , раиииш , хахаххахха !!!!

    Коментиран от #54

  • 46 Чичо

    0 8 Отговор

    До коментар #43 от "арни швепса":

    Ти нещо против комунистите ли искаш да кажеш, бе гейтак?!

    Коментиран от #56

  • 47 ТРОПЧО

    22 0 Отговор
    САМО ИЗМАМНИЦИ СА ТЕЗ ЗАСТРАХОВАТЕЛИ САМО ИМ СЕ СЪБИРАТ ПАРИ А ЗА ДАВАНЕ ХИЧ НЕ ИМ СЕ ДАВА КАТАСТРОФИТЕ НАМАЛЕЛИ КАЗВАТ ОТ КАТ ТЕ ИЗПЛАЩАЛИ ПОВЕЧЕ И КАК СТАВА ТОВА В ДЪРЖАВАТА НА АБСУРДИТЕ ЕИ ТАКА И С КАСКАТА СА СЪЩИТЕ ОСОБЕНО " ДЖЕНЕРАЛИ " ЗА ТОТАЛ ДАВАТ 1500 ЛВ А ЗАСТРАХОВАТ НА 4000 ЛВ. И ПОСЛЕ НЯМАЛИ ПАРИ ОООО ЗА ТОВА НЕКА ВСЕКИ СИ ТЪРСИ ПРАВАТА В СЪДА КОЛКОТО И БАВНО ДА СТАВА СЪДЕТЕ ГИ ДО ДУПКА ДА СЕ НАУЧАТ ТЕЗ ДОЛНИЦИ ДА ПЛАЩАТ
  • 48 Не така бре..

    18 0 Отговор
    Гражданска , винетка.., преглед год. данък.. обслужване..станаха 1000 с Каско 1500 а сметни колко ще ти струва да си водач на собствено МПС!!!
  • 49 NAS

    15 0 Отговор

    До коментар #23 от "Коментара":

    И при мен от три една се кара - т.е супих една винетка - другите в гаража, просто непосилно е не се карат. Когато винетката беше 57 лв. с удоволствие си купувах винетки и за трите коли. Кой губи струва ми се държавата. Така ще стане и с ГО.
  • 50 onq s konq

    3 11 Отговор
    Да караш беенве като моито си струва и 500 лева да дадеш щото е голем кеф да го ръчкаш по магистралата!Не знам онея с японските кошове дато се мъчат като грешни гяволи как ше им се струва увеличението !Ем плащаш ем се мъчиш и само пречиш по магистралата!

    Коментиран от #74, #75

  • 51 ДАЛАС

    21 1 Отговор
    не може ЗАДЪЛЖИТЕЛНА и да вдигат, ако е свободна ако искат и 1000лв да е който иска да си прави, ама задължителна повече от 100-200 е КРАЖБА
  • 52 КОК МАЛАК ДИК

    17 0 Отговор
    че то глобата за БЕЗ гражданска е 300лв тия 350 искат за ГО ахаххаха отрепки
  • 53 Гост

    15 0 Отговор
    За пореден път правят с нас, каквото си искат! Една застрахователна компания ей така фалира, хората, които са си платили, да сключват нови застраховки! Ами гаранционен фонд? Да спрат да регистрират фирми с капитал 10-200 лв, ами някакъв минимален според дейността й, който в случай на фалит да компенсира поне до някаква част клиентите. Но всичкото е в ръцете на мутрите, които искат само да цоцат и да си пълнят джобовете и матраците с пачки пари.

    Сега ще увеличат ГО двойно, ей така, защото могат и защото народът не може да се организира и да протестира. След като я увеличат двойно ще въведат системата бонус малус и за примерните шофьори ще правят едни 10-20 лв намаление, колкото да отбият номера и готово.
    За 15 години нямам нито едно ПТП и всяка година плащам по-висока ГО. В нормалните държави на запад е точно обратното! В Германия първата година може да плащаш и 1500 евро ГО, ама след 10-15 години без ПТП става по-евтина от българската ГО. Да не споменавам разликата в това, което покриват и изплащат едните и другите.
  • 54 арни швепса

    17 0 Отговор

    До коментар #45 от "гост":

    А ти за къв се имаш бе, паляк? Само бълхарина може да се прай на голямата работа. Не е въпроса дали може да плащаш, а ЗАЩО трябва да плащаш повече, за тва говоря.
    Ама на такива селски бекове, като тебе не им пука, нали баце?
    Щото ти си голем, най големия и като плащаш, показваш, че си друга класа, по висока, ама всъщност си един глупендер, плащач. Човек, който не си прави сметката за парите е или глупак, или позьор или комплексар?
    Ти от коя категория си?
    И да ти кажа, карам скъпа кола и имам пари да плащам, ама не съм толкова прост, за да ме правят на маймуна, някакви изнудвачи и то задължително.
    Ти като си баровец, плащай, боли ме швепса.
  • 55 ба ги другарко

    12 1 Отговор
    не, не познаха, няма да е 350лв, а ще ми е 0,00лв
    изтича ми ноември месец и след това няма да подновявам НИКОГА вече! а догодина няма да платя данъка, и може би ще сваля номерата, ще ги занеса на една от подлогите на властта - полиции(кат, мвр, жандармерия, гдбоп, дс, нсо и друга паплач) - в частност кат и ще им ги дам да ги съхраняват... и ще си продължа да карам пробето из страната МИ! ще пълня гушките само на съдържатели на бензиностанции и това е! ако имам последователи - хубаво, ако ли не, то останалите сте МИШКИ! с'а видЕхте ли колко лесно ме направиха престъпник? :)
  • 56 арни швепса

    9 0 Отговор

    До коментар #46 от "Чичо":

    Да точно за комунистите говоря и за техните телохранители, които управляват тая територия и си я имат за бащиния, а българина е свикнал да има Бащица, който да го оножда редовно.
    Порното е пълно и по хубаво ни става, като гледам.
  • 57 Иво

    4 5 Отговор
    Уважаеми, на нас българите все някой друг ни е виновен. А замислихте ли се колко са джигитите по пътищата? А колко от вас шофират редовно и спазват правилата? Единствено не е честно за такива като мен, без нарушения, да плащаме за едноклетъчните дето се трепят и правят тъпотия след тъпотия на пътя. Докато не се научим, че правилата са да се спазват, малко ни е. И ни Бойко , ни бойковица са ни виновни, а ние самите...
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Унуфри

    8 1 Отговор
    ДОКАТО ИМА ГОВЕДА ЩЕ ИМА И КАСАПИ,А ЧЕСТИТО ВИ.
  • 60 Гочо

    11 0 Отговор

    До коментар #44 от "арни швепса":

    Самите ние сме си виновни! Защо изобщо им се вързваме???? Никой не трябва да плаща ГРАЖДАНСКА! Трябва да се кара МНОГО ВНИМАТЕЛНО! Който сгреши - да плаща! Който не плати - на съд и в затвора! Всички тогава ще станат ОТГОВОРНИ на пътя!

    Коментиран от #62

  • 61 ГОСТ

    9 0 Отговор
    ДО 23У4Е56789

    Разни селяндурчета с продадени ниви купиха нови коли на лизинг и се набутаха и сега се правят на велики като твърдят , че всички таралясници трябва да се спрат от движение ! Още малко ще Ви търпим !!
  • 62 гост

    1 12 Отговор

    До коментар #60 от "Гочо":

    На кой му пука дали някой ще гние в затвора , като му е убил близък или потрошил кола за 100-200 000 питам пък аз , внимателния ????? Който няма пари да си покрие масрафа няма място на пътя , проумейте го най-после и го преживейте !!! Що на запад всички си плащат , а само тука сте се събрали най-големите "тарикати" , дето всичко трчбва да ви е безплатно , щото сте безценни сигурно ??!!
  • 63 filo

    10 0 Отговор
    Не мога да разбера защо вдигат застраховките на всички. Нормално е да я вдигат само на джигитите. Аз от 25 години съм шофьор и никога не съм имал катастрофа и пак плащам повече. Все пак застрахователите получават пари, за да носят определени рискове, както е при каското, а сега какво излиза, че застрахователните фирми не поемат никакви рискове. Поема ги обикновения шофьор. За какво тогава да плащаме застраховки. Едно време нямаше и пак карахме коли. Не е нормално гражданската да струва колкото какското на един 10 автомобил при положение, че каското покрива всички рискове.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ДГД

    9 0 Отговор
    Блок на пътните артерии и това е. И гледайде да присъствате там повече отколко тук в коментарите. Само излизане на улицата му е майката.
  • 66 гост25

    8 0 Отговор
    мисла че е време за по крупи мерки от страна на гражданите само ни обират законно
  • 67 Гого

    6 0 Отговор
    Когато в държавата има само овце това ще положението.
  • 68 Наблюдател

    7 0 Отговор
    Каква добра координация! Хиените усетиха фалита на Олимпик и вдигнаха гражданската с 50 лв.! Отделно мълчат за бонус - малус като партизанин на разпит. Нямам нарушения и не желая да плащам за джигитите на пътя!
  • 69 onq s konq

    1 3 Отговор
    Ас като съм селянин що требе да плащам гражданска???Кога я направат селска тогава ше платим!Тука у Добруджа сме се селяни и едва сме се научили да се потписваме ама си имаме земя пот рента къде земаме много пари от нея и си живееме царски!Сичко живо кара беенвета и мерседеси и не му пука!Даже много нарот мина на жипове!Тва е штото ГЕРП е велика партя и ни измъкна от тинята!Па за тех ше гласувам штото направо се родих !!!
  • 70 Тато

    3 1 Отговор
    Ест Тиква, ест проблема - Нет Тиква, нет проблема!
  • 71 W222

    4 0 Отговор
    По БТВ новините даваха че до края на годината се очаква от 200 лева средно сега ще стане 400
  • 72 Фактирания

    4 1 Отговор
    Повече невнимателни шофьори- повече инциденти и повече обезщетения...и сега всички ще плащаме за тяхна сметка...това е проблема

    Коментиран от #73

  • 73 Дефактирания

    5 0 Отговор

    До коментар #72 от "Фактирания":

    Макар че като си направим една проста и груба сметка и имаме средно един милион ПП с ГО 200лв излиза че постъпват 200млн лв и се твърди че не стигат 65млн. Като увеличим с 30 % и се покриват долу горе тея разходи..ок обаче как аджаба не стигат тея 200-300млн ?
  • 74 Miusuka Madoto

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "onq s konq":

    Ще ти свалят колата от движение/регистрация. Просто е. Иначе съм напълно съгладен с теб!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 гост

    3 0 Отговор
    Господ да ги съди.
  • 77 1453

    3 0 Отговор
    Това се очакваше. Нали ви дигнаха минималната заплата. Отнякъде трябва да се избие. Ще поскъпне още вода, ток, парно, бензин...
  • 78 Кур1954

    3 0 Отговор
    Ако не те хванат да караш, глобяват ли те ако нямаш гражданска, понеже е задължителнс? Ако няма глоба, ще карам без ГО.
  • 79 Гост

    4 0 Отговор
    да се включа в статистиката,
    преди 2 години имах 3 коли, всяка с гараж.
    Плащах си 3 граждански, 3 винетки, карах си ги с кеф.

    Вдигнаха винетките и реших че едната няма да излиза извънградско.
    вдигнаха застраховките (а аз една мога да карам не 3 на куп!)
    едната я продадох, тази година и втората отиде да прави компания на третата.

    В крайна сметка останах с 1 хубава колица и плащам за една, отдадох 2 гаража под наем и съм на + .
    Държавата взима с 2 ГО-та и 2 винетки по малко от мен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове