Last news in Fakti

17 Август, 2018 11:39 1 962 9

"Пирогов" също се оказа жертва на фалиралата "Олимпик"

  • олимпик-
  • пирогов-
  • фалит-
  • застраховка
"Пирогов" също се оказа жертва на фалиралата "Олимпик" - 1

Една от най-големите болници в страната - "Пирогов", се оказа жертва на фалиралата "Олимпик", предава „Канал 3“. Здравното заведение е избрало с обществена поръчка кипърския застраховател и е сключило договор за застраховката "Професионална отговорност" за близо 69 хил. лв. в края на м.г. със срок 12 месеца.

Договорът предвижда сумата да се изплати на четири вноски, така че на практика "Пирогов" няма да понесе големи загуби от фалита на застрахователя, тъй като би трябвало до момента да е внесъл третата вноска, а четвърта няма да има. Кипърският регулатор обяви за невалидни от 18 август всички застраховки, направени от "Олимпик".

Още няколко наши лечебни заведения са клиенти на българския клон на "Олимпик". Те са застраховали и сградите, и медицинския персонал. Сред тях са многопрофилната болница в Кърджали и "Св. Мина" в Пловдив, както и още три ДКЦ-та и онкологичният център в Пловдив. "Сумите, с които "изгарят" лечебните заведения в Пловдив, не са големи - от 1000 до 2000 лв.", обяви пред БНР зам.-кметът на града Розалин Петков.

От централния офис на "Олимпик" в София не дават информация каква част от портфейла им у нас се формира от друг вид застраховки освен "Гражданска отговорност". "Имаме застраховки на товари, на домашно имущество, индустриални обекти, финансова стабилност, професионална отговорност на проектанти в строителството и др.", обяснява пред в. "Сега" пловдивският представител на "Олимпик" Пепа Деведжиева, която е и зам.-председател на Общинския съвет в Пловдив от Реформаторския блок.

"Изгорелите" по тези застраховки фирми и граждани могат да си търсят парите за неизползвания период на полицата по същия начин като тези с "Гражданска отговорност". Те трябва да попълнят заявление с банкова сметка и да го предадат в клона на застрахователя или на брокера, чрез който са сключили договора. Заявлението ще бъде предадено на ликвидатора на кипърската компания, който ще включи българските клиенти на "Олимпик" в списъка на кредиторите.

Едва ли застрахователната компания има активи, които да покрият изцяло вземанията на хора и фирми, които са й се доверили. По-скоро ще има частично възмездяване. След 10 май - датата, когато кипърският регулатор отне лиценза на "Олимпик", а нашата Комисия за финансов надзор забрани на българския клон да сключва нови договори, "Олимпик" имаше право единствено да обслужва вече действащите договори. Но през последните дни социалните мрежи са залети от оплаквания на шофьори, които твърдят, че са били измамени от брокери да сключат "Гражданска отговорност" след тази дата. От КФН обаче отрекоха това да е възможно.

"Съгласно данните в информационната система на Гаранционния фонд няма сключени нови застраховки след 10 май, тъй като не са генерирани номера. Ако действително някой е сключвал застраховки, това е измама, защото те не са били въведени в е-регистъра и нямат валидни номера", обясниха от КФН. Комисията приканва, ако има такива случаи, да бъдат подадени сигнали. От Българската асоциация на застрахователните брокери вчера също отрекоха да има подведени граждани след 10 май.

От българския клон на "Олимпик" посочват, че е възможно в периода от 10 май до 10 август техни клиенти да са превеждали вноски по сключени по-рано застраховки, но това не означава, че са сключвани нови договори. "Ако дойдат клиенти с полици на разсрочени вноски в нашите офиси, ние ги предупреждавахме, че е добре следващите вноски да се направят в други компании. Когато застраховките на "Олимпик" изтичаха, ние предлагахме застраховки в други дружества", твърди Ивета Кунева, председател на Асоциацията на брокерите.

На фона на целия този смут експерти в бранша коментираха вчера, че за проблемите с "Олимпик" се знае много отдавна, но българският регулатор е останал пасивен. "Не е вярно, че Комисията за финансов надзор не може да осъществи надзор върху този клон. Българският регулатор няма право да отнема лиценз на кипърската компания, но по отношение на пазарното поведение на тази компания на българския пазар е трябвало да вземе мерки и да защити интересите на застрахованите лица. Зам.-председателите са еднолични органи и решават оперативно какво трябва да се случи в съответния бранш - в случая Ралица Агайн", заяви пред БНР Борислав Богоев, бивш заместник - председател на КФН.

"Регулаторът върви след събитията. Трябваше да излезе и ясно да каже: Внимавайте с тази компания!", смята той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111

    9 0 Отговор
    Всичко е навързани и се е знаело от по рано,какво очаква тази компания ФАНТОМ
  • 2 само за олимпийци

    10 0 Отговор
    КТБ-та,ОЛИМПИК-ци разни.....Голяма Олимпиада настана.Като за последно.С големите чували.Кой каквото грабне-пу за него си е.Никой никого не търси,никой никого не гони,никой никого не хваща......
  • 3 Тост

    7 2 Отговор
    Животът е кръговрат.... Днес Пирогов са жертва на Олимпик, утре Олимпик да са жертва на Пирогов
  • 4 Комисчо

    4 0 Отговор
    Каква е работата на тази комисия след като хората плащат два пъти и то вече тройно по скъпи застраховки... Това е РЕКЕТ... Трябва да падат глави...
  • 5 Bubbles

    3 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Договорът предвижда сумата да се изплати на четири вноски, така че на практика "Пирогов" няма да понесе големи загуби от фалита на застрахователя, тъй като би трябвало до момента да е внесъл третата вноска, а четвърта няма да има.
    _____________________________________________

    Е да де, те са платили вече 52 000лв. ама няма да са големи загубите, мче тъй де, к'во са 50 бона!?
  • 6 Е, как така винаги

    4 0 Отговор
    държавните болници сами се прецакват и после даже нагло протестират държавата да им поеме дълговете? Как частна болница не се набутва, а само държавните болници. При фалита на КТБ беше същото.
  • 7 949

    5 0 Отговор
    Пирогов е в плен на алчния си и необразован директор, изживяващ се като шесто поколение лекар а просто е второ поколение крьчмар !
  • 8 пирогов

    0 0 Отговор
    Моите са продажби некадърни и корумпирани.Затова винаги са от губещата за държавата и печеливша за нашия джоб страна
  • 9 482

    0 0 Отговор
    Сикаджите извървяха дълъг път - от обикновени мутряги със стикер и бухалка в ръка, днес са вече корпоративни бизнесмени. Преди лапкаха хиляди, сега милиони. Взимат пример от Бойко Мутроглу - за няколко години във властта стана милиардер, а преди си беше редово мильонерчи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове