17 Август, 2018 12:31 7 347 28

Репортерка се оплака от тормоз на боклукчийски бос

  • репортер-
  • тормоз-
  • боклукчийски бос

Репортер на TrafficNews.bg бе тормозен и ограбен, докато изпълнява служебните си задължения. Грозната история се разигра в сряда следобед в село Царацово пред безучастните погледи на двойка патрулни полицаи от РПУ Труд.

Около 17 часа вчера Деница Лещева , дежурен репортер, пристига в село Царацово по сигнал на читатели за горящ склад.

Прави снимки и видео на останките след пожара, след което се представя, съобщава за коя медия работи и моли за информация служител на „Охранителна полиция“, който стои пред обекта. Той не й предоставя подобни данни и Лещева влиза в двора на склада, за да потърси собственика за актуална информация, като заснема и в близък план изгорелия боклук.

В същото време от сградата излиза служителка, пред която репортерката отново се представя и пита за информация. Жената се интересува дали Лещева е разговаряла с управителя преди да влезе, при което тя отговоря, че не е виждала служители на фирмата, към които да се обърне, но иска да намери такива.

Жената влиза вътре и след минути излиза придружена от мъж на средна възраст. Включват се още една служителка и охранителят на обекта.

„Управителят започна да крещи срещу мен и заяви, че веднага трябва да изтрия всички направени от мен снимки. Закани се, че ако някоя от тях се появи в медийното пространство, ще съди фирмата, в която работя. Пожела да види съдържанието на телефона ми, за да е сигурен, че снимките са изтрити, като се опита да завърти екрана към себе си. Отговорих, че няма да публикуваме съдържанието при изявено несъгласие от негова страна и изтрих няколко от клиповете и снимките в телефона си, като доброволно завъртях екрана си към него.

Назовах отново двата сайта, за които пиша, за да е сигурен мъжът, че няма да публикувам снимки в тях и да може във всеки един момент да се увери. Тъй като установих, че никой не желае да коментира случая, не изпратих никакви материали на дежурните колеги в редакцията. Пожелах да напусна мястото”.

Това обаче очевидно не е достатъчно и едната от жените иска телефона, за да се увери, че кадрите, заснети извън обекта, също са изтрити. Лещева отказва с мотива, че в телефона има лична информация и снимки.

На няколко метра присъства служител на „Охранителна полиция“.

„Обърнах се към него с молба за съдействие. Той отказа и заяви, че се намирам в чужд имот. Отново се обърнах към служителите на фирмата и предложих да изтрием кадрите, които считат, че не съм имала право да заснема, в присъствието на служител на реда. В този момент управителят заяви, че лъжа, хвана ръката ми и измъкна мобилния ми телефон. Другите служители на фирмата препречиха пътя ми, след като опитах да си го взема обратно. Управителят го даде на своята подчинена, която се отдалечи на няколко метра и започна да разглежда снимките ми.

След като се увери, че всички кадри, касаещи обекта, са изтрити, започна да разглежда снимки и видеоклипове от по-стари дати. Заявих, че не разрешавам мобилния ми телефон да се намира в ръцете им и настоявам да ми бъде върнат. Припомних на господина, че съм тук, за да си свърша работата, а именно да отразя пожара, и не желая да нахълтвам в личното им пространство, нито пък те - в моето. Изявих желание да напусна района, след като телефона ми бъде върнат. Управителят ми отговори, че той ще ми бъде върнат, след като декларирам писмено, че няма да използвам снимките и видеоклиповете.

Лещева отново се обръща към полицая с въпрос дали имат право да вземат мобилния й телефон и да ровят в него. Моли го за съдействие при разговора си със служителите. Той обаче отново не предприема мерки.

„Заявих на управителя, че няма да разпространявам кадрите и помолих да ми върнат телефона, а тогава охраната заяви, че няма да ми бъде върнат, но той лично ще го счупи, ако продължавам да отправям претенции. Междувременно батерията се изтощи и телефонът се изключи. Жената, която бе прегледала галерията ми със снимки и видеоклипове, бе започнала да разглежда и менюто на телефона, за да потърси възможни архиви. Тя заяви, че ще вземе телефона и ще го занесе в офиса си, за да го зареди. Отвърнах, че не желая устройството да ми бъде отнето, настоявам да присъствам в офиса и сама да боравя с него. Жената влезе в сградата, а управителят ми съобщи, че няма да допусне да вляза в офиса. Междувременно разпореди на другата си служителка да донесе празни листове и ми ги връчи, за да напиша декларация, че няма да разпространявам снимките”, разказва Лещева.

Въпросната декларация бива саморъчно написана на капака на полицейския автомобил. За попълването й служителите на фирмата настояват Лещева да предостави документ за самоличност и да запише ЕГН-то си. Тя категорично отказва, като подчертава, че единствено служител на реда може да изисква лични данни.

Подобна "спънка" се появява и когато най-накрая управителят я упътва към офиса, от който да вземе телефона си. При влизането, служителката, заела се да зарежда устройството, обявява, че все още не е проверила за архиви и се обажда на управителя, за да потвърди, че Деница е попълнила декларация. За да върне устройството, тя отново иска личната й карта. Репортерката отново отказва. В крайна сметка я показва на служител на реда, който потвърждава самоличността й пред представителите на фирмата.

Така най-накрая й връщат мобилния телефон. Малко по-късно отива в РПУ Труд и подава жалба за случилото се. По-късно открива, че липсва и SD картата на телефона, в която тя съхранява всичките си снимки, направени през последните години.

Днес жалба със същото съдържание бе подадена в прокуратурата в Пловдив и изпратена до Инспектората на МВР.

Тъй като никой от участниците в скандалната история не се е легитимирал, както е направила Деница Лещева, TrafficNews.bg направи проучване по отношение на собствеността на склада. Оказа се, че наемател на помещението е фирма с претенциозното име „A&G Consult” , собственост на 25-годишната Гинка Иванова от първомайското село Виница.

Управителят, позволил си да посегне на репортерката, е 48-годишният Иван Ангелов от същото село, който й е баща. Фирмата е с предмет на дейност консултантски услуги, търговия, хотелиерски, импресарски и туристически услуги и пр. , но складът е за преработка на отпадъци.

Всъщност при пожара са изгорели близо 7 кубика отпадъци, машина „Шредер” за раздробяване на отпадъци, два магнитни сепаратора и ел. табло.

Според пожарната причината за запалването е техническа неизправност. На място са били 5 пожарни, които в продължение на 2 часа са потушавали огъня. Подаден е сигнал и до районното в Труд, но от фирмата са заявили, че нямат претенции към никого и няма да подават жалба.

Потърсен за коментар, управителят Иван Ангелов заяви, че складът е негова частна собственост и никой няма право да влиза вътре без негово разрешение. Което, разбира се, никой не отрича. По отношение на репресивните мерки, предприети спрямо репортерката, боклукчийския бос смята, че те са били напълно адекватни спрямо ситуацията. Отрече да е дърпал телефона от ръцете на момичето и заяви, че тя сама им го била дала.

Т.е. на пръв поглед случаят изглежда прозаичен, но очевидно от фирмата има какво да крият, за да предприемат подобни есесовски мерки спрямо репортера, озовал се на мястото на пожара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 всеки ден

    59 14 Отговор
    Накрая селския бек, ще се окаже гербераст и ще го покрият !

    Коментиран от #6, #28

  • 2 Тост

    29 9 Отговор
    Не е редно да се влиза без покана в частен имот, дори служебни лица се съобразяват с това!
  • 3 Ядеитн

    21 16 Отговор
    Тия нахални журналя са само за кьотек. Като си тикат суратя в чужда собственост, кво очакват - да ги настаним в офисо и да им сипя по едно кайве или ракия? Пускам кучеата, че да ги погледам как бегат като заяци.

    Коментиран от #24

  • 4 Доктора

    25 0 Отговор
    Затова има "облачни" услуги- да видим какво ще и направят като и дръпнат SD картата.
  • 5 Гудьо

    9 23 Отговор
    Малко й е. Трябвало е и няколко юмрука да отнесе.
  • 6 ПЕЕВ

    22 8 Отговор

    До коментар #1 от "всеки ден":

    ЗА СПРАВКА ГИНКА ИВАНОВА И БАЩА И ИВАН АНГЕЛОВ ЧЛЕНУВАТ В ЧЕРВЕНАТА ПАРТИЯ -БСП.

    Коментиран от #16

  • 7 Антисоциалист

    15 2 Отговор
    Господа, безспорна вина на г-жата журналист (призната и от нея), е влизането без разрешение в чужд имот. Безспорна вина на служителите на фирмата е присвояване правата на държавни органи, незаконното действие вместо тях - насилствено задържане на гражданка, изземане на личните й вещи, унищожаването и присвояването на нейни данни и на работодателя й снимки, филми и др. Редно е, според мен, всички участници в конфликта да бъдат задържани, съдени и осъдени за нарушения на законите в държавата ни.
    Действията на фирмените служители са многократни прояви на организирана престъпност, а на г-жата журналистката, ако се докаже, че тя не е действала в по заповед на престъпна група, поне като хулиганство.
    И "Всекиму своето!"

    Коментиран от #25

  • 8 Нагли журналя

    10 8 Отговор
    Първо, съгласно нормативната уредба на полицайте не е позволено да дават информация на медиите, като за целта си има полицейски служители за връзки с обществеността. Второ, журналистите трябва да се легитимират преди да снимат. Трето, забранено е влизането в района на местопрестъплението, тъй като там се извършват оглед и други процесуално-следствени действия и четвърто, това е частна собственост и не се влиза без покана или разрешение. Тъй, че тази флора, вместо да реве да отиде и да се извини.

    Коментиран от #15, #17, #18

  • 9 пепи

    7 3 Отговор
    Абе това било,онова било....но нали научихте името на медията? Кой я знаеше до сега- никой,а сега вече ......известна и репортерката също.....
  • 10 Ххххх

    10 0 Отговор
    Мутрите си имат държава

    Коментиран от #11

  • 11 Све

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ххххх":

    Но българите нямат държава
  • 12 читател

    6 9 Отговор
    Откъде накъде някаква цървулеса от тъпашки сайт ще си вре мазната зурла в частен имот и ще прови снимки без да пита?
  • 13 JPower

    4 7 Отговор
    Ся,убуууу. Утре вземам един фотоапарат, за по реалистично...слагам си един бадж, и почвам да обикалям на хората по къщите...аз съм журналист, кво става тука!!!
  • 14 Umen

    6 0 Отговор
    Понеже дъщеря му е грозна и го е срам....!!
  • 15 ТЪЪЪЪЙ ЛИ . АМИ АКО ГОРИШ ДВА ТОНА

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Нагли журналя":

    И СЪХРАНЯВАШ СТО ТОНА БОВ ПАК ЛИ ПОКАНА ИСКАШ ЗА ДА ТА ПРОВЕРЯ ЧЕ И ДА ТА ПРЕДУПРЕДЯ.А.В КРАЙНА СМЕТКА УМРЕЛИЯ ТИ ИМОТ Е В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И НЕ МОЖЕШ ДА ПРАИШ КОТ ПОСКАШ И ГАТ СИ ПОИСЩАШ ИЗКЛЮЧВАЙКИ ФИЗИОЛОГИЧНИТЕ СИ НУЖДИ...
  • 16 МИ ТО ЦАЛАТА СЕГАШНА ГЕРБ ДПС И

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "ПЕЕВ":

    ОСТАНАЛА ПАРЛАМЕНТАРНА ПАСМИНА Е С КНИЖКИ НА БКП ПАРДОН СЯ БСП....
  • 17 Нагъл селяндур

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Нагли журналя":

    Това че журналята е прекрачила някои граници значи ли че саморазправата е законна и позволена?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Адвокат

    19 2 Отговор
    Съд до дупка и ако никой не обърне внимание - в Европа! Журналистката съвсем законно е влезнала в тази фирма а не е прескочила оградата. Вие като влизате в една фирма на входа на която няма охрана да не би да искате писмено разрешение! Да са живи и здрави журналистите защото само те ни защитават от местните феодали и те вършат работата на полицията и прокуратурата! Да се накажат полицаите които са позволили това издевателство над момичето!!!!! Дори да теоритично да предположим, че журналистката е извършила нарушение, то това не предполага органите на реда да наблюдават безучастно други нарушения. За какво им плащаме всички ние - да са наблюдатели регистратори на престъпленията и в почти всички случаи да прикриват разпасалите се местни бандити!

    Коментиран от #20

  • 20 Данчото

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "Адвокат":

    Абсолютно вярно,плюс това за да претендира някой че му е нахлул в имота е длъжен да обозначи това,аз лично бих помислил че е обществена сграда щом няма охрана или портиер
  • 21 Някой

    8 0 Отговор
    Мацката няма ли мъж ? Отива, троши му зъбите на тоя "управител" и готово ... Поне аз така бих направил.
  • 22 Jack Bauer

    1 2 Отговор
    Ако се беше подготвила за фоторепортаж с един среден клас фотоапарат (х50-х60 зуум), без да влиза в частен имот без разрешение, щеше да си направи репортажа и нямаше да има проблеми. Но 90% от журналистите си мислят че нахалството и нарушенията им ще останат безнаказани.

    Коментиран от #23

  • 23 Данчото

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Jack Bauer":

    Както казах всеки загрижен за имота си го загражда и поставя ясен надпис че чужди нашественици не са добре дошли,ти в твоя дом с широко отворена входна врата ли спиш?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Борис

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Антисоциалист":

    А случайно да знаеш че в някои държави посрещат неканени гости в частна собственост с пушка в ръка?
  • 26 Лидко

    4 0 Отговор
    боклукчийския бос там е парата.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове