17 Август, 2018 12:42 4 904 29

Ралица Агайн със съвети как да си вземем пари от фалиралата „Олимпик“

  • олимпик-
  • кфн-
  • ралица агайн

Сключилите застраховка „Гражданска отговорност“ от фалиралия кипърски застраховател „Олимпик“ трябва да подадат заявление във фирмата, която все още има работещ клон у нас.

Това препоръча в интервю за БНТ заместник – председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн.

Тя уточни, че за остатъка от срока на договор имат право да си получат парите обратно, но това ще се случи в общата ликвидация на застрахователя, който е кипърски.

От Комисията за финансов надзор съветват хората веднага да прекратят плащанията си към фалиралия застраховател, за да ограничат загубите си. Кипърската фирма дължи обезщетение на всички за оставащия срок на застраховката след 17 август.

В момента 197 551 са действащите полици на фалиралата кипърска компания „Олимпик“. Повече от половината от тях са с плащане на тримесечни вноски.

Хората също така не трябва да се притесняват за изплащането на застраховки при настъпване на произшествие до 17 август включително. То ще се поема от българския гаранционен фонд, каза Ралица Агайн.

Ето и цялото интервю.

Какви са правата на хората, които имат застраховки в ЗК „Олимпик“? Как могат да си потърсят обезщетенията или да си върнат частта от премията?

Въпросът има две страни. Едната е свързана с неизтеклата част от полиците, които ще бъдат прекратени на 17 август. Хората имат право да получат остатъка от внесените от тях премии, имат право да си получат парите обратно, но това ще се случи в рамките на общата процедура по ликвидация на застрахователя, който е кипърски. Другата важна страна е свързана с изплащането на обезщетенията. Тези хора трябва да знаят, че ще си получат обезщетенията. Очакваме допълнителна информация от надзорния орган по застраховането на Република Кипър, който в случая изцяло администрира процедурата по ликвидация и отнемането на лиценза на застрахователя и трябва да ни уведоми, какви ще бъдат приложимите механизми при изплащането на обезщетения. При всички положения хората ще бъдат обезщетени. Това е предвидено и според кипърското законодателство.

Към кого трябва да се обръщат хората, за да бъдат компенсирани, към Вас или към „Олимпик“? Трябва ли да подават заявление в КФН, за да бъдат покрити разходите им от Гаранционния фонд?

Не, към КФН няма защо да се подават заявления. Заявления трябва да се подават в офисите на клона на ЗК „Олимпик“, които все още работят, въпреки че компанията е вече в процедура по ликвидация. Съответно връщането на премиите ще стане в общата процедура по ликвидацията.

Ако предположим, че някой от застрахованите в ЗК „Олимпик“ в последния ден от застраховката извърши ПТП, той какво трябва да направи?

При всички положения той трябва да си предяви претенцията пред Олимпик“, за да влезе в списъка на кредиторите. А допълнително за това как ще бъдат плащани обезщетенията чрез системата на гаранционните фондове, ще трябва да получим по-подробни указания от надзора на Кипър, който трябва по-подробно да разясни процедурата и на нас. Изпратили сме запитване и очакваме от тях отговор. Вярвам, че до няколко дни ситуацията ще бъде изцяло изяснена.

А какво ще стане, ако на 18.08.2018 г. застрахованите лица в „Олимпик“ до 17-ти, не си сключат нова застраховка?

Ако нямат застраховка и направят ПТП, българският Гаранционен фонд ще плати на потърпевшия, но след това ще предяви регресен иск от виновния водач. Застраховката ГО не е просто задължение, а е добре всеки водач на МПС да я сключва, защото тя го защитава, покрива имуществени и неимуществени щети причинени на трети лица.

От Гаранционния фонд имаме уверение, че няма да предприемат за момента прекратяване на регистрацията на такива моторни превозни средства, тъй като е възможно през летния месец август много хора да не са разбрали, че трябва да си сключат нова ГО с друг застраховател. Ще бъде проявено разбиране за това, че е необходимо повече време за хората.

Имате ли данни колко са застраховките в клона на ЗК „Олимпик“ в момента и кои от тях са на разсрочено плащане?

Към 17.08.2018 г., съгласно данни на Гаранционния фонд, действащите полици по застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите са 197 551. От тях 96 658 полици, което е почти половината, са сключени на разсрочено плащане на 3-месечни вноски, а другите – на 6-месечни вноски. Тези полици се прекратяват автоматично от обявяването в държавния вестник на Република Кипър на назначаването на Временен (предварителен) ликвидатор на застрахователя. Покритието по тези полици се прекратява в 24:00 ч. на тази дата. Клиентите по полиците, сключени на разсрочено плащане, не следва да плащат следващи вноски по тях поради прекратяването на тези полици. Застрахователят служебно разполага с информация за това какви суми трябва да бъдат възстановени на клиентите му по прекратените полици за неизтеклата част от договорите и не е необходимо клиентите да подават искания за това.

Знаете ли дали има сигнали, че след 10 май 2018 г. са продавани застраховки "Гражданска отговорност" от „Олимпик“?

Нямаме. Съгласно данните в единната информационна система на Гаранционния фонд, след 10.05.2018 г. няма сключена нито една нова застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите от ЗК „Олимпик“. Полиците по тази застраховка се издават само чрез генериране на номер от тази единна информационна система. Ако все пак има хора, на които някой е „издал“ такава полица след 10.05.2018 г., трябва да сигнализират КФН, за да бъде извършена проверка.

Има ли някаква връзка между ликвидацията на „Олимпик“ и повишаването на цените по „Гражданска отговорност?

Не, в никакъв случай. Повишаването на цените на застраховката на първо място е свързана с недостиг на премии и съответно на изплащане на обезщетенията, които с времето се повишават, а премиите не изразяват това повишаване. И на второ място, повишението е във връзка с едно тълкувателно решение на Върховния касационен съд отпреди няколко седмици, което разшири значително кръга на лицата, които имат право да получат обезщетение при смърт. Досега обезщетения имаха право да получават само най-близките – съпруг, деца, докато от сега нататък, обезщетения могат да получават братя и сестри, баби и дядовци, лели и чичовци, както и други емоционално свързани с починалия лица. Безспорно това ще се отрази на цената на застраховката и всеки застраховател трябва да направи свой собствен разчет за това с колко допълнително ще му се увеличат разходите при изплащане на обезщетение.

А какво става със системата бонус-малус? Тя ще бъде ли въведена и кога?

При всички положения тази система ще заработи. Тази система става все по-важна с оглед на факта, че премиите се повишават и е добре всеки да носи лична отговорност и това да се отрази на цената на застраховката. Добросъвестните водачи да могат да видят ползи от добросъвестното си поведение на пътя. А това, какъв ще бъде бонусът и малусът тепърва предстои да бъде решено от работна група, която включва различни институции. Целта е да се създаде такъв механизъм, който да повлияе на поведението на хората, така че при всяко едно нарушение, което извършват целенасочено на пътя, да знаят, че поради това нарушение, което са извършили, цената на тази застраховка за тях ще бъде съответно по-висока.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hmhmhm

    15 1 Отговор
    Един сигурен начин - отвличане на шефа на фирмата - як бой и одрусване! И после му се дават бели листи голям фромат - да чертае нови схеми! А защо не и леко отстрелване на такива изроди!

    Коментиран от #5

  • 2 Брадвата

    25 1 Отговор
    Тая ква е специалистка.. Осигурила си е синекурна длъжност с 20к+ месечна заплата. Хвала такива труженички!
  • 3 'баси наглите

    29 0 Отговор
    А някакви съвети, как да оправим тези, които допуснаха това ??? Проблемът трябва да се реши ГЕНЕРАЛно иначе, ще има още КТБ-та вероятно пенсионни фондчета и т.н. Така че пак питам някой съвет, как да ги "решим" едим път завинаги ???
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Навитак

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "hmhmhm":

    Първо ше оправим тез от КФН...С тая некадърна измет да се приключи...
  • 6 Гост

    18 0 Отговор
    Тази, вместо безсрамно и нагло да дава акъл, по-добре да си подаде оставката! Тя и останалите клатикурове около нея! Абсолютно безполезни чиновници!
  • 7 Я пък тази.

    17 0 Отговор
    И тя се уредила на платена службичка. Поредната калинка.

    Коментиран от #24

  • 8 Иво

    19 0 Отговор
    Много яко - правим си една застрахователна компания - бутам някой лев за разрешителни и прочие, събирам парите на 250 000 души - разбирай - около 50 милиона лева и после обявявам фалит и се пенсионирам на някой остров. Ако имам късмет, може да си пия пиенето я с братя Галеви, я с някой друг. Па ако е рекъл "господ" ( демек тоя дето ми е взел рушвета ) може и островчето на партия да го барнем...Не, решението е просто всички клиенти на тази фирма да заведат колективен иск срещу България - но не в нашия независим съд , а в чужбина. И да одрусат държавата подобаващо. Защото затова има гаранционен фонд - да се гарантират парите на хората срещу такива измами...В нормална държава, след подобен случай, кой знае колко глави щяха да са паднали до сега, но ние си знаем, че у булгаристан това няма да се случи никога. Но , както не веднъж съм споделял - какъвто народа, такава и държавата, без значение кой в момента е начело. Вижте в Румъния какво се случва и си направете изводите...
  • 9 Кирил

    5 2 Отговор
    Ще разберат на изборите какво ще им се случи

    Коментиран от #13, #23

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Димов

    15 1 Отговор
    Раличке, ка, нищо няма да си върна от Олимпик. Процедурата по несъстоятелност е с давност до 5г.
    Най-напред ще изплащат задълженията към служителите. После ще платят неимуществените вреди. След тях са имуществените. Чак накрая, ако им остане някой лев, може и да се сетят, да ми подхвърлят 20-ина лв.
    Мерси много за съвета.
  • 12 Ралица Агайн - ОСТАВКА!!!

    18 1 Отговор
    Ралица, ако имаше поне малко човечност и срам в еврейската ти душа, веднага следвалше да подадеш оставка и да си ходиш от КФН!!! Регулаторният ви орган се осра от всякъде да ви таковам и надзора, да ви таковам и финансите! Всички сте за УВОЛНЕНИЕ!!!
  • 13 5ко

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Кирил":

    Трай коньо...Изборите ги гласят от козяк.
  • 14 Неграмотен

    9 0 Отговор
    Ще пием по една студена вода на опашката от кредитори. Смях голям, ще дават съвети как хората да чакат разпределение от несъстоятелност, по-скоро ще получиш от умрял писмо. Фалира банка, после застраховател, сега чакаме някой пенсионен фонд да фалира и т.н. Управляващите нищо не губят. Даже пак ще си ги изберем ....
  • 15 No name

    13 0 Отговор
    Комисия за финансов надзор. И кво надзиравате, даже и една оставка от кумова срама не щете да подадете. Ама то вие не сте виновни, виновни са хората, че като овче стадо продължават да ви търпят.
  • 16 Гост

    8 0 Отговор
    Колкото си взеха от Юпитер, толкова ще си вземат и от Олимпик!
  • 17 Тъп

    11 0 Отговор
    Интересно ще стане като така нарчените "пенсионни фондове" с пирамидална структура започват да гърмят.А това е съвсем скоро.
  • 18 ganio

    3 0 Отговор
    Ралица е арна, става за мандръсане.

    Коментиран от #19

  • 19 Тъп

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "ganio":

    Изпреварил си ме.И аз да се наредя на опашката.А пък тя е хем калинка на това място хем пеперудка и знае на чии ч*лен да кацне за да е на тази позиция.
  • 20 Хасанчо

    5 0 Отговор
    Колкото сте взели от Баневи ,оня дето и за президент се кандидатира ,толкова ще вземете и от тези .Още повече пък от Кипър. КФН групом на съд за престъпно бездействие и закриване. Никаква полза от тях вече два пъти. Те бяха първите дето казваха Че проблем с КТБ няма и било само уронване на престиж. Плашеха ,че ще съдят хора които казваха истината. Гаранционния фонд да си влезе в ролята. На какво е "Гаранционен " иначе. Само да лапат ли? Мошеническа държава оглавявана от мафията. Утре и пенсионни фондове и тая пак ще дава акъл. И пенсиониране на 70 години - гарантирано от всички партии.
  • 21 Оставка

    5 0 Отговор
    Оставкаааааа!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 22 ба ги другарко

    5 0 Отговор
    тая става за тъпанене :) как пък все така се назначават на важни постове, "хора" с ей такива завъртяни фамилии :) все се чудя,пф!
    един няма дет' да е с фамилия иванов/а, георгиев/а и т.н.
    ....... все с уродливи изчанчени фамилии! запомнете го това, което пиша и внимавайте при гласуването!
  • 23 stukar

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Кирил":

    Хахахахахахахах! Това до тук се нарича "Хет- трик". Запиши си го!
  • 24 stukar

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Я пък тази.":

    Калинката, скъпи, е откритие на НДСВ, назначена през 2005г. (от кой ли?) изкарва си мандата до 2010г., когато е сменена и е пак на "власт" от 2014г.- сети се КОЙ беше на власт тогва!?
  • 25 нагнитайн

    6 0 Отговор
    Заплатата на тази е около 30 000 лв. така че може да заплати на излъганите. Тя не си е свършила работата, за което трябва да влезе в затвора. Само оставка е малко и е вече доста поизтъркано!!!!!!!
  • 26 vasik atanasova

    1 0 Отговор
    отново ФИНАНСОВА ПИРАМИДА
  • 27 Усмивката

    0 0 Отговор
    Очаквайте ....„поскарах им се малко”.....Ще има ли скоро Автобиографичен филм на Бойко Борисов.Всека суперзвезда заслужава такова внимание.Имаме уникален премиер преизбиран три мандата.Интересно,кой ще се захване да съченява „ЖИТИЕ ГРЕШНОВО БОЙКО БОРИСОВО”.със свидетелствата на негови съратници и поборници за трудния и мъгляв преход....простете„ проход ”на от охранител на онази власт ,до охранител на тази ,новата,дето е антипод на тази ,...или се обърках май..
  • 28 нло

    0 0 Отговор
    Какво ще съветва тая тя е за Сливенския.
  • 29 Комбина

    0 0 Отговор
    А "Юпитер"!!! Тая е класическа калинка, по очичките и личи колко е празноглава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове