19 Август, 2018 08:00 2 298 19

Радев поставил въпроса за компенсациите на тракийските бежанци пред Ердоган

  • обезщетения-
  • тракийски бежанци-
  • румен радев

Държавният глава заяви, че никой не може по-добре и по-вярно да пренесе във времето спомена за освободителните борби на Тракия и Македония освен потомците на нашите герои, които са посветили живота си на българската национална идея

Радев поставил въпроса за компенсациите на тракийските бежанци пред Ердоган - 1

Вече поставих директно въпроса за компенсациите на тракийските бежанци пред президента на съседна Турция. Това каза президентът Румен Радев в своето слово на историческата местност Петрова нива, където се отбелязва 115-та годишнина от Илинденско- Преображенското въстание, в което смъртта са намерили свидните жертви на Странджа и Тракия.

"Отново над Странджа ехти революционният химн, за да ни припомни славната и трагична 1903 г. Тук на легендарното тракийско гробище нашите предци впериха поглед пред свободата и достойнството, водени от веруюто да дадат своя принос", заяви президентът Радев.

"Тракийските делегати подкрепиха решението в Македония за вдигане на въстание. Когато нашите сънародници в Македония въстават мястото на тракийци беше да бъдат редом с тях. Дейците на 7-ят въстанически окръг ясно осъзнаваха, че 20-дневната свобода на Охридско ще има изключително висока цена, но нямаше сила, която да ги отклони от тяхната вяра в каузата за свобода и единение на отечеството. Погромът на въстанието е кървав – едновременно действаха куршумът, огънят, ножът и бесилката, както пише в летописа Христо Симеонов", каза още в словото си държавният глава.


„Пепелищата на Тракия поглъщат хиляди животи и човешки съдби. Хиляди българи се прощават завинаги с родния си край и са превърнати в бежанци, устремили се към спасение в Свободна България. За това и справедливите ни очаквания са историческата истина да бъде отстоявана и това зависи от всички нас. Вече поставих директно въпроса за компенсациите на тракийските бежанци пред президента на съседна Турция. Ще продължавам да изисквам ясен отговор и при всеки случай, когато историческите факти се пренебрегват или поставят под съмнение“, каза Радев.

Държавният глава заяви, че никой не може по-добре и по-вярно да пренесе във времето спомена за освободителните борби на Тракия и Македония освен потомците на нашите герои, които са посветили живота си на българската национална идея.

„Благодаря ви, че пазите жив спомена и традициите и то не само тук на Петрова нива, а в своето ежедневие и за това, че ги носите дълбоко в сърцата си. Нека бъде светла паметта на всички загинали и напуснали завинаги родния си край в Илинденско-Преображенското въстание. Ние помним и няма да забравим. Вечна слава и поклон“, каза още Радев.

Минути преди словото си държавният глава и върховен главнокомандващ прие почетния строй на представителните роти на Националната гвардейска част и отдаде почит пред паметта на загиналите.

Съборът на Петрова нива е под почетния патронаж на държавния глава.

На събитието в памет на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание тази вечер присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов, председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, народни представители, общественици, кметове от региона, стотици хора.

На 29 юли 1903 г. в местността "Петрова нива" 300 делегати, воеводи и четници вземат решение за обявяване на Илинденско-Преображенското въстание, което избухва на 6 август. През 1958 г. на поляната, където се е състоял конгресът, е построен паметник в памет на загиналите герои.

През 2003 г., в чест на 100-годишнината от въстанието, е построена църква, наречена "Света Петка". На Петрова нива има и музейна експозиция със снимки, оръжия и документи от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    13 29 Отговор
    И как го постави тоя въпрос фърчолетко,напреки или надлъжно,тоя трябва на момента да си ходи,прост е като гъбено семе.

    Коментиран от #7, #12

  • 2 Само питам

    13 20 Отговор
    Като беше в Москва да лиже задника на Путин защо не го попита кога ще върнат държавните архиви откраднати по време на окупацията и заведени в Русия.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Ryty

    25 10 Отговор

    До коментар #2 от "Само питам":

    Както се казва само с ядене нестава... Специално Радев задници не ближе, но на теб как ти личи как ближеш висящите мадyри на огнеборчето и приближените цървули

    Коментиран от #4

  • 4 Само питам

    11 17 Отговор

    До коментар #3 от "Ryty":

    Радев е първокласен лизач на руски задници. Всяка втора дума му е Русия и снемане на санкциите срещу нея, което е характерно за проруските отпадъци. А Бойко също ги облизва, само, че по-дискретно.
  • 5 СссереМ

    12 8 Отговор

    До коментар #2 от "Само питам":

    А не е лошо и откраднатото злато от комунистите и дарено лично от тошо селския да върнат.

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Само питам

    7 9 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    То е на "съхранение" защото трезора на БНБ не издържал ядрен удар, според товарищите. Но това е сложна материя за льотчик, ще обърка нещо и ще излезе, че има да даваме а не да вземаме.

    Коментиран от #8

  • 7 ПЕЕВ

    11 17 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    ПРАВ СИ ПО- ПРОСТ ПРЕЗИДЕНТ СМЕ НЯМАЛИ.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    Сакън да не се връща че тиквата пеевски цвър цвър и останалите от шайката ше го откраднат
  • 10 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    12 7 Отговор

    До коментар #7 от "ПЕЕВ":

    Плевнята удари дъното и направи нова дълбочина на тема простотия и тъпизми
  • 11 Расулюлах

    5 18 Отговор
    Лески и останалите катили кат него от шаиката са терористи и душмани щото са деиствали против изконната турска власт на Султана и са започнали бунт което довежда до това което е сега турска територия да е наи лошата за живеене и превърната в кенеф но дано Ердоган си я прибере обратно ще да настъпи благоденствие тук

    Коментиран от #14

  • 12 Посерко,

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    марш да миеш мръсните чинии или и оттам ти биха шута.
  • 13 Osman

    7 10 Отговор
    И Ердоган си го премести от единия крачол в другия.

    Коментиран от #15

  • 14 JPower

    11 5 Отговор

    До коментар #11 от "Расулюлах":

    Вчера що не дойде да ни го кажеш това.... страхлив анадолец... айдееее у Анадола!!!

    Коментиран от #16

  • 15 JPower

    11 4 Отговор

    До коментар #13 от "Osman":

    ЕРДОГРУХ няма гащички...надупчен и осран, ходи му избършете дупенцето,че овуня .... може да ви даде 1лира.. мухахааааа
  • 16 Расулюлах

    3 8 Отговор

    До коментар #14 от "JPower":

    Къде да идвам?тука не ти ли е достатъчно

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пенсионера

    1 0 Отговор
    Еъпросът е поставен . точка . НЯКОИ НЕЩА НЕ СТАВАТ ТАКА КАТО ПРЕД ПАРТИЙНИЯ СЕКРЕТАР . ТЕЗИ НЕЩА СЕ ПРЕГОВАРЯТ, 300 ХИЛЯДИ ТРАКИЙСКИ БЕЖАНЦИ ,СРЕЩУ МИЛИОН И ПОЛОЕИНА БЪЛГАРСКИ БЕЖАНЦИ КОИТО СЪЩО СА ПРОКУДЕНИ СЪВСЕМ СКОРО. СИГУРНО ЩЕ СЕ РАЗБЕРАТ НО ОТ ОТОРИЗИРАНИ СПЕЦИАЛИСТИ. А НЕ ПО МЕДИЙИТЕ. Тези деликатни теми не става по медийите .
  • 19 Пурко

    1 0 Отговор
    Убуу си поставил въпросо, ама дай да чуем и отговоро.
    Той май нема да ни ареса.
    Даже и у ФАКТИ нищо нема да пише за него.
    Ама айде, кат си го поставил-поставил си го.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове