Last news in Fakti

19 Август, 2018 18:30 2 160 8

Стикери срещу манипулации на електромерите

  • чез-
  • стикери-
  • електромери

Прикриването на нарушение ще е изключено, твърдят от ЧЕЗ

"ЧЕЗ Разпределение" - България въвежда защитни стикери за превенция срещу манипулация на електромерите, съобщиха от ЧЕЗ България.

Стикерите се залепват върху средствата за търговско измерване, в допълнение към познатите пломби, като имат три нива на контрол и много защитни елементи. Това прави фалшификацията или незабелязаната интервенция върху тях практически невъзможна.

Огромен е броят на отличителните знаци и защити на стикерите, които ще предпазват средствата за търговско измерване от нерегламентиран достъп до вътрешността на устройството и намеси, които могат да се упражнят върху тях.

От компанията посочват, че стикерите са изработени по технологии от най-ново поколение и прикриването на нарушението на целостта им е изключено.

В тях са закодирани елементи, които не подлежат на фалшификация и се виждат само от експерти с подходящо оборудване, преминали обучение за оценка на автентичността и целостта на стикерите. Защитните средства имат вградени 3D мотиви, текстове, триизмерни обекти, променящи се цветове, изображения, предупредителни знаци и са персонализирани с уникален номер.

Стикерите имат многослойна структура, която се разрушава много лесно при опит за третиране с различни разтворители или при опит за разлепяне, като същевременно издържат при екстремни температури. Те са защитени от специални елементи, чрез които се откриват дори микро прерязвания с тънък скалпел, които са сред честите начини за външна намеса при старите стикери.

За първите седем месеца на 2018 г. са констатирани 4251 кражби на електроенергия, като около 40 на сто от тях са реализирани чрез манипулация на електромери, посочват от компанията. Все по-изобретателните и дръзки кражби, които включват и подмяна на елементи от устройствата за търговско измерване, са принудили дружеството да вземе по-сериозни мерки за защита на електромерите. Въведените стикери са произведени по българска технология.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щанги

    5 0 Отговор
    Има всякъкви далавери :D
  • 2 Гост

    12 1 Отговор
    И на това ще му намерим колая. Те манипулациите се правят от служители на ЧЕЗ, така че сега ще си идват направо и със стикера и пломбата,както беше досега.
  • 3 Борис

    11 0 Отговор
    Сега и за стикери ще плащаме.
  • 4 Бай Иван

    14 0 Отговор
    Крадеца вика - Дръще крадеца !
  • 5 Колю

    9 2 Отговор
    А кой ще ни защити от дистанционното променяне на коефициентите от 1 в по-големи стойности които извършват служители на самото енерго. Навъртат ни сметки и ни крадат те по начин който след манипулация от няколко дни отново променят стойноста на импулса . Това в паметта не се пази и промяната изчедва. Когато се виждаше едно колелце да се върти щяхте да забележите ,че за една крушка то се върти като вентилатор и да се осъмните ,но сега си мига по-бързо една лампичка и я забележиш ,я не. Ще се усетиш ама късно и нищо не можеш да докажеш защото трябва да се жалваш на самия крадец. Абсурдна ситуация на частници над които няма контролен орган. Крадат ,манипулират,начисляват загуби равно на всички и не си ловят крадците на ток защото те никога няма да са вътре. Те реално никога нямат загуба ,защото я плащат честните. Задължат ги нещо със закон и те измислят друг начин да си обран.Собствените им служители взимат на рака по 20 лв от циганска къща и никога няма да видите крадец на ток осъден. Малко им били заплатите от 1200 лв нагоре на инкасаторите. И те деца хранели ,ама с кражба от нашите деца. На 80 % там работят хора на ДПС и са същите като масовите крадци на ток. Тези не викат полиция като видят кражба на ток. Мълчат си и почват да просят пари от крадеца. Рекетьори долни и гнусни . Но дружествата не са на загуба и все по-богати стават на гърба на народа който си плаща.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хасанчо

    1 4 Отговор
    Турихме ти два минуса ,щото споменаваш ДПС -най-чистата и честна партия за която само си говорят ,че е далавераджийска. Ама не е по -различна от останалите.
  • 8 КРЕЗ

    0 0 Отговор
    един авер плати 5 бона на един от енергото да му откачи електромера, че бепе набухал 5 рига за копане на криптовалути и тока му беше 2000 на месец. Интересно какъв стикер ще измислят срещу това.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове