Last news in Fakti

20 Август, 2018 14:30 2 159 15

Вълчев: Няма учители, защото професията загуби престиж

  • красимир вълчев-
  • учители

Най-големият недостиг се очаква да бъде след около 9 – 10 години, подчерта министърът на образованието

Няма учители, защото професията загуби престиж. Не дава възможност за бърз растеж. Така министърът на образованието Красимир Вълчев обясни в сутрешния блок на Нова телевизия защо недостигат учители.

Според него това е причината младежите да изберат други професии, които дават по-силен старт и проблемът не бил само български.

„Има недостиг на учители. В момента се търсят 650 учители, като в това число влизат и новопенсиониращите се“, съобщи данните министър Красимир Вълчев.

Последните години има все повече учители, които се пенсионират, но най-големият недостиг се очаква да бъде след около 9 – 10 години, обясни той и поясни, че това е една от причините за увеличаване на заплатите.

"Все още професията на учител не е достатъчно привлекателна за младите хора", каза министър Вълчев

Учебната година ще започне нормално обаче във всички училища и детски градини, увери министърът.

Той коментира и защо има голям напън при кандидатстване след 7 клас, а университети организират томболи за записалите се да учат при тях. По думите на Вълчев висшето образование се масовизира в цял свят, а напъните след 7 клас са породени от желанието на родителите да запишат децата си в най – елитните училища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лисунгеров

    10 1 Отговор
    А защо "професията загуби своя престиж"?

    Коментиран от #10

  • 2 гост

    15 3 Отговор
    Няма учители, защото дават по 500-600лв заплати, а хамалите взимат двойно повече. Затова няма. Я направете учители, полицаи и лекари със минимален праг на заплатата от 1200лв и според стажи и квалификаци да стига 1500лв и гледайте как ще се напълни с кадри. 500лв взима неквалифициран работник и то ако не му се работи, в същото време хора, учили от 4 до 6г. и носещи голяма отговрност за много деца, получават толкова и се изисква от тях не само да преживяват, но и да са горди от това, да учат на морал и да дават собствен пример. Няма как да стане. Тази заплата стига колкото да си платиш сметките и то ако имаш къде да живееш, не може да очакваш хора, които се борят за оцеляване да са пример за каквото и да е било и едно ГОЛЯМО БРАВО на тези, които го правят.

    Коментиран от #6

  • 3 Учител

    21 0 Отговор
    За да има учители са нужни ученици! Освен това, учителите са учили да обучават, а не да интегрират! Така че нужни са дресьори след 10 години, които да умеят да дресират, новопостъпилите "ученици"!
  • 4 Мъдър

    15 1 Отговор
    Бях учител няколко години. Истински кошмар! И 2000 лв. да ми дават, не бих се върнал пак в училище. Това е най- психясващата работа, която съм работил. Съчувствам на колегите, които нямат избор и продължават да работят като учители!

    Коментиран от #9

  • 5 аноним

    6 0 Отговор
    Пак лъжете айде стига.Учители бол
  • 6 Д'мин

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Е не е само това причината. Много учители си докарват страничен доход и от частни уроци. Като искаш пък през ваканцията се цани и като строител, твоя воля! Истината е някъде другаде, няма респект и дисциплина! Учениците са с права, но не и с задължения! Татко и мама идват на бургия, ако на синковеца му е взет мобилния, щото не е могъл да си довърши играта по време на час и тем подобни! Объркахме свободата и демокрацията със свободния!
  • 7 НАКО

    9 1 Отговор
    Комплексни причини, на учителя му се карат - директора, зам. директора ако има, родителите, учениците и пр . - престиж никакъв, права никакви, заплата никаква. Какво да се очаква друго освен срив .
  • 8 Компетентен

    2 2 Отговор
    Не бива и не е редно учители и медицински работници да бъдат поставяни в една категория . Според мен , най високи заплати трябва да получават медицинските работници , защото и отговорността им е най голяма , отговорността е за здравето и живота на хората ! Има ли нещо по ценно от това ? Между другото каква е отговорността на учителите за нарастващата неграмотност сред учениците ?
  • 9 Само отговарям

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мъдър":

    Ами стани медицински работник , да видиш колко " лека " и "благодарна" професия" е и на всичкото отгоре , в един момент може да се окажеш обвиняем , без да имаш и грам вина !
  • 10 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Лисунгеров":

    Даскалите сами си акаха на престижа ! Ходят по заведения с учениците , пушат и пият заедно с тях , за какъв престиж въобще може да става въпрос ?
  • 11 У лево е Крим

    3 0 Отговор
    От 2009 година пожарникаря имаше възможност да върне престижа на професията. - Не разбирам какво очаквате след като на чело на държавата стои откровен тъпанар!
  • 12 Мартин

    1 0 Отговор
    Ми какъв престиж да има, като хората взимат по 600-700-800 лева и се чудят царевица ли да съдят, картофи ли да копаят, как да се оправят... Вие се е*вате най-открито с хора с това изказване... Никой не иска да се занимава с деца за 600 лева, малко са тези на които им идва отвътре, повече будни хора дори не го виждат като професия - никой не планира живота си с идеята, че ще е вечно беден. Педагогически специалности записват предимно студенти, които не са приети в някое от другите направления.
    А хората си уважават учителите в личен план, но при подобно перспектива за бъдещето - единици са децата, които мечтаят да станат такива. Поговорката "Музикант къща не храни", спокойно може да бъде заменена с "Учител къща не храни" - представете си младо семейство в столицата с общ доход 1400 лева и наем 800 - е*ахти престижа!
  • 13 Мартин

    4 1 Отговор
    Общи работници бегло познаващи цифри и букви взимат по 1000-1200, че и нагоре в някои браншове. Сервитьори и бармани в столицата са на 1500-2000 заплата, плюс бакшиши. Таксиджиите правят по 2000 лева, тираджийте взимат по 4000-5000 лева. Строителите специалисти си докарват по 2000-3000 лева и нагоре. Тия дето раздават флаери си докарват по 30 кинта за 4 часа или по 1290 лева при 172 часов работен месец. Как да са престижни тия учители бе, какви хора според Вас работят за 600 лева, 2 вида - идеалисти с желание и мисия, и хора без други възможности за работа. За щастие от старото поколение са останали хора от 1-ви тип, но няма такива балъци при нас младите. Никой не иска да обрича бъдещето си на мизерия и нищета. В тая професия няма дори кариерно развитие - нямаш никакви перспектива. Повечето директори на училища са назначение на местната власт, а не плод на труд и качества.
  • 14 Дедо1

    3 0 Отговор
    Защо избрахте да сте учител--Заради 3 причини-юли,юни и август...............
  • 15 1234

    0 0 Отговор
    Докато учениците имат само ПРАВА,но не и ЗАДЪЛЖЕНИЯ няма да има учители.Сегашните ученици са без домашно възпитание,правят каквото си искат в училище,и никой не може нищо да им каже,защото се НАРУШАВАЛИ ПРАВАТА ИМ.Докато имат само права и....никакви задължения положението ще става още по зле.Предлагам сериозно в министерството да помислят по този проблем,защото нещата започват да излизат извън контрол.Да се започне още от домашното възпитание,и това какво се пуска по многобройните телевизии за децата.АГРЕСИЯТА ЗАПОЧВА ОТ ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ ФИЛМЧЕТА, А С НЕЯ РЪКА ЗА РЪКА ВЪРВИ И ПРОСТОТИЯТА . Недопустимо е дете да гледа на детско филмче как героите се уригват,как пърдят как говорят глупости,а това го има в 90%от детските анимационни филми.НЕКА ДА СЕ ПОДБИРА ТОВА КОЕТО СЕ ИЗЛЪЧВА ЗА ДЕЦАТА. Това се отразява на културните ценности на бъдещите поколения,така се насажда агресия и простащина в детското съзнание,после се чудим защо има побоища ,и агресия в училището и по улиците.Допуснахме най лошото от ,,ДЕМОКРАЦИЯТА"да провали бъдещето на децата ни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове