20 Август, 2018 15:28 2 686 8

Нинова: Има решение по случая с „Олимпик“

  • корнелия нинова-
  • олимпик-
  • застраховка-
  • гражданска отговорност

Могат за 24 часа да приемат закон за Кирил Домусчиев, не могат да помогнат на над 250 000 българи, каза соцлидерката

Нинова: Има решение по случая с „Олимпик“ - 1
Снимка: БСП

Внесохме 61 подписа с искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание в сряда. Предлагаме дневен ред от две точки – първата е проект за решение по казуса за ЗД „Олимпик“, а втората е за изслушване на министър-председателя във връзка със срива в системата на Търговския регистър и електронните системи в страната.

Днешното решение при премиера е абсолютно неудовлетворително и за нас и за засегнатите от фалита на кипърското дружество „Олимпик“ български граждани. Застраховането е регулиран пазар, в който държавата има своята ключова роля. Освен това, „Гражданска отговорност“ е задължителна застраховка, така че българските граждани са добросъвестни платци. След като държавата не е упражнила необходимия контрол в лицето на КФН, след като се е стигнало до тук, не може да излезеш и да кажеш на тези хора да си водят делата в Кипър. Възможни са други решения.

Ние твърдим, че може гаранционният и обезпечителният фонд в България да платят на хората, да влязат в правата им и тогава от свое име да водят дела в Кипър. Това би било отговорно към тези над 250 000 българи, болници и други юридически лица, които са се застраховали там.

Изненадваща е упоритостта, с която правителството не иска да предприеме тези стъпки, за да се помогне на хората. Днес се твърди, че ще се чака европейска директива, която да променя европейското законодателство. Ние питаме - защо е необходимо да чакаме това? Ако е необходима промяна в законодателството, свикваме заседание на парламента, тук сме, нека се внесе спешна промяна в българския закон.

Могат за 24 часа да помагат на Кирил Домусчиев, не могат да помогнат на над 250 000 българи. Не можем да разберем тази упоритост на правителството, да не иска да помогне на хората, но започваме да си задаваме въпроси. Да не се окаже, че това е пирамида? Има ли пари в гаранционния фонд? Да не се окаже, че там няма необходимите средства и някой не е упражнил контрол къде са и колко са?

Тези въпроси искаме да обсъдим на заседанието на Народното събрание, защото в проекта за решение, който предлагаме, ние възлагаме на КФН да направи доклад с пълната информация за активите на дружеството. Искаме информация за събраните пари в гаранционния фонд и фонда за обезщетение, за това в кои банки се съхраняват, по какъв начин и т.н. Искаме пълна прозрачност за състоянието на фонда. Премиерът да не казва, че трябва данъкоплатците да платят от джоба си тези пари. Това не е вярно.

Застрахователите внасят в този фонд вноска, която е гаранция именно за такива случаи. Това са пари, удържани от застраховките, които е внесъл всеки човек – така, че да не се прехвърля отговорността на данъкоплатците. Единствената вина е на държавата и институциите - КФН. Да се поеме отговорност не само чрез оставката на Ралица Агайн. Необходима е политическа отговорност за това какво се случва в държавата.

За Търговския регистър отговорността се понесе от чиновниците. Министър Цачева все още си дължи оставката за срива в Търговския регистър. Ще бъде освободена Ралица Агайн, но не бива да се спира до там, защото тази практика - освобождаваш някой от администрацията и чиновниците и смяташ, че с това отговорността пада от политическото ръководство, трябва да спре.

Тук става въпрос за политическа отговорност, затова че при правителството на Бойко Борисов се руши държавността и институциите. Днес министърът на финансите казва, че Комисията не е знаела как да реагира, какво да направи. Комисията за финансов надзор е институция, има закон. Проблемът е, че институциите в България не работят, че разрушиха държавността и държавата и, че системите една по една започват да рухват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Byg

    10 10 Отговор
    Госпожа лъжа , голямо плямпане за 40 - 50 лв.
    Ако са си направили застраховка на разсрочено плащане , на всеки три месеца , губят в най лошия случай едно тримесечие и то ако са го платили преди седмица , ако сега изтича или след месец и толкоз не губят. За 5-6 кутии цигари ореваха света. Но да кажем че въпроса опира до принципи , 11,50 гаранционен фонд от вся - застраховка10,00лв. за покриване на щета при предизвикана такава от участник без гражданска и 1,50 лв. за плащания при такива ситуации , ко да покриеш с 1,50. Икономисали са 30 -40 лв когато са си правили в олимпик , сега ще ги дадат , евтиното излиза скъпо.

    Коментиран от #4

  • 2 Гост

    6 3 Отговор
    Умнико Вуг, в Гаранционния фонд парите не се внасят на индивидуален принцип, а на солидарен принцип - т.е. внасят всички, за да покрият нуждите на някои
  • 3 Гост

    13 4 Отговор
    Ей тази се чуди за какво да се хване и да направи от него "грандиозен"скандал! И пак както винаги компетентна по всичко!
  • 4 Бай Хой с Магарето

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "Byg":

    Ами, като не ти е проблем дай 50 лева. пък след 3-4 месеца аз може и да ти ги върна, пък може и 10 -15 да ти върна, знам ли...
  • 5 Мамата

    12 1 Отговор
    Тази от Крушовица отблъсна с наглото си поведение и малкото и привърженици.Та тази ли има желание да ни управлява.Боже пази България.
  • 6 Иванов

    5 4 Отговор
    Няма да се учудя, ако държат парите от Гаранционния фонд в КТБ, демек при Бойо и Пейовски. То герберастите превърнаха държавата ни в абсолютна пирамида- куче влачи рейс, диря няма! Ясно е кой е баш фараонът, а ние сме неговите роби.
  • 7 Име без име

    5 1 Отговор
    От коментарите и минусите дотук излиза че искаме да сме прекарани... кой коментира? На бойко михлюзите ли ?
  • 8 onq s konq

    6 2 Отговор
    Казано е:"Рибата се вмирисва от главата",а..."АНТИГЕРБЕРСКАТА КАМПАНИЯ-ОТ НИНОВА"!А къде е ТЪНКИЯТ МОМЕНТ-ИЗМАМА в думите на Нинова по казуса, С ПРЕТЕНЦИИ ДА ДА СТАНЕ ДЕБЕЛ И ...ДА ГЪТНЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО?Ето къде:"След като ДЪРЖАВАТА не е упражнила необходимия контрол над КФН..."Нинова е хитра лисица,завръщана от много панаири и ОТЛИЧНО ЗНАЕ,ЧЕ КФН Е НЕЗАВИСИМ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ОРГАН И ПОДЧИНЕН ЕДИНСТВЕНО НА ПАРЛАМЕНТА,Т.Е. И НА БСП ВКЛ.Тя обаче много иска да ВМЕНИ ПРОПУСКИТЕ НА КФН ТОЧНО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БАРИСОВ,защото...иска ТЯ да стане "Борисов".И както споменал по-горе-ТЯ знае че КФН е НЕПОДОПЕЧНА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО,но разчита РЕДОВИЯ БЪЛГАРИН ДА НЕ ЗНАЕ!!!Всъщност след като 100 години сме сърбали попарата на въпросната "Столетница" и й знаем до болка политическите номера,следва ли да се впечатляваме от поредните й изцепки,или като интелигентни хора ...да ги отминем с досада?:)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове