Last news in Fakti

21 Август, 2018 08:40 1 929 11

Проверка не показа да са скачали на корема на починалата родилка

  • ренета томова-
  • родилка-
  • сливен

Вече пети ден няма яснота за причините за смъртта на родилката Ренета Томова в болницата в Сливен. Близките на жената обвиниха лекарите, че са използвали варварски методи по време на раждането, като натискане с лакти и удари. С увреждания е и бебето.

„Увредена е дясната ръчичка на бебето. То е в стабилно състояние. От утре ще започне рехабилитация и смятам, че този проблем ще отзвучи. Рядко при такъв случай детето остава с трайни увреждания”, обясни пред Нова тв д-р Весислав Петров, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен.

„Окончателната причина за смъртта на майката все още не е ясна. Имаме подозрения защо се стигна до този фатален край. Чакаме резултатите от аутопсията. Предстои тройна медицинска експертиза. Единият вариант е да е получила белодробна тромбоемболия и оттам тежкият белодробен отток, който е довел до фаталния край”, коментира д-р Петров.

Той поясни, че след направената вътрешна проверка не е установено да е скачано на корема на Ренета Томова. Няма счупени ребра и травматични увреждания на гръдния кош. Д-р Петров бе категоричен, че този метод отдавна не се прилага в болницата.

"От документацията разбрах, че вече главата е пробила тазовото дъно и е нямало как да й бъде направено цезарово сечение. Това щеше да е по-травматично за родилката. Затова и се е наложило да бъде използван форцепс”, поясни д-р Весислав Петров.

„Лекарите, които участваха в раждането, са подложени на голям стрес. Започна проверката на медицинския одит и се надявам всички факти да бъдат изяснени. Няма да скрием нищо от роднините на Ренета Томова”, допълни директорът на болницата.

„Правомощията на Централната комисия по професионална етика на Българския лекарски съюз (БЛС) се свеждат до това да поискаме експертно становище от Борда по акушерство и гинекология. След това може да взимаме решения. Нямаме право да налагаме санкции, а да сезираме Регионалната етична комисия на съответната лекарска колегия, която има правомощия при установени нарушения да наложи санкция”, обясни д-р Юлия Бянкова, председател на Централната комисия по професионална етика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ахаха

    12 4 Отговор
    То остана и да покаже. Дето се вика "гарван гарвану око не вади"! Това е куха агенция, която гълта милиони без да върши работа за 5 стотинки. Важното е да се правим, че имаме агенции за това и онова, защото нали е демокрация и ся са мода хилядите безмислени агенцийки и НПО-та да точат народния бюджет

    Коментиран от #4

  • 2 Morgoth

    10 2 Отговор
    Когато във фирма отиде данъчен контрол винаги открива нещо за което фирмата да бъде глобена. Може да е малко, но винаги има глоби и предписания. Когато те спре катаджия, ако има желание ще разрови аптечката, но винаги може да ти напише нещо, просто за да не е капо. А когато проверяват лекари и болници всичко все изрядно - един случай нямаше където да се каже, че проблема е в докторите. Те горките са единствените безгрешни на тази земя.

    Коментиран от #3

  • 3 НАТО ВЕЦ

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Morgoth":

    Ти на колко от тези проверки беше? Поредното "изплющяване" едно към кесим. Преди да напишеш нещо, провери.
  • 4 един

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ахаха":

    Стига сте обвинявали демокрацията за ниския ни морал, за липсата ни на съвест, за шмекериите ни, за това, че вървим против себе си, че се самоунищожаваме. Всичко се свежда до нравствеността, морала на всеки отделен човек. Само тогава нацията, държавата може да просперира. С лъжи, задкулисие, увъртания, властваща некадърност и простащина нищо не става. Държавата ни е ярък пример. Колкото до диктатурата, няма нищо по-вредно и водещ до пълен крах начин на управление. Рано или късно всичко се сгромолясва, държавата ни е ярък пример. Демокрация се прави с морал и закони. Другото е анархия.
  • 5 Борис

    2 3 Отговор
    Някой да очаква нещо различно ?
  • 6 Медик

    3 4 Отговор
    Колеги , събирайте багажа и емигрирайте ! Аз самия ще го направя с най голямо удоволствие ! Нека тук останат само ветеринарите!

    Коментиран от #8, #9

  • 7 истината е една

    1 2 Отговор
    Затова създадохте тези лекарски съюз и комисии за да няма никога осъдени лекари, колко хора си заминават от неоткрити инфекции а вие още продължавате да се правите на луди и да лъжете наивния Българин че болестите идват от притеснения.
    Не вярвам в тези експертизи, никой лекар няма да каже истината, тч и имала хронична инфекция, която не е лекувана и сега просто тези са предизвикали емболия.
  • 8 НАТО ВЕЦ

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Медик":

    С тоя "мор" по добитъка и те ще избягат.
  • 9 един

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Медик":

    Чудя се защо още си тук и колко човешки живота си спасил? Българският лекар е пословичен с бездушното си отношение, с незачитане на човешкия живот, с униженията, на които подлага пациентите, с безочието си, с надменността си, с незачитането на хората и живота им. Като отидеш в чужбина, как си представяш, че ще протекат нещата? Ако успееш да се добереш до цивилизацията, ще учиш до скъсване, докато вземеш изравнителните изпити и достигнеш нивото на истинските лекари. След това ще те гледат под лупа и при най-малкото съмнение за нехайство, ако не се озовеш в пандиза, ще пристигнеш обратно в родната ни дивотията с първия полет. Но ти пожелавам да успееш и да станеш лекар. Защото в момента се броят на пръсти истинските лекари. Другите са трагедия, която предизвиква трагедии. И винаги невинни, виновни са пациентите!

    Коментиран от #10

  • 10 Медик

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "един":

    Наистина нямах намерение да ти отговарям , тъй като е доста глупаво да коментираш човек , когото не познаваш ! Все пак накратко ще ти кажа , че професионалния ми стаж е 25 г. Винаги съм бил коректен с пациентите ( който ме познава ,вяревам ще го потвърди ) и за благодарност , не винаги отношението към мен е било такова, но както и да е ... На въпроса защо още не съм емигрирал , ще ти кажа , че винаги съм бил оптимист съм вярвал , че поне малко по малко ще се подобри положението ... Оптимизмът ми вече е изчерпан . Желая здраве и дълголетие на всички ! Все пак това е най важно , а относно избора всеки си решава ...
  • 11 Борис

    3 0 Отговор
    Тия минуси от лекарското съсловие ли са?Защо криете като сигурно половината деца израждате по тоя начин ?Мойта дъщеря и тя е родена така.Как беше в българия ,когато искат да прикрият нещо създават комисия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове