21 Август, 2018 09:45 1 145 10

Бизнесът против да наема определен брой хора с увреждания

  • хора с увреждания-
  • бизнес

В новия Закон за хората с увреждания са регламентирани квоти, които ще зависят от размерите на фирмата

Нов скандал със Закона за хората с увреждания, който се пише в момента – бизнесът скочи срещу властта, която се опитва да го задължи да наема определен брой хора с трайни увреждания. Законът предвижда ако квотата не се запълни, работодателят да се наказва с ежемесечна такса към държавата.

Квотата за хора с трайни увреждания се определя спрямо мащабите на отделните фирми, съобщи бТВ. Ако те са с над 100 души, 4% от тях трябва да са с трайни увреждания.

Ако работодателят не изпълни квотата на властта ще дължи ежемесечна такса на държавата за всяко незаето място. Таксата ще бъде в размер 30% от минималната работна заплата и ще отива в специален фонд, който ще се управлява само от представители на държавата.

„Това е въвеждане буквално на квазиданък и прехвърляне на държавни отговорности към частния сектор. Някой като че ли иска да свали едно бреме от гърба си и да го прехвърли на друг”, смята Добри Митрев от Българската стопанска камара.

От социалното министерство заявиха, че квотната система е успешна в много европейски държави.

У нас целта е да се увеличи и гарантира заетостта на хората с трайни увреждания в обичайна работна среда. Ако станат факт, квотите ще важат за частния и за държавния сектор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новобранец

    14 6 Отговор
    Държавата пак иска да прехвърли отговорноста на друг.

    Коментиран от #7

  • 2 Мишо Бирата

    7 1 Отговор
    А защо във Държавната Администрация не се прави секс \ изневерява във работно време ... Много просто - Там Всички са Роднини !!! !!! !!!
  • 3 месара

    1 4 Отговор
    другарката "истина" нинова веднага да организира нов протест в защита на хората с увреждания! тя единствено се "грижи" за проблемите на хората. всъщност тя що не назначи хора с увреждания в нейните фирми, или иска да го направи, ама няма фирми?
  • 4 onq s konq

    4 3 Отговор
    Недопустимо е да се командва Бизнеса кого да назначава,защото това дефакто си е ГРУБО ВМЕШАТЕЛСТВО.Не е нормално от една страна Правителството да се тупа в гърдите че приема мерки за "РАЗВИТИЕ НА ДРЕБНИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС" ,а от друга страна да го товари със НЕПРИСЪЩИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ГЛОБИ.Защото в стремежа си ДА СЕ УГОДИ НА ОПОЗИЦИЯТА И ДА СЕ ЗАПАЗИ ОБЩЕСТВЕНИЯ МИР/ясно е че тия промени се лансират от БСП именно за да нагнетят недоволство у Бизнеса/,Правителството рискува немалка част от Бизнеса да се изнесе от страната или просто да се свие.А последствията-ЗАГУБА НА РАБ. МЕСТА,което е безкрайно по-нежелателно!
  • 5 Ryty

    6 1 Отговор
    Хората с увреждания си взимат от държавата пенсия здравите работят за тях има исоциална политика. Проблем на герб е че незнае какво да прави. Но в демокрацията всеки сам решава какво и как, не огнеборчето да казва ще вземеш това и ще направиш онова
  • 6 Гост

    4 0 Отговор
    Като не искат хора с увреждания вдигнете им малко данъците, и без това печелят милиони от осигуровки,които не плащат.Навсякъде в Европа има подобни политики.Повръща ми се ,как защитавате така нареченият бг бизнес.Голям мазохизъм тресе много хора.Радвате се ,когато си купуват коли за 5000000лв.ЗАЩО?ДОКОГА?
  • 7 баба

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Новобранец":

    Очертава се липса на работна сила, а от Стопанска камера нарича хората с увреждания "бреме". Държавата буквално им подари всички мощности.Кой да наеме тези хора? Те могат да работят и да са пълноценни. Щом нямат капка човечност, ги скъсайте от санкции. Богатите също плачат.
  • 8 .....

    3 1 Отговор
    Трябва стимули за бизнеса, не санкции. Чудят се откъде да съберат такси, глоби, данъци при липса на работеща икономика.
    ГЕРБ правят грешка след грешка. Първо с отнемането на инвалидна пенсия за голяма част хора и вдигане на %-та. Е така няма да спрат фалшивите телкове, защото, който е измамил системата веднъж, ще го направи пак. Вместо да се борят с корупцията при тези, които дават телк, “ реформата” е на гърба на най-слабите. Сега задължиха и бизнеса, само че пак ще си го отнесе само дребния и среден бизнес.
    Какво ще прави държавата с тези хора с увреждане, които са под запрещение и нямат право да работят? Хем пари отрязахте, хем и работа няма за тях, хем имат забрана за работа, хем и бизнеса санкционираъе!
  • 9 Пламен

    1 0 Отговор
    Бизнес в България няма... това си е трудово извращение.
  • 10 нло

    0 0 Отговор
    до мишо бирата кои ти каза че администрацията не прави секс ела в Русенска община кмета докато беше военен нямашелюбовница ама сега има
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове