Last news in Fakti

22 Август, 2018 08:58 7 723 15

4700 българи с блокирани пенсии

  • пенсии-
  • пенсионери-
  • запор

Започват да отнемат и имотите на възрастните хора

4697 са българите със запорирани пенсии от началото на годината до сега. Това показват данните на Националния осигурителен институт, пише "Телеграф". По закон блокирани могат да бъдат само доходи над минималната работна заплата, която в момента е 510 лева.

Такива вземат над 300 000 пенсионери. В случай, че парите им за старост са между 510 и 1200 лева, се налага запор до 1/3 от тази сума, ако пенсионерът не се грижи за деца, и до 1/4, ако го прави. До блокиране на парите се стига след съдебно решение, след което се издава запорно съобщение от съдия изпълнител. Хората трупат борчове от неплатени битови сметки, най-често за парно.

Сред тези, чиято пенсия е била застрашена преди време, е 69-годишната Надежда Панчева. "Живеех на последния 8-и етаж в столичния квартал "Дружба". Оказа се, че тръбите изобщо не стигат до там", разказа баба Надка. Мръзне без парно зима след зима, а таксата сградна инсталация се трупа. В продължение на четири години никой не закача баба Надка, но през 2015 година тя разбира, че е осъдена да заради дълг от 251 лева за "159 кубически метра въздух". На следващата година пък получава известие за запор на пенсията. Тогава Надежда Панчева плаща дълга си, който и до ден днешен смята за несправедлив. Вдовицата, която е работила като банкерка, успяла да продаде апартамента в "Дружба" и сега живее в гарсониера в столичния квартал "Люлин".

И отново негодува, че радиаторите у тях са студени през зимата, но трябва да плаща. Много по-голяма сума за парно трупа 66-годишната Елена Владимирова. Тя има дългове за сградна инсталация в размер на 9000 лева, но няма как да ги плати, защото взима минимална пенсия от 200 лева. Елена е в групата с минимален доход, който не подлежи на запор.

Частните съдебни изпълнители обаче имат "зелена светлина" за нейното имущество, което включва двустаен апартамент в "Надежда" и част от нива в Сапарева баня. Жената се притеснява заради натрупания дълг, но няма откъде да вземе пари, за да си плати борча.

Освен задълженията за комунални услуги, причина за налагането на запор на пенсиите могат да са и неплатени данъци, съобщиха съдебните изпълнители. Оказа се, че има запори и в случай на неплатена издръжка в случай на развод.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Казвал съм

    47 2 Отговор
    и пак ще го кажа - колекторските фирми и частните съдебни изпълнители са узаконени от държавата рекетьори!

    Коментиран от #3

  • 2 НАТО ВЕЦ

    22 12 Отговор
    На някой може и да не му хареса мнението ми, но мисля, че няма причина самотни стари хора да живеят в големи жилища, с високи комунални разходи. Щом се е стигнало до там, по-добре продайте имота за нормална сума и си купете жилище, отговарящо на потребностите и възможностите. Защо трябва да се стига до отнемането му от грабителите за жълти стотинки. Масово е обитаването на жилища от по над 80кв.м. от по един възрастен човек, при когото никой не идва. В същото време, млади хора, с перспектива да се размножават са наблъскани в кутийки от по 40-60кв.м. заедно с родителите си. Пазарът на недвижимост е блокиран от нереални ценови изисквания и безобразни условия за кредитиране, на фона на ниски доходи. Същевременно от пазара са извадени реални сделки с имоти от гореспоменатият тип или влизат на него след изземането им по спекулативен път и отново на безобразни "цени".

    Коментиран от #4

  • 3 гост

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "Казвал съм":

    ПРИЯТЕЛИТЕ НА ГЛАВНАТА МУТРА СА!
  • 4 хаха

    20 6 Отговор

    До коментар #2 от "НАТО ВЕЦ":

    Защо трябва да продават жилището си че някои селяндури са решили да стават граждани и са се наблъскали като риби в консерва?

    Коментиран от #5

  • 5 НАТО ВЕЦ

    14 4 Отговор

    До коментар #4 от "хаха":

    Щото ако не го продадат сами и да си му вземат парите се случва това от статията или някоя друга схема. И не ми е ясно, защо реши, че наблъсканите са селяндурите. Точно те нямат притеснения и обикновено си купуват обширни имоти, в централна градска зона. Наблъскани са точно "гражданчетата" дето са се родили в панелката на мама и тати и продължават да стоят там, щото нямат пробивността и амбицията на "селяндура", но това е друга тема.

    Коментиран от #7, #12

  • 6 Дедо Грую

    22 2 Отговор
    Тече узаконено ограбване на имотите на самотните стари хора. Това е част от геноцидния план по ликвидиране на българския народ. Никой не е застрахован, че няма да изпадне в подобно положение. Живеем в света на "Алиса в страната на чудесата" :
    - Веднага да му се отсече главата!
  • 7 софиянец

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "НАТО ВЕЦ":

    Истинските гражданчета не са се родили в панелките на мама и тати а са се родили в къщи, защото по онова време 90 % от сградния фонд бяха къщи. А панелките се строяха за селянчетата, така наречените активни борци против капитализма и за военните и милиционерчетата.

    Коментиран от #8

  • 8 НАТО ВЕЦ

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "софиянец":

    А като бутнаха къщите, какво построиха? Вярно че са останали някои стари къщи и кооперации, но с другите какво...?
  • 9 Биде

    10 1 Отговор
    Сбъркана държава, чийто закони не защитават обикновенния гражданин а интересите на бандитски банки, топлофикации, мобилни оператори и кой ли още не! Пълно безобразие но да ти блокират и пенсията и да ти отнемат имота.....Мая....Манолова....спиш ли?????
  • 10 Поредния балък от народа

    9 0 Отговор
    По големи чудовища създадени от някой умник няма...съпруга ми е починал преди 12 год и още го търсят за кредит който е с давност...още не знаят че е умрял
    ...сега и на мен ми преписаха дълга който няма да платя защото едно че има давност друго няма какво да ми вземат ...Нямам думи за всичко което можеш да преживееш от тия колекторски фирми ..особено Матрикс...
  • 11 Поредния балък от народа

    9 1 Отговор
    Мая Манолова промени някои неща ...но не успя всичко Една птичка пролет не прави ...Тя сама се бори !!
  • 12 Mazohist

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "НАТО ВЕЦ":

    Типично по български когато ти го монтират,не се стремиш да го избегнем а тичаме за вазелин.
  • 13 Киров

    9 0 Отговор
    Искат да вземат на хората и последният залък. Никъде в цял свят не е плащат тръби само в България
  • 14 Jack Bauer

    1 0 Отговор
    След като не получаваш определена услуга, в случая "отопление" не трябва да плащаш. Но ... закона си е закон, имаш тръби за парно плащаш, независимо какво минава по тях.
  • 15 Волговграски,,циганин,,

    1 0 Отговор
    На това му се вика ,,Див капитализъм ,фашизъм ,,живи ще ни одерат кожите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове