2 179 11

Сърбия строи летни ски писти в национален парк

Зелените у нас не пускат подобни проекти

Сърбия строи летни ски писти в национален парк

Сърбия изгражда летни ски писти в планината Копаоник, която е национален парк. Целта е да се развие туризмът и през лятото като се привличат повече туристи.

Така пистите могат да се ползват почти целогодишно. Докато в България зелените, начело с Тома Белев саботират всички проекти и не дават да се правят писти и лифтове.

Сърбия строи летни ски писти в национален парк

Явно България не се управлява от Бойко Борисов, а от Тома Белев. Страната ни е лидер в зимния туризъм на Балканите и има още по-голям потенциал. Но повече от 15 години зелените стопират развитието на планините. За сметка на това съседите напредват в развитието и управлението на националните си паркове. Дори и с по-ниски планини.

Сърбия строи летни ски писти в национален парк

Копаоник е позната със старата си българска форма Копалник и като Сребърна планина. Това е най-високата планина в Сърбия, ако изключим Стара планина (Западна Стара планина) с връх Миджур. Намира се в Централна Сърбия на границата между Поморавието и Поибрието. Най-висок връх – Панчичев връх (2017 м.), кръстен на най-известния в XIX век сръбски изследовател и ботаник Йосиф Панчич, по произход буневец. Високата част на Копаоник е плато обособено в национален парк Копаоник, обхващащ 118,1 кв. км. Резерватът е създаден през 1981 година.

Сърбия строи летни ски писти в национален парк

Планинския масив на Копаоник е с дължина около 75 км. и е разположен в посока северозапад-югоизток. Ширината му е близо 40 км. В националния парк се намира най-известния ски-курорт на Сърбия включващ много хотели със ски писти и съоръжения.

На Панчичев връх се намира едноименния музей на известния сръбски природозащитник Йосиф Панчич около който е разположена сръбска военна база. Копаоник е популярна туристическа дестинация. В югозападното подножие на планината се намира най-големия оловно-цинков рудник в Европа – Трепча, а в самото подножие на Панчичев връх е рудник Бело Бърдо. На изток Янкова клисура отделя Копалник от Ястребец.

В България зелените и Тома Белев спират всякакви проекти за развитие на зимния туризъм. По същия начин действат и с проектите в минната индустрия, като случая в Трън.

Сърбия
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • да опазим листните въшки
  Отговор
  1 17:23  22.08.18
  Еми нямат си зелени рекетьори и джендъри ска келери и си работят хората
 • Крис
  Отговор
  2 17:23  22.08.18
  Егати поръчковата статия...3 пъти са написали, че Тома Белев спира туризма в България...

  Коментиран от #10

 • Гост
  Отговор
  3 17:29  22.08.18
  летни ски писти... що за глупост е това... аз искам аква парк в гората. Да има и море!

 • Далавера
  Отговор
  4 17:35  22.08.18
  Националният им парк не е защитена от Юнеско територия (както национален парк Пирин) - това са различни понятия! Но журналята, верни на интелекта и професията си дават подвеждаща и платена публикация, белким угодят на Цеко!!!
 • Далавера
  Отговор
  5 17:40  22.08.18
  Пропуснах да отбележа - авторът е Венцислав Михайлов! Има го на снимчицата горе, у десно!
 • какво значение има
  Отговор
  6 17:40  22.08.18
  И защо трябва да се правят подобни писти,да си изсечем гората и да унищожим природата си - това ли искате?НЕ РАЗБИРАТЕ ли че земята е единственото място в космоса на който може да се живее,никой още не е доказал противното,ние сега ще си замърсим и унищожим земята пък после ще се чудим как да живеем!
 • ванката
  Отговор
  7 17:42  22.08.18
  кога ще ги стигнем сърбите...
 • trb
  Отговор
  8 17:56  22.08.18
  Само като видиш кой смачканяк е писал статията и ти става ясно - 100% пушач миризливец и 100% любител на чашката....как очаквате това мекотело да си има и бегла представа за живота в планините...
 • Цвети
  Отговор
  9 17:56  22.08.18
  Явно в Сърбия нямат от нашия род зелени и имат шанс за развитие
 • Антон
  Отговор
  10 18:37  22.08.18

  До коментар #2 от "Крис":

  Е лъжа ли е? Не е ! Нали! Така че защо и сто пъти да не го повторят. Все едно аз да повтарям че ти си човек и някой да бъде изненадан. Пък знам ли може и да се изненада
 • Борислав Виларов
  Отговор
  11 20:25  22.08.18
  У нас също има подобни проекти. Например в Копривщица. Целия район на общината попада в Натура 2000. Не се разрешава защото подобни летни писти щели да пречат на лалугерите. По същия повод не се разрешава да се направи къмпинг! Очевидно има нещо, което не наред?!

Напиши коментар:


Публикувай