Last news in Fakti

23 Август, 2018 09:20 5 496 19

Стотици места останаха празни в Софийски университет

  • софийски университет-
  • хуманитарни специалности-
  • допълнителен прием
Стотици места останаха празни в Софийски университет - 1

Софийският университет "Св. Климент Охридски" обяви допълнителен прием за студенти. Причината е, че и след последното трето класиране стотици места останаха празни.

Решението е било гласувано по електронната поща от Академичния съвет по предложение на зам.-ректора доц. д-р Георги Вълчев, съобщи "Офнюз".

Незаети бройки има в специалностите: "Философия"; "Социология"; "Публична администрация"; "Културология"; "Библиотечно-информационни науки"; "Философия (на англ. език); "История"; "Археология"; "Етнология"; "История и география"; "Архивистика и документалистика"; "История и геополитика на Балканите"; "История и философия"; "Хебраистика"; "История и чужд език (англ./фр. ез.); "Педагогика"; "Социални дейности"; "Неформално образование"; "Българска филология"; "Славянска филология"; "Руска филология"; "Балканистика"; "Френска филология"; "Италианска филология"; "Португалска филология"; "Класическа филология"; "Унгарска филология"; "Новогръцка филология"; "Румънска филология"; "Тюркология"; "Арабистика"; "Иранистика"; "Арменистика и кавказология"; "Африканистика (на англ. ез.); "Физика"; "Инженерна физика"; "Ядрена техника и ядрена енергетика"; "Физика и математика"; "Астрофизика, метеорология и геофизика"; "Физика и информатика"; "Медицинска физика"; "Комуникации и физична електроника"; "Квантова и космическа теоретична физика"; "Фототоника и лазерна физика"; "Оптометрия"; "Физика на ядрото и елементарните частици (на англ. ез.); "Компютърно инженерство"; "Учител по природни науки в основната степен на образованието"; "Химия"; "Химия и информатика"; "Екохимия"; "Компютърна химия"; "Ядрена химия"; "Инженерна химия и съвременни материали"; "Биология"; "Молекулярна биология"; "Екология и опазване на околната среда"; "Биотехнологии"; "Биология и химия"; "География и биология"; "Биомениджмънт и устойчиво развитие"; "Биология и английски език"; "Агробиотехнологии"; "География"; "Геология"; "География и английски език"; "Право"; "Теология"; "Религията в Европа"; "Музика"; "Медийна педагогика и художествена комуникация"; "Физическо възпитание и спорт"; "Медицинска сестра".

Най-много празни места има в специалността "Религията в Европа" - 44, следвана от "История" с 43 (28 в редовната и 15 в задочната форма на обучение). 27 са незаетите бройки в "Славянска филология", 16 са те във "Френска филология". В "Учител по природни науки в основната степен на образованието" липсват 23-ма първокурсници. Търсят се и 35 студенти за "География". Незаетите места в "Право" са 9.

Свободните места във всички изброени специалности са по държавна поръчка. Освен за тях СУ е обявил и допълнителен платен прием за специалностите "Социология", "Публична администрация" и "Фармация".

Право да кандидатстват имат:

1. Кандидати, които са участвали в класиранията, но не са приети в рамките на броя на приетите студенти в съответствие с утвърдения капацитет на висшето училище, професионалните направления и на специалностите от регулираните професии;

2. Кандидати, които не са участвали досега в кандидатстудентската кампания на Университета, но отговарят на условията за прием.

Срокът за регистрирането на желаещите е от 10 до 14 септември.

Документите приема сектор "Прием на студенти" в Информационния център в Ректората.

Необходими са:

1. Заявление по образец;

2. Копие от дипломата за средно образование;

3. Квитанция за платена такса в размер на 30,00 лв. – заплаща се в Паричен салон на Ректората (северно крило, 4 етаж) или по банков път във всяка търговска банка (без БНБ) на сметката на Софийския университет: БНБ – ЦУ

IBAN: BG52 BNBG9661 3100 1743 01
БНБ; BIC CODE: BNBG BGSD

4. Служебна бележка с резултат от успешно положен изпит в друго висше училище за учебната 2018/2019 г.

Предвижда се провеждането допълнително на устен изпит по теология за кандидатите за специалността. Той е насрочен на 15 септември от 9 ч. в Богословския факултет.

Класирането се обявява на 18 септември. Приетите се записват от 19-и до 21-и.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    22 2 Отговор
    Празни са .....защото пожарникаря ги праща да стават овчари....." много се търси по EU агнешко сега "........

    Коментиран от #4

  • 2 Vola

    15 2 Отговор
    И въпреки почти липсващите изисквания за това някой да учи висше образование, сме докарали дори СУ до това дередже? Е, и няма кой да проумее, че има нещо много сбъркано в образователната ни система от 1 клас до университетите? А кой ще поеме отговорност за ликвидирането на българското образование - тези, които от 10 години "управляват" безхаберно Бг, с едничката "мъдрост", че асфалта щял да ни донесе благоденствие и бъдеще? Или тези, които едно време скачаха по площадите, а сега се събират на една пейка? А, сетих се - сигурно отново комунистите...

    Коментиран от #8

  • 3 Мич

    17 0 Отговор
    Софийския университет е празен, но за сметка на това чалга заведенията са препълнени. Решението е да превърнем и този университет в чалгарница и ще се напълни на макс!

    Коментиран от #5

  • 4 Коментара

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "SAAB":

    Празни са май френд - селски диригент по две основни причини. Най-просто казано като за теб 1_во демографски срив, 2_ро неактуални и морално остарели специалности. Решението според мен е закриването на на тези специалности и разкриването на такива които да отговарят на нуждите на бизнеса и пазара. Хайде сега бЕгай за гегата щото багаж за друго нЕмаш...

    Коментиран от #19

  • 5 НАТО ВЕЦ

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мич":

    Няма нужда, той вече си е "чалготека".
  • 6 Гост

    9 0 Отговор
    Това е и защото СУ го няма или е толкова надуло в класациите на университети, че вече нищо читаво не иска да учи в него. Просто да си преосмислят специалностите, програмите и как малко от малко поне в топ 500 да влязат.
  • 7 Истината боли много

    5 0 Отговор
    Запишете всички от парламента поне те да си изкарат по едно висше за авторитет за пред колегите от Белите държави, а пък и език да понаучат, че ще им трябва за в бъдещето и живота им в чужбина.Така и така само спят по масите и сънуват само далавери за завличане и на последното което е останало по земите Български.....Крайната цел за унищожаване на държавата и населението е вече изпълнена на сто процента
  • 8 Бат Саше

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Vola":

    Българското образование се ликвидира само. Впрочем не само българското, а по целия свят. Когато една система се комерсиализира, тя вече не може да изпълнява функциите си. Но в съвременния световен ред (див финансов капитализъм), това не е особено важно. Никой не е виновен на СУ и безбройните други университети и университетчета, че искат да развиват мощна търговска дейност, дори когато няма на кого да продадеш услугата си. А за да съществуваш, трябва да продаваш. Това е наследството на цялото човечество, завещано от САЩ евреите, които ги управляват. Жалко и извратено е, когато образованието и здравеопазването са търговски продукт, но.....! Фактите са налице.
  • 9 Питанка

    5 0 Отговор
    А дали пък наличието на толкова други висши платени университети не влияе? Ходиш, плащаш си и получаваш лесно тапийка, за какво да учиш по-сериозно? Те остарели специалности си трябват винаги, но да са с малко бройки. Не може само модерните неща да се учат, знанието не е само модните тенденции.
  • 10 Учете!

    7 0 Отговор
    За 500 лв. заплата!
  • 11 ГОСТ

    6 1 Отговор
    "Физическо възпитание и спорт".....ха ха ха до там ли я докарахте и тази специалност да предлагате ?!?! Ако не ме лъже паметта ИМА от мнооооого години /поне 75/ "НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ"...?!?!без коментар ....нали ?!?!!!!!!!
  • 12 Озверел

    6 1 Отговор
    На Винету му трябват индианци, а не интелигентни и начетени хора. За това са празни, системата отказа младите да учат!
  • 13 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Като няма деца в началните училища, как да има средношколци ? Като няма средношколци, как да има студенти ? Не е само ГЕРБ виновна!!! Всички управляващи след 89-та се юрнаха да трупат първоначален капитал. Бяха изучили и "Капиталът" и " Политическа икономия" И затриха селища, училища, промишленост и селско стопанство. И има още за крадене- законно ! Държавната хазна е "бръшнян чувал" - колкото по я тупат - по-вече пара пада от нея !!! Учат висше най-вече децата на имотните - у сиромашията от къде пари? А което е амбициозно и е от по-долньо потекло, влиза със хъс да грабне дипломата и да изчезне от пределите на Родината. Държавата ще е ръководят децата и внуците на сегашните ръководители, които учат в престижни университети по Дивия Запад!
  • 14 химлер

    3 0 Отговор
    питайте тиквата и шайката му къде са младите къде са децата ни
  • 15 баба

    4 0 Отговор
    Прочетох три пъти всички специалности и съм объркан от архаизмите които искат да преподават.Има няколко специалности по Физика, химия и биология, които си заслужава да се обсъждат.Другите имат някаква мъглява връзка с живота, но пък явно имат подходящи за тях преподаватели.
  • 16 баба

    4 1 Отговор
    Досега си мислех, че СУ е недостижима цел за посредствените. Плащаме за излишни университети.
  • 17 незнайко

    3 0 Отговор
    Кой се интересува вече от история, религия, география ? Всеки се мисли за велик и му трябват знания само по компютърни технологии !!! САМО КОМПЮТРИТЕ И СЕКСА СА В ГЛАВИТЕ НА МЛАДЕЖИТЕ !!! Може би и ДРОГАТА !!!
  • 18 Filо

    1 0 Отговор
    Какво значи имало места? Какви са тия места и как се определят или ги определят разни комуняги с цел да се точат пари. Това истината, важна е далаверата, а ако не върви продажните медии занимават обществото с проблем касащ шепа бандити наричащи се просветители.
  • 19 Пламен

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Коментара":

    То ти багаж нямаш, пути....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове