Last news in Fakti

24 Август, 2018 06:30 2 653 6

Кога числата за един застраховател са опасни

  • олимпик-
  • застраховане-
  • гражданска отговорност
Кога числата за един застраховател са опасни - 1

В момента се следят само сумите, за които един застраховател формално сключва застраховките си, в частност застраховките за гражданска отговорност. Не се отчита обаче един основен фактор – каква е отстъпката за застрахователните посредници – брокери и агенти.

Ако отстъпката е много по-голяма от обичайната, застрахователният брокер може просто да връща пари на застрахования с цел да го стимулира да сключи застраховката. Това коментира сайтът „Лекс“.

Начините за връщане на пари са многобройни. Лесни при физически лица и малко по-усложнени при юридически лица. По този начин с относително висок размер на застраховката, който официално се декларира, може да се постигне доста по-ниска реална цена на застраховката. Ниският реален размер на застраховките може да е индикация за източване на дружеството или, естествено, за необезпеченост при изплащането на обезщетенията. Ето защо едни от важните числа, които финансовият надзор трябва да следи, са за размера на отстъпката, която се дава на застрахователните брокери.

По подобен начин стои въпросът не само с дейността на застрахователите на територията на България, но и при дейността на застрахователите в други държави от ЕС. Българският регулатор трябва да следи и за размера на застраховката, и за отстъпката към застрахователните посредници в чужбина. Защото ако възникнат проблеми с източване или необезпеченост на обезщетенията при български застраховател във връзка с дейността му в друга държава на ЕС, отговорност ще носи българският гаранционен фонд.

Когато един застраховател е взел лиценз в друга държава от ЕС, но основната му дейност е в България, това веднага следва да е важен знак за регулатора, че е възможно застрахователят да се е възползвал от по-хлабавия режим на лицензиране в другата държава, за да действа в България. Втората причина е, че след като лицензирането е в друга държава, финансовият надзор в България трудно ще следи за сделки на този застраховател извън ЕС, включително и за придобиване на застрахователи в държави извън ЕС. А е много важно не само да се следи, но и да има разрешителен режим за такива сделки, защото с тях дружеството може да бъде източено.

Кодексът за застраховането в България е огромен – с над 600 члена. Регулирано е какво ли не – включително дали определени акционери не са подставени лица, придобиванията на български застрахователи, придобиването на акционери в български застрахователи и т.н. Но за придобиванията от български застрахователи на чужди застрахователи извън ЕС, контролът е косвен. Освен ако не дойде информация за сделките извън ЕС на застрахователи, лицензирани в други държави от ЕС, които осъществяват дейност в България, нашият финансов надзор няма как да реагира на такива сделки, ако те застрашават застрахователя, вкл. когато целта е източването му. Това е и слабост на регулациите на ЕС, защото практически е трудно българският регулатор да следи за такива сделки.

Сериозна слабост на Кодекса за застраховането и на Закона за Комисията за финансов надзор е, че навсякъде пише как при застрахователния надзор правомощията се осъществяват съвместно от комисията и от ресорния зам.-председател – напр. чл.576. Даже текущият контрол се осъществява и от двата органа – ал.3 на чл.576. Когато липсва точно определена отговорност, тя се размива и в крайна сметка не винаги е ясно кой за какво отговаря. Съответно, това може да доведе до неефективен контрол. Често и самите органи не могат да определят кой за какво точно отговаря. Всъщност зам.-председателят в момента е сведен до помощен административен орган от гледна точка на основните му правомощия да издава основните актове във връзка със застраховането. Едновременно с това се разчита той да човекът, който да носи основната отговорност.

Правомощията следва точно да се разграничат, взаимодействието следва да се опише – това съвсем не е толкова трудно. В противен случай, ще има неяснота, която при проблеми може да доведе до липса на точно цялостно отреагиране, включително до липса на взаимодействие с останалите органи в държавата и с медиите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиромаха

    13 2 Отговор
    Горе ДОЛУ ! Всички ЛАПАТ ЯКО и ПАРИ НЯМА , така излиза . Застрахователните компании работели на " МНУС " ха ха ха !
    АМИ ДА СЕ ОТКАЖАТ като не им отърва Ще дойдат такива на който им отърва !!
  • 2 Неразбиращ

    12 1 Отговор
    Много думи, много обяснения и много "ако'".
  • 3 аналитик

    10 0 Отговор
    Извод: и на държавните и частните тук не може да им се вярва, наблюдавайки преплитанего на доказано компрометирани личности, с политика, бизнес, ... Спирам колата, докато не премахнат задължителна Гр. Отг. Не искам повече да съм социална маймуна к да плащам щети, причинени от други. Всеки трябва да отговаря лично за делата си, а не социално солидарно. Ще си купя кола, когато се оправят законите. Уж КОМУНИЗЪМА, бе заклеймен от ГЕРБ, а все по комунистически ни рекетират, що за гавра е това?
  • 4 onq s konq

    9 0 Отговор
    Застраховането е елементарен акт на ВЗАИМОПОМОЩ и е основано на принципа "ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ".То се обслужва теоретично от специална НАУКА ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО,която е създадена и доразвивана във времето от ИСТИНСКИ СВЕТИЛА в областта,които са ползвали активно Статистика и Математика ,от което е възникнала и ЗАСТРАХОВАТЕЛНАТА МАТЕМАТИКА.Основно се ползва Законът за големите числа,който изчислява както вероятността да се падне Шестица от тотото,така и Вероятността да настъпи определено заст. събитие...най-вече.И докато теоретично Застраховането е наистина доста сложна наука и е за глави "от професор нагоре",то на практика без проблем може да се използва за ЗАБОГАТЯВАНЕ както от мутри с бухалки,така и от хора с бели якички.Най-вече когато определени клонове от него се превърнат в "ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ".
  • 5 куку руку ку

    5 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:" Кога числата за един застраховател са опасни"?.. НИКОГА! Винаги си го отнася застрахованият!
  • 6 Гого

    4 1 Отговор
    Банки застрахователи горива ток вода парно всичко е картел благодарение на Герб и уродливия селянин от Банкя!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове