25 Август, 2018 07:36 2 567 17

25 август 1886 г. Княз Александър I абдикира

  • александър і батенберг-
  • абдикация-
  • българия

На 25 август 1886 г. княз Александър I абдикира от престола.

След контрапреврата, организиран от Стефан Стамболов и подполковник Сава Муткуров, е формирано регентството и съставено временно правителство.

Отстраняването на княза предизвиква разцепление в българската армия и обществото. Стефан Стамболов и неговите привърженици връщат княза, но той вече няма подкрепата на Русия и другите велики сили. Княз Александър І Батенберг умира на 17 ноември 1893 г. в Грац, Австрия. Той е погребан в центъра на София в красиво изработен малък мавзолей.

Княз Александър І Батенберг е първият български владетел след освобождението от османско владичество. Той е избран от Великото народно събрание на 17 април 1879 г с пълно мнозинство и отхвърляне на другите две кандидатури на Валдемар Датски и Хенрих Ройс.

Александър Батенберг е племенник на руската императрица и кръщелник на царя-освободител Александър ІІ. Роден е на 05 април 1857 г. във Верона, Италия. Син е на австрийския генерал Александър фон Хесен Дармщат и полската графиня Юлия фон Хауке. Получава добро образование в Дрезденското военно училище. Взема участие в Руско-турската война 1877-1878 г.

На 26 юни 1879 г. в Търново княз Александър І полага тържествена клетва пред Великото народно събрание. Великите сили потвърждават избора и в началото на м. август султанът според Берлинския договор го утвърждава с ферман за княз на България.

Младият монарх е недоволен от Търновската конституция, която ограничава правата му. Борбата между либерали и консерватори създава несигурност в страната. На 05 юни 1879 г. Батенберг назначава първото правителство начело с Тодор Бурмов, състоящо се само от консерватори. Парламентарните избори обаче печелят либералите.

Князът не желае да състави либерално правителство. Разпуска народното събрание и назначава ново правителство от консерватори, начело с митрополит Климент (Васил Друмев). Новите парламентарни избори са спечелени отново от либералите. Сега князът отстъпва и на 24 март 1880 г. назначава първото либерално правителство с министър-председател Драган Цанков.

Противоречията на княза с либералите се задълбочават и стават непреодолими, когато начело на правителството застава Петко Каравелов (28 ноември 1880 г.).

На 27 април 1881 г. князът, с помощта на военния министър Казимир Ернрот, извършва държавен преврат, като уволнява правителството и разпуска парламента. На 11 май обявява своите искания: пълномощия за 7-годишен срок, изграждане на нови държавни институции и изменение на конституцията след изтичането на срока.

Пълномощията са гласувани на 01 юли 1881 г. от Великото народно събрание. Но скоро страната изпада в нова вътрешна криза поради конфликта между българи и руси в управлението. На 23 юни 1882 г. изпълнителната власт е поета от ген. Леонид Соболев, изпратен от руското правителство.

В началото на 1883 г. консерваторите минават в опозиция. На 6 септември 1883 г. Търновската конституция е възстановена и се слага край на пълномощията. Тези действия на княза обаче го превръщат в нежелано лице за Русия, тъй като ограничават влиянието й в България.

Съединението на 6 септември 1885 г. е провъзгласено в негово име. Той се превръща в ключова фигура и става ”княз на Северна и Южна България”, като влиза триумфално в Пловдив.

България търси международно признание на Съединението. Позицията на Александър ІІІ е за ”Съединение, но без Ботенберг”. Англия неофициално подкрепя Съединението, но Австро-Унгария подтиква Сърбия към нападение на България.

Княз Александър І Батенберг се проявява като първият главнокомандващ в новата българска история. Сръбско-българската война от 1885 г. завършва с победа и достойна защита на Съединението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    20 13 Отговор
    От 1886 година до наши дни националните предатели русофили винаги са работили против интересите на България и в угода на руските.

    Коментиран от #15

  • 2 Ристе

    16 12 Отговор
    И не само, дори Батенберг е по-българин от русоробите. Реално сме освободени за да бъдем поробени и ако това не е срамно и под достойнството на всеки Българин!?

    Коментиран от #3

  • 3 Мизирабъл

    9 13 Отговор

    До коментар #2 от "Ристе":

    Да срамно е , срамно е да има болни мозъци дето пишат без да знаят историята на новоосвободена от турско робство България! Вие сте по долни от комунистите! Дано поне сте взели достатъчно соросоидни крадени пари , Та да си заслужава да продължавате да разделяте нас Българите!

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Ристе

    9 11 Отговор

    До коментар #3 от "Мизирабъл":

    Българинът не е разделен, то и в статията си пиши но кой да чете. Още от онези времена е имало шепа полезни идиоти които тровят България. Днес са малко повече, но като Вова падне топките им ще станат на стафидки и лесно ще бъдат доубити.

    Коментиран от #7

  • 5 дядо Йоцо гледа

    11 1 Отговор
    Русофили и русофоби, консерватори и либерали, десни и леви - великите сили винаги са се стремили България да е разделена и слаба. В днешно време е същото, но ние не сме си взели поуки от историята. В живота няма само черно и бяло - има милиони нюанси между тях.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мизирабъл

    8 13 Отговор

    До коментар #4 от "Ристе":

    Знанията по история на България съм получил в У-ще и Университета, не ми е необходима някаква статия за да да ми дава някой наклон на к...А ти вземи се ограмоти малко преди да правиш жалки опити да манипулираш четящите тук!Пък било то и да си изкараш парите!

    Коментиран от #8

  • 8 Българин

    11 8 Отговор

    До коментар #7 от "Мизирабъл":

    В руско училище ли си учил бе пезевенк русофилски? Там не се получават знания а се промиват мозъци.

    Коментиран от #9

  • 9 Мизирабъл

    7 10 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Не приятелче, 7 ЕСПУ съм завършил тогава когато се учеше, ти спри да разделяш Българите, дори за кешовица!

    Коментиран от #12

  • 10 Българин

    13 6 Отговор
    Русия е разделила България още при освобождението, бе руска подлого. Споменатия в статията Драган Цанков е получавал по 40 000 франка годишно за за защитава руските интереси. Дори турците са били погнусени от русофилията му и са го давали като пример за долен предател.

    Коментиран от #11

  • 11 Мизирабъл

    6 10 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    За Драган Цанков не знам, ама ти кажи колко вземаш да се опитваш да манипулираш хората тук? Спри да разделяш хората с лъжи ! И чичко Гугъл не може да те ограмоти, да ни пействаш тук.

    Коментиран от #14

  • 12 Ристе

    9 5 Отговор

    До коментар #9 от "Мизирабъл":

    В 7-мо учеше шумкарския елит недоклатени полезни идиоти. Можеш спокойно да ди скъсаш дипломата, на всички е ясно как се замършваше там и кой преподаваше. Пичовете учехме в 20-то, 22-то и 73-то.
  • 13 Ванко

    10 5 Отговор
    Няма какво им се връзваме на шумкарите комунисти! вижте ги че за един х.у не стават продажните другари.. промити мозъци от отминала епоха. сигурно още им се присънват манифестации те с верните другари шумкари! измет долна!
  • 14 Българин

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "Мизирабъл":

    Ами чети за гнусните предатели като Драган Цанков, които са искали пуска окупация на България по онова време. Симеон Радев със сигурност не сте го изучавали в руското училище. Прочети го за да разбереш кой разделя България .
  • 15 Готин ама не съвсем

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Я пак???
    Колко години продажните русофили са били на власт в България??
    И колко национални катастрофи следват от това??
    И колко години продажните германофили, еврофили, американофили са на власт в България и какъв е резултатът от тяхното управление??
    Нещо за трите национални катастрофи, които убиха всички мечти и надежди на България?? и тях ли русофили ги направиха??
    Нещо за 4-та национална катастрофа на царчето?? И то ли русофил си пада??
    А за унищожението на България и българщината през последните 30 години, управлявано, насочвано, създавано от запада и то ли от русофили се прави???
    Хайде замълчете продажници!

    Коментиран от #16

  • 16 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Готин ама не съвсем":

    45 години ни направихте задунайски губерния бе боклук русофилски. Преди това Ал Стамболийски какъв е? След това колко време управлявхте БКП и доган. Царя дена разрази проекта за АЕЦ Белене и той е мръсна руска подлога. Днес какви управляват, евроатлантици или руски слуги и лакеи. Няма по-мръсна, предателска и продажна измет от русоидната.

    Коментиран от #17

  • 17 Ти не си българин

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Колкото и да се пениш, БЕЗ РУСИЯ НЯМА БЪЛГАРИЯ. Честит юбилей на Шипка за всички истински Българи!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове