914 4

Действията на държавата са пожарогасителни

Антония Стефанова

На фона на целия скандал около работата на Търговския регистър възникват множество въпроси без отговор. Сред тях са дали цялата съществуваща в регистъра информация е възстановена и дали е гарантирана нейната конфиденциалност. „За пореден път в ситуация на криза действията на държавата бяха неубедителни, палиативни, пожарогасителни, а обяснението е „технически проблем“. За огромно съжаление, публичната дискусия (вкл. в пленарната зала на Народното събрание) се фокусира върху търсенето на виновник, а не върху търсенето на причините за проблема. Виновни със сигурност има и те трябва да понесат съответната отговорност – не само политическа, а административна и наказателна! Но много по-същественият въпрос е как държавата ще гарантира, че подобни сривове няма да се случват в бъдеще и че обществените системи и регистри са надеждно защитени”, заявява в официална позиция Българската стопанска камара.

Това, което се случи с Търговския регистър, далеч надхвърля обяснението за наличието на технически проблем, за който потребителите получават извинения за причиненото неудобство. Безпрецедентно е държавен орган да възпрепятства получаването на информация и осъществяването на оперативната дейност на юридическите лица. Безпрецедентно е държавен орган да отказва да приема заявления за предоставяне на услуги, в т.ч. на хартиен носител. Безпрецедентно е държавен орган да не осигурява възможност за упражняване на правото на обжалване на административните решения в установения от закона срок.

Остойностяването на претърпените вреди и пропуснатите ползи е практически невъзможно. Още по-трудно е, обаче, остойностяването на срива на доверието на обществото към способността на държавата да гарантира сигурността на информационните масиви, които съхранява, и да упражнява контрол по спазването на собствените си правила. Случилото се с Търговския регистър поставя под въпрос изобщо функционирането на държавните информационни системи, изграждането на Електронното правителство и гарантирането на сигурността на данните, а оттам – сигурността на гражданите и фирмите.

Обществото и, в частност – бизнесът, очакват: Ясно и честно обяснение на причините за срива на ТР; ясно посочване на виновните лица и търсене на съответната отговорност от тях; ясно формулиране и прилагане на адекватни мерки за гарантиране на сигурната и безаварийна работа на държавните информационни масиви.


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ryty
  Отговор
  1 18:50  27.08.18
  Борисов дава обещания че от понеделник ще работи, уви пак ни метна. Не че някой му вярва
 • Живите мъртви на България
  Отговор
  2 18:55  27.08.18
  Бойко не случайно реже лентички. Една лентичка между 5 и 100 милиона в джоба му. Тази информация трябва да се замита. Късметът е най-подходящ в случая.
 • Антисоциалист
  Отговор
  3 19:32  27.08.18
  Господа, твърдението, че заради сбой на твърди дискове, е нужно да се търси наказателна отговорност е нелепо. Причините за сбоя трябва да се установят, но това е редно да е на учрежденско ниво с възлагане на специализирана фирма или институт. Досега четем, чуваме и гледаме тв-прояви на само люде, чиито повърхностни зсъждения, жаргонно-кръчмарска реч и диалектизми доказват отсъствие на каквато и да е специализация - техническа или организационна, та и правна. В този текст четем нелепото твърдение "Остойностяването на претърпените вреди и пропуснатите ползи е практически невъзможно." "Остойностяването" на вредите се определя от разходите за възстановяване на работоспособността на системата. "Остойностяването" на пропуснатите ползи се определя чрез на исковете на потребителите за компенсации. Следователно, остойностяване е възможно и твърдящите обратното лъжат. Но забележете и невероятното невежество на тези люде - те настояват за наказателна отговорност при невъзможно "остойностяване" на щетите! От разположението на кавичките в текста, може да се предполага, че тези невежи люде са от Българска стопанска камара и те са си позволили да сътворят тази нелепа "официална позиция Българската стопанска камара"!
 • Относно заглавието
  Отговор
  4 21:07  27.08.18
  Ами то какви да са действията на правителството с премиер пожарникар?

Напиши коментар:


Публикувай