Last news in Fakti

2 Септември, 2018 23:35 1 972 6

Атракционен влак ще пътува за Деня на независимостта

  • атракционен влак-
  • корона експрес-
  • ден на независимостта

Билетите за пътуването са в продажба от 29.08.2018 г.

На 23-и септември (неделя) по маршрута Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна и обратно ще пътува атракционен влак с парен локомотив и вагон от царската композиция „Корона експрес”. Събитието се организира съвместно от „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД и община Велико Търново по повод честването на Деня на независимостта на РБългария.

Атракционният влак ще пътува в състав от шест пътнически вагона, като билетите за тях ще се продават предварително и ще бъдат със задължителна резервация на седящи места.

Специална атракция за пътуващите и посетителите на празничното мероприятие е ретро подвижният състав на БДЖ. Влаковата композиция ще бъде теглена от парен локомотив № 16.27, като в състава й е включен личният вагон-салон на цар Борис III от „Корона експрес”. Всички желаещи ще могат да разгледат специално прикачения вагон, както и да се снимат с парния локомотив.

Ретро влакът ще потегли от гара Горна Оряховица в 11:50 ч. и ще пристигне на гара Трапезица в 12:07 ч., където ще престои около час. През това време всички пътници и гости ще имат възможността да се потопят в атмосфера от епохата на прочитането на Манифеста за обявяване на независимостта на България, както и обявяването на Княз Фердинанд за български цар.

След пресъздаването на историческата възстановка на гара Трапезица атракционната композиция ще продължи своето пътуване по маршрута си до Трявна. От гара Трявна в посока Горна Оряховица влакът ще замине в 15:00 ч.

Цената на билета между Горна Оряховица и Трявна ще бъде 29.00 лв. за пътуване в двете посоки (с включени запазени места). Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно без да ползват отделно седящо място.

Предварителната продажба на билети и резервацията на запазени места за пътуване с атракционния влак ще започне от утре 29-и август. Билети могат да бъдат закупени от билетните каси на гарите и бюрата в градовете: София, Горна Оряховица, Велико Търново, Дряново, Трявна, Русе, Варна и Пловдив.

***

Парният локомотив № 16.27 е произведен през 1948 г. във “Wiener Lokomotivfabrik Floridsdorf”, Австрия, с фабричен № 17632. По-голямата част от експлоатационния му живот преминава по жп участъка Горна Оряховица – Стара Загора. Неговата максимална конструктивна скорост е 80 км/ч. Интересен факт за локомотив 16.27 е това, че машината е възстановена в оригиналния си „немскo/австрийски” (DR/ÖBB) вид като цветово решение, със снегоочистителен плуг, димоповдигащи щитове (крила) и други елементи. Освен 16.27 за момента в Европа има запазена за движение още една машина от този тип, която се намира в Люксембург.

Първокласният вагон-салон № 050-1 е произведен през 1938 г. в „Linke Hoffman Werke-Breslau”, Германия и е личен вагон за пътуванията на Цар Борис ІІІ. Този вагон разполага със служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 легла, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ санитарен възел, салон с 11 места (за срещи, съвещания, хранене) и склад. Вагон-салон № 050-1 е със запазено луксозно обзавеждане, като специалните ламперии и дамаски са автентични.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    3 5 Отговор
    Интересно- шаренкова и сие от руските “приятелски “ клубове за “дружба и приятелство“ с русия, ще пътуват ли с него и ще почетат ли празника на НЕЗАВИСИМОСТТА на България, след като правят всичко възможно, за да установят ЗАВИСИМОСТ на България от русия?

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Гост

    1 0 Отговор
    Вчера Днес Утре. Вчера не мога да го променя Днес се боря деня да е добър Утре не знам какво ще е но ще се надявам да е добър като вчера.
  • 3 Хамстер

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    Ние винаги ще зависим като държава и от Русия и другите, защото дори и с русофоби като теб, дори и без руска газ, то търговията, приятелски връзки ще свързват двете страни. Само, че сега плюеш руснаците и русофилите, без да си даваш сметка, колко сте смешни русофобите - надупени, лизачи на Меркел, юрокомисари, Уорлик и другите зад кадър, вие плюете Русия, а направихте така, че да ни ограбват тровят и избиват други. Не Русия ти е виновна, а плиткия мозък, равен като речен камък, дето плюе руснаците, а ни предава на друци. Смени си лигавника, че се измокри от русоплюене!
  • 4 Окей

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    И дали сме независими? Защо безполезните ни юрокомисари, депутати и други Калинки не върнат концесиите ние да си добиваме златптп, среброто, медта, а го подариха на други? Защо Винету рапортува на Уошингтхн и Брюксел началници? Зо сте толкова жалки, продажни, противни и вредни тук и пллитиците 99% и такива като теб? Може юи дда е щастлив и добре един нормален българин, в кочина, организирана от тия политици и такива като теб? Ако можеше, нормалните нямаше да емигрират...
  • 5 Еее

    1 0 Отговор
    Сега сме зависими от Брюксел ☹️
  • 6 Колю

    0 0 Отговор
    Не зависи нищо от нас -независим. Имаш правото да си роб на феодална политическа върхушка. Шарена на цвят и мирис на пари.Гласоподавател- човек който си мисли ,че от него зависи нещо. Илюзия и мираж. 80 % дебили е равно на 2 милиона по-малко народ и ще останат четири милиона . 200 000 политици и държавни служители лапачи и 3,8 мил цигани. Моделът е африкански апартейд.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове