1 762 16

Стефан Софиянски за царските имоти: Рискуваме да върнем насилието в държавата

Според бившия столичен кмет на казуса не трябва да се гледа като на единичен случай

Стефан Софиянски за царските имоти: Рискуваме да върнем насилието в държавата
Снимка: bTV

Трябва да се гледа на казуса с царските имоти не като на единичен случай. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият столичен кмет Стефан Софиянски, по чието време дворецът „Врана” беше върнат на Симеон Сакскобургготски и сестра му. Преди седмица на първа инстанция Софийският градски съд обаче реши, че дворецът „Врана” е собственост на държавата, а не на Сакскобургготски.

Според Софиянски, ако се тръгне по пътя да се вземат имоти, които са били върнати, след като са насилствено отнети, рискуваме отново да върнем насилието в политиката на държавата.

„Ако тръгнем по този път, ние можем да върнем отново насилието в държавата и срещу това трябва да се борим. Утре демократите може да кажем, че „Позитано” е построен с държавни средства. Комунистите ще кажат: „Не, той е построен с членски внос”. Ние ще кажем: „Да, ама членският внос беше задължителен, ЦК на БКП и Държавният съвет бяха едно и също, значи той е построен с държавни пари”, и ще приберем „Позитано”. ВМРО има много голяма реституция. Утре може да кажем: „Ама това ВМРО не е онова ВМРО” и също да му вземем имотите”.

Той изтъкна, че между 1945 и 1955 г. е извършена национализацията. Хората са изселвани, пращани по лагери, вземано е имущество, на селяните се взема земята. Така държавата се сдобива огромна собственост, придобита с насилие, обобщи Софиянски.

После идват демократичните процеси и ние не можем да върнем убитите и да съберем разделените семейства, но търсим социална справедливост по демократичен път. Там, където демокрацията влезе в конфликт с насилието, а тя е в постоянно противоречие, там се явяват такива конфликти, допълни той.

„Демократичните процеси победиха, може да има грешки, но когато с демократични средства връщаш насилствено взето имущество, винаги може да допуснеш някъде грешка. Случаят с Царя е само една брънка. В София са извършени над 10 000 реституции, върнати са еврейските имоти, върнато е партийното имущество. Ако ние посегнем на едното, значи приемаме това за принцип и може да посегнем и на другото”, аргументира позицията си Софиянски.

„Нашето бъдеще е да градим върху постигнатото, а не да се връщаме да ровим в боклука”, смята бившият столичен кмет.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Софийски
  Отговор
  1 08:40  29.08.18
  Скрий се бе, ти си никой.
 • Будалата
  Отговор
  2 08:42  29.08.18
  Смехурко и ти си един обяснителен.Всичко се свежда до документи драги ми Смехурко. Или ги имаш или ги нямаш. А колко се налапаха с имоти и ниви с фалшиви документи.

  Коментиран от #4

 • скобар
  Отговор
  3 08:48  29.08.18
  Тоя няма право на мнение тотален крадец и рода на черепа.

 • Българин
  Отговор
  4 09:02  29.08.18

  До коментар #2 от "Будалата":

  ха-ха, какви документи, драги ти Смехурко??? Национализацията и комунистите са затрили всички документи.
 • Манев
  Отговор
  5 09:07  29.08.18
  Поредния царски адвокат, накрал се от властта. Крадене, измислени реституции, далавери - това е начинът да станеш капиталист в България!
 • Гост
  Отговор
  6 09:11  29.08.18
  Ти млъкни да не посегнем на твоите! Крадлива мишко
 • SAAB
  Отговор
  7 09:12  29.08.18
  Време е тоз набаден " ЦАР " да се обиди и да си ходи ...... някъде си там ! :)
 • ДНН
  Отговор
  8 09:27  29.08.18
  Аз не мога да разбера такива отхвърлени от народа лица какво ги лансират, канят и им угаждат все едно са Спасителя!!! Все едно мен да ме викнат по всички гледаеми телевизии и да кажат Я си кажете мнението и дайте акъл, па всички управници ще Ви последват после"...щуротии и пак щуротии! Що се отнася до крадливия дедо, той винаги си е бил нагъл, изгонвали го за втори път... Бога ми, той има пари да купи половин София, вкупом с градинките и улиците, а те го изгонвали горкия като през 1944 г!!! Да се смееш ли, да плачеш ли!!! И този е бил министър-председател!
 • Работа и далавера
  Отговор
  9 09:34  29.08.18
  Този само като му видя охилената физиономия и вдигам кръвно и посягам към са-ъра!!!То такова нагло същество може да се роди само в България и то при акушерка еврейка!!!
 • Престъпник
  Отговор
  10 09:35  29.08.18
  Още ли не си в затвора бе продажницо
 • към панделата ходом марш
  Отговор
  11 09:39  29.08.18
  Кога крадците в България ще си получат заслуженото, вместо да ги дават по телевизията и да дават акъл? Този не е демокраТ, а демоКРАД, демоничен крадец и патологичен лъжец, ценен кадър на партията майка на всички "партии".

 • Няма такава държава
  Отговор
  12 10:23  29.08.18
  Тоя с усмивката като на идиот що не е в пандиза, разпродаде 90% от София маймуната! А иванчева я нагласиха като поляк на гара:-)
 • къде къде
  Отговор
  13 10:30  29.08.18
  В коя държава?
 • герб
  Отговор
  14 10:47  29.08.18
  тези вместо да са в затвора те им предоставят ефир да се хвалят колко са велики.
 • ЗЛОБЕН
  Отговор
  15 14:47  29.08.18
  Ако цар БОРИС стане ще зашие един шамар на сина си и пак ще се хвърли в гроба. Съюзи се с комунистите а те щяха да убият царя със сигурност.
 • Браво
  Отговор
  16 22:36  29.08.18
  Браво Софиянски. Браво за умните думи, за доброто, което искате да постигнете. Примерите и аналогията са точни и на место. Нещасти и арогантни, хора с позиции и пари, постигнати по кой знае какъв начин, алчни за още, такива се опълчват срещу царя. Къде ги другите, от НДСВ-то, къде ги другите които му честитиха юбилея миналата година. Царят дава всичко за България. Свят човек.

Напиши коментар:


Публикувай