Last news in Fakti

29 Август, 2018 08:49 2 793 25

Михаил Константинов за катастрофата край Своге: Шофьорите да се замислят

  • своге-
  • михаил константинов-
  • катастрофа-
  • пътища

Може би трябва от сутрин до вечер да се публикуват смачкани коли и разкъсани тела, смята професорът

Малкото надвишаване скоростта води до големи последици, коментира в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ проф. Михаил Константинов по повод тежката катастрофа с автобус край Своге.

В случая прокуратурата твърди, че увеличението на скоростта е било с 13 км в час, но това по думите на Константинов означава 76% увеличание на кинетичната енергия.

Всяка промяна в скоростта променя кинетичната енергия и спирачния път, посочи Константинов и обясни, че ако карате с превишена скорост шансът да спрете по – трудно или да ударите друг обект се увеличава два пъти.

По думите му вината на шофьора е в това, че автобусът не е имал технически преглед, както и че има съмнения, че пътниците не са имали издадени билети.

На опашката сме по най-много катастрофи в Европа, каза още проф. Константинов. По думите му в първата година на демокрацията през 1990 г. загиналите по пътищата са 1527 души, сега са над 600.

„Може би трябва от сутрин до вечер да се публикуват смачкани коли и разкъсани тела, за да може шофьорите да се замислят. Човешкият фактор трябва да започне да се променя. Да се променят пътищата е колосална задача за десетки години. Трябва да се промени съзнанието ни“, заяви още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ ХОЙ

    50 9 Отговор
    ПИСНА МИ ОТ ТОЯ ПОРЕДЕН ДЪРВЕН ФИЛОСОФ.КОГА РАБОТЯТ ТЕЗИ ПЛУЖЕЦИ СЛЕД КАТО ПОСТАЯННО КИСНАТ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ?!

    Коментиран от #8

  • 2 математик

    50 5 Отговор
    Глупости. 13 км/ч повече не увеличават кинетичната енергия с 76%.

    Само тая глупост ми беше достатъчна да разбера какъв професор е константинов!!!
  • 3 мнение

    30 4 Отговор
    Всеки знае как е добре, но клиентелистката партия ГЕРБ не мисли как да е добре, а как да открадне парите. Според мен, и тук е станало, както навсякъде - парите са откраднати от хора приближени на ГЕРБ. Всичко в тази държава стана менте - менте ремонт, менте документите за този ремонт, менте премиер, менте правителство, менте живот, менте хора.
  • 4 Batushka

    31 2 Отговор
    Тоя е на всяка манджа мюрдия....само ПРЕМИЕРА може да го конкурира като компетенции....
  • 5 Просия

    16 3 Отговор
    По случая - Шофьора отнася макс 2-3 години вътре, после осъжда държавата за негодният асфалт по пътя и излиза с едни 300 бона напред ! case closed !!!
  • 6 коста

    15 3 Отговор
    Явно в България има хора, експерти по всички въпроси или пък "мрът" да са на екран.
  • 7 Българина

    17 3 Отговор
    89 бяхме 9 млн сега 6 така че нормално, второ, автобуса не е скочил в дерето на завоя, където 10 км са може да дойдат в повече, а след него, трето тия мантинели стесняват пътя, рязко с половин метър и двете платна, което си е опит за убийство да накараш насрещни мпс да се доближат рязко, ако мантинелата беше поправена от предния тир буса нямаше да скочи долу, както не е скочил и тира. Лъскавия асфалт в дъжд отделно. Общо взето като се преброят катастрофите в този участък АПИ е сто процента виновна. Те възлагат приемат и решават. Тотални некадърници. И най важнотонв България няма БДЖ и всичко е на колела по убийствената буквално инфрастуктура
  • 8 Filо

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ ХОЙ":

    И на мен ми писна от троловете в нета, ама какво да направя освен да им гледам сеира и да се смея. Все пак знам, че тролът е продажник, който срещу пари плюе в Интернет с цел влияние върху общественото мнение, жалки продажници.

    Коментиран от #20

  • 9 Тореро

    15 1 Отговор
    Много си умен професоре,щом не правиш разлика между видовете превози. При случаен превоз не се издават билети издава се фактура или проформа. Що не си покажеш свидетелството за управление в ефир преди да коментираш тази трагедия. Тръгнал да говори за кинетична енергия,замисли ли се че 50 км/ч е ограничение за движение в населено место.
  • 10 ЯлаМине

    4 9 Отговор
    От това което чух,не мисля че професора е философ.....,прости истини и природни закони и ако се спазват, процента на трагедиите ще е значително надолу!СЕГА....НИЕ БЪЛГАРЧЕТАТА НЕ ОБИЧАМЕ ДА НИ СЕ ДАВАТ СЪВЕТИ,НАШЕТО ПЛЕМЕ Е НАЙ МОЖЕЩО И ЗНАЕЩО, Е ЗАТОВА ХАЛЪТ НИ Е НА ТОВА НИВО!!!БЛИЗО 3 МИЛИОНА БЪЛГАРИ НАПУСНАХА ТОЗИ "ПОЛИТИЧЕСКИ РАЙ",ХА ПОМИСЛЕТЕ СИ КАКВИ хорица ОСТАНАХМЕ В ДЪРЖАВАТА!!!
  • 11 Оня

    9 2 Отговор
    Абе тоя сфирчо от всичко разбира бре.Тюююююююююю\1
  • 12 Ttt

    5 1 Отговор
    Стига с обвинения само на водачите на служебни-ПС. Трябва да осъдят няколко транспортни фирми за да се научат останалите, че за задължителните прегледи са отговорни само те!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    6 0 Отговор
    Отидете и снимайте пътя за село Мезек: имаш 3 метра двупосочен път, по който коли не могат да се разминат. А е прав, равен терен, където не може да се каже, че е планинска част и няма как да се разшири. Това е новото време на българското строителство. И това е предадено и се ползва и на никой не му дреме.
  • 15 Живите мъртви на България

    8 0 Отговор
    И професор да си, пак може да си тъп. Значи МВР (които трябва да санкционират и най-малко нарушение, но не си гледат работа, но взимат 1.4 милиарда лева) и АПИ (които взимат подобна сума) може да не си вършат работата, но шофьорите са виновни. Нека горните институции заработят както трябва или да бъдат закрити, щом не могат.
  • 16 gradski

    7 1 Отговор
    Този дървен философ, специалист по всичко стига ссте му давали трибуна.
  • 17 сноу

    6 1 Отговор
    Абе Мишо ,абе мишкув ...От всичкото дето ти поръчаха да изръсиш единственното вярно ,че шофьорите трябва да мислят.То така си е ,ама като няма с какво ..?!
  • 18 БСФН

    6 1 Отговор
    Дърт седесарски--- сега герберски какво си конструирал,измислил или каквото,че професор те направили т-----р.
  • 19 не че нещо ама е така

    1 6 Отговор
    при 40 км/ч се изминават по 11.11 метра в секунда, при 53 км/ч са с 1/3 повече, а кинетичната енергия от тежкото мпс е дори повече от тази 1/3, но ако се бяхте замислили, както казва професора, нямаше да се излагате толкова, или пък сте се замислили, че всяка плюнка ви е по някоя стотинка бонус...
  • 20 Пешо

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Filо":

    Така, както казваш е, но пропусна да споменеш , че самият ти си типичен трол. Да защитаваш високопоставени крадци срещу пари също е продажничество. А казването на истината за крадливите политици не е плюене.
  • 21 Фалш

    5 2 Отговор
    Този грип от луната ли пада или никога не се е качвал на превозно аредство. Най вероятно е сложил тъмните невиди очила за да си говори тъпотийте без притеснение. Професор ама на какво на мешаната скара
  • 22 Zamah

    3 1 Отговор
    Защо само тъпанари говорят по тия телевизий.Защо не питат за мнение някои автобусен шофьор.
  • 23 Ташко Мъдев

    2 0 Отговор
    Тоя интерсчия защитаеа единствено интересите на олигархията, в случая на ГЕРБ и статуквото.Не че БСП не са същите, че и отгоре.
  • 24 стефан

    2 0 Отговор
    а шефа на операта какво ли ще каже за катастрофата.
  • 25 Morgoth

    0 0 Отговор
    Все някой трябваше да изкарат да защитава некадърниците отговарящи за пътищата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове