30 Август, 2018 13:51 1 367 19

Витоша ски: Гарантираме, че ще подменим всички съоръжения, ако държавата премахне забраната

  • витоша ски-
  • витоша-
  • лифт

Законите пречат и на държавата да подмени лифта „Заека“

Във връзка с изказани твърдения, че „Витоша ски“ АД не желае да модернизира собствените си съоръжения на територията на Природен парк „Витоша“, искаме още един път да заявим нашата категорична позиция. Единствената цел да придобием лифтовете и влековете в Природен парк „Витоша“ е тяхната подмяна и модернизация. Считаме, че това е и желанието на хората - да ползват модерни и удобни съоръжения на световно ниво.

Тезата, че следва и можем да поддържаме безкрайно дълго морално и физически остарели съоръжения за нас е несъстоятелна. Това заявяват за ФАКТИ от „Витоша ски“.

Както вече е публично известно, някои от производителите на старите (но притежаващи технически експертизи за безопасност) 40-60 годишни съоръжения вече не съществуват, фабрично-произведени резервни части не се предлагат, някои съоръжения не са свързани в общата транспортна мрежа и де факто водят към нищото.

Освен чисто техническите и логистични проблеми, институциите вече неведнъж констатираха и посочената от нас нормативна невъзможност за подмяна на старите съоръжения с нови. Последно тя се установи и от самата държава при опит да подмени собствения си влек „Заека“.

Приетият закон за горите изисква стъпките на лифтовете и влековете да бъдат изключени от горския фонд, а действащият план за управление в режим 144 го забранява. Тази колизия може да бъде отстранена или с приемането на нов план за управление, защото действието на стария изтече през 2014 год., или с приемане на промени в стария и все още действащ план. Беше създадена работна група, която вече обсъди и създаде през тази година нужните промени в действащия план за управление, като към днешна дата остава единствено те да бъдат внесени в МОСВ. Това може да бъде извършено от всяка институция, включително и от Столична община като най-заинтересованата публична страна по казуса.

Призоваваме отговорните институции, които милеят за развитието на планинския туризъм, да го направят час по-скоро. Това, което ние гарантираме е, че ще пристъпим незабавно към подмяната на съоръженията в същите им трасета, след като отпадне забраната. Готовността ни се доказва и от скорошната ни мащабна инвестиция в цялостната реновация на паркинга на начална станция на Симеоновски лифт. Имаме проектната готовност за модернизация и на цялата ски зона.

Загрижеността за състоянието на Витоша трябва да се проявява чрез реални действия, защото след 8 години безизходица на приказки вече никой не вярва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mpower

    2 2 Отговор
    По-голям шанс имам с националната лотария отколкото да се подменят съораженията на Витоша.
  • 2 жалка работа

    11 1 Отговор
    случващото се с Витоша е национално престъпление, за което обаче никой не носи отговорност !
    жалка работа !
  • 3 A a a

    9 0 Отговор
    А дано ама на дали. Грехота е до столицата да има толкова красива планина с уникални писти и да не се използват. Дано да съживят Витоша тия ако им дадат , а не само да говорят и да си правят техните схеми... което е по вероятно м/у другото. Има и вариант зареди Банско, Боровец и Пампорово да ги натискат да не им дават да правят нищо с Витоша. Остава само да чакаме...
  • 4 Всичко е фарс

    3 1 Отговор
    Нали се сещате, че в момента, в който се направи Витоша работеща, Банско и Боровец фалират. Пампорово би пострадало

    Коментиран от #5

  • 5 Мафията

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Всичко е фарс":

    Нали затова Цеко взе Витоша-за да може да вършее по другите места...демек да няма конкуренция. Тоя боклук, наред с боклучавата му фалирала банка -ПИБ трябва да се изметат от БГ завинаги. Ама си траем...

    Коментиран от #8, #14

  • 6 Поли

    2 1 Отговор
    "модерни и удобни съоръжения на световно ниво" е желанието на всички ни, но Общината само празни приказки говори, сега е шансът да покаже, че има желание и за действия
  • 7 Дървояд

    3 1 Отговор
    Ако държавата промени законите ние ще подменим всички дървета!
  • 8 Важният

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мафията":

    Това е много тъпо твърдение. Който си обича да си ходи на Банско, на Боровец или другаде ще си го прави и при наличието на модерен лифт на Витоша. Едното не замества другото. Няма логика и да не искаш да развиеш два и повече РАБОТЕЩИ бизнеса. Цялата работа е, че държавата не знае какво да прави с "горещи картофи" като достъпността на планината под носа на софиянци, защото става въпрос за инвестиции и съответно доста ПАРИ. И частника не иска да влага, защото в спукан буркан и да наливаш вода - все ще изтича. А като добавим и рекета на зелените - картинката хич не е розова. Дано бизнеса и държавата се разберат в крайна сметка и да не е за сметка на природата.
  • 9 ГосТ

    0 1 Отговор
    Ааабе няма ли кой да намери един свестен инвеститор от Европа, обаче. Да построи съоръжения според сегашния регламент, който покрива максимално капацитета на планината?
    И да го изхвърлят тоя помияр цеко. Какво правят всички нея НПОта ? Сигурен съм,ще има желаещи за курорт до столицата на България.

    Коментиран от #10

  • 10 Седмака

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "ГосТ":

    Не мисля, че трябва да се покрива цялата планина със съоръжения, нито че трябва да се прави курорт. Витоша трябва да се опази от прекалено застрояване и законово да се регламентира единствено контролирана сеч само с цел изграждане на нов лифт на мястото на амортизирания.

    Коментиран от #11

  • 11 ГосТ

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Седмака":

    Добре де,не видя ли че съм писал "по сегашният регламент, който покрива напълно капацитета на планината" инфраструктурата в момента е напълно достатъчна ,за да бъде наречена курорт.проекнирана е от австрийци. Аз също съм абсолютно против безумните планове на получовека цеко за унищожаване на природни паркове с цел източване на средства.освен това са напълно неадекватни. Витоша ми е на сърцето и винаги ще бъде там...но би могло тази съоръжения да работят,а не да стоят като купчина желязо.
    Да вземат Тея НПОта и да намерят някой французин или австриец, който да направи нещата като бял човек...едва ли ще пробие тая мафия обаче.... causa perduta....
  • 12 Тинчето

    1 0 Отговор
    Хората едва ли си дават сметка колко бюрократични спънки има един такъв мащабен проект по подмяна на съоръжение и не е толкова лесно- просто махаш старите и слагаш новите. Само, за да се обсъди подобно действие минават години..да не забравяме къде се намираме все пак

    Коментиран от #13

  • 13 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Тинчето":

    Не те разбирам. Би трябвало да е точно толкова просто. Единственото което трябва да се подмени изцяло е Романски. Закона позволява подмяната му по същото трасе. Влековете трябва да се пуснат да въртят. Какво за заека? Боби и Спас ? Защо не работят?
    Явно не схващате. Търг за нов концесионер на съществуващата инфраструктура. Няма ,така ли ? Някой правил ли е изобщо такава поръчка?
  • 14 Мартин

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мафията":

    Цеко създава работни места на над 5000 семейства! Докато "зелените" и Иво Прокопиев само грабят ресурс от държавата и взимат кредити! Кой е по-малкото зло, а, тарикат такъв?
  • 15 Илия

    1 0 Отговор
    Борис сега са на ход властимащите, а не после да правят популистки изявления само, че няма нови лифтове.
  • 16 Мерино

    2 0 Отговор
    Спешно трябва да бъдат приети промените в плана за управление на Витоша. Само така ще стане възможна подмяната на старите и опасни съоръжения в планината.
  • 17 Елена

    0 0 Отговор
    Нека държавата и общината направят така, че да се позволи да имаме нови лифтове и да се радваме на хубави съоражения.
  • 18 Тони

    0 0 Отговор
    Дано тоя път успеят да ги сменят без да се намесят пак някакви протестъри...
  • 19 Мими

    0 0 Отговор
    Ами сега държавата да се намеси. Не може хем да забраняват строителни дейности хем да гонят концесионера да подменя лифтовете.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове