Last news in Fakti

1 Септември, 2018 18:13 1 272 27

Захариева: Продължаваме по пътя на евроатлантическата интеграция

  • екатерина захариева-
  • дубровник-
  • дубровнишки форум

Външният ни министър участва в 13-ото издание на Дубровнишкия форум

Захариева: Продължаваме по пътя на евроатлантическата интеграция - 1
Снимки: БТА

Балканите претърпяха огромна промяна само за две десетилетия и продължаваме по пътя на евроатлантическата интеграция, но не бива да забравяме, че трябва да отстояваме демократичните ценности всеки ден.

С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към участниците в 13-ото издание на Дубровнишкия форум - една от най-авторитетните платформи за обмяна на мнения между дипломати и политици в региона. Тази година мотото на срещата е “Засилване на устойчивостта”, а темите, които участниците обсъждат са предизвикателствата пред региона, свързаността и борбата с фалшивите новини.

В приветствието си Захариева припомни, че само за две десетилетия 4 държави от региона са станали членове на ЕС, други две са със статут на кандидати и водят преговори, две страни получиха зелена светлина за започване на преговори, Косово скоро ще получи визова либерализация, а Босна и Херцеговина отговори на въпросника на Европейската комисия и напредва към получаването на статут на страна-кандидат.

Захариева: Продължаваме по пътя на евроатлантическата интеграция

Българският първи дипломат даде пример и с договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство с Република Македония: “Само за пет месеца от сключването му търговията ни се увеличи с 12%, а туристите - с 10%.”

Тя поздрави своите колеги Никола Димитров и Никос Кодзияс за сключването на договора за името на Република Македония и пожела успех на референдума в Скопие.

“Постигнахме всичко това, защото всички искаме да сме част от най-демократичния съюз на света, но не бива да забравяме, че трябва да се борим за демокрацията всеки ден”, изтъкна Захариева, цитирана от пресслужбата на Министерството на външните работи.

Вицепремиерът и министър на отбраната на Република Македония Радмила Шекеринска подкрепи думите на Захариева.

“Напълно съм съгласна с Екатерина - много ни критикуваха в началото за договора с България, но сега гражданите и на двете ни държави смятат, че той е гаранция за стабилност. Няма замразени конфликти, има замразени решения”, каза пред аудиторията Шекеринска.

Председателят на парламента на Хърватия Горан Яндрокович поздрави “нашите български приятели” за успехите по време на Председателството по отношение на Западните Балкани.

Главният преговарящ на ЕС по оттеглянето на Обединеното кралство Мишел Барние пък призова да се спазва мотото на Българското председателство на Съвета на ЕС - “Съединението прави силата”.

В приветствието си към форума Екатерина Захариева постави акцент и върху свързаността на Балканите, тъй като това изискват и гражданите и бизнеса на страните в региона.

По отношение на фалшивите новини тя изтъкна, че е нужно да се борим с тях чрез образоване на аудиторията, тъй като днес имаме много лесен достъп до информация, но понякога този факт може да се превърне от достижение на демокрацията в заплаха за нея, тъй като често сме свидетели на манипулации на общественото мнение.

Хърватският премиер Андрей Пленкович постави темата за миграцията и призова решенията да се вземат в баланс между националните интереси и солидарността.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТИ СИ ПРОДЪЛЖАВАЙ НИЙ ЗАВИВАМЕ

    31 3 Отговор
    НА ИЗТОК... .
  • 2 Ееее

    27 3 Отговор
    Запада отива към фалит

    Коментиран от #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вова

    34 2 Отговор
    ОСТАВКА разсипници мръсни, всичките управляващи последните 30 години сте за Народен съд, защото разсипахте България!!!!
  • 5 Усмивката

    24 3 Отговор
    Каква красива извадка .Като че ли от в. „Работническо дело” от 70-години на миналият век.Само че тогава се кланяхме на друг идол. Па смешниците са същите...или може би техните деца...КАК ГО ДОПУСНАХМЕ
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да го д@ хаш 7424

    26 2 Отговор
    Оставкаа КУЧКОО СТИГА СИ НИ ПОУЧАВАЛА ИСКАМЕ ДА ЖИВЕЕМ НОРМАЛНО
  • 8 мнение

    23 2 Отговор
    Захариева май се е снимала с военен престъпник. Такива ли са приятелите на ГЕРБ ? А, ГЕРБ какви са?
  • 9 Мизирабъл

    23 1 Отговор
    Може би най слабата министърка от демокрацията !

    Коментиран от #15

  • 10 Българче

    22 2 Отговор
    Ей , овца чумава , защо говориш от мое име ? Да си ме питала ?!
  • 11 no name no face no number

    17 1 Отговор
    Долни еврогейски наглеци, ни референдум за ЕС ни за НАТО, но сега от нашв име се изказват кошмар
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 плевен

    13 1 Отговор
    Как да гласувам, за да не я виждам повече тази и да не и слушам кухите приказки?
  • 14 Румяна Костова

    14 0 Отговор
    Не,не съм доволна от кашата ,която е забъркала Захариева ,подписвайки документи за приятелство с Македония.България нищо не печели от тая работа.Увеличила се била търговията и туризма.Като чели за да ида до Охрид, само това и съм чакала,да подпише Захариева някакви си книжа за добросъседски отношения с тамошните политици.Да беше наблегнала малко и на въпросите от откраднатата ни история!Какво ли значи да отстояваме демократичните ценности всеки ден?Будя се сутрин и вместо да си чета веселите коментари във факти .бг,сръбвайки си Фредо капучино,аз сериозно ще се концентрирам коя европейска ценност да отстоявам днес.Дали да жаля емигрантите или да се разпитам къде има гей парад,за да подкрепя най-привилигированата част от европейскота общество.Както си отвори устата Захариева и бълва бисери в комунистически стил.

    Коментиран от #22

  • 15 Кикимора

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мизирабъл":

    Според мен Румяна Бъчварова беше черешката на тортата!
  • 16 ДРУЖБА С РУСИЯ !

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ееее":

    Ако искаме да ни има като ХОРА !
  • 17 Гост

    2 2 Отговор
    Жената няма грешка ама е в грешния отбор
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 пипи дългото чорапче

    5 1 Отговор
    Пътя ви да не ви е като магистралите дето ги строихте. ЗАХАРИЕВА, моля върни се в7 клас и по научи история,защото всички още нямате знания за средно.История 7 клас,географи я на континенти 6 клас,основи на правото 8 клас.По 1 книга четат в 2 клас
  • 20 Bahti

    6 2 Отговор
    Жени за политици не стават. Вземете за пример меркел и макрон.
  • 21 Bahti

    5 0 Отговор
    А може и пудела на хамерика тремор мей.
  • 22 Македонец

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Румяна Костова":

    Кабардино-България, Татарстан и Турция също крадат историята, Руми. Както казал Хан Омуртаг: чок гюзел Руми булгаристанче. ;) Македония на Македонците!

    Коментиран от #23

  • 23 ГосТ

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Македонец":

    Не забелязваш ли,че ни е все тая за измислената ви държавника. Според мен дори по добре че се отцепи от България, достатъчно кретени си имаме,представям си и вие да бяхте останали. Освен това територийката ви е пълна скръб,по скоро за Беломорска и Одринска Тракия треа да съжаляваме.

    Коментиран от #27

  • 24 аналитик

    4 1 Отговор
    Превод: - Ние от ГРОБ, продължаваме с УСВОЯВАНЕТО, на местни и евросредства, а вие идиотите, дето ни изтикахте на власт, я духайте!
  • 25 пипи дългото чорапче

    1 1 Отговор
    Стават жените за политици ама тези от герб не стават.Примери:Ренета Инджова,императрици те Елизабет, Екатерина,асъпругата на Чърчил е казвала че е неговите крака и очи.Дизраели се жени за по голяма но умна жена и винаги се съобразява с нея.Това че50%от жените не желаят да се развиват не пречи на другите 50%
  • 26 патриотъ

    1 0 Отговор
    Една от празноглавите Бокови патки!Никога не съм чувал по-големи глупости от глупостите на тая!Е такива ни докараха до трета национална катастрофа!
  • 27 Александар 1 Македонски

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "ГосТ":

    Добре съжалявай те. Ще ви поднеса носни кърпички.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове