1 809 7

Хванахме турски терорист, издирван от Интерпол

Светослава Ингилизова

Издирван 9 години с червена бюлетина на Интерпол турски гражданин, осъден като член на терористична организация, е под домашен арест с определение на Варненския окръжен съд

Днес, 5 септември 2018 г., състав на Варненския окръжен съд определи мярка за неотклонение „Домашен арест“ на издирван от девет години турски гражданин като член на терористична организация. Мярката е със срок до 40 дни, а издирваният ще я търпи в хотел, в който е отседнал по време на почивката си във Варна. Окръжната прокуратура във Варна настояваше за най-тежката мярка за процесуална принуда.

44-годишният мъж Мехмед Я., който притежава и немска лична карта, е издирван с червена бюлетина на Интерпол - Анкара. Установен е и е задържан на 2 септември тази година на летище Варна, тъй като се е отклонил от правосъдието на Република Турция и се е укрил.

Спрямо Мехмед Я. има валидна заповед за арест, издадена още през 2005 г. от Висшия криминален съд в Адана. Той е осъден като член на терористичната организация ПКК/Конгра на 6 години и 3 месеца лишаване от свобода, от които не е изтърпял 3 години 7 месеца и 23 дни. Престъпната му дейност се е изразявала в подпомагане и работа с терористи от провинциалните крила на организацията, създаване на комитет като младежка асоциация на ПКК в университета Косатепе, както и в набиране на терористи. Бил е инструктор в организацията и е събирал финансови средства от името на ПКК.

Турските власти имат намерението да поискат екстрадиция на лицето. Престъпленията, за които Мехмед Я. е получил ефективна присъда, са наказуеми и по българските закони.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • БГ братчеди
  Отговор
  1 20:03  05.09.18
  Ама тия верно ли са го оставили под домашен арест.......и той хич няма да духне нали.......човека не си е излежал повече от 3 години от присъдата, а щом е излежал останалите значи е бил в затвора и е успял да избяга оттам.......а щом е избягал от турски затвор колко му е да се измъкне от български хотел.......а щом има и немска лична карта значи е "германец", и може да потърси убежище в немското посолство у нас.......след като избяга от хотела-затвор разбира се! Друг е въпроса доколко е терорист и как е осъден в Турция.......както се казва, за едни терорист, за други борец за свобода.........въпрос на гледна точка!

  Коментиран от #2

 • мдамм
  Отговор
  2 20:22  05.09.18

  До коментар #1 от "БГ братчеди":

  По ТВ-то казаха, че сега работел по приема и "интегрирането" на малолетните имигранти, незавършилите "инженери" на Меркел ! Сещай се човек с такова минало с какво се занимава сега под прикритието на някакво НПО ?
 • 3 20:24  05.09.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Пешо
  Отговор
  4 20:56  05.09.18
  За щяло и нещяло - задържане под стража, а терорист - с домашен арест??? И Бойко в Израел на конференцията за борба с тероризма. Няма такава Цацаратура, няма такъв съд!
 • Ко рече
  Отговор
  5 21:33  05.09.18
  Абе в Германия друго пишат,че е арестуван немски гражданин и ще бъде предаден на турците
 • Анти Манти
  Отговор
  6 23:52  05.09.18
  Терорист. У кауша . Този ще го предадем набързо на Хердоган. Той е спец с такива другари, инак 4 или пет милиона ще се озоват на нашата здрава гранична ограда. Не бихме си позволили да се заяждаме със султана.
 • Реалист
  Отговор
  7 14:19  08.09.18
  Бре, как се издънихме тъй - да го хванем?!

Напиши коментар:


Публикувай