Last news in Fakti

8 Септември, 2018 20:47 9 654 53

ДС, куфарчета, „Мултигруп”: Откъде тръгнаха родните олигарси

  • дс-
  • тайни служби-
  • олигарси

Ветко Арабаджиев и Миню Стайков днес са "клиенти" на прокуратурата, но винаги са били близки с големите партии

Все още няма официална заявка в Интерпол за издирването на Ветко и Маринела Арабаджиеви, независимо че в техни хотели бяха намерени големи суми пари. Къде се корени произходът на капитала на туристическия бос и на неговия родственик в алкохолната индустрия Миню Стайков?

Според анализатори връзките на БКП и „Държавна сигурност” с двама от най-могъщите олигарси у нас е пряка. „Това са хора, които реално са почнали с червени куфарчета – и двамата”, коментира пред бТВ разследващият журналист Григор Лилов.

Официално е известно, че Ветко Арабаджиев е свързан с бившите тайни служби и е продължил да им сътрудничи и след промените. До колко точно не се знае, защото досието му е унищожено през 1994 г. Но през 1996 г. Арабаджиев вече има бизнес с „Мултигруп”. Интересите на групировката в туризма и захарните заводи съвпадат с неговите.

Малко известен факт е, че още когато работи като сервитьор, Ветко се сближава с Илия Павлов в един ресторант, където Павлов обичал да вечеря.

През целия преход двамата бизнесмени поддържат тесни връзки с големите партии, точно по примера на „Мултигруп”. „Ветко Арабаджиев – към „сините”, Миню Стайков – към „червените”. Езикът на парите е универсален”, отбелязва Лилов.

А в наши дни наблюдатели в туристическия бизнес са обезпокоени от негативните новини около Арабаджиев и Стайков. „Първо си казвам „Кой е следващият?” (…) Във всички случаи това са незаличими щети”, коментира ръководителят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

А прогнозите за бъдещето на двамата олигарси надхвърлят очертанията на техните собствени съдби. За Лилов случващото се е „разчистване на терена на Прехода”: „Мисля, че и двамата са излишни, мисля, че и други ще станат излишни”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 abv

    83 5 Отговор
    Ако все още има държава:

    Пълно тотално разследване на всички фирми имали вземане даване с фирмите на Арабаджиеви и конфискация в полза на държавата на цялото недвижимо имущество и парични средства.
    Всички още преди 20 г знаеха че СИС индъстрис е мутренска фирма.

    Коментиран от #48

  • 2 Ха-ха-ха

    80 6 Отговор
    Червени пари за черни дни! Затова преходът зацикли- червените капиталисти искат капитализъм само за себе си! Да ама не!

    Коментиран от #11

  • 3 Петър

    65 9 Отговор
    Абе всички са маскари, като се започне от най тъпия кметски наместник та се стигне да премиер и президент
  • 4 Масон

    39 7 Отговор
    Тези идиоти къде защитавахте руските олигарси, че Британия ги тормози, не е правилно, защото еди кво си еди що си, сега да ви попитам! Ако ЕС реши да конфискува парите на българските крадци, пак ли ще викате, че това е нарушение и няма право никой да ги тормози!

    Коментиран от #9

  • 5 Не мисля така

    65 8 Отговор
    Ако беше мутренска нямаше да я докоснат. Да си чул фирмите на Маджо и другите сикаджии да са обект на разследване? С пръст не ги докосват.
  • 6 месара

    77 5 Отговор
    Откъде тръгнаха родните ОЛИГАРСИ? е как от къде, от бкп!
  • 7 Защо ли

    52 5 Отговор
    Нещо ги няма Червените защитници да дават коментари ?

    Коментиран от #26

  • 8 Зърнара

    24 8 Отговор
    Колко удобно Крадеца вика дръжте Крадеца
  • 9 Друг масон

    11 36 Отговор

    До коментар #4 от "Масон":

    Колега щом си масон прекрасно знаеш, че и фирмите на двамата хубавци са внесли в държавния бюджет стотици милиони под формата на данъци. Всеки може да го провери. Данните с годишните данъчни декларации са общодостъпни. Чудно ми е обаче защо нито един журналист не го направи. За прокурора е ясно защо. Няма как да се изтъпанчи и да каже как само за последните три години Ветко е платил брутално количество данъци и е изкарал законни над 20 млн лева. Това веднага би обяснило откъде са 10 млн намерени в касите. И пак повтарям тези 20 млн са официалните доходи само за последните три години.

    Коментиран от #12

  • 10 Българин

    64 1 Отговор
    Сервитъори и шофери станали бизнесмени, егати държавата в кояго живеем.
  • 11 Да живее БКП

    67 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ха-ха-ха":

    Напълно вярно!
    Това е причината да сме на това дередже 30 години след прехода. Бившите комунисти трансформираха политическата власт в икономическа за сметка на народа.
    Първо ни ограбиха с куфарчетата, после с хиперинфлацията, след това с приватизацията и наскоро с КТБ. Гладът на бившата номенклатура и децата им е неутолим.
    Какво ли ще измислят сега,че вече мина време от КТБ?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 У лево е Крим

    40 9 Отговор
    Въпросът не е от къде са тръгнали, а защо няма обесени при всичките тези специализирани служби? - МВР, ДАНС, Икономическа полиция, Специализирана Прокуратура, Специализиран Съд и още и още... А иначе като говорим за могъщи. Запитайте се защо никога няма нищо срещу ТИМ? Това трибуквие кара да замръзна кръвта на всеки чиновник и разбира се и на Винету. На бате Ви Бойко му замръзва и онова, което вади всяка сутрин като се сети за Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев.

    Коментиран от #16, #47

  • 14 Трънчев

    34 2 Отговор
    Интересно, как се започна да се пише за нещо, което беше и е обществена тайна - за парите в куфарчета.
    Дали наистина това е началото на истинската промяна или поредният шум за нищо?!
    Дано е началото на истинската промяна. А не разчистване на сметки.
  • 15 Петър Първи

    37 4 Отговор
    Така е ,келнерите от ДС . Единия туристически бос ,другия банкер и накрая всички фенове на Путин., начело с оня ниско интелигентния шеф на Славия , почитател на Живков и Путин. Егати пасмината . А тук разни блогъри ще ми говорят за соросоиди. Вън ченгетата и мултаците мародери.
  • 16 Мето Знеполски

    33 7 Отговор

    До коментар #13 от "У лево е Крим":

    Не питай за бат ти Бойко ми питай ,Данс и прокуратурата . ,Защото червата така са се уплели ,че само Френския легион или американските спец части трябва да влязат в България и да я прочистят . Другото решение ,да влязат ония руските партенки , но пак ще ни напълнят с въшки и ще ни върнат 45 години назад.

    Коментиран от #25, #44

  • 17 все мий

    14 9 Отговор
    на ума,че олигарха от Драгалевци И.Костофф и повечето му министри,станаха милионери с червени куфарчета претъпкани с мангизи от ДС!Ами дедо Симо,след като управлява,дали не си увеличи значително парите?За сегашните се носят слухове,но рано или късно ще стане ясно колко са се облажили!Общестена тайна е,че се краде' много най-вече чрез любимата приватизация на СДС и НДСВ-то.Нямам спомен да са я правили комунисти!

    Коментиран от #22

  • 18 Townboy

    29 13 Отговор
    А Боко кога ще го разжалват? От бодигард и пожарникар до премиер и милиардер!
  • 19 бай Ставри

    13 3 Отговор
    Аз. свикнах и им казвам поне да градят нешо та да има работа.
    Все пак не всеки може да гепи и има възможност или въпрос на принципи. От мен не става крадец и и си живеябспокойно , колкото изкарвам толково харча . Е верно едвам връзвам от аванс д заплата но това е положението.
    Свиквайте и вие и после е лесно, онези с куфарите не са случайни и те водят играта и никой не мож им пречи.
  • 20 Мизирабъл

    30 1 Отговор
    Абсолютно вярно, лошото е че най- долните мекерета и комсомолци станаха бизнесмени. Трагичното е че едните ни плашат с другите и обратно, а ние им се връзваме и докарваме само крадци на власт. Затова цялата политическа измет, управлявала досега Вън от парламента и сладките далавераджийски служби!
  • 21 Batushka

    11 4 Отговор
    Национализация....бой и мокри вестници...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Доктора

    25 3 Отговор
    Оказа се, че парите и властта са били в тях 45г + 30г. преход и вижте къде сме сега последните в Европа.
  • 24 Ето подробности

    5 13 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    “Финансoви данни на "Кемпински-Зографски"
    Показател (в хил. лв.) 2013 г. 2012 г.
    Продажби 12 063 13 252
    Разходи 15 066 15 798
    Загуба -1 450 -1 441.” Това са резултатите на Кемпински преди да го купи ветко. Годишните загуби са били по 1.4 млн лева. Две години след като го купува и преустройва хотела излиза на 1.4 млн печалба. Ето точните данни: “ВГ", менажираща хотел "Маринела" с приход 15.8 млн. лв. и печалба - 1.4 млн. лв.” С две думи преди да го купи ветко в държавата от Кемпински не са влизали приходи, а след покупката започват да влизат. Това показват фактите.

    Коментиран от #46, #50

  • 25 У лево е Крим

    17 3 Отговор

    До коментар #16 от "Мето Знеполски":

    Не разбирам! - Не търсиш отговорност от онзи, който в крайна сметка ги управлява всички тези служби? - Нима забрави, че лично тоя обясняваше " Ние ги хващаме а те ги пускат" и " Изберете ме за да ги вкарам всичките в затвора"! - Има ли не виновен премиер при условие, че в нашата държава и устройство "Всьо и Вся" е Премиер- министъра? Ако мислиш така... - Бога ми избягвай да дискутираме каквато и да е тема! За последните 30 години се нагледах и наслушах на тъпотии!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ташунко Сапа

    13 1 Отговор
    Всичко е ала-бала! Всяко чудо за три дни в държавата на невинните!

    Коментиран от #28

  • 28 Онзи

    10 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ташунко Сапа":

    Обикновено така става. Да видим какъв е сценарият този път!

    Коментиран от #33

  • 29 Така де

    25 2 Отговор
    Акцията е много шум за нищо ала Бенчо Бенчев. Ще целунат ръката на Вожда коленичейки, ще платят някой милион откуп и ще прехвърлят някой друг дял и готово - чисти като момина сълза. Важното е да има ПР акции, да се вдига рейтинга на партията

    Коментиран от #32

  • 30 Антон

    16 1 Отговор
    Държавата ги направи милионери за една вечер, в момента държавата ги занулява отново за една вечер.

    Коментиран от #34

  • 31 Селянин

    14 0 Отговор
    само да попитам:Великия финансистин Ц.Василев и той ли завалията стана' олигархин щото навремето ДС му харижело цервено куфарче?Ами колко други чистак-бизнесмени се видеха с бол пара покрай Неговата банка!Ами кои народни избраници гласуваха милиарден заем,за да се притули тоя мискинлък?А нема ли да го плащат тези които нямат никаква вина!
  • 32 Галилей

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Така де":

    Вожда е в Швейцария.

    Коментиран от #35

  • 33 Т.Сапа

    13 0 Отговор

    До коментар #28 от "Онзи":

    Сценарият е старият, героите са други!
  • 34 Онзи

    11 1 Отговор

    До коментар #30 от "Антон":

    Ааааа, ще видим дали ги занулява. Аз лично силно се съмнявам ...
  • 35 Онзи

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Галилей":

    Ама ти за кой Вожд говориш? ... Човека говореше за Б. Ти.в.т. ...
  • 36 Емигрант

    12 8 Отговор
    Навирайте си ги отзад тези мръсни пари бее ,боли ме патката за разни сервитьори и бармани които утре ще бъдат публично разстреляни .Аз си живея живота в Германия,получавам 3000 € с честен труд ,жена ми още 1600 и ми дреме за ветковци и други боклуци.
    СЪВЕТА МИ КЪМ ТРУДОЛЮБИВИТЕ БЪЛГАРИ Е ДА СЕ ЕВАКУИРАТ НА ЗАПАД ,защото времето си върви а прехода няма да свърши още 50 години

    Коментиран от #38, #39

  • 37 Адвокат без практика (жена )

    18 1 Отговор
    Имаше в прехода едни романи , които насочваха читателя към логика .
    Интересното е , че авторите им умряха . Едни от „естествена ” смърт , други от приченена .
    Това беше през управлението на костов , виденов , царя , станишев .
    После гръмна аферата КТБ , през управлението на бесепето . После герберите криха , късаха тефтери , ... суджуци , митнически шефове , бири , мири .... Хронологично може да бъркам , но фактологично съм точна . Пиша по памет . Та не е ли дошло време - Разделно ?!
    Всички Заедно за Децата ни !
  • 38 Бил в Германия

    12 3 Отговор

    До коментар #36 от "Емигрант":

    Абе, човек то не след 50, а след 20 години в Германия няма да има бели хора. То сега е пълно с примати. Вярно е, че са добри заплатите, но да живееш сред мюслита не е много ОК.

    Коментиран от #40

  • 39 azko

    7 0 Отговор

    До коментар #36 от "Емигрант":

    Бравус,бравус.Само внимавай с тази болка в патката да не стане хронична,че здарвеопазването в Германия не е евтино.
  • 40 no name no face no number

    7 4 Отговор

    До коментар #38 от "Бил в Германия":

    Е колко да са добре заплатите? Платиш наем 800 кола 100-150, храна 400+ ииии отидеш да отуснеш малко скромно и многото пари свършили. Голо вода е нещо като прехвалените Сащ, много реклама за слаб продукт. Та и Германия е такава даже и минимална пенсия няма. Но както и да е капитализъм ли е не ми го хвали. Вече е отживял модел и аз съм оптимист, че скоро ще започне да се заменя с нещо по добро
  • 41 висок

    11 1 Отговор
    Все още няма заявка а издирване в Интерпол! Тук е истината!
  • 42 Бойков

    13 3 Отговор
    Ще влезем в Шенген ама друг път. Цялата държава е мафия.
  • 43 Христо

    10 0 Отговор
    Има изказвания за конфискация в полза на държавата и не знам си още кво... И след като бъдат усвоени от държавата въпросните огромни суми къде ще идат? Пак в мафиотите, но не само в тея от прехода, а и в съвременните. Та дали ще си прехвърлят пари едни на други е все тая, нас все ще си ни клатят докато сме овце...
  • 44 Защо се скриха трима от дъжда

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Мето Знеполски":

    Че американските спец-части са в България , има три бази с американски войници, на тази територия , и кво правят? гледат овчедушно, и пазят строго катастрофата да върви в канален ред . Ако стане напечено , и има шанс за за някаква наша самостоятелност , идва Маккейн и компания , набиват каски в колонията. За французите - там нещата са сюблимни , неочаквани , и разкрепостени - като изненадващата френска любов, от крак. Неочаквано на наша българска нива , се приземиха с парашути трима френски спец части - с любовни послания. Но двама братя врачани - некултурни ,и диви врачански нерези , варварски ги набиха , приведоха ги в безпомощно състояние , и ги предадоха на властите. Та нашите губернатори на територията , трябваше да се червят , и обясняват на началниците си , каква грешка е станала, и за следващият път поне да предупредят за такива посещения , културен обмен.
  • 45 Маината им

    14 0 Отговор
    Щото досега народа мислеше , че такива като Ветко, Илия Павлов /жена му Дарина/ и други олигарси БГ са богати щото са много "УМНИ". Няма как без кражба или мафия да си олигарс в БГ и Русия. Да сме живи и здрави да им се радваме на такива , щото и ние сме виновни за това.

    Коментиран от #51

  • 46 ABC

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ето подробности":

    изглежда че си много осведомен за Ветко. Може ли да поясниш как Ветко си е купил тези хотели сас заплата на сервитьор.
  • 47 Оппа

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "У лево е Крим":

    Защото ТИМ легализираха бизнеса си. А тези си карат по старому.
  • 48 Антон 1

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "abv":

    Много сте наивни ! Няма да има наказания и справедливост ! Прах в очите на хората !
    На тия ширини е така !
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Антон 1

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ето подробности":

    Пране ,умнико , пране !

    Те и много генерали са на печалба в Добричко !:):):):)::))
  • 51 no name no face no number

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "Маината им":

    Никой не е забогатял по честен път нито в ЕС нито в Сащ изключвам спортисти.
  • 52 стоян

    3 1 Отговор
    Браво за 11 коментар =кратко и ясно -но дали те разбраха червенотиквениците които гласуват за бсп
  • 53 ПЕЕВ

    4 0 Отговор
    НЕ Е КЪСНО ДА СЕ ОТНЕМЕ ИМУЩЕСТВОТО И ПАРИТЕ НА ВСИЧКИ ВИСШИ КОМУНИСТИ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове