Last news in Fakti

10 Септември, 2018 11:07 1 639 7

Сидеров подозира заговор спрямо Борисов от най-близките му

  • оставки-
  • герб-
  • обединени патриоти-
  • своге-
  • катастрофа

Лидерът на Атака дойде на коалиционния съвет в МС, който започна в 10.00 часа

Сидеров подозира заговор спрямо Борисов от най-близките му - 1
Снимка: Канал 3

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров оповести публично подозрението си, че спрямо премиера Бойко Борисов има бойкот от ГЕРБ.

Започвам вече да подозирам, че има такъв от най-близките му, заяви пред „Канал 3“ лидерът на „Атака“.

Той единствен говори пред медиите при влизането си на съвета на коалицията, който се провежда в сградата на правителството.

Волен Сидеров отново повтори тезата си, че министерски оставки не трябва да има и упреците си към вицепремиера Валери Симеонов, чиято оставка поиска.

Аз ще попитам като какъв идвам на този коалиционен съвет, каза още Сидеров, предвид факта, че Симеонов не го искал да е председател на парламентарната група.

Именно по тази причина лидерът на "Атака" не прочел декларация от името на групата при старта на политическия сезон.

Коментарите Волен Сидеров направи на влизане на заседанието на коалиционния съвет, в което участват лидерите на управляващата коалиция.

Днес управляващите решават съдбата на кабинета. На коалиционен съвет трябва да стане ясно дали оставките на трима министри – на регионалното развитие – Николай Нанков, на вътрешните работи – Валентин Радев, и на транспорта – Ивайло Московски, ще бъдат приети и предложени за гласуване в Народното събрание, или ще бъдат оттеглени. Повод за поредния и най-сериозен до момента трус в управляващата коалиция стана една трагедия. На 25 август при катастрофа край Своге загинаха 16 души.

По традиция в началото бе обвинен шофьорът. После последва нещо необичайно – надигнаха се гласове, потърсена бе сметка за качеството на пътя, припомня БНР. Така пак се върнахме към традицията – когато се появи обществено недоволство, премиерът Борисов да го тушира с оставка на дразнителите. Това стана седмица след инцидента: "Към никой няма да има нито закрила, нито пощада".

Час по-късно оставките на трима министри – Нанков, Радев и Московски, вече бяха факт. Двама от тях побързаха да декларират, че са ги подали напълно доброволно. И без мотиви, уточни Валентин Радев. Николай Нанков обобщи: "Ние поемаме цялата политическа отговорност и затова подаваме оставки".

Нищо, че ден по-рано твърдеше друго: "Политическата отговорност невинаги се поема с оставки, понякога е в кризисна ситуация да се отреагира правилно".

За опозицията трите оставки не бяха достатъчни. Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев поиска повече: "Камилите се сменят, керванът си върви – оставка на цялото правителство е единственият изход от политическата криза в момента".

Кризата обаче се задълбочи заради противоречивите реакциите на коалиционните партньори от "Обединени патриоти". От една страна, Волен Сидеров адмирира решението на премиера: "Аз не виждам никакъв проблем в това, че премиерът сменя министри".

От друга страна, Красимир Каракачанов опита да спаси поне един от нарочените: "Министър Нанков е един от най-добрите и отзивчивите министри. Защо трябва да бъде жертван такъв човек?".

Третият – Валери Симеонов, скочи срещу всички. Обяви се срещу оставките на тримата министри. Заплаши да напусне коалицията. Три дни умува с ръководството на партията си, а в деня на свикания по спешност Коалиционен съвет отсече – "Остават, но с условия". Едно от тях – искат да си ходи министърът на туризма Николина Ангелкова. Не пропусна да се оплаче от Борисов: "Премиерът действа като едноличен управник в разрез с коалиционното споразумение".

Контрареакцията – Сидеров поиска оставката на самия Валери Симеонов.

А Борисов намекна, че може да поиска още оставки: "Имам претенции към още министри, но това – като се съберем с колегите".

Намеси се и президентът Румен Радев. В обръщение към нацията той критикува властта: "Оставките вече не са решение, а бягство от реална отговорност".

Но и опозицията – заради призива ѝ за предсрочни избори: "Нов изборен цикъл в непосредствено бъдеще няма да отвори нова перспектива".

Междувременно в социалните мрежи активисти на ГЕРБ подеха инициатива "Не приемам вашата оставка", което даде основание да се говори, че Борисов може да бъде бламиран от собствените си депутати.

В тази ситуация партньорите в управлението се срещнаха. След четири часа преговори се разбраха – досега не са се разбирали, защото комуникацията им не била на ниво, но от тук насетне вече ще се питат, когато става дума за смяна на министри. И още – имало оставки, но не съвсем. Цветан Цветанов: "Премиерът прие оставките на тримата министри, но все още не сме в стартирана процедура".

Разговорът за процедурата и за това ще се стигне ли все пак до оставки, бе отложен пак за понеделник. Иначе всичко било наред, обясни министърът със синя каска Красимир Каракачанов: "Символично се появих със синя каска. Тя беше знак за умиротворение в коалицията".

Но спокойствие така и не се възцари. На следващия ден парламентът официално откри новия политически сезон. С война. Управляващите се оплакаха от опозицията, опозицията – от управляващите, заключава БНР.

Корнелия Нинова: "Искаме оставката на правителството, край на тази агония, искаме разпускане на парламента и искаме предсрочни избори". Нинова даде старт и на нов почин – полунапускане на парламента: "20 души ще останат в залата и ще отстояват позициите на БСП. Останалите – скъпи българи, тръгваме към вас".

Екзистенциални размисли от Мустафа Карадайъ: "Смяна на министри – какво от това. Промяна на формулата – какво от това. Предсрочни избори – и какво от това".

Поздрав от Веселин Марешки: "Не само за откриване на новата сесия, а по-скоро и за начало на откриването на новата предизборна кампания".

И нова патриотична каша – отказаха да четат декларация за приоритети и никой не разбра защо. И докато на парламентарната трибуна се караха, в кулоарите Нанев и Радев се обясняваха за оставките си.

Приемат или не, за Каракачанов и Цветанов волята на премиера е водеща.

Така може да се сбъдне прогнозата на патриота Явор Нотев: "Очаквам по-малко от три оставки".

Развръзката евентуално ще дойде днес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ку ку

    5 0 Отговор
    Гласовете му говорят !
  • 2 Мизирабъл

    8 2 Отговор
    Ах ти , Долна руска подлога.Ще умра от яд че някога гласувах за Атака!
  • 3 Кирка в капака

    4 0 Отговор
    Време е за поредната бабаитска изцепка на Вожда, за да тушира напрежението. Може Сидеров да му направи една ту.ту.рут.ка по националната телевизия и 80-те % ще говорят само за това, забравяйки всички проблеми.
  • 4 гост

    5 0 Отговор
    Цецо треска една бухалка на Борисов у главата, Бойко се обръща и казва "и ти ли Бруте". Е тоа сценарий не става щото Баце е каратис и ше ги бие на куп сите. Баце е гоуем. Колко години е баш началника? А? Само Тато беше по дълго!

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 аналитик

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Шидеров е пфетърпял метаморфоза? От яростния лай по ББ, днес е станал вярна пастирка? А, казват не ставали чудеса? Чудото се случи - патриотите ще се изпотрепят кой по-патриот? И това от 876 години насам... Казах на Аспарух, че от чобани и кундурджии не става справедливи лидери, но и той се демократизира? Лично считам, че проблемите са в крадливостта на мафията навред ЛАПАЧИТЕ и зад кадър и в кадър по институциите, и оставките няма да решат проблемите, а ошравянето на Законите и сурови наказания на заемалите постове. Но Винету продължи с простотиите по традиция. А простотиите не оправят а влошават нещата. Ако не се промени морала справедливо, следващите ще са като тези и няма да се оправи за нас.
  • 7 гост

    4 1 Отговор
    Волене,Воленее,събра някакви симпатизанти когато беше опозиция на ББ.Не се ли усещаш,че загуби много симпатизанти откакто пристана на ББ.Продължаваш да губиш и като яростно защитаваш ББ.Бита карта си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове