11 Септември, 2018 23:32 2 676 14

Парите на военните ще зависят от работата, не само от пагона

  • армия-
  • заплати-
  • пагон

5600 са незаетите места в армията

Парите на военните ще зависят от работата, не само от пагона - 1

Заплащането на военните вече ще зависи от степента на натовареност и отговорността на длъжността им, а не само от военното звание. Това предвиждат промени в закона за отбраната, пуснати за обществено обсъждане от вицепремиера Красимир Каракачанов.

Създава се класификатор с нови 99 длъжностни нива. Те ще определят колко натоварена е работата на военния и каква отговорност носи той, разкрива в. „24 часа“.

Сега военните звания са в 21 степени. В Сухопътните и във Военновъздушните сили те са от редник до генерал, а във Военноморските - от матрос до адмирал. Ако новите изменения бъдат приети, военните с по-ниско звание ще могат да вземат по-голяма заплата, отколкото сега.

Предвижда се законът да влезе в сила от началото на 2019 г., за да могат да се направят нужните финансови разчети. Дотогава от министерството са предвидили да компенсират военните, чието заплащане ще бъде променено след приемането на закона. Те ще получат лична временна добавка към основната заплата. За офицери тя ще е с коефициент 2,2 спрямо базата на заплащане, за офицерски кандидати и сержанти - поне 1,75, и за войници (матроси) - не по-малко от 1,6. Това би трябвало още от есента да увеличи заплатите им от 16 до 20%.

Промените са част от мерките на министерството за справяне с недокомплектоването в армията. Незаетите места за кадрови военнослужещи са 5600. Ниското заплащане е сред основните причини да има по-малко кандидати. В момента войник, който постъпва на служба, получава 608 лв. и 120 лв. порцион за храна. Това ще се промени с приемането на по-голям бюджет за отбрана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адолф

    22 6 Отговор
    Тия тюмбели ние ги храним за да ходят да воюват на страната на омразните ни хамериканци. Закривай!
  • 2 BRABUS

    21 5 Отговор
    Каква дейност извършват всъщност ,за какво им се заплаща?!

    Коментиран от #4

  • 3 Хахо

    11 5 Отговор
    Само пърдят и се чудят на коя сянка да се скатаят
  • 4 хахахах

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "BRABUS":

    Това остава загатка
  • 5 Бахур

    9 3 Отговор
    Значи не сте ходили в казарма бе пикльовци!

    Коментиран от #8

  • 6 Бачкатор

    6 2 Отговор
    В тази държава освен полицаи военни и държавни чиновници други хора няма. Има едни хора които изкарват с труда си заплатитите на горните, ама за тях никой не мисли.
    Щом не могат да направят реформа в администрацията, значи е дошло време да си ходят. До кога ще наливат пари в не реформирани министерства.
  • 7 Дремеминах-я

    6 4 Отговор
    Какво върши армията и какво не- определя стратегията за Национална сигурност. Доколко се справят военните и полицаите с поставените цели и задачи, зависи от подготовката и натренираността им, екипировка и въоръжение, мотивация и много други неща. Мотивация се постига най-много вече чрез заплащане. Ако обществото иска добре подготвена и въоръжена армия- плаща, ако ли пък не- пак плаща, но на чужда. Навсякъде по света армията е консуматор. Всезнайковци и разбирачи в БГ колкото искаш. А този, дето си мисли, че ми изкарва заплатата да го ду-а

    Коментиран от #12

  • 8 хахахах

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бахур":

    Ми кво да ти кажа ходил съм в казарама и може би съм карал една от най тежките но какво значение има това

    Коментиран от #9

  • 9 goni

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "хахахах":

    Какво, разбираш под тежка?!:) Много ти е тежало че гаджето е далеч?!:) И не те пускат отпуска и трябва да караш на чик....!:)

    Коментиран от #11

  • 10 Цар Навуходоносор

    0 2 Отговор
    И за какво ни е армия в мирно време? Да се пазим някой да не ни атакува ли? От Турция ли ще се защитим с тая армия или от някоя друга неголяма сила? Вятър и мъгла, само изтичат парите на данъкоплатците, ПАРИТЕ МИ ИЗТИЧАТ ЗА ГЛУПОСТИ, докато има други много по-належащи въпроси.

    Коментиран от #13, #14

  • 11 хахахах

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "goni":

    Под тежка разбирам това което ти за съжаление никога няма да разбереш та каквото и да ти кажа ти все ще остроумничиш само хора били в казармата знаят за какво говоря а такива като теб на втория ден тичаха към КПП и ревяха за мама
  • 12 хахахах

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дремеминах-я":

    Ти що глупости написа не е истина хаха първо за да говориш за стратегия и национална сигурност армията трябва да е в пъти повече от полицията в една държава а не като при нас я ми обясни наща армия какво точно ще направи за да ти защити задника
  • 13 Хи их хи

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Цар Навуходоносор":

    С тази логика спокойно можеш да си свалиш закърпените кюлоти и да се наведеш!
  • 14 Не знам

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Цар Навуходоносор":

    Ти пък къде видя мирно време като всички се превъоръжаване с последни поколения техника, даже и съседните ни държава, с ние отлагаме и спестяваме от горива и тренировки. В Гърция се говори, че Македония ще се поделя между Албания и България, Русия и САЩ са на нож за Сърбия, Македония, черно море, Сирия, балтийско море, но за теб времената са мирни. Не размирни са, подходящи за измикяри като теб да крадат от бедната ни държава. Армията и полицията са функция на държавата. Няма ли ги - няма и държава - има една територия и много мародери.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове