1 064 6

НИМХ спира работа

НИМХ ще спре да работи следващия вторник заради липса на ръководство. Това заяви бившият директор на института проф. Христомир Брънзов, който беше освободен от поста миналата седмица, в ефира на БТВ.

„В момента институтът работи по инерция. Тази инерция рано или късно ще спре, най-вероятно следващият вторник. Ще спре прогнозата за времето, ще спрат системите за ранно предупреждение. В момента не можем да си платим ток, комуникация, хората не получават заплати, не можем да платим доставки, защото няма кой да подпише документите”, поясни Брънзов.

Той уточни, че бюджет има, тъй като МОН са превели един транш, достатъчен до края на този месец на НИМХ, но няма кой да ръководи институцията. „Не знам защо ме освободиха, трябва да питате БАН. В заповедта за освобождаване няма мотиви. От медиите разбрах, че било заради уронване на престижа на институцията”, коментира Брънзов.

По думите му позицията директор на НИМХ се заема на ротационен принцип, като се обявява конкурс. Срокът за подаване на документи обаче изтекъл на 4 септември тази година и никой не е подал документи за директор. „Според мен им трябва по-удобен директор в процеса на разделяне на НИМХ от БАН, след като се дели имущество, активи – аз така си го обяснявам. По-удобен директор за по-лесни преговори”, коментира Брънзов.

Вчера стана ясно, че част от НИМХ ще остане в БАН, но не е ясно в какъв състав. „Чух, че 94% от НИМХ излизат, а 6% остават. 6% бяха въздържали се. След събитията, които се случиха, особено след отстраняването ми като директор, БАН показа, че автономията на институтите е само на хартия. Почти съм убеден, че тези 6% от колегите въобще не се колебаят и ще си тръгнат с института”, коментира още Брънзов.

„В ръководството на БАН има чувство за непогрешимост”, каза още Брънзов. По думите му настоящата процедура по отделяне на БАН е измислена по такъв начин, че да се протака във времето.

„Това ще продължи най-малко до края на годината. Предвижданията ми са, че ще се опитат да продължи и следващата година, когато отделянето на НИМХ от БАН ще стане безпредметно. Тогава ще бъде приеман бюджета и ако в него НИМХ е в БАН никой няма да прекроява бюджета заради нас”, коментира Брънзов.

По-рано стана ясно още, че метеоролозите от НИМХ са спрели да издават справки за времето. В резултат на това шофьори не могат да получат застраховката си за пострадала в градушка кола. За да послужи като документ, справката кога е валял град трябва да е с подпис от директора.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

 • БАН отвори пътя за изваждането на НИМХ

  БАН отвори пътя за изваждането на НИМХ

  На общото си събрание днес БАН гласува за частично изваждане на НИМХ от структурата си. Така на практика от академията дадоха знак на правителството, ...
  10.09.2018
  1 015
  0
 • Служители на НИМХ започват ефективни стачни действия

  Служители на НИМХ започват ефективни стачни действия

  Служителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) са влезли в процедура за започване на ефективни стачни действия. Причината ...
  1.09.2018
  1 156
  6
 • БАН уволни директора на НИМХ

  БАН уволни директора на НИМХ

  Ръководството на БАН прекрати мандата на професор Христомир Брънзов като директор на Националния институт по метеорология и хидрология, предаде БНР. ...
  30.08.2018
  1 251
  9

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • дали ще плющи
  Отговор
  1 11:00  11.09.18
  Спокойноооо.. имаме синоптички от запаса, ще се върне г-жа Деси Банова пардон Плевналиева и ще ви каже прогнозата за 5 години напред! Гарантирано и платено от ГЕРБ !
 • Бъгарска Академия на НЕуките
  Отговор
  2 11:31  11.09.18
  Дано НИМХ СЕ ОТЪРВАТ ПО- СКОРО.
 • Трънчев
  Отговор
  3 12:14  11.09.18
  Инересно как НИМХ работи без директор, когато е в отпуск или болчнични. Всички знаем, че отпуските на държавните служители са доста. Смешна работа. Не предполагах, че "управляващите" ще стигнат толкова ниЗко, чак с НИМХ да се подиграват. Явно има едни пари, които все още могат да се оглозгат.
 • месара
  Отговор
  4 12:19  11.09.18
  и сега бсп_то как ше знаят кога да организират протести (кога ше вали, вятър, студ, жега.....)
 • Феодален старец
  Отговор
  5 02:25  12.09.18
  В 2009 г Симеон Дянков нарече БАН феодални старци и има смелостта да каже, че "царят е гол". До този момент само се потвърждава мнението му.
 • ganio
  Отговор
  6 20:08  13.09.18
  „Чух, че 94% от НИМХ излизат, а 6% остават. 6% бяха въздържали се.'' Значи избирателната активност е била 106 процента...

Напиши коментар:


Публикувай