1 125 3

Комин на "Калцит" обгази Асеновград

РИОСВ-Пловдив отчете сериозно нарушение

Комин на "Калцит" обгази Асеновград

Проблем с комина на варова пещ на завода за вар и варови разтвори "Калцит" в Асеновград бе установен от спешна проверка на РИОСВ-Пловдив, дошла след редица граждански сигнали за замърсяване на въздуха.

Поради високата температура на изходящите газове (около 160 градуса) подмяната на ръкавите на филтрите е извършена по-бавно и изпускането се е отразило на атмосферния въздух. За възникналата авария операторът не е уведомил контролния орган, както е записал в комплексното разрешително.

Режимът, при който е издадено това разрешително, задължава оператора при аварийни ситуация незабавно да уведомява РИОСВ, но до момента на подаването на сигналите от гражданите, такъв документ не е получаван.

Нарушението би трябвало да се санкционира с акт и глоба, която, според Закона за опазване на природната среда, при подобни случаи е в размер от 10 000 до 50 000 лв.

Пловдив / България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • СаламАлеко
  Отговор
  1 15:48  11.09.18
  Ако обгази циганите, няма проблем, да се даде премия на оператора!
 • гост
  Отговор
  2 16:00  11.09.18
  Елате и замерете обгазаването в Димитровград от завода Неохим, където вечерно време и през почивните дни пуши жълт, серен пушек и прави облаци над целия град. Ама след многото сигнали никакъв ефект няма.
 • Русенец
  Отговор
  3 09:03  12.09.18
  Да дойдат и в Русе, да видят тукашните чужди"инвеститори", как ежедневно ни обгазяват с диметиламин, и още няколко подобни на тях с разнообразните си "коктейли". И въпреки хилядите ежедневни оплаквания от граждани, многократни глоби от тукашният РИОСВ, файда няма. И в Панагюрище имат такъв проблем, и в Свищов, и в почти всички останали градове. Управниците превърнаха България в сметището на ЕС.

Напиши коментар:


Публикувай