1 196 4

Парламентарната комисия отхвърли президентско вето

Промените в АПК бяха приети от Народното събрание на 25 юли 2018 г. и върнати за ново обсъждане от държавния глава Румен Радев на 1 август 2018 г.

Парламентарната комисия отхвърли президентско вето
Мария Атанасова

Парламентарната Комисия по правни въпроси отхвърли президентското вето върху Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

„За“ повторно приемане на промените в АПК гласуваха 12 народни представители, „против“ – 7 и „въздържали се“ нямаше, с което ветото бе преодоляно от Правна комисия. Окончателното решение по ветото ще бъде взето от пленарна зала.

Промените в АПК бяха приети от Народното събрание на 25 юли 2018 г. и върнати за ново обсъждане от държавния глава Румен Радев на 1 август 2018 г. Държавният глава оспорва общо 16 разпоредби от закона. Според него с тях уредбата се отдалечава от основни конституционни начала и деформира традиционни принципи и постижения на административното право.

Президентът е на мнение, че с промените ще се намали интензитетът на защитата на правата на гражданите и юридическите лица относно актове, издавани от позицията на власт и изискващи подчинение.

Държавният глава изразява несъгласие с разпоредбите относно правилата за подсъдността, закритите съдебни заседания, драстично увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 19:53  11.09.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • onq s konq
  Отговор
  2 20:21  11.09.18

  До коментар #1 от "MarcellaAllen":

  Мене само толко ми е рентата от половината ниви у Добруджа и по цел ден висим у кафето и си гледам беенвето!А кажи са кои е по напрет!
 • гост
  Отговор
  3 22:15  11.09.18
  А платили си дънък земеделска земя бе мишка такава .
 • Някой си там
  Отговор
  4 22:16  11.09.18
  Скоро у Добруджа рентата ще е 20 лева за декар.

Напиши коментар:


Публикувай