12 Септември, 2018 11:27 3 274 30

Рейтингът на Борисов пада

  • рейтинг-
  • политика-
  • управляващи-
  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • проучване

Само за месец премиерът е загубил около 6% от реномето си сред гражданите

Рейтингът на Борисов пада - 1
Снимка: БТА

Събитията от последния месец сериозно са ударили върху авторитета на управляващите. Това показват данните от последното национално-представително социологическо проучаване на агенция "Медиана", направено в периода 1 септември – 8 септември 2018 година и публикувана на сайта на агенцията.

Почти всички представители на управляващите бележат сериозен спад в обществената си популярност.

Най-сериозен е ударът върху премиера. За един месец Борисов е загубил 6% от личния си рейтинг, следван от Волен Сидеров (- 5%); Томислав Дончев (- 5%); Цветан Цветанов (-3%).

Рейтингът на Борисов пада

Спада и общата оценка на работата на кабинета („Среден“ – 3.29). 61% от анкетираните са разочаровани от рабатата на кабинета. Едва 10 % очакват подобрение на ситуацията в държавата.

Само за три месеца хората, които считат, че е добре кабинета да изкара пълен мандат, са намалели с близо десет процента (с 6% за последния месец). Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за правителството (37%) и желаещите то да си отиде предсрочно (29%) е само 8%. (При 20% преди три месеца).

Намаляват се оптимистичните нагласи и се увеличава песимизмът по отношение на непосредственото бъдеще. Вероятно, влияние оказват и очакванията за покачването на цените на енергоносителите в зимния период.

На този фон не се наблюдава драстично разместване на електоралните нагласи. ГЕРБ губи един процент от електоралната си подкрепа, но все още води пред основния си политически опонент (БСП) с 3,5%. Кризата във властта от последния месец (и острите пререкания на Волен Сидеров и Валери Симеонов) най-сериозно е ударила Обединените патриоти. ОП са загубили над 3% от електоралния си потенциал в рамките на месец.

„Воля“ продължава постепенно да губи симпатизанти и вече е под 2%. Две партии успяват да изплуват над психологическата граница от 2% - „Демократична България“ и „АБВ“. Засега ДПС се утвърждава като трета политическа сила и не се наблюдава сериозно влияние на ДОСТ на Лютви Местан сред този електорат.

Следва да се има предвид, че тази картина на относителна политическа стабилност би могло да се окаже твърде измамна.

Над половината от избирателите (55%) заявяват, че е възможно да гласуват за засега хипотетичните, „Партия на Слави Трифонов“ и „Партия на Румен Радев“. Тези избиратели очевидно търсят политическа алтернатива вън от основните политически играчи и тяхното поведение при едни избори и непредвидимо. (В този смисъл твърденията, че едни избори ще възпроизведат съществуващата в момента картина не почиват на познаването на обществено-политическите нагласи в обществото.)

Ако изборите са днес, ето как биха изглеждали електоралните нагласи:

ГЕРБ - 23,6

БСП ЗА БЪЛГАРИЯ - 20,1

ДПС - 9,0

ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ - 6,6

АБВ - 2,1

ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ* 2,0

ВОЛЯ - 1,8

РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК 1,6

ДОСТ 0,4

ПАРТИЯ НА СЛАВИ ТРИФОНОВ - 4,6

Рейтингът на Борисов пада


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сикиджам

    6 1 Отговор
    На гърба и устата и тва е!
  • 2 българин реалист

    33 5 Отговор
    Рейтинга на тиквата се крепи единствено на рейтинга на "опозицията" от БСП, на нищо друго!
    Само, заради еднат аанти-комунистическа идея хората гласуват за Герб, защото са против БСП(ДПС), това е истината.
    Жалка история, но това е положението, изборът е между двете комунистически банди, в тях са парите и властта и който припари към властта рискува да бъде убит, за това няма случайни хора, които да бъркат в кацата с меда.

    Коментиран от #9

  • 3 onq s konq

    6 28 Отговор
    На мене па със секи изминал ден се повече ми аресва примиера !

    Коментиран от #24

  • 4 Селянина с колелото

    12 0 Отговор
    Тея всичките ще ги видим следващите избори.........господ забавя но не забравя!
  • 5 realist

    5 12 Отговор
    В грешка сте! Патката му е паднала а рейтинга на горе....
  • 6 123

    20 8 Отговор
    Герберският режим за 10 години вече е тотално изхабен и безидеен, но за съжаление няма друга политическа алтернатива. Алтернативата са нафталинените комундели които искат да съборят малките наченки на средна класа, смърдящи на лук и чесън "патрЕоти" и разни нови селски "спасители" като магарешки и учиндолския.
  • 7 Българин

    13 1 Отговор
    Само ДПСто са твърди в позицията. Правете си изводите!
  • 8 гост

    16 3 Отговор
    Как само 4,6 за Чалгарина бе ? Нали взимаше 51% ?!?
  • 9 Никога не политизирам!

    22 4 Отговор

    До коментар #2 от "българин реалист":

    С малката разлика че ДПС играе с ГЕРБ от самото начало.и заради тази статистика ли вчера почна да разправя че ще развърже кесията с 10% покачване на заплатите на държавния сектор от началото на 2019г.? И стадиончето за 100 мил. Който може да смята ще пресметне че инфлацията за есента ще е поне 15% и това вдигане на заплатите е кьор фишек?!
  • 10 549

    23 4 Отговор
    "ПАРТИЯ НА СЛАВИ ТРИФОНОВ - 4,6" объркали сте запетаята е след 6тицата - 46% платени гадини от Медиана
  • 11 Мършата

    3 7 Отговор
    Значи трябва обединение между ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, Реформаторски Блок, ГаДОСТ! Ще имаме демократи депутати!
  • 12 Максим

    21 3 Отговор
    Тиквата се вживява като собственик на държавата. Но реално я управлява като чужда, затънала в корупция и беззаконие. Какъв авторитет може да има управник, който се хвърля да запушва само пробойни и то след дъжд-качулка ... управление без визия за утре, ден за ден, миг за миг.
  • 13 0049

    13 2 Отговор
    https://edinnabulgaria.site/index.php/tchumata-za-10-godini-1-2-mln-balgari-sa-prokudeni-ot-domovete-im-84-sela-sa-zalitcheni-ot-kartata-na-balgariya/

    БЪЛГАРИ ЮНАЦИ , ТИКВОЧАА - и Престъпното му Правителство и БСП и ДПС и Пеевски и т.н. и всичките 240 Олигарси в БГ-Парламента трябва да ги изметем на 16-09-2018 , и във Затвора до живот. Още колко ще търпим това ? Какво още трябва да се случи за да излезнем и да ги изметем в затвора.
  • 14 У лево е Крим

    14 4 Отговор
    Имам известни съмнения макар да съм съгласен с основната теза. Мисля, че ако Трифонов побърза с т.нар. си проект има шанс просто да измести всичките и тези 4,6% вероятно ще бъдат 46%. Най- голям шанс би имал настоящият президент стига да си изиграе картите правилно. Почти 30 години наблюдаваме "преход" или по.- точно наблюдаваме кражби и провал! Всички десни се провалиха с гръм и трясък и всичките те бяха обвинявани в жестока корупция - от Костов до настоящият и за мен най- корумпиран индивид от Банкя. - Крайно време е нещата да бъдат променени изоснови .
  • 15 787

    16 1 Отговор
    Лъжа, това не е вярно - платено проучване, трябва да има съд за измама на общественото мнение и отнемане на лиценза на Медиана!
  • 16 Коментар

    4 3 Отговор
    Ако чичо СЛАВИ НАПРАВИ ПАРТИЯ.
    И Р.РАДЕВ.
    ТОГАВА НА ЦЕЦО НЯМА ДА МУ ПОЗВОЛЯТ ДА БРОЙ БЮЛЕТИНИТЕ И BOSS.ЩЕ Е 4 ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА.Нещо съдбата като на Костов и Царя ще го сполети
    Както казваше Иво на Джаро.
    -ТИ ВЕЧЕ НЕ СИ ФАКТОР.
    Но има много Ак, и в BOSS е ножа и хляба.
  • 17 ПЕЕВ

    3 10 Отговор
    ГЕРБ НЯМА АЛТЕРНАТИВА,КОЛКОТО И ДА ЛАЯТ ЧЕРВЕНИТЕ СУЗДИ.
  • 18 onq s konq

    5 8 Отговор
    Няма логика в твърдението на статията че "пада рейтинга на Борисов и ключови фигури в ГЕРБ,а в същото време МОМЕНТНАТА ИЗБОРНА КАРТИНА на българския гласоподавател да остава НЕИЗМЕННА С ТРАДИЦИОННИТЕ 3,5-4% ПРЕДНИНА НА ГЕРБ ПРЕД ЕДИНСТВЕНИТЕ СИ РЕАЛНИ КОНКУРЕНТИ - БСП.Да не говорим пък че нито Слави ,нито Радев имат към момента партии.Дори и да влезе в Парламента,Слави според проучванията ще има 4,6%,срещу 6,6% на Патриотите.Не е за пренебрегване също и факта,че в последно време Слави е в "затоплени отношения" с Борисов и е пренасочил критиките/острието на словото си" КЪМ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ,което пък донякъде определя и бъдещата му позиция в Парламента.
  • 19 гост

    2 5 Отговор
    Тия дето са отговорили с "За Друга Партия" са електората на президента ...
  • 20 Хасанчо

    5 1 Отговор
    Забрана за гласуване без средно образование или Велико Народно Събрание за преминаване към президентска република. Стига с тези оядени партии и размиване на отговорност. Стига с обирджийството на останалия около 4 мил. народ. Стига сме робували на собствени Народни изедници. Поне ще са по-малко ,а не като сега с хиляди приближени,съветници ,охрана ,пари за командировки ,заплати и хонорари гонещи десетки хиляди ,семейни фамилии политици и фирмаджии навързани като свински черва, роднинско правосъдие и ред такива. Президента ще носи отговорност и ще има интерес да си пази реномето от вътрешни предатели и мошеници. Ще знае за всеки кмет феодал какви ги е надробил и ще вземе на време отношение. Няма друг начин ако остане до сегашната анонимна безотговорност подплатена с лоби за олигарси и мафия.
  • 21 шоп

    6 1 Отговор
    Я па че гласувам за Магарешки, оти обеща че ше ми намали цената на сеното за коньо.
  • 22 впечатлен

    1 6 Отговор
    Марийче, г-жа Нинова, твоят кумир, сърдечно ти благодари, че си се постарала, начертала си таблици, браво! Само че защо не черта таблици, когато тънехме в мизерия и мръсотия, когато пътищата ни бяха дупка до дупка, когато ниновците крадяха и приватизираха къде каквото можаха, за да го разсипят окончателно. Още не сме се измъкнали от пораженията, които нанесе БСП на държавата. Така че тези таблици са за радост на съратниците ти. Радвайте се, радвайте се, времето ще покаже дали е така.
  • 23 FOW

    4 2 Отговор
    Не се бъркайте бе хора, ТРИФОНОВ ИГРАЕ С БОЙКО БОРИСОВ-гласовете за него са гласове за ГРОБ. Не е хубаво пак да идват БСП с ДПС- те и до сега не дават никакви знаци,че са разграничени от ДПС.
    Със сигурност на народа му писна от ГРОБ. Аз виждам алтернатива единствено във Възраждане( евентуално с БСП)-ТОВА Е ТАЙНИЯТ ПОБЕДИТЕЛ -ВЪПРЕКИ ЧЕ СЕГА ИМ ДАВАТ САМО 0.7%
  • 24 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Е па премиера може да го аресват само тъпунгери като тебе.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 1234

    0 1 Отговор
    Как -6 на ББ направо да пада от власт,и всички партии да изчезват .Никакви хрантутници по вече в парламента.
  • 27 1234

    0 1 Отговор
    Как -6 на ББ направо да пада от власт,и всички партии да изчезват .Никакви хрантутници по вече в парламента.
  • 28 мвр

    0 1 Отговор
    ама на тоя човек баща му е бил пожарникар комунист,той влиза в университета с винету като капитан напуска Сик,Вис охрана на бай Тошо,гл.секретар с изпросени пагони който иска наказания на служителки от русе,че го проверявали дали е семеен.
  • 29 Косач

    1 0 Отговор
    Надявам се Трифонов, Възраждане и Радев, като президент, да задвижат нещата. Това е моя избор. Иска се много работа и касаплък!
  • 30 МЪРА

    1 0 Отговор
    СЛЕД ПОЯВАТА НА РУМЕН РАДЕВ,БОРИСОВ СЕ СРИНА ГЛАВОЛОМНО НАДОЛУ. ТО И ЗАТОВА КУПОИТЕ МУ ПОСТОЯННО ЛАЯТ СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове