523 2

МС одобри доклади на комисията по проблеми на пътя

Акцентира се върху обучението и образованието на участниците в движението

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

Министерският съвет одобри доклади на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата за състоянието на безопасността на движението по пътищата през периода 2011 – 2016 г. и през 2017 г.

Отчетено е, че след приемането на Националната стратегия за подобряване на безопасността на движението по пътищата на България /2011-2020/ е регистрирано сериозно намаление на броя на загиналите през първите две години на изпълнението на стратегията и ръст през следващите, който е преустановен през 2017 г. Средногодишното ниво на загиналите през периода 2011-2017 е с над 300 души по-малко спрямо нивото през периода 2001-2010.

Акцент се поставя върху необходимостта от повишаване на обучението и образованието на децата за безопасно участие в движението по пътищата, както и върху организацията и обучението на кандидатите за водачи на МПС, свързани включително с продължителността на тяхното обучение. Сериозно внимание се обръща на повишаването на безопасността по участъците от трансевропейската пътна мрежа.

Отбелязва се необходимостта от интензивното разширяване на системата от технически средства за контрол на скоростта и ускореното прилагане на инфраструктурни решения за нейното ограничаване, особено в населените места.

Отчетена е и възможността от разширяване на кръга от заинтересованите институции - държавни, неправителствени организации, частния сектор, гражданското общество, институциите на областно и местно ниво, като всеки допринесе за намаляване на жертвите по пътищата. Изтъкнато е също целесъобразното използване на Фонда за безопасност на движението.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • естествено
  Отговор
  1 14:30  12.09.18
  Шоферите са виновни за 'сичко. Това качество на асфалт, неравности, липса на знаци или неадекватни такива, калпава или липсваща маркировка, лошо или липсващо отводняване, банкети обрасли с храсти, пречещи на видимостта в завоите изобщо не влияят на безопасността! Просто да глобяваме е евтино и доходоносно!
 • Пешо
  Отговор
  2 15:14  12.09.18
  Шофьорите ще бъдат обучавани да карат по некачествено ремонтирани пътища и лошо построени магистрали. През следващите етапи на обучението се планира да придобият умения да прелитат над калпавите шосета.

Напиши коментар:


Публикувай