12 Септември, 2018 21:16 1 890 20

Москов: Разкарват ме като мечка по съдилищата

  • петър москов

Повдигнатото обвинение срещу мен е "все едно съм пресякъл на зелен светофар". Получихме обвинителния акт, но доколко сме се запознали, е друг въпрос.

Това обяви бившият здравен министър Петър Москов преди началото на днешното съдебно заседание. Той заедно със заместника му Адам Персенски са обвинени за вноса на дарените турски ваксини "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф", пише news.bg.

Москов изтъкна, че няма нито едно изречение в обвинителния акт, който да посочва каква е вината му по отношение на дарените ваксини.

"Кой ще изтрие сълзите и страха на хората през цялото време, в което се разкарвам като мечка по съдилищата. БСП и ДПС ли", запита бившият здравен министър.

На въпрос какво мисли за предложената от Министерство на здравеопазването нова здравна застраховка, Москов отбеляза, че има други хора във властта, които трябва да решат, но неговото лично мнение е, че тя няма да доведе до нищо добро.

Припомняме, Петър Москов и заместника му Адам Персенски са обвиненивъв връзка с вноса като дарение на ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф". Подсъдими са и трима от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД.

Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г. в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения. Москов е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция под формата на 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим" - 0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина за "Хепатит Б" - "Еувакс Б", като обаче ваксините не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

Заради действията на Москов здравното ведомство е ощетено с 325 233,87 лв. Неимуществените вреди пък са свързани с това, че авторитетът на МЗ пада и се създава недоверие в у гражданите за дейността по ваксиниране на деца.

Това определя деянието като особено "тежък случай". Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г.

Второто обвинение на бившия здравен министър е, че на 27 ноември 2015 г. като помагач умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи.

Третото обвинение на Москов е за това, че в периода 20 юни 2016 г. - 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, не е упражнил нужния контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество. Тези действия са довели до щети в размер на 110 003, 46 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    18 5 Отговор
    Зад делата прозира мазната ръчичка на един червен бизнесмен фармацевт от София.
  • 2 злобар

    33 10 Отговор
    Разкарват ви защото са идиоти и мафиоти , ако имахме нормално правосъдие отдавна да бяхте най-малко за 20 години в затвора или в трудов лагер строг режим.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    28 6 Отговор
    Ей кокаинов наркоман нещастен...Абе затвора ти е малко на тебе аз майкати да е.а...Пръстови отпечатъци ше изкаш да дават хората в болницата.Болен мозък нещастен...Ей тоя ако ми падне с кеф ше го размажа по бродюра....

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Бриго Бичкията

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Представи си ако Москов подкара колело на магистралата.... Ще настане една надпревара кой първи.
  • 6 Bahti

    19 2 Отговор
    Добре! Що за Лекар си, когато знаеш за тежки метали. Живак, фосфор? Менгеле стайл. А колко от църните имат ваксини?
  • 7 Марио

    5 7 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Само говориш.Той ще те размаже теб.Има много хо-виновен от него.Те са за затвора.

    Коментиран от #13

  • 8 Къртев 🐓

    13 0 Отговор
    Аз не вярвам на д-р Москов, но не вярвам и на прокуратурата! Обвинението може и да е скалъпено, но в никакъв случай не е безпочвено. Ако един ден се създаде истинска, честна и морална съдебна система, която наистина да е безпристрастна и независима от власт имащите и богати олигархични кръгове. Сигурно 2/3от управляващите ще бъдат наказани, както и финансовите им спосори. На този етап, в тази система има наказатена справедливост само за гладния и голия. Дано греша, ама не вярвам.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ахаха

    12 1 Отговор
    Да го разкарват по затворите тоя дебил
  • 11 Мазник

    9 1 Отговор
    Ще се моля всеки ден дано го вкарат в затвора тоя надменен престъпник.Дано съдът веднъж си свърши работата.
  • 12 фак..ти

    9 2 Отговор
    МОСКОВ Е ЕДИН ОТ ВСИЧКИТЕ,КОИТО СА ЗА ЗАТВОРА.С ТЕЗИ ВАКСИНИ ДЕЦАТА СА ПОСТРАДАЛИ НЕИМОВЕРНО МНОГО.
    ОЩЕ СЪС САМОТО БИЕНЕ НА ВАКСИНИ ДЕЦАТА ПОЛУЧАВАТ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ НА САМИЯ ДЕН И ПО СПЕШНОСТ СЕ ВКАРВАТ В БОЛНИЦА.ЕДИН ОТ СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ Е БОЛКИ В СТАВИТЕ И КУЦАНЕ.ГНУСНАТА ЛЪЖА НА ЛЕКАРИТЕ Е БОЛКА НА РАСТЕЖА.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    9 0 Отговор
    Москов Ненормалника заслужава нещо по-вече от условна или оправдателна присъда. Да върне незабавно парите дадени от нашите здравни осигуровки за измислената от него система с пръстови отпечатъци. Това ще му стига и ще му държи влага докато е жив.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 мечкадар

    3 1 Отговор
    Москов, аз ли да те уча? Следващият път сземаш една тарамбука и му дърпаш един кючек в Съда, да им скриеш шайбите. И пари ще ти дадат.
  • 17 ВОЛГИН

    2 0 Отговор
    Вноските за здравната каса са 2,5 милиарда лева. Държавните служители дължат 350 милиона за такива вноски. Пенсионерите дължат 600 милиона. Децата дължат 500 милиона. Макар децата да са половината на пенсионерите. До тук парите са 3,95 милиарда. 4 милиарда, а Бойко казва, че парите за здраве са 5 милиарда годишно. Значи един милиард остава за безработните които са един милион. Според световната банка, обществените средства за здраве са над 700 лева на човек. Тоест като думите на премиерът. Пък 700 и нещо лева на човек за здраве, не в кеш, са ДВА ПЪТИ под тези в Германия, като процент от БВП. И 13 пъти като пари
  • 18 тодор живков

    1 1 Отговор
    Сега предстои фирмите да се изпълнят със съдържание. Какво може да бъде това съдържание? Само онова ... което се намира в западните фирми ... – нас напълно ни удовлетворява ...
    Предстои цялото здравеопазване да мине на акционерен принцип ... Ако желае, всеки гражданин или фирма може да се включи, давайки нещо ... Ако не го задоволява лекаря или менюто в болницата – ще си доплати. Свободно частната практика. Така ще постъпим и с пенсионния фонд ...
    Акционерната фирма ще обхване като ракови образования цялото общество.
    ... Нови промени предстоят в данъчната система. Ще въведем данък, какъвто не е имало в България. Просто е взето от западната система. Равенство в облагане във всички сфери.
    ... Един другар ... ми вика: Другарю Живков, не вкарваме ли ние вълка в кошарата? Ах, викам ... вярно е, вкарваме вълка в кошарата, но ... вълкът ще изяде мършата, а това което е здраво, то ще остане ...
  • 19 ВОЛГИН

    0 1 Отговор
    БСП трябва да изгори завинаги. И ЧАСТИЦА ДА НЯМА ОТ НЕЯ, И СПОМЕН ЗА 100ГОДИШНА ПАРТИЯ. Само защото не говорят за държавно здравеопазване. Други грехове, липсата на необлагаем минимум, пенсионна система където пенсионер с 60 лева от бисмарк системата, получава 120 лева от бюджетът - от ддс и акцизи - данъци, а работещ пенсионер взима 400 лева от бисмарк системата и от бюджетът на държавата още 500 лева. СОЛИДАРНОСТ КЪМ БОГАТИТЕ. Пенсии за милионери и работещи? Частните болници искат да имаш здравни осигуровки, не мож им плати колкото здр. каса. Жалват се политици, икономисти и журналисти, че парите до кога ще растат за здраве. А парите са два пъти под тези в германия, като процент от БВП на глава, и 13 пъти като пари. Държавното здравеопазване във Великобритания е два пъти по-евтино от САЩ. Държавните продукти са евтини и качествени. Частното прави качество за висока цена, или ниска цена за ниско качество.
  • 20 доктор ох

    1 0 Отговор
    Ти малоумен ли си или на такъв се правиш то не бяха ваксини,пръстови отпечатъци и др. или криеш с кого си делил.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове