14 Септември, 2018 11:08 2 122 30

Джамбазки към Заев от Страсбург: България води братския македонски народ напред, не Гърция!

  • македония-
  • зоран заев-
  • ангел джамбазки
Джамбазки към Заев от Страсбург: България води братския македонски народ напред, не Гърция! - 1

Няма да преувелича ако кажа, че вчерашният ден е ден, който ще остане в историята. За пръв път беше даден шанс на лидер на Република Македония да се обърне с изявление към представителите в Европейския парламент, коментира заместник-председателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки по повод изказване на македонския премиер в залата на ЕП в четвъртък.

Според Джамбазки, преди всичко това е огромна стъпка в правилната посока за Македония и бъдещия ѝ европейски път. Зоран Заев в Страсбург каза, че се чувства като у дома си. Въпреки това, обаче, очевидно е, че трябва да му се напомнят няколко неща, допълва той.

Заев неколкократно похвали гръцкия премиер комунист Алексис Ципрас за „компромисите“ които са договорени в Преспа. И наистина прогресът там е по-скоро положителен, въпреки че никога няма да чуете от мен да използвам името „Северна“ Македония, макар и да е подходящо географски. Твърде вероятно е подобен прогрес да би бил невъзможен при друго управление в Атина, заявява българският евродепутат.

Джамбазки намира за нужно, обаче, да уточни няколко важни въпроса: Не Атина беше тази, която започна сериозния, важен и устремен дебат относно бъдещето на Западните Балкани в ЕС. Не Ципрас беше този, който постави на дневен ред присъединяването на Р. Македония към НАТО и ЕС. Не! Заслугата за това принадлежи изцяло на българския народ и управляващата коалиция. Няма да е нескромно, ако кажа и че ВМРО има най-голяма заслуга, защото Македония е нашата вечна, безапелационна и историческа кауза.

Нека напомня на г-н Заев и още нещо - началото на прогреса на Р. Македония започна не от договора от Преспа с Гърция, а от Договора за добросъседство с България. Още веднъж в историческата съдба на независима Р. Македония, именно България беше тази, която първа подаде ръка на своя братски народ. Нека нашите братя от двата бряга на Вардар знаят, че ние никога няма да ги изоставим, продължава заместник-председателят на ВМРО.

Той е на мнение, че е положително, че Заев избра в този исторически момент да стане и първият македонски лидер, който да признае, че в Р. Македония в крайна сметка живеят и българи. Съзнателно или не, ни сложи на последно място в изброяването на народите, живеещи в Македония - след турците, сърбите, албанците и „египтяните“ - наследници на Клеопатра. И все пак може да се каже, че това е крачка напред. До сега изобщо ни подминаваше, заявява Джамбазки.

Винаги може да е и по-добре. Важното е, че Македония върви напред. Не благодарение на Гърция, а въпреки нея. България обаче, винаги ще бъде добър съюзник на своят братски народ. И ако господин Заев иска да бъде успешен лидер и наистина да запише името си в историята, е добре да го знае, завършва коментарът на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    30 5 Отговор
    Джамбазки вероятно е единственият бълг евродепутат,който си заслужава мястото .

    Коментиран от #5

  • 2 Бриго Бичкията

    24 0 Отговор
    И след влизането в структурите НАТО и ЕС "братският македонски народ" много бързо и удобно ще забрави за добрината и пак ще започне да хвърчи на високо колко велики били.

    Коментиран от #15

  • 3 Д- р Ганчо Ценов

    3 5 Отговор
    " За народността на старите македонци"(1938г.)-в Гугъл.

    Коментиран от #4, #16, #21

  • 4 Д'мин

    8 6 Отговор

    До коментар #3 от "Д- р Ганчо Ценов":

    Ехааа, автохонната теория! Която обаче не обяснява, какво са правили българските племена кучи болгар, оногондури, Котригри, утригури и други чукундури през втори век на север от Кавказ (упоменати са и в арменски и във византийски източници). Рода Дулу, има още хора там с това име. Какво му е тракийското на името Омуртаг и какво търси в надписа на колоната му Тангра (,е ама той не бил Омуртаг и не е Тангра на надписа). Професора отрича с ществуването на Воложка България, нищо, че е спомената в пътеписа на ибн Фадлан, да не споменавам какво е казал той за езика на българите. Откъде идва воинския Сан багатур, що прилича на руския богати, макар думата да идва чак от Монголия. А званието Таркан, като онзи турския певец? Въпроси, въпроси и още повече отговори, вярни и невярно!

    Коментиран от #11, #12

  • 5 Просия

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Много ясно, и също така да се попита - КОЛКО БЪЛГАРИ ОТ КВАРТАЛ МАКЕДОНИЯ ИМАТ ГРЪЦКИ ПАСПОРТИ ????????????????
  • 6 стоян

    9 4 Отговор
    Браво за Джамбаски -Той е истински патриот който милее за България а не като Волен който работи за руските интереси
  • 7 Македонец

    3 9 Отговор
    Трябвало да каже че той и софийското ВМРО тласкат Македония към ЕС. А, ако трябвало да бъде откровен, щеше да каже че по заповед на фрау Меркел, герберите, Каракачанката и самият той, извършват поръчките като отличници. Къф национален интерес, кви 5 лева.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Guðmundsson

    2 6 Отговор
    Джамбаски е е утрепка, нещастни, прост, нагъл и какво ли не. И за тор не става.
  • 9 Филип Македонски

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "Македонец":

    Нали знаете какво означава фамилията му? То, такива фамилии не се лепват ей така.
  • 10 Бриго Бичкията

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Македонец":

    Ето този пост е пример за благодарност от "братска" Македония.

    Коментиран от #17

  • 11 Бриго Бичкията

    0 5 Отговор

    До коментар #4 от "Д'мин":

    А пък за този нямам думи, прелива от благодарственост и братска любов.
  • 12 Д- р Ганчо Ценов

    1 6 Отговор

    До коментар #4 от "Д'мин":

    Преселения е имало от Тракия и Илирия и на север към Балтика , и на изток, а след векове са се връщали обратно. Препоръчвам творбите на моите ученици Стоян Николов(" Укритото и премълчаното в българската история), Петър Георгиев( "Убий Сабазий, убий българина), Добрин Денев(" Неизвестното в българската история"). Генетичният анализ доказва, че поне от 10 000 г. сме тук.

    Коментиран от #27

  • 13 Bahti

    1 2 Отговор
    Лайкучка на шкембе войвода. Кой ще ни обърне внимание. Ае събудете се.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ganio

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бриго Бичкията":

    ми ако почнат да хвърчат във въздуха, предлагам да заселим там 100000 роми. Тъй като ще са в ЕС, границите ще са отворени и нищо няма да могат да направят.
  • 16 Да не си маке

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Д- р Ганчо Ценов":

    Абе бягай от тука с тия смешни теории...не осъзнаваш ли, че ставаме като македонците с такива измишльотини? Ние сме тюркско племе, дошло на Балканите през 7-ми век с хан Аспарух. Точка по въпроса.

    Коментиран от #18

  • 17 Не съм маке

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бриго Бичкията":

    Колкото пъти сме помагали на македонците, толкова пъти са ни плюли в лицето. Те са като циганите - ако ги биеш те уважават, ако им помагаш те презират. Затова само бой и е.ане за тая сган. Сърбите 70 години ги държаха на каишка и сега са много послушни към тях. Ние им се правим на "братя" и резултатът е налице.

    Коментиран от #19

  • 18 Македонец

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Да не си маке":

    С този пост Ахмед Доган те обича. ;)
  • 19 Македонец

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Не съм маке":

    Нали е редно те да кажат колко сте им помагали. В България може да се произнесеш като турчин, гей, джендър, наркоман, но не и Македонец. Жалко е в 21 век да няма демокрация за основните човешки права в страна част от ЕС. Лошо е за всички!

    Коментиран от #20

  • 20 Не съм маке

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Македонец":

    На всяко преброяване е разрешено да се пишеш македонец. Последния път имаше около 1000, повечето от тях двойни граждани на Македония и България. При положение, че има 70 000 човека родени в Македония с българско гражданство, само 1000 са казали, че са македонци, как ти се струва?

    Коментиран от #22

  • 21 Македонец

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Д- р Ганчо Ценов":

    Добра книга. Разграничава Македонците от Гърците с факти: съдебен процес на Филота: "Курций, и рече: “Македонци ще те съдят. Питам те, ще си служиш ли пред тях с бащиния си език?” Мисли се на Македонски език. Значи нито гръцки, нито българиски.
  • 22 Македонец

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "Не съм маке":

    Струва ми се че си вярваш в детски приказки. Виж какво пускат по новините, виж какво пишат по медиите: Македонци нямало, Македония била територия. Тази изостаналост мога да я сравня само със Северна Корея от по-ново време. Остаряла пропаганда от миналия век подходяща на тоталитарен и авторитарен режим.

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Македонец

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Не съм маке":

    Любчо Георгиевски никога не е казвал че Македонците са българи. Може да е казал че българите са Македонци което е вярно. Гледай интервюто при Коритаров. Там си казва човекът, че ТОЙ е Македонец. Казва че е бугарофил, също като аз, но си е Македонец.

    Коментиран от #26

  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор
    Трябва да запазим Република Македония с цената на всичко. Атаките, изолацията и нейното дискриминиране в действителност са срещу България. Прави се всичко възможно Македония да бъде обругавана, изолирана и задушена. Докато я има Македония има и надежда ширещата се там българофобия, спекулации, фалшивикации, кражби на история, някога да престанат и правдата за българската същност на тамошното не-мюслиманско и не-куцовлашко население да възтържествува. Една съсипана и банкрутирала Република Македония, разпарчатосана със сигурност между Албания, Гърция и Сърбия, е безвъзвратно мъртва за БЪЛГАРСКАТА КАУЗА. За мъртвия, надежда вече няма. Целта е да се унищожи поредната Българска територия, подобно на Северна Добруджа, Южна Тракия, гръцка Македония, окупираните от Сърбия покрайнини и други за които вече е забравено. Не ни трябва да си присъединяваме Македония. Нека да се учим от чуждите грешки,.... ДА СИ СПОМНИМ, КОЙ, ЗАЩО И КОГА БЕ ПУСНАТА ТУРСКАТА АРМИЯ В КИПЪР?
    Смятам, че тактиката ни до сега е правилна. Ако имахме подобна и към Северна Добруджа и Южна Тракия, то те нямаше сега да са безвъзвратно загубени за БЪЛГАРСКАТА КАУЗА
  • 26 Не съм маке

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Македонец":

    Любчо в интервю при Васко Ефов каза, че Гоце Делчев и Даме Груев са македонски българи! Ето го:
    https://www.youtube.com/watch?v=BN_Jvw1ewUg

    Коментиран от #28

  • 27 копи пейст

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Д- р Ганчо Ценов":

    проф. ГАНЧО ЦЕНОВ ви се СМЕЕ, колко сте жалки! • 30.06.2015
    ПОВТАРЯТ СЕ И СЕ ПОВТАРЯТ
    1. “Славяни”, “славянство” - лъжа, измислена през 17 век, приета *(през 18 век) като геополитическа доктрина по времето на Екатерина Велика. Няма готски, а по-късно и славянски масови миграции в Централна и Източна и Южна Европа в т.нар. "Велико преселение на народите", а местните хора разделени на племенни групи, принадлежащи към Гето-Скитската цивилизация са наричани в миналото елините с презрителното "траки", римляните с презрителното "склави", турците с презрителното "гяури", а след 18 век до днес всички съвременници с прославящото наименование "СЛАВЯНИ", като потвърждение на великоруския имперски шовинизъм.
    2. “Траките” като нещо различно от българи - лъжа, която вменява заблуждението, че най-многолюдния народ (според Херодот) в Древна Европа изчезнал безследно след 6-7 век и идвали какви ли не народи, защото уж България била на кръстопът. ХАХАХА Че това се отнася за териториите на всички останали държави освен в по-малка степен за периферните Великобритания, Ирландия, Скандинавия и Исландия. Масов холокост на местно население без никакви генетични наследници никъде в Европа не е имало до появата на фанатизираната шариатска империя на ЗЛОТО Османската, която не е имала толеранс дори към ислямизираните насилствено помаци, наричани презрително "гяур-муслими" или "помаклар"-двуличници, защото не са възприели турския език за "майчин", напр. като генетичните мелези Ме
  • 28 Македонец

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Не съм маке":

    Изгледай го пак. 0:43 - "Идеята за самостоятелна Македония е основана от, през Гоце Делчев, през Христо Татарчев, през Тодор Александров..." Значи, споменатите са се борили за АВТОНОМНА САМОСТОЯТЕЛНА Македония. Христо Ботев не се борил за самостоятелна, независима и автономна Македония. Ботев се бори за България. Това са му делата, това го прави българин. Също и Апостола, Левски. Те няма как да са Македонци щото нямат никакъв принос за освобождението на Македония. Всичко друго е пропаганда с цел присвояване на нещата незаслужено!
  • 29 гост

    1 0 Отговор
    Стига глупости! И България и Македония изчезват.
  • 30 един от всички

    1 0 Отговор
    Няма значение кой я води,важното е, че България не си изигра както трябва картите и затова загуби. затова и признание никакво няма да има към България,без значение,че ние я водим. На Джамбазки трябва да му е ясно. Нямаме външна политика,нямаме си Външен министър просто.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове