Last news in Fakti

14 Септември, 2018 18:09 2 939 34

Борисов се среща с Тръмп на 24 септември в Ню Йорк

  • доналд тръмп-
  • бойко борисов-
  • сащ

Това ще е първата среща на двамата държавници, която ще бъде увековечена и със снимка, увериха от екипа на министър-председателя

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне в Ню Йорк с президента на САЩ Доналд Тръмп на 24 септември в рамките на Инициативата на американския държавен глава за борба и ограничаването на наркотиците.

Това съобщи за Епицентър.бг началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

Това ще е първата среща на двамата държавници, която ще бъде увековечана и със снимка, увериха от екипа на Борисов.

Министър-председателят заминава за Ню Йорк на 23 септември, а на 28-ми е речта му пред Общото събрание на ООН.

Драма по български

За първи път посещението в ООН се превърна в ябълката на раздора между президента Румен Радев и премиера. Оказа се, че между администрациите на двамата първи мъже в държавата в последните 3 месеца е вървяла тежка кореспонденция за това кой да представлява България при откриването на 73-ата сесия на Общото събрание на организацията в Ню Йорк.

Сагата започва още през юли, когато във Външно министерство идва поканата към България за участие в най-престижния световен форум, на който нивото на присъствие е президент, премиер или външен министър.

От Външно се обръщат към администрацията на премиера за становище кой да води делегацията. Документът е изготвен от Румяна Бъчварова, началник на кабинета на министър-председателя.

В него се казва, че е добре тази година делегацията да бъде ръководена от министър-председателя, тъй като отдавна той не е ходил на този форум и "сега е негов ред". Справката сочи, че последното посещение на Бойко Борисов на сесия на ООН е през 2010 година. Оттогава винаги президентите ни са били начело на българската делегация - Първанов, Плевнелиев и Радев.

Според Румяна Бъчварова този неписан ред се е наложил, защото в годините след 2010-та по времето, когато са били сесиите на ООН, у нас е имало или избори, или оставки, което налагало присъствието на Борисов в страната. Миналата година, когато отново дошла поканата, Борисов "джентълменски" предложил на президента Радев като новоизбран на този пост той да отиде в ООН.

РАЗМЯНА НА ПИСМА

Сега обаче, редът е на Борисов, твърдо са убедени на "Дондуков" 1. В писмото си до МВнР Бъчварова посочва и три основни причини за това: първо - досега Борисов не е ходил, а е редно, след като е бил начело на българското европредседателство, второ - да представи темата за Западните Балкани, и трето - да изведе пред световната общност темата за 75-годишнината от спасяването на българските евреи и инициативите на българското правителство.

И преди още Бъчварова да е пратила писмото си до Външно, от президентството идва депеша, че ръководител на българската делегация за ООН ще бъде президентът Румен Радев.

"Тогава аз им отговорих, че има ротация по закон, че тя се определя от Външно министерство и изброявам аргументите ние да искаме този път да отиде премиера. Като казвам, че в крайна сметка двамата ще трябва да решат, кое ще бъде по-добре за България. След което ги поканих на среща и представих аргументите. Бяха доста хора от кабинета на президента", разказа Бъчварова.

Среща без резултат

На поканата се отзовават началникът на кабинета на президента Иво Христов, главният секретар на президента Димитър Стоянов и външнополитическият му съветник по това време, вече посланик в Москва, Атанас Кръстин. Бъчварова излага пред тях същите аргументи, които е написала в писмото си до Външно, позовавайки се и на принципа за ротация.

Хората на Радев не ги приемат. Казват, че президентът има намерение да представи пред ООН и други теми, като например изхранването. Бъчварова опонира, че това са теми на ООН, но не са български.

"Вярно е за писмата, интересно е съдържанието им, а и не само ..", написа лаконично във Фейсбук главният секретар на президента Димитър Стоянов.

Срещата остава без резултат - всеки държи на своето и разбирателство между екипите на първите мъже не се постига. Тогава Бъчварова предлага Радев и Борисов да се чуят лично и да се разберат. Радев и Борисов така и не се чуват.

МВнР решава спора в полза на ротацията

И във Външно приемат аргументите на Бъчварова. Застъпват принципа на ротация, който обаче никъде не присъства в българското законодателство по този въпрос. Обявяват в ООН, че делегацията ще се води от българския премиер. "Междувременно получихме и много покани за срещи на Борисов с оглед на неговата компетентност", аргументира се Бъчварова.

"Ако ти си бил едната година, следващата много по-трудно ще ти се организират равностойни или добри срещи. Там принципът е такъв – да се ротира, да има обмен на различни нива. Не съм забелязала някой да е абониран за това участие", подчертава началникът на премиерския кабинет.

Срещата с Тръмп – гвоздеят на посещението на Борисов

Тогава на "Дондуков"1 пристига поканата от администрацията на Тръмп българският премиер да бъде един от съпредседателите на Инициативата на Тръмп във връзка с борбата и разпространението на наркотиците. Поканата е съобразена с личната компетентност на българския министър-председател, подчертават от екипа му.

"Това е първото събитие, на което Борисов ще присъства на 24-ти септември, ден след пристигането си в Ню Йорк. Форумът започва сутринта, лично Тръмп е одобрил кои да бъдат поканени. И те не са много държави. Тръмп ще бъде основният говорител. Не е предвидено слово на Борисов, но ние се водим съорганизатор на неговото събитие", разказва Бъчварова.

В отговор на въпроса колко са съорганизаторите на Инициатавата на Тръмп, Бъчварова отговори: "Изпратени са покани до тридесетина държави и около десетина са приели, защото такава е практика на ООН".

"Това означава, че Борисов ще се види с Тръмп и двамата ще имат снимка", уверява тя, но подчертава, че няма да имат лична двустранна среща.

"Принципът е, че те ще се видят на откриването на сесията, ще се видят на това събитие, ще се видят на приема, Борисов ще бъде в залата по време на изказването на Тръмп, но българският премиер няма да се изкаже, поради ограниченото време на форума", обяснява Бъчварова.

За България това е второ участие в подобен форум. Предишното е било преди 6-7 години по времето на президента Обама, когато отново сме били съорганизатори.

Обидата на Радев

Защото в президентската администрация има чувство на обида и витае усещането, че Радев е пренебрегнат, питам Бъчварова.

"Това, което казах на Вас, това им казах и на тях, отговори тя. Това са темите на България, това е шансът на България да ги представи на най-високо политическо ниво, да участва в една глобална инициатива и че на принципа на ротация сега е редът Борисов. За големи организации това е обичайна практика, например посещението във Ватикана. Едната година ходи президент, другата - премиер, третата - председател на Народното събрание и така се редуват."

А по кой закон тази ротация е задължителна, или поне препоръчителна? Според Румяна Бъчварова член 76 от правилника на ООН визира, че на сесията на Общото събрание на ООН държавите могат да бъдат представени от президент, премиер или външен министър, т.е.

"Ротацията е принцип при нас в политиката от много време. За да може и едната, и другата власт да участва в такива събития. Не е както в Европейския съвет, където държавата се представя само от изпълнителна власт. В крайна кметка въпросът е кой може да допринесе повече за държавата. В случая не можем да изпуснем шанса премиерът да представи резултатите от българското председателство! Аз не знам защо се прави от това проблем. Безумно е да мислиш да ходиш всяка година на едно и също събитие!", заявява Бъчварова.

Без човек на президента в делегацията за ООН

Тя е изпратила писмо до президентската администрация, с което да покани техен представител в делегацията за ООН, водена от премиера, така както миналата година в делегацията, водена от президента, е имало представите на администрацията на премиера.

От "Дондуков" 2 отказват с мотива, че "нямат такива представители с оглед на тяхната програма".

"Даже лично на Иво Христов му го казах – преценете кой от вас да дойде, миналата година аз бях с президента, следих събития, които не бяха на президентско ниво" , казва Бъчварова.

От екипа на Радев запазват ледено мълчание.

Рекапитулацията

За 73-ата Сесия на Общото събрание в делегацията, водена от премиера Борисов, са включени външният министър Екатерина Захариева, началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова и двете външно-политически съветнички на премиера.

Тази драма по български много прилича на драмата, която разиграхме пред половин година кой първи да отиде при Путин в Москва. От което пострада имиджа на България, а пък първите български мъже се сблъскаха с леденото пренебрежение на руския президент. И станахме за смях на дипломатическия терен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    26 5 Отговор
    Перуката ше види че има тиква де е по богата от него и с повече власт острови и роби де работят за по малко от на китаец шепата ориз на денонощие
  • 2 Снайперист

    15 0 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #3

  • 3 Расулюлах

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Снайперист":

    Бе къв фюрер като изпълняваше юдеиски сценарии и заповеди
  • 4 868

    19 8 Отговор
    Да се маха селянина от Банкя!- Ако може и да не се връща! - Ще отиде да оближе някой части на Тръмп. - Според началникът на кабинета щял да представи резултатите от Българското Европредседателство... - Тръмп много го е еня, а и не разбирам Борисов ще се отчита като пред началство? - А език говорили? - А освен Екатерина някой друг говори ли или пак ще се разхождат с един куп преводачи за наша сметка?

    Коментиран от #8

  • 5 МОРАЛЪТ УМРЯ !

    14 1 Отговор
    Присвояването е прикрито чрез ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ ДОБРАЛИ СЕ ДО ВЛАСТ ! Морал, чест , доблест, съзнание, честност, човещина тук няма ! СПЕЧЕЛИШ ЛИ ИЗБОРИТЕ - ти си на белият кон, ти си със шайката, ти държиш КАДАСТЪРА, ти режеш сиренето, режеш и хляба. ТУЙ Е ТО, да си - ЛИБЕРАСТ - ДЕРМОКРАТ ! БАШИ БОЗУК !
  • 6 Затова трябва да се създават нови партии

    8 1 Отговор
    ЗА да можем и ние да крадем - ЗАКОННО - чрез избори - ДЕРМОКРАТИЧНО !
  • 7 Ихууууу

    2 5 Отговор
    Ей ся е моментът , гойко да яхне един ЕФ 45 и да го подари на пилота.
    И вдичко ще се успокои, цял де ште лети нагоре и надоле и никой нема да го види.
    И ще запишем летящият невидим българин .
    Оня перчем дали ще метне нашия Гойко ?

    Коментиран от #17

  • 8 onq s konq

    8 19 Отговор

    До коментар #4 от "868":

    Според тебе ГОВОРЕНЕТО НА ЧУЖД ЕЗИК ЛИ Е СЪЩЕСТВЕНОТО?А не си ли чувал че не е важно дали говориш,А КАКВО КАЗВАШ?А помниш ли че ДОРИ ПУТИН посрещна "говорещия" Радев с думите "Добре си дошъл,ама ние ЧАКАМЕ БОРИСОВ?А какво да прави БЕЗГЛАСНАТА/но пък говореща/ БУКВА В АМЕРИКА?Като си отговориш на всичко това,би трябвало най-после да осъзнаеш защо такива като тебе принципно нямат думата НЕ ТРАЙНО,А ПОСМЪРТНО.

    Коментиран от #14, #15, #16, #26

  • 9 ЕвроЗона

    12 1 Отговор
    Магнитски...някой..алоооо...някой???
  • 10 ванката

    15 2 Отговор
    тиквата отива на отчет при шефа...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кую

    10 0 Отговор
    Ей ся ни довърши тиквата....Нищо,че двамата не правят половин мозък.
  • 13 Bahti

    10 2 Отговор
    Тиквата е Експерт в Лизането. Има си и бонус възглавничка от ердо. Дони просто ще намаже.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Шерлок

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Срещата им е готина. Ако всеки, когато лъже се изчервяваше, щеше да е готино. И щеше да е още по-готино, ако Тръмп попита Борисов: какво знаеш за амфетамините от 1990 г. досега и шознаваш ли лица, които организират това в България? Бих се изумил, ако нашия не се върне като домат...
  • 16 патил

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Да знаеш, че номер 14 /868/ е прав. Освен това шефа ти извърши открито публично престъпление предупреждавайки търговците на канабис, с думите /приблизително... /: ние ги наблюдаваме /насажденията/. Да дойдат и ще ги хванем! ... А, това е изнасяне на следственна информация, все едно банкер да каже на крадци : шифъра на алармата и сейфа са.... Но тук няма оправия, безнадеждни са и ченгета, магистрати, политици, щиновници.... Затова и загиваме и емигрираме. Твоят шеф не е прост, той е многократен публично доказан престъпник. Пфости сме ние, че търпим такива политици, магистрати, ченгета, които толерират такива като шефа ти... Те са колективна съсипия за бълг. народ, да не броим външните врагове. Но какво да пишем, няма полза.
  • 17 Окей

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ихууууу":

    Стига де? Бойко ще се на.. ка ако Уорлик или Тръмп му размахат пръст, ти искаш Ф45 да яхне без да му наредят? Тръмп не е като нас да го търпим да ни се прави на велик Рамбо. Докато излети и ПВОто им ще му тропоса шикалките... ще върви и пръска като лейка.
  • 18 вмро

    3 1 Отговор
    трябва да даде отчет на баерли и сие
  • 19 Усмивката

    4 1 Отговор
    Ще го гали ли,ще го тупа ли.Май е второто.
  • 20 Сакън

    6 1 Отговор
    как може да допуснете,че шефката на кабинето на любимия ни прайм-министер ще пропусне да му се подмаже.ми нали тя,мендито и свинетка са му баш най-на душата.нека се поразходи за наша сметка до Великата страна.преди я водиха да гледа границата с Мексико.сега сигур ще гледа как бат Дончо яко набива канчето на нашия!
  • 21 Пасатор

    4 1 Отговор
    Срещата ще бъде под надслов: - Внос на тикви ГМО от Америка, че нашата, българската тиква е ялова- не дава плод!
  • 22 Ганчо

    11 1 Отговор
    Прост Народ си избра прост Премиер! Селяндур от класа! Срам, срам, срам! Гледайте го, какви глупости ще наръси, за пореден път!
  • 23 Ццхх

    4 0 Отговор
    Ще се моли на магнитски,а и мн пари му конфискуваха
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тане

    5 1 Отговор
    Нека гу земе и заев..може Трамп ќе му помогне за референдумот. Иначе ојде воз у кукуруз !
  • 26 Azzzzzzzzza

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Ш.бан трол герберастки
  • 27 Ъъъъъъъх

    0 1 Отговор
    Докато е в Америка, да не му се случи падане от власт?
  • 28 КОЙТО НЕ КРАДЕ Е СКАПАНЯК !

    0 1 Отговор
    А който краде - чест и ХВАЛА ! Днес на черното се казва бяло !
  • 29 onq s konq

    1 0 Отговор
    Eй човек не може да искара 15 стотинки тука бес да го сядете !!! Срамота !!! Ас съм на работа тука и с тва живея а вие само чакате да ме видите та да ме хокате - и то беспочвено!!!

    Коментиран от #34

  • 30 378

    1 0 Отговор
    А, ето защо са акциите "маски шоу". С един курщум три заека, Трупа точки, Разширява бизнес и мачка икономически политическата конкуренция.
  • 31 Дмитри Иванов

    0 2 Отговор
    Пръснаха клоаката на Резидентчето и този път. :)
  • 32 vvvvv

    0 0 Отговор
    Самата наглост. Като я обслужваше Боршош и го заметаха с десетки милиони от НДК. А Тръмп знаели, че го гласят за снимка с трафикант.
  • 33 Пролет

    0 0 Отговор
    Става много,много интересно!Че Тръмп не го вика просто така.Ами сега вождът ни на кого ще служи?На Тръмп,или на ЕС?Май каишът се затяга.Щял да му дава отчет за европредседателството,аххааа.Това със сигурност не интересува Тръмп.Точно обратното!
  • 34 Пиниза

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "onq s konq":

    А бе, Оня с Коня,още ли се чудиш защо пишещите тук, те бъзикат.Вервай,има защо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове