Last news in Fakti

16 Септември, 2018 15:12 2 287 8

МВнР: Предупредихме за ООН! Радев: Не е вярно

  • оон-
  • мвнр-
  • румен радев-
  • екатерина захариева
МВнР: Предупредихме за ООН! Радев: Не е вярно - 1

Президентът е бил уведомен в писмен вид за мотивите на правителството тази година делегацията на страната ни в ООН да бъде водена от премиера Бойко Борисов. Това се посочва в позиция, публикувана в официалния профил на Министерството на външните работи във фейсбук по повод изявленията на президента Румен Радев.

„На 72-ата сесия на Общото събрание на ООН през 2017 година България вече беше представена от президента Румен Радев.

Принципът на редуване на участията премиер и президент носи принос към българската външна политика, тъй като дава възможност да се организират срещи на различни равнища“, посочват от МВнР. „В чл. 27 от Процедурните правила на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) , приети на основание чл. 21 от Устава на ООН ,,правомощия за представителство в сесиите на ООН могат да бъдат давани на министър-председателя, президента или министъра на външните работи на съответната държава‘‘, т.е.

Уставът на ООН не поставя задължително изискване кой да оглави правителствената делегация при провеждане на сесия на Общото събрание на ООН“, уточняват от министерството.

Според позицията им това решение е било взето и с оглед на успешно приключилото първо българско председателство на Съвета на ЕС и на необходимостта да се обсъди и с други лидери темата за бъдещето на страните от Западните Балкани като фактор за мира в контекста на глобалната политика.

„Това послание е необходимо да бъде излъчено не само като продължение на Българското председателство, но и с цел популяризиране на най-силната и резултатна външнополитическа инициатива на страната ни от много години“, допълват от МВнР.

„Правителството винаги се е отнасяло с необходимото институционално уважение към президента Румен Радев, защото по Конституция той олицетворява единството на нацията. Националните интереси са единственото, от което се води външната политика на страната. Припомняме, че според Конституцията Министерският съвет ръководи и осъществява външната политика на страната“, се посочва още в позицията на министерството.

Епицентър.бг припомня, че вчера, попитан за предстоящото участие на делегацията, водена от българския министър-председател, която ще представи страната ни на заседанието на Общото събрание на ООН, държавният глава подчерта, че „обилните обяснения от Министерски съвет категорично не отговарят на истината.“

Президентът посочи, че Министерство на външните работи е нотифицирало в ООН премиера като ръководител на българската делегация без абсолютно никакво уведомяване на президентската институция.

„Проблемът изобщо не е дали ще ходи президентът или премиерът. Проблемът е дали се спазва законът, как се вземат решенията и дали се спазва духът на Конституцията“, заяви Румен Радев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    9 32 Отговор
    Радев да го д..ха!

    Коментиран от #2, #4

  • 2 гнида

    20 5 Отговор

    До коментар #1 от "666":

    Чудесен коментар ! С такива като тебе сме за ивропа !
  • 3 Ники

    3 4 Отговор
    Хайде , къде са троловете на пеевски и Нинова да защитят верния си слуга. - тиквата сорт цигулка ? Само някаква гнида извика..

    Коментиран от #5

  • 4 Паткан

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "666":

    Пед...с прокажен! За теб говоря
  • 5 Другите

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ники":

    Еми маи няма. Може би започвате да осъзнавате,че сте луд. Следващата стъпка е да си зададете въпроса. От колко време хората с които общувам знаят,че не съм добре. И да видите колко от тях също имат психически проблеми като вас. Пътя е дълъг и трябва да го извървите САМ
  • 6 Йорданка

    4 1 Отговор
    Раздвоена съм. Да се съм разочарована ли от факта че Борисов отива или да се радвам на факта, че Захариева не отива. За протокола; редно беше да отиде президентът Радев. Тази междуинституционална война я започнаха от ГЕРБ, а светът не е сляп.

    Коментиран от #7

  • 7 ППО Сърп и Чук

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Йорданка":

    Не позна бе Данче. Недей на черното бяло като кумалистка да казваш!Бат Бойко какво ли не направи да угоди на Радев , все му остъпва ,ту му праща министри да му се отчитат , ту да го четкат. А Ал Бънди не спира да плюе . Ти му подаваш ръка ,той с-е в нея. Диване си е от класа
  • 8 Стоян Михалев

    1 0 Отговор
    Ако Ще пращаме Радев някъде ,ще го пращаме в Евразия . Там да се подвизава. За Европа и Америка съжалявам другари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове