Last news in Fakti

18 Септември, 2018 22:00 13 013 38

Мародерстват ни с доматите и дините

  • плодове-
  • зеленчуци-
  • внос

Цените на доматите и дините през тази година са двойни спрямо миналата. Килограм оранжерийни домати на едро в момента се предлага по 2,05 лева при 1,19 лева в началото на септември 2017 г„ което е с близо 73% повече на годишна база, отчитат последните данни на министерство на земеделието. По-скъпо се търгуват и полските домати - с близо 31 на сто за година, като в момента се продават по левче на борсите при 75 стотинки през 2017 г. На пазарите цената на качествени розови домати стига 5,50 лв. за килограм, пресмята в. „Труд“.

При дините ръстът в цените е още по-голям - със 133% за година - от 0,21 лв. за кг в началото на септември 2017 г. до 0,50 лв. през тази. С 58 на сто е увеличението при пъпешите. Миналата година килограмът е бил 0,77 лв., а през тази -1,22 лв. Нагоре са и цените на прасковите, ако миналата есен те са се предлагали по 0,95 лв. за кг, то през тази вече са 1,42 лв. за кг на едро или с близо 50 на сто нагоре. Зимнината тази година ще ни излезе по-солена и заради чушките. При тях поскъпването е с 18 на сто за година и на едро се продават по 1,10 зелените и 1,23 - червените.

Килограм картофи върви по борсите по 0,55 лв., което е с близо 8 на сто повече спрямо миналата есен, показват още данните на земеделското министерство.

Единствено ябълките и гроздето се търгуват на по-ниска цена от миналогодишната -съответно с 26 и 10 на сто.

Цените са високи, защото вносът определя пазара у нас, коментира пред в. "Труд" Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България. От Полша доматите идват по 70 стотинки за килограм, а в търговските вериги се продават по 2,50 лв., посочи той. Това повлича и цените на родното производство и българските домати се предлагат на пазара по 3,50-4 лева, което е 4 пъти над себестойността им, твърди председателят на съюза. Много често на пъпеши от Гърция например пише, че са от Долни Дъбник.

Статистиката на земеделското министерство отчита сериозен ръст във вноса на плодове и зеленчуци. От януари до май в страната са внесени 141,9 хил. тона пресни зеленчуци и 122,2 хил. тона пресни плодове - респективно с 6,4% и 23,3% повече на годишна база.

Увеличението на вноса на пресни зеленчуци се дължи основно на нарастване на доставките на домати - със 7 хил. тона или 17,3%, краставици - с 3,7 хил. тона -30,6% и пиперки - с 3,6 хил. тона - 42,2%. Същевременно намаляват доставените количества картофи с 4,9 хил. тона - или с 19,1%. Сред традиционно внасяните в по-големи количества зеленчуци, по-малък внос се отчита също при зелето, морковите и репите.

Съществен дял заемат и доставките на ябълки, които спадат с 5,2 хил. тона. За разлика от тях сме внесли близо три пъти повече дини, череши и праскови.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянеца

    54 8 Отговор
    Това е истинското лице на родния Андрешко, а ако спрът вноса сещате ли се?
  • 2 ПАПУКА

    91 4 Отговор
    Абе кви домати бе това си е чиса ПАРОДИЯ домати нямащи вкус ,кора дебела 2-3 СМ. наблъскани с пестециди и отрови ! Да ви се.а на ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДОМАТИ И ЗАКОНИ !

    Коментиран от #22

  • 3 Ротшилд

    65 7 Отговор
    На никого не му се работи... всеки иска да въети задник в заведение или музикален клип, но да не подхваща работа.

    Коментиран от #11

  • 4 Мародерство

    7 6 Отговор
    Какво значи?
  • 5 Маната

    19 5 Отговор
    Е природно бедствие, виновно за добива и цената на доматите. Няма нищо общо с ограбване на трупове човешки, каквото е мародерството. Златните коронки и мостове не ги свалят производителите на домати678
  • 6 Земеделец

    45 4 Отговор
    Да работиш ? Да се вкарам в разходи? Печелят други , не происводителят.
    Садете си плодове и зеленчуци по балконите, щом няма да печеля за кво да произвеждам.
    В българия печелят далавераджийите и ментерджийите.
    Няма да съм ТКЗС.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Софиянеца

    29 16 Отговор

    До коментар #6 от "Земеделец":

    Какви разходи ? Нали заради това ти дават субсидия краставиците и доматите да не са 3 лв.Септември месец! Обаче лапкаме паричките от ЕС за 10 лехички а реално обработваме 2 и продаваме доматите на 1,50 лв.и прекупвача 1 лв.отгоре и сметката излиза! Искат с 3 крави да вади парите като от 10 !! Това е реалността за родното.
  • 8 Аспарух

    42 15 Отговор
    Софиянец, произведи един тон домати вземи огромните субсидии и аз ще дойда да ти ударя чертата каква ти е печалбата. Да не си братовчед на тиквата?
  • 9 Пасатор

    21 3 Отговор

    До коментар #6 от "Земеделец":

    Пич, продавай си сам продукцията, не я давай на прекупвачи които те мамят и ще си доволен от живота. Изкарай си продукцията пред вас или на близкия главен път и си продавай. Не се изкушавай с обещания за изкупуване на цялата продукция, щот точно там е измамата.
  • 10 гнида

    37 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Цените са високи, защото вносът определя пазара у нас ...... Ние нямаме производство ! Това е истината ! Причините за това са ясни ! Няма нужда да ги обяснявам !
  • 11 Народа

    36 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ротшилд":

    Ай Ти СПЕЦИАЛИСТИ домати не ОТГЛЕЖДАТ -хората вече не искат да копаят ниви ВСИЧКИ СТАНАХА "ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ" домати от ПОЛША ?!???? като банани от Естония ?

    Коментиран от #30

  • 12 Пасатор

    22 3 Отговор
    Каквото не можеш да продадеш, затвори си си цикъла и затваряй в буркани, бутилки и т. н. И пак продавай. Който работи честно и качествено, никога няма да загуби. Обожавам да си купувам земеделска продукция от първа ръка!
  • 13 хитър тарикат

    43 1 Отговор
    нашите предци бачкаха на полето и се храниха с нормална храна,днешния иска да клечи у офиса на компа цел живот и да яде евтини зеленчуци. Ше додат ама от Нова Зеландия по 10 лв ,за всеки ще има !
  • 14 Доматите

    28 0 Отговор
    Са трудоемка колтутура, с много ръчен труд, не като при зрънчовсцитте, където отиват парите, собсидиите. Защо не приберат сънчогледа и царевицата, а Бойко? Но зеленчуците са бъдещето, според мен, защото искат акъл и труд, а трудът ще стане скъп.
  • 15 Краставица ама не съвсем

    14 11 Отговор
    Ако оставиме на сельо да ни храни ще ни приключи за един сезон!! Нали ги виждам седът на някаква стара слава а старите сортове вече ги няма!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 onq s konq

    10 17 Отговор
    Много двулични изцепки тука!От една страна традиционно недоволните русофили/преобладаващата част от тях не живеят в БГ/ роптаят агресивно срещу ниското заплащане на труда у нас,а когато даден сектор/в случая Земеделието/ ВДИГНАТ ЦЕНИТЕ ЗА ДА СИ ВДИГНАТ И ЗАПЛАТИТЕ,изведнъж..."ЩО ТАКА"?!Еееей...нямате надпяване,нямате и на.баване...също като Л.Иванова:)
  • 18 Кълвач

    34 11 Отговор
    Шайката ГЕРБ начело с ББ мародерства народа! Вдигнаха цената на хляба, тока и ВСИЧКО, само и само, още българи да емигрират, да се разчисти страната за негри и араби!
  • 19 Добруджанеца

    33 2 Отговор
    Всички много разбират и от производство и от субсидии! Особенно Софиянци! Истината е , че субсидиите за зеленчуци са нищожни! Производителя е на ръба на оцеляването , а държавата нехае по въпроса! Дават се някъкви мизерни пари , които не стигат за нищо, до като в съседна
    Румъния , а даже и Гърция субсидията не е за декар
    /площ, а се отпуска на кг произведена
    продукция и за това вносните плодове и зеленчуци влизат с доста по ниска цена от родните. А що се отнася за цените тази година това се дължи на климатичните условия !
  • 20 Добруджанеца

    10 1 Отговор
    Всички много разбират и от производство и от субсидии! Особенно Софиянци! Истината е , че субсидиите за зеленчуци са нищожни! Производителя е на ръба на оцеляването , а държавата нехае по въпроса! Дават се някъкви мизерни пари , които не стигат за нищо, до като в съседна
    Румъния , а даже и Гърция субсидията не е за декар
    /площ, а се отпуска на кг произведена
    продукция и за това вносните плодове и зеленчуци влизат с доста по ниска цена от родните. А що се отнася за цените тази година това се дължи на климатичните условия !
  • 21 Dreamman

    21 12 Отговор
    Сам си отглеждам домати ,- розови , вкусни и безплатни .От м .май не съм купил
    един домат .От пазара си купувам прясно мляко и си правя киселото ,а и сирене.
    Купих си и хлебопекарна и сам си правя хляб.Един хляб ми излиза 35 -40 стотинки .
    Това е защото не ме мързи и не съм комунист . Червените трябва да се унищожат като
    хлебарките.
  • 22 Мари

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "ПАПУКА":

    Ами стегнете я по някакъв начин, тая мародерска държава... За това Вселенския глас повтаря, че не сме го готови за Висшия Разум.!!!
  • 23 почетния член

    5 1 Отговор
    А Ятагана прибира МИЛИОНИ, ей тъй без нищо да прави, а вие си плюйте по продавачите на домати.
  • 24 Stefko 88

    10 3 Отговор
    Не е така. Мародерстват Ви , защото ги купувате. Нека залежат малко по сергиите пак ще говорим.

    Коментиран от #37

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Тъп

    11 1 Отговор
    ВСичкото гражданин има и селска къща двор в близост до града.Искате евтин и чист зеленчук, хоп след работа копате и отглеждате като мен.И тогаз не ви дреме за борсови цени и субсидии.Ама е по лено на кафенето или пред компа да рИвем колко е скъпо и същевременно некачествено ( да не казвам вредно дори отровно).Всеки требе да си помогне сам.ПО този начин инвестирате и в здравето си.Физическо натоварване + чиста домашна храна.!!
  • 27 ухлр

    9 2 Отговор
    Кой ли вече не мародерство на народният гръб? кой ли не го скубе? само доматите и чушките да са, търговци, застрахователи, държава.
  • 28 гост

    10 2 Отговор
    Който си е отглеждал сам храната знае колко усилие коства и оценя труда, а не мрънка за 20ст. Отиди и се пробвай да отгледаш леха с розов домат, да отгледаш разсад, да го засееш, окопаваш, поливаш, да го предпазваш от много слънце или градушки, после излез и продай 1кг. за 2лв. да видиш дали ще получиш удоволетворение от получената стойност. Купувайте си плодовете и зеленчуците от местните пазарчета, по възможност от производители, пипнете, помиришете ги и дайте колкото искат. Защото за цигари може да дадете 6лв, ама ще се пазарите с работлив човек да си отреже от мизерната печалба 20ст.
  • 29 Иван

    2 9 Отговор
    Пак на комунизъм го ударихме. "Работливият човек", дрън-дрън. Това са хора, които друго не умеят и затова продават домати. Ако умееха нещо, нямаше да продават домати. Надяват се да "избият рибата" с едно дворче 50 квадрата и 100 кг. продукция. Може, ама след стотина години. У нас доматите са полски или марокански, защото в Полша и в Мароко се отглеждат огромни насаждения с именно този зеленчук. Хората печелят от обема производство и заливат цяла Европа с продукция. Българинът е доволен именно на тези 50 квадрата и да изкара 100-200 лв. печалба. На кого се сърдиш, бако, щом вносът ти е на 2 лв. твоето никой няма да го купи на 4 лв. Разбира се, че е сбъркано положението в България с тези субсидии, но няма да го оправям аз като плащам за по-скъпото. Полският домат стига за една салата, толкова и ям зеленчуци...
  • 30 истината

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Народа":

    Ай Ти специалистите са си Ай ти специалисти, да всеки иска да е като тях и да взема такива пари, да ама не! От всяка върба свирка не става! Трябва да има за всичко хора, и интелектуалци и земеделци , не може само от едните или само от другите, но поне Ай Ти спецовете си вадят парички и не се оплакват, а на този фон колко безработни и прости хора има, хора които едвам са изкарали средното , без амбиции, без мотивация за нещо повече.....ми тези хора така или иначе нямат много алтернативи ми да се занимават със земеделие, а не да потъват в кредити да лежат и да пърдят по чалга баровете а мама и тати да ги хранят! Нека те да работят доматите!! Ако са искали да бъдат друга да са учили и да са се развивали!
  • 31 Savata

    2 0 Отговор
    Аз съм зглобявал компютри и съм си отглеждал зеленчуци.Ами не мисля че първото е по сложно.Освен това домат който може да оцелее след 1000 км. Транспорт е от т.н.търговски сортове значи т.е. ядът го некадърните
  • 32 Гост

    4 0 Отговор
    Dreamman,40ст. ти излиза един хляб друг път-килограм брашно 0,70лв,мая 0,30лв,ток един киловат-0,25лв,сол вода и други екстри не ги смятам,дори и брашното да ти е безплатно пак излиза повече от 40ст.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ха ха ха

    2 1 Отговор
    А добър вечер и честито,
    Авторчето на статията откри аерозолния дезодорант!
    Браво.
    30-ет години ни мародерстват с цени и надценки моето момче тук,в абсурдистан.
    А всичко това се случва с позволението на държавата.
    Тоест на всеки фирмаджия или иначе казано алъш-вериш бизмисмиен му се дава правото по закон каквато иска цена да си определи.
    Затова плащаме и едни от Най-високите цени в ЕС особено на хран.стоки.
    Но бългърина див и щастлив продължава да пазарува.
    Нека е щастлив.
    За тази реалност е гласувал.
  • 35 Бг.реалност

    2 1 Отговор
    Бг.търговец да не кажа мошеник днес отваря магазин,утре по същото време иска вече бентлито да го чака отпред и да е ако не милиардер,то поне мултимилионер.
    Освен това ей тоя същия не се занимава с нищо по-долу от 60-70% надценка като това пак повтарям е стартиращият минимум.
    Дори когато родното търговче е на загуба,той пак е на печалба.Ако се налага и с/у рушветче тук и там.
    Контрол в бг.на цени няма....
    юхууу,КЕФ ръй'ш ли.
    Който е ходил из ойропата и му се получава 2+2 знае за какво точно говоря.
    Това е.
    Надценка от 200% тук в чалгария дори потребителския интерес не събужда.
    До такава степен сме свикнали с бг.цени.
  • 36 Цвъкаш ли...

    0 0 Отговор
    ....минуси далавераджийче.
    Ма ти само това можеш да правиш,минуси и надценки да цвъкаш.
    Предпочиташ да си затвориш магазина отколкото да си промениш начина на мислене.
    Ей това е системата тук.
    Аз те мамя,после ти мен и накрая и двамата влизаме при зъболекаря и той на свой ред ни отрязва тиквите.
  • 37 Видял

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Stefko 88":

    Много глупости,от хора с претенции!!!А стига ,бе!!!
  • 38 Видял

    0 0 Отговор
    Стефко,това е грешка!!!Не видял!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове