19 Септември, 2018 23:31 43 266 43

Догодина средната пенсия най-накрая стига 200 евро

  • пенсия-
  • пенсионер-
  • доходи

След 1 юли 2019 г. средният размер на пенсиите в България най-сетне ще достигне 200 евро. Това показват предварителните разчети на правителството и Националния осигурителен институт за индексирането на пенсиите по швейцарското правило, припомня в. „24 часа“.

Вместо с предвижданите до момента 4,6% увеличението на пенсиите от 1 юли 2019 г. ще е с 5,7% заради по-голямото от предвижданото увеличение на заплатите. Ако тази прогноза се запази, то предвижданите за края на 2018 г. средни пенсии от 371 лв. ще бъдат увеличени с 20,35 лв. вместо с очакваните до този момент 17,06 лв. Така през 2019 г. средната пенсия ще стане 391,35 лв., а не 388,06 лв.

По-голямото увеличение на пенсиите по швейцарското правило е заради ръста на средния осигурителен доход с 8,7% през 2018 г., обясни социалният министър Бисер Петков в интервю за бТВ.

Швейцарското правило предвижда, че пенсиите се индексират със сбора от половината инфлация и половината ръст на средния осигурителен доход.

Доходите от труд в България растат най-бързо в ЕС. 8,3% е нарастването на средната заплата, каза Бисер Петков. Базата на заплатите обаче била ниска и това увеличение трудно се усещало от хората, допълни социалният министър.

От началото на следващата година отпада и таванът за размера на новоотпуснатите пенсии, обяви още Бисер Петков. Така те ще се изчисляват върху реално внесените осигуровки. При тези, отпуснати до 1 януари 2019 г., пък таванът ще бъде увеличен от 35 на 40 на сто от максималния осигурителен доход, който е 2600 лв. Това означава, че размерът на високите пенсии ще се увеличи от 910 на 1040 лв. месечно.

Голяма част от хората имат кухи партиди в частните универсални пенсионни фондове, защото по тях не постъпват осигурителни вноски, коментира още социалният министър. Заради това и се предлагали различни варианти за изплащане на т.нар. втори пенсии на родените след 1960 г., обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гнида

    91 11 Отговор
    Подигравка ! А колко ще е минималната тогава ?

    Коментиран от #14, #18

  • 2 Гост

    94 9 Отговор
    Напишете и процента пенсионери, които взимат пенсии под средната.
  • 3 Коментар

    80 13 Отговор
    Гаврааааааа.
  • 4 Обаделе Кваме Овуаси-Кения 24 години.

    70 12 Отговор
    Да вече не сме равни по пенсийте,със африканската страна Зайр, вече сме равни с друга африканска икономика,тази на Демократична република Конго. Засега гоним,Централно-африканската Република (ЦАР). Ние сме ,на десето място сред Африканските държави,по доходи и пенсий,само малко територията не е правилна,но всичко,ще се оправи,скоро ще има българи масово емигриращи в Румъния,а тука Магреб и Африка.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТИКВАТА

    61 9 Отговор
    Добре сме а-МИЗЕРИЯ ДО ШИЯ.
  • 8 Анархист.

    66 11 Отговор
    Също така най-бързо расте цената на бензина, тока и т.н.
  • 9 Фауст

    54 19 Отговор
    Догодина,това правителство ще падне!.Факт!!!
    На народа му писна от Освояване от наШти доверени фирми,на Евро средства и ежедневни шокиращи скандали!!!
    Лицемери!!! Лъхащи на профинизъм, от тв.екран!!!

    Коментиран от #11

  • 10 Гост

    51 9 Отговор
    Недейте така бе ... какво ще ги правим толкоз много пари.
  • 11 Тях червеното знаме роди ги

    49 30 Отговор

    До коментар #9 от "Фауст":

    И КАТО ПАДНЕ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО,КОЙ МИСЛИШ ЩЕ ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ?............Не само,че сме"лош материал" но сме и доста тъпички.

    Коментиран от #13

  • 12 Къде е фюрера

    45 16 Отговор
    Плана за унищожението на българина работи, без съпротива ,така че да ви е честито поредното болшевишко правителство .

    Коментиран от #22

  • 13 456

    40 22 Отговор

    До коментар #11 от "Тях червеното знаме роди ги":

    Догодина това правителство само ще си отиде. От 2020 г. няма вече фондове т.е. няма да има какво да се краде вече а всичко което е влязло в България е откраднато и някои друг трябва да е виновен /както досега на ББ винаги другите са му виновни/. Така че след Март , Април чакай нови избори.
  • 14 гост

    51 9 Отговор

    До коментар #1 от "гнида":

    200лв, а половината от пенсионерите взимат до 250лв. Едни взимат 250лв, а други 1000лв, макар че повечето не са го заслужили 4 пъти по-висока пенсия. Редно е да се пресмята колко пари са нужни за живот на минимума и тогава да се смятат, защото 100лв са минималните битови разходи, а 100лв трудно биха нахранили сам човек за цял месец, камо ли да осигурят достойно и здравословно изхранване. Повечето пенсионери са на лекарства и реално с тези 250лв освен да вегитират друго не могат да направят и то ако нямат непредвидени разходи като операции, ремонти, празници на роднини или пък погребение.
  • 15 Харалампи

    49 7 Отговор
    35 -40 години по 12 месеца внасяш пари много или малко. И накрая получаваш главоломната сума от 200 евро на месец ако си превилигирован. Смях и позор!

    Коментиран от #40

  • 16 ХАЗД

    51 5 Отговор
    Догодина пенсия 200 евро, а дали с нея ще мога да си купя това което сега с пенсия от 150 евро? Ами те цените тръгнаха още от сега, отделно всякакви задължителни застраховки за коли и здраве, увеличени данъци и още не се знае какво до тогава.
  • 17 Гост

    23 8 Отговор
    Браво ! Отличници!
  • 18 Спец

    26 5 Отговор

    До коментар #1 от "гнида":

    По-важното е, че Соросоидите и Топлото вдигат газта, тока, оттам и всичко. И 800 евро не стигат и на тия цени сега....
  • 19 Гоуст

    30 19 Отговор
    Не може да се раздават куфари с пари след 89 и после да викате ниски са пенсиите. Пенсионерите са повече от работещите. Голям част се осигуряват на минимума. За какъв пенсионен фонд изобщо става на въпрос?

    Коментиран от #20, #23

  • 20 456

    27 9 Отговор

    До коментар #19 от "Гоуст":

    А задал ли си си въпроса защо пенсионерите са повече от работещите?
  • 21 Просия

    26 6 Отговор
    Когато си съгласен да те осигуряват на минималната ще ревеш след време... !!! Ние сме си виновни !!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Георгиев

    30 7 Отговор

    До коментар #19 от "Гоуст":

    Истината е, чи ГИ осигуряват, работодателите! На минимума! Принудително! Плащат им надбавки без данък и осигуровки, “ под масата”. Причината е в огромният процент на осигурителните плащания, а корпоративният и ДОД абсурдно ниски. Нямат изгода да плащат скъпите осигуровки!
  • 24 Ххххх

    21 8 Отговор
    Явно се почва с предизборните ЛЪЖИ
  • 25 стоян георгиев

    36 6 Отговор
    пенсиите растат заедно със заплатите и ще продължават да го правят.лошото е че са далеч от нивата на които трябва да са за европеиска стана.реално в българия пенсионерите трябва да взимат поне около 800 лева за да живеят поносимо.
  • 26 Jack Bauer

    45 9 Отговор
    Според мен е несправедливо пенсионирани полицаи и военни да взимат по 800-900 лв. пенсии след като са били държавни служители и с нищо не са допринесли за БВП на България по време на 30-35 годишния си стаж . А хора работели по 40-45 години в производство, селско стопанство, рудодобив и други отрасли реално генериращи печалби и данъци за държавата взимат по 250-350 лв.
  • 27 Опсс

    38 8 Отговор
    АААААА НЕ ТЪЙ.
    ТОВА НЕ Е ТОЧНА МАТЕМАТИКА, МИНИМАЛНАТА ИЛИ МАКСИМАЛНАТА СА НЯКАКЪВ СТАНДАРД.
    ЗАБЛУЖДАВАТЕ С ЛЕКОТА ХОРАТА .
    МЕН МЕ ИНТЕРЕСУВА МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ В БГ ? И колко струва кило сирене или литър бензин?
    Скам да я сравня с минималната Германска пенсия със сиренето и бензина там.
    Панимаешшш
  • 28 1234

    29 5 Отговор
    Стига с тия ,,ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ",КАЖЕТЕ КОЛКО Е МИНИМАЛНАТА И КОЛКО Е МАКСИМАЛНАТА ПЕНСИЯ, ние можем да сметнем средната колко е. Кой получава ,,средна"пенсия у нас?Понеже като кажете ,,средна" така изглежда,че получават добри пари,но разликата от средната и действителната е много голяма,чак не е за пред хората да се каже,а максималната колко я получават ?Пишете тия факти малка пенсия ...толкова души,голяма пенсия...толкова,а за останалите ние ще разберем.
  • 29 Хасанчо

    26 11 Отговор
    Един крадец със големи осигуровки и 10 негови бели роби които е осигурявал изкуствено на минимална заплата ,защото иначе няма да ги назначи изобщо или най-много на 4 часа. Пенсионират се заедно и делите на 11 . Те това е "средната пенсия". Няма по крадлива и мошеническа държава от нашата. Не са прости от мафията. От създаването си са се насочили към неща които репресивната държава те принуждава да плащаш чрез закони ,полиция и съдии частни изпълнители. Вземете боклука ,сметоизвозването ,застраховките които в същността си са задължителни за коя ли не сфера на живота ,синдикати и техни ръководители ,партийни каси , данъчна система , банки и ред други. Все поток от пари при това задължителен. Що да не са застрахователи и банки фондовете за втория задължителен стълб на пенсиите. Сега и за второ ли ,трето ли ще се явава застраховане за здравеопазване. Тоест за да си здрав оди при наще застрахователи ,щото ....такса здраве ,нали разбирате ? Интересно кога ще глобяват някой дето не си е купил доматите на бай Хой в торбичка на Дон Корлеоне , а се мъкне с незнаен домат в кисия от вестник ? Работата е ясна , а след нас и потоп.
  • 30 Колю

    20 4 Отговор
    Пожелавам на всеки живот от поне 20 години след като навърши 65 и се пенсионира. Така ще може да оползотвори без да се труди / ако се лекува с камъни и яде трева от чиста поляна/ събраните през изминалите 40 години труд само по 100 лв от заплатата му в пенсионните фондове. Що ли тотото на живота показва друго.

    Коментиран от #33

  • 31 1234

    29 6 Отговор
    И аз това се питам? Никой не казва колко е минималната пенсия,а само средната. Средната никого не топли,защото по този начин управляващите се измъкват за да не се разбере,че в действителност минималната пенсия е под границата на ОЦЕЛЯВАНЕТО.

    Коментиран от #32

  • 32 нина

    18 4 Отговор

    До коментар #31 от "1234":

    Близо 1млн.300 хил. пенсионери ще вземат коледни добавки,следователно те вземат пенсии,които са по-ниски от линията на бедността(някъде към 330лв.).А минималната пенсия за стаж и възраст е 207 лв.Социалната около 120 лв.

    Коментиран от #38

  • 33 нина

    13 12 Отговор

    До коментар #30 от "Колю":

    Четох данни от едно изследване.Средно времето за получаване на пенсия е 16 г, а средно трудовият стаж е 31 и нещо,нека са 32 г.Прието е пенсията да е до 35- 40 % от заплатата.Това означава,че трябва осигуровката да е 20 % от заплатата,за да Ви стигнат Вашите пари. На някои стигат,на други -не.Вдовишките надбавки според мен са разход без основание,тъй като пенсионният модел е солидарен- всеки внася пари,и те стават общи.Койте живее по-дълго и неговите пари свършат ,ползва от общите.Ако някой си отиде по-рано,от него остават за живите...Не знам,но мисля,че удръжките за пенсия са по-малко от 20 %.Освен това броят пенсионери се увеличава поради повишаване продължителността на живота.А пенсионният фонд е предаден на руснаците в 1945 г.с благодарности за окупацията ни,и предаване властта на комунистическата партия,след което всичко е влизало в бюджета.Сега е отделен,но е разходо-покривен,т.е.каквото влиза като удръжки от работещите ,веднага излиза за пенсии.При това не стига,държавата допълва необходимата сума от бюджета.Затова се наложи да се увеличи възрастта и стажът за пенсия. И дай боже всекиму дълъг живот,също и на Вас!
  • 34 ГАЛЕВ

    24 7 Отговор
    СЪД ЗА ТЕЗИ ИЗРОДИ ОБРАЗУВАЩИ НЕПРАВИЛНО ГРЕШНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО НИСКИ СМЕШНИ ПЕНСИИ НА БЪЛГАРИТЕ А ДАВАЩИ ПОМОЩИ НА НЕПЛАЩАЩИ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ ТОК ВОДА И Т.Н.ЦИГАНИ.КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО НА ВСИЧКИ ТЯХ И НА ЧЛЕНОВЕТЕ И СИМПАТИЗАНТИ НА МАФИОНСКО КРИМИНАЛНАТА ПАРТИЯ ГЕРБ,СЛЕД ТОВА ПРИВЕЖДАНЕ В ЗАТВОРА С ДОЖИВОТНИ ПРИСЪДИ.
  • 35 ГАЛЕВ

    19 6 Отговор
    СЪД ЗА ТЕЗИ ИЗРОДИ ОБРАЗУВАЩИ НЕПРАВИЛНО ГРЕШНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО НИСКИ СМЕШНИ ПЕНСИИ НА БЪЛГАРИТЕ А ДАВАЩИ ПОМОЩИ НА НЕПЛАЩАЩИ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ ТОК ВОДА И Т.Н.ЦИГАНИ.КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО НА ВСИЧКИ ТЯХ И НА ЧЛЕНОВЕТЕ И СИМПАТИЗАНТИ НА МАФИОНСКО КРИМИНАЛНАТА ПАРТИЯ ГЕРБ,СЛЕД ТОВА ПРИВЕЖДАНЕ В ЗАТВОРА С ДОЖИВОТНИ ПРИСЪДИ.
  • 36 Аоо

    7 3 Отговор
    Това са предизборни платени лъжи.
  • 37 Алина

    17 6 Отговор
    ДАНО ГОСПОД Е СПРАВЕДЛИВ И ДАДЕ НА ТАЗИ НИНА ДА ОСТАНЕ ВДОВИЦА И ТОГАВА ДА РАЗСЪЖДАВА ДАЛИ ТОВА СА ИЗЛИШНИ РАЗХОДИ. ЗА 49 ГОДИНИ ТРУДОВ СТАЖ ПОЛУЧАВАМ 250ЛЕВА ПЕНСИЯ И АКО НЕ Е ДОБАВКАТА ОТ ПОЧИНАЛИЯ МИ СЪПРУГ ОТДАВНА ДА СЪМ ПО КОФИТЕ. В ТАЯ СКАПАН ДЪРЖАВА ТАКА СТОЯТ НЕЩАТА.
  • 38 Кая

    11 3 Отговор

    До коментар #32 от "нина":

    "Вдовишките надбавки според мен са разход без основание"-ти луда ли си?Това е закон и трябва да се спазва!!Дано да дойдеш на този хал,да видим как ще запееш друга песен!!
  • 39 festina17

    7 2 Отговор
    Към тези, които мислят, че вдовишките пенсии са излишен разход :
    Моя позната (българка ), получава 60% от пенсията на съпруга си - германец + собствената си немска пенсия + пенсията си от трудов стаж в България ! Общо 1224 € !
    Германците по - глупави ли са от нас ?!
  • 40 И аз да кажа

    9 5 Отговор

    До коментар #15 от "Харалампи":

    Изобщо не е вярно.Ако си войскар, милиционер, магистрат, или си се накатал някъде и цял живот си кютил на издръжка на този народ, получаваш досега 950, а от юли 1200 лв. Според мен не е морално цял живот да висиш на бюджета и после още десетилетия да получаваш максимална пенсия, че те и се пенсионират рано без да са се изпотили. Не говоря за хората, които са на терен, но има безброй синекурни в администрацията( примерно мините или полицията), които се пенсионират по същите правила. Мисля, че човек ,който е бил на бюджетна работа не следва да получава повече от средната пенсия- нали същия бюджет я плаща! Та не е въпросът за малките пенсии, лошото е че големите изпомпват много пари, те живеят и получават дълго, а хората които ги вземат никога не са пълнили бюджета, осигуровките им ги е плащала същата държава. Нищо срещу високите пенсии, ако човекът е допринасял за бюджета и си е плащал сам осигуровките (или частна фирма му ги е внасяла). В Бг обаче не е така
  • 41 Т-34

    6 2 Отговор
    Пенсия се дава за това на колко си се осигурявал а не колко искаш.
  • 42 гост

    3 0 Отговор
    Инфлацията и алчноста на нашите бизнесмени изядо увеличението отдавна.
  • 43 ПБогев

    0 0 Отговор
    Швейцарското правило е направено за швейцарците. По това правило никога няма да ги стигнем. Даже напротив - разликата между пенсиите в България и швейцария ще се увеличава (не е все едно да увеличиш песия от 300 лв с 5 % и пенсия от 2000 лв с 5 %).
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове