19 Септември, 2018 20:04 3 349 26

Мая Манолова дава на прокуратурата кмета на Хитрино, той я плаши със съд

  • мая манолова-
  • хитрино-
  • кмет

За трети път съм в Хитрино и всеки път отивам с надеждата, че освен спомените от ужасната трагедия, хората там ще са усетили солидарността, която проявиха българските граждани и държавата. Само че за пореден път това не се случва – недоволните хора, които обсаждат моята приемна стават все повече. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ националният омбудсман Мая Манолова.

Причината за това е непрозрачността как се разпределят средствата. Хората не разполагат с договорите за къщите, в които трябва да влязат, не разполагат с количествените сметки за ремонтите и с информация за това на кого какви помощи са отпуснати. Затова има съмнения за нередности и най-различни подозрения, които аз като омбудсман не мога да допусна. Не мога да позволя да падне и капка съмнение върху начина, по който се изразходват тези над 2 млн. лева, както и онези 5 млн. лева, които правителството отпусна, заяви Манолова.

Заедно с председателя на БЧК г-н Григоров обмисляме в петък да предоставим всички документи от работата на Обществения съвет на главния прокурор, както и документите за изразходването на отпуснатите от правителството 5 млн. лева. Хората се нуждаят от детайлна проверка къща по къща. Законовият, почтеният начин е всяка стотинка да бъде проверена от прокуратурата, посочи омбудсманът.

Обикновено в малките населени места хората се притесняват да говорят, защото става въпрос за затворени общности, но в Хитрино вече и това притеснение е отпаднало. Възмущението и гневът на хората са огромни, подчерта Манолова.

Във включване по телефона кметът на Хитрино Нуридин Исмаил категорично отрече твърденията на Мая Манолова.

Аз повече отколкото г-жа Манолова имам интерес хората, които са направили дарение, да видят както е направено с парите им. Не съм очаквал от омбудсмана да чуя такова говорене наизуст, дори бих използвал по-силни думи - да се лъже и да се сипят клевети. Не знам за каква непрозрачност говори омбудсманът, след като от БЧК казват, че няма никакви злоупотреби. Без съгласието на Обществения съвет нито сключваме договори, нито извършваме плащания. Където трябва, аз отчет съм давал за тези средства и това е качено на сайта на общината. Твърденията, че няма отчетност, никак не са коректни. Каня г-жа Манолова в удобно за нея време, без значение в кое студио, но в присъствието на хора от социалното министерство и от БЧК, да дискутираме тези теми. Ще искам да докаже твърденията си – това са големи клевети. За тези клевети ще стигнем до съда, заяви Исмаил.

Аз съм готов да си подам оставката, тя дали е готова да направи същото, попита градоначалникът. Той няма проблем с мен, има проблем с гражданите на Хитрино и непрозрачното изразходване на средствата. Няма какво да обсъждам с г-н кмета, той трябва да застане открито пред хората, които са го избрали и даде отчет пред тях – къща по къща, прозорец по прозорец, врата по врата, каза в отговор Мая Манолова.

Тя съобщи, че юристите от екипа й подготвят жалба до Конституционния съд срещу промените в Административнопроцесуалния кодекс. Съдът не е бакалия. Гражданите имат права и тези права се реализират и чрез достъпа им до правосъдие, заяви омбудсманът. Мая Манолова каза още, че настоява министърът на вътрешните работи да възложи вътрешна проверка по случая с арестуваните край Радомир разследващи журналисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз съм българин

    41 2 Отговор
    За сажаление всеки кмет краде лошо е че няма наказание за никой
  • 2 Чичо АДИ

    1 5 Отговор
    Напрежението ме притиска
    то притиска и теб и няма към кого да се обърнем
    когато сме под натиск
    Сградата то изпепелява
    семейството разделя
    хората на улицата оставя

    Точно така е!
    Това е страха от познанието
    За какво е създаден този свят?
    За да гледаме, как добрите ни приятели
    крещят: Освободете ни!
    Молитвата утре, ще ме накара да се издигна
    над напрежението на хората
    на хората по улиците

    Съгласен съм,че
    отломките наоколо
    разпръсват мислите ми по пода
    Това са дните
    Едно зло никога не идва само
    за хората по улиците
    хората по улиците

    Това е страха от познанието
    За какво е създаден този свят?
    За да гледаме как добрите ни приятели
    крещят: Освободете ни!
    Молитвата утре, ще ме накара да се издигна
    над напрежението на хората
    На хората по улиците
    Отвърнал поглед от всичко
    стоях като слепец
    Резервирах се, но и това не помогна
    Продължавам да се отнасям с любов,
    но тя е толкова остра и противоречива
    Защо,защо,защо?
    Любов,любов,любов

    Под натиск, безумно смеещи се, ние грохваме
    Не можем ли да си дадем още една възможност?
    Защо не можем да даваме любов,тя ни дава още една възможност?
    Защо не можем да даваме любов,любов?
    Защото любовта е една толкова старомодна дума
    която те кара да се грижиш
    за хората които са под въздействието на нощта
    Любовта подканва да променим отношението
    което имаме към себе си
    Това е последният ни танц
    Това сме ние,когато сме под натиск
    под натиск .QUEEN& DAVID BOWIE

    Коментиран от #3

  • 3 goni

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Чичо АДИ":

    На какво си? Явно действа добре!:)

    Коментиран от #7

  • 4 АНАНИ от ЧАКАНЧЕВО

    10 0 Отговор
    Всички крадът като едни си гласуват ЛОБИСКИ закони и крадът МИЛИОНИа по дребните се учат от тях каква държавата г ж МАНОЛОВА какво ще коментирате. КОГА ще стигнем РОМЪНЦИТЕ
  • 5 Будалата

    33 3 Отговор
    Г жа Манолова това е Делиормана. Тук коли и беси ДПС запомни го. Бейзад е баш боса там. Нуридинчо му е дясна ръка. Боко Тиквата ходи на лов в Ловно стопанство Паламара където шеф е Бейзад. Та оправия няма и няма да има.

    Коментиран от #11

  • 6 Bubbles

    40 7 Отговор
    Мая е единствения политик в България който наистина работи за хората!
  • 7 Чичо АДИ

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "goni":

    Явно си прекалено млад за тези текстове / песни !!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 патриотъ

    27 0 Отговор
    Тоя кмет е под покровителството на ДПС,затова е толкова нагъл и се държи с журналистите така,сякаш селото му е бащиния!Докога ще търпим това???
  • 10 456

    8 1 Отговор
    Ако чете някой от Хитрино -да напише как стоят нещата.

    Коментиран от #12

  • 11 Антон 1

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Будалата":

    Не си бидала ти ! Доста знаеш !:)
  • 12 Дръндеф

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "456":

    Те, на български не знаят да четат...
  • 13 Простак

    9 1 Отговор
    ДПС -пере мръсни пари ,,рано или късно господ ще ги накаже

    Коментиран от #14

  • 14 Чичо АДИ

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Простак":

    A ние дали ще сме живи бе !!! СЕГА ТРЕБВА ДА Е СЕЧ какво се лигавим зад клавиатурите ,Бесене по стълбовете !!пропуснахме 20 и повече години СТИГА СМЕ МРЪНКАЛИ
  • 15 Агата

    2 6 Отговор
    Какоо нищо незнаш ти ,незнаеш кой бърка в меда и кой ти бърка в гащите .
  • 16 Дръндеф

    6 0 Отговор
    ГОСПОД забавя, но не забравя! Квот си забъркал, тва ще ядеш! Спасение няма!
  • 17 Чичо АДИ

    6 0 Отговор
    TОлерастите в затвора ,националните предатели и те там ,ЛЪЖЕДЕМОКРАЦИЯТА на СЪД !!!!!!!!!!
  • 18 Антисоциалист

    0 17 Отговор
    Господа, ясно е, че г-жа Манолова - бивш адвокат на мафиоти в съда няма целта да защити граждани. Ясно е друго и по-важно, че в държавата всеки трябва да отговаря за делата си, но не е ясно най - важното - пред кого. Пред съда? Съдиите отговарят за съденето си пред своя си съвет, т.е. пред себе си, демек пред мафията си. Тогава с кого заплашва г-н кметът г-жа Манолова? Със своята мафия, но дали е с влияние в съда? С кого заплашва тя него? С мафиярта си - има си я, щом при тази си дивотия е омбудсман и НЕ Е избрана от народа си, а от негови представители, т.е. не служи на народа си а на партийни представители. В това е огромната разлика - кметът е избран от народа, а г-жата не е. Следователно, по-вероятно е кметът да служи на народа, а не гжата. Съд ли? Съдиите тук и сега съдят по съвестта си - СОБСТВЕНАТА СИ!, т.е. в СВОЯ изгода. Непокорни ли?! Просто е. Деца и съвест за децата си имат... Е, как тогаз срещу соц-ком-г-жа Манолова!

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Шарлатанче

    9 2 Отговор
    Добре е да виждаме че някой се опитва да размърда нещата. Макар и да се цели в софийския трон Мая е опитен и надъхан политик.
  • 21 Калинка от Герб

    11 1 Отговор
    Само ще запитам с тези седем милиона колко нови къщи ще се направят в населено място примерно от десет хиляди жители а може би и по малко. Колко години минаха от трагедията и колко е свършено. За да го има тоя въпрос още значи има нещо нередно.А когато някой го повдигне започвате да плюете по него. За това сме на това дередже и ще продължава да се краде от държавни средства.
  • 22 Г.З.

    2 0 Отговор
    Обудсманът не трябва само да констатира неправди,и да сезира някой органи,който я обърнат внимание я не обърнат.Омбудсманът трябва директно да обвинява,да събира доказателства от всички органи,не само от МВР,и да вкарва в затвор.Иначе институцията се превръща в една говорилня .
  • 23 Българин

    3 0 Отговор
    Дпс и бсп са от една майка бкп много ясно че са крадци и мушеници
  • 24 Къде е курск ?????

    2 5 Отговор

    До коментар #19 от "Максим":

    Мая да не се прави на честна че и тя бая окраде има частен багер във Марица Изток
  • 25 Шансу Имамов

    1 3 Отговор
    Тая лъже повече от курнито.
  • 26 Mорук

    1 2 Отговор
    Гольовица пак е на трибуната да пофъфли,заплата взима
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове