20 Септември, 2018 10:35 2 453 12

По една бронежилетка на петима полицаи

  • бронежилетка-
  • бронежилетки-
  • полиция-
  • мвр-
  • охранителна полиция

Бронежилетките са достатъчно малко, за да не се чувстват сигурни колегите, коментира Илия Кузманов от СФСМВР

По една бронежилетка на петима полицаи - 1

Една бронежилетка на четирима-петима души – толкова има в Охранителна полиция по думите на Илия Кузманов, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Кузманов говори пред "Нова телевизия" за ситуацията с екипировката в МВР по повод след инцидента от вторник в столичния квартал "Илинден". Тогава психично болен мъж простреля с преправен газов пистолет полицай, отишъл на адреса по сигнал за битов скандал. Служителят бе откаран по спешност в "Пирогов", където състоянието му бе стабилизирано, но от болницата заявиха, че ще трябва да му се правят още операции.

Инцидентът повдигна и въпроси за режима на газовото оръжие. За разлика от бойното оръжие, то е на т.нар.уведомителен режим и за него не се изисква разрешение. Така на практика всеки пълнолетен може да си купи газов пистолет, без значение дали има някакво психично заболяване. Купувачът е длъжен да уведоми МВР в 14-дневен срок, но там просто регистрират информацията.

"Ако за всеки сигнал за скандал правим справка дали хората, които живеят в блока, разполагат с газово оръжие, много ще се забавят нещата", коментира Кузманов.

"Бронежилетките са достатъчно малко, за да не се чувстват сигурни колегите. Говорим за охранителна полиция, защото в състава на МВР има и друг вид полиция - криминална, издирвачи, там положението е още по-лошо", заяви Кузманов.

Грижата за психично болните също излиза на дневен ред при всеки подобен инцидент. По закон прокуратурата може да иска настаняване за принудително лечение, а решението се взема от съда. Проблемът е, че няма никаква грижа след изписването от болницата. Често състоянието на болните отново се влошава и за пореден път се стига до прояви на агресия. Не са един и два случаите, когато МВР изпраща отрядите си "Кобра" или дори СОБТ да задържат психично болни, въоръжени и барикадирали се у дома.

"Проблемът не е само на МВР. Министерството на здравеопазването трябва да подобри работата си "и да вземе по-сериозни мерки за тези хора", допълни Кузманов.

Проблемът с бронежилетките също е стар. Дори когато ги има, не е сигурно каква защита осигуряват. Преди две години тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова съобщи, че МВР се готви да бракува близо 3 хил. жилетки заради изтекла годност. Справка в регистъра на обществените поръчки сочи, че през последните две години са обявени няколко търга за бронежилетки, отбелязват от вестник "Сега". Два от тях са за ГДБОП и се плащат с европейски пари. Отделно от това през юли бе обявена поръчка за едва около 200 бронежилетки. В края на миналата година бе възложена и друга поръчка - за доставка на над 4000 жилетки в рамките на три години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шпек народен

    14 11 Отговор
    Първият е с жилетка, а дръгите 4 ще се крият зад него. То и без това, да се скатават им е в кръвта.
  • 2 Русенец

    6 9 Отговор
    По-глупава статистика не съм чувал. Ами всеки полицая да има поне 2 бронежилетки - една Лятна и една Зимна, или една за всеки ден и една за Паради !
  • 3 Гост

    15 5 Отговор
    стъкмистиката на каква част от хората е?
    че в МВР 70% не работят на терен, а са зад бюра, там им трябва лигавник, не жилетка.
  • 4 Реалист

    11 2 Отговор
    Какво означава "изтекъл срок" за бронежилетка която има зашити кевлар и титаниеви пластини - в зависимост от степента на защита. Това да не е плод и зеленчук че и изтича срока на годност. Нещо неясно има в статията.

    Коментиран от #8, #9, #10

  • 5 Саваов

    5 1 Отговор
    Ми другите четерима са председатели на полицейски профсъюзи, за какво им са.
  • 6 ПЕЕВ

    5 4 Отговор
    МИ ТЕЗИ ПОЛИЦАИ ДАНЕ СА В СИРИЯ ТА ВСИЧКИ ДА СА СЪС БРОНЕЖИЛЕТКИ.
  • 7 444

    5 1 Отговор
    Що не искате от Митко Очите.Те сега са не са му необходими в турския затвор.Може и да разменя бронежилетка за вазелин.
  • 8 Ганчо

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    В България имат срок на годност. Даже ако ги питаш, ще ги сменят всяка година! Нали обществените поръчки трябва да вървят.
  • 9 Рилския

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Поинтересувай се преди да пишеш, че те също имат срок на годност около 5 години , но такова като теб професори все знаят и излагат българите по света
  • 10 Пешо

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Няма нищо неясно, просто след изтичане на определен срок вложените материали губят качествата си. Възможност за рециклиране има, ама като знам как ще ги рециклират - сигурно, както правят пътищата. Разговарях с приятели - полицай и те ми споделиха, че по-голяма част от наличните бронежилетки са малък размер и практически са неизползваеми. Пак някой е взел едни пари...

    Коментиран от #11

  • 11 Спец

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пешо":

    Нали? Ръководствата прибират парици по уговорки с политиците, а долу да се оправят както могат... Традицията от 1989 г. и досега продължава. Но да не мрънкат полицаите, те са виновни. От години все, когато искаме арест и разскледване съд и наказания за политици, те полиса все на страната на политици престъпници? Дами са си виновни, че служат на Престъпници. Това се отплаща и на техните глави. Защо мфънкат? За Калинките на постове повишение, а вие си избродирайте бронежилетки, щом ви харесват Калинките. Винаги съм уважавал военните, полиса, но вие сами сте виновни за геноцида тук. На страната на ВРАГА, сте. Ще кажете, че задълженията ви са такива? Не е така. Когато политик доказано публично излъже, той трябва да се арестува, разслледва и накаже, защото сме му гласували доверие да управлява. А вие толерирате престъпници. И една ви е много жилетка. Когато ви узтеят главите и сритате мафията на власт, ще имате на 4 години нова и по личен ръст жилетка. Дотогава си мрънкайте, ние фолка не можем да накажем престъпността, защото Цацаратурата, ВАС, ВСС, ... са техни хора. И шефовете ви и те.
  • 12 ЙХНЕ

    4 0 Отговор
    Да не ходят на война полицаите, че на всеки да има бронежилетка? или още наливане на пари за нашите фирми за бронежилетки. Спрете да искате и да харчете, то както е тръгнало и два милиарда няма да ви стигнатна година.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове