22 Септември, 2018 07:30 6 596 72

Денят на независимостта е

  • деня на независимостта-
  • независимост-
  • българия-
  • османска империя

Условията за обявяването на независимостта на младата българска държава в началото на ХХ век били изключително благоприятни

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново княз Фердинанд с манифест обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта, а след това и великите сили признават официално българската независимост.

Денят на независимостта е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България - една от най-старите в Европа, отново се появява на картата на Европа след петвековното робство.

Условията за обявяването на независимостта

на младата българска държава в началото на ХХ век били изключително благоприятни: през лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Австро-Унгария - една от великите сили, наложили Берлинския договор, се готвела да анексира две от провинциите на империята - Босна и Херцеговина, т.е. да го наруши.

Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф (срещат се във Виена) да съгласуват действията си. Междувременно българските власти завземат източните железници в Южна България и това поражда "известни" икономически противоречия между Австро-Унгария и страната ни. Дори за кратко стресва Фердинанд, който се уплашва да обяви независимостта.

Но правителството вече е решило това да стане на 22 септември 1908 г. в черквата “Св. 40 мъченици” в старата българска столица Велико Търново – символичен акт на продължение на Второто българско царство.

Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в черквата “Св. 40 мъченици” княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

Провъзгласяването на независимостта е не само голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича Царство България, а българският владетел вече се титулува цар.

Години преди това е нужна нова политика за сближаване с Русия. Началото е поставено от Фердинанд, който започва

задкулисните контакти с руската дипломация.

На 19 май 1894 г. Стамболов е свален от власт. Съставено е правителство, начело с д-р Константин Стоилов.

Князът постига своето международно признание чрез помирение с Русия. Във връзка с погребението на Александър ІІІ, българска делегация, водена от митрополит Климент, на 4 юли 1895 г. е тържествено приета от новия руски император Николай ІІ. Един ден по-рано в София е посечен Стефан Стамболов и това бележи новия политически курс на България.

На 2 февруари 1896 г. престолонаследникът княз Борис Търновски преминава в православието и негов кръстник става император Николай ІІ. Фердинанд вече се радва на официален прием във всички европейски столици, получава най-висши ордени.

Като главнокомандуващ на войската монархът се заема с нейното модернизиране и въоръжаване и с изграждането на елитен офицерски състав.

Князът подкрепя модернизацията във всички области – изграждането на пощи, железници, гари, пристанища. Любител е на автомобилите, влаковете и самолетите, строи дворци, паркове и градини.

Във външната си политика Фердинанд постига не само помирение, но и сближаване с Русия. През 1902 г. се сключва тайна военна конвенция между двете страни.

Ограниченията на Берлинския договор, според които България е васално княжество, пречат на владетеля и на страната да разгърне напълно своите възможности. Затова Фердинанд приема идеята за независимост.

Деликатната ситуация, която настъпва след нарушаването на Берлинския договор, e успешно разрешена.

Първо била спечелена Британската империя,

която поставя условието - да започнат преговори между българското правителство и Високата порта.

Преговорите започват веднага, като българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. По време на тях Високата порта иска България да плаща голям данък. Тогава в качеството си на министър-председател Малинов заявява, че независимост не се откупува, дори се стига до частична мобилизация на българската армия.

Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й. Официално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава.

Провъзгласяването на независимостта без съмнение е най-високата точка на политическото самоосъзнаване и самоопределение на българската нация в годините след Освобождението. От тук нататък Царство България започва да подготвя окончателното присъединяване на останалите под османска власт територии.

Манифест към българския народ

"По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна. От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о' Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.

Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.

Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни клаузи, с формалното разкъсване, на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.

Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският Народ!

Издаден в древната столица Велико Търново на 22 септември 1908 год., двадесет и втората година от Моето царуване [Фердинанд] Министър Председател и Министър на Обществените Сгради, Пътищата и Съобщенията: [Ал. Малинов] Министър на Външните Работи и на Изповеданията: [Ст. Паприков] Министър на Вътрешните Работи: [М. Такев] Министър на Народното Просвещение: [Н. Мушанов] Министър на Финансите: [Ив. Салабашев] Министър на Правосъдието:[Т. Кръстев] Министър на Войната: [генерал Д. Николаев] Министър на Търговията и Земледелието: [А. Ляпчев]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даммммм

    32 6 Отговор
    Манифеста прочетете соросоидни подлоги-и то няколко пъти го прочетете....

    Коментиран от #34, #46

  • 2 Расулюлах

    3 33 Отговор
    Ердоган да си взема територията обратно че българското робство води до катастрофа невиждана
  • 3 Шибочки

    25 7 Отговор
    И да помнят днешните българи,и да не забравят на кого дължат свободата си и своята независимост (която е малко спорна).

    Коментиран от #8

  • 4 Закачен

    6 4 Отговор
    И на тоя ден се чувстваме зависими, като към игличката пронизваща тънката ни кожа
  • 5 Анонимен

    7 13 Отговор
    И от кого сме независими
  • 6 НКВД

    29 9 Отговор
    Русофобчетата онемяха не им е сгодно да им се напомня за манифеста от 1908г.

    Коментиран от #7

  • 7 Само питам

    7 24 Отговор

    До коментар #6 от "НКВД":

    Защо бе руска подлого, какво има в тоя манифест, да не би да се обясняваме за васал на Русия?

    Коментиран от #9

  • 8 Само питам

    4 12 Отговор

    До коментар #3 от "Шибочки":

    И на румънците ли?
  • 9 Хи их хи

    23 5 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    Добро утро хахо! И днес ли ще заработваме центчета?

    Коментиран от #18

  • 10 Петко

    20 1 Отговор
    Нашите деди са се борили за независимост и са я постигнали но дали сега България е незавимиса а не е васал ??Независима ли е България сега, аз не мисля че е така ??!!!
  • 11 Петър

    20 1 Отговор
    Защо преди 110 години политиците ни са могли да кажат на Европа и останалият свят: -Айде стига глупости,а днешните политици ги е страх да им кажат че нашите краставици ще са по дълги от техните и прасетата ни ще са без климатик в кочината? ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
  • 12 Аксаков

    7 20 Отговор
    „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва  бъдат погълнати от русите!”
    ИВАН АКСАКОВ

    Коментиран от #13, #19, #21

  • 13 Димитър Благоев

    6 20 Отговор

    До коментар #12 от "Аксаков":

    Димитър Благоев:



    „Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите“
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Инкогнито

    17 5 Отговор
    Русофобите след 1908 г.се върнаха от З.Европа в България и почнаха да защитават интересите на спонсорите си от Запад и Османската империя едновременно!!
  • 16 Ъъм

    13 2 Отговор
    Ъъъм нещо не се чувствам независим. Системата ме е направил зависим на банките. Кредит ? Няма ли безплатен кредит ? О чакай май има на 1 април. Априлска шега.
  • 17 Васил Левски

    18 9 Отговор
    Без Русия няма България!!

    Коментиран от #22

  • 18 СссереМ

    9 12 Отговор

    До коментар #9 от "Хи их хи":

    Ние българите почитаме тоя празник,а вие си заработвайте копейките и лирите.

    Коментиран от #20

  • 19 Бай хой

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "Аксаков":

    Хапваш ли, хапваш ли от сутринта? Да ти е сладко.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Само питам

    9 14 Отговор

    До коментар #17 от "Васил Левски":

    Само безроден русоид може да се гаври с Левски. България днес я има въпреки Русия и това трябва да бъде ясно на всяко същество от безродната измет.

    Коментиран от #69

  • 23 Българин

    7 9 Отговор
    Крайно време е и ние да освободим Русия поне веднъж. За да им натякваме 150 години, че сме ги освободили и трябва да пълзят в краката ни от благодарност. Да ги накараме да ни издигнат паметници, да направят Федерално движение "Българофили", което всяка година да се събира край Каспийско море и да говори против Русия и за присъединяване към България. Да пишат по форумите "Да живей България" и да си мечтаят как ще посрещат отново с цветя славната българска армия на Червения площад.

    Коментиран от #26

  • 24 Антрополог

    8 8 Отговор
    Русофилията е израз на национален комплекс за малоценност, старателно култивиран и подхранван от руснаците и от петата им колона. Никъде по света няма такова явление, като организираната русофилия, чието кредо е:" лизането на руски задници е върховна проява на патриотизъм.
  • 25 СссереМ

    9 7 Отговор

    До коментар #20 от "антисоросоид":

    Какво е "соросоид" според русофилите:1. Човек който не удобрява агресивната външна политика на Русия.2. Човек който обича родината си и милее за нея повече отколкото за Русия.3. Човек който иска държавата си независима от външни фактори включетелно и Русия.

    Коментиран от #27

  • 26 Инкогнито

    11 6 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    От далече ти личи че не познаваш значението на думата БЛАГОДАРНОСТ!!и човек ако не е благодарен на освободителите си след 500 г.робство не е изобщо човек! Ти днес може да занесеш цветя на паметника на американските летци!

    Коментиран от #28, #30, #31

  • 27 Отечествен фронт

    6 6 Отговор

    До коментар #25 от "СссереМ":

    Ти сега искаш да ни обедиш че си не осъзнат соросоид ли? И ще ти кажа че монетата си има две страни а ти очевадно не съм сигурен по какви точно подбуди виждаш само едната страна.
  • 28 Българин

    6 10 Отговор

    До коментар #26 от "Инкогнито":

    Ние българите сме благодарни на всички проляли кръвта си за освобождението на България. И на руснаци и на румънци, и на украинци и на финландци. Докато проруската измет благодари единствено на Русия. Това е разликата. И с какво днешна Русия заслужава още да и се кланя не. Днешна Русия е враг на България.

    Коментиран от #60

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Българин

    6 7 Отговор

    До коментар #26 от "Инкогнито":

    И паметната плоча на американските летци, за разлика от огромните паметници на армията окупаторка е да почете паметта на загиналите пилоти. За твое сведение единствените загинали руснаци в България са 42 войника в Бургас умрели от консумация на метилов алкохол.

    Коментиран от #33

  • 31 СссереМ

    5 7 Отговор

    До коментар #26 от "Инкогнито":

    А защо бяха против съединението и подкокоросаха сърбите да ни нападнат?защо ламтяха само за пари?Дори и Вазов възпя пословичната им алчност в " На руските воини...", или и Вазов е соросоид?

    Коментиран от #36

  • 32 Българин

    5 7 Отговор
    Самото съществуване на РУСОФИЛСТВОТО И ТО КАТО ОРГАНИЗИРАНО ДВИЖЕНИЕ Е НЕНОРМАЛНО ЯВЛЕНИЕ. Представете си да съществуват национални движения Туркофили или Американофили, които да правят същите свинщини както русофилите и всяка година да се събират-едните край язовир Кърджали, а другите край яз. Искър, да развяват турски или американски знамена, да пеят маанета или кънтри и да мечтаят как ще посрещат - едните турските аркадаши а другите американските френдове.
  • 33 Инкогнито

    8 4 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    ,,горките пилоти те си мятали само бомби над София и случайно убили 3500 мирни граждани"еми дигнете плоча и за загинали SS фрицове тогава!!

    Коментиран от #37

  • 34 Бесен Язовец

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Даммммм":

    Няма да е зле и руските подлоги да го прочетат, поне веднъж !
  • 35 о неблагодарни кухоглавий

    9 4 Отговор
    През петвековното робство/ опс присъствие !!!! / нашите са гледали да ни освободи дядо Иван от Изток, а не "брат" Джон от Запад, защото са знаели че последния няма и пръста да си мръдне за нас.Обратното е било, в турската армия е било пълно със западни офицери кой кой е пролял и капка западна кръв за нас кой ??!!
  • 36 НКВД

    9 7 Отговор

    До коментар #31 от "СссереМ":

    Руснаците толкова са били против че ни платиха съединението с парите от репарациите които им се полагаха от турската хазна като победители в РУСКОТУРСКАТА ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА!

    Коментиран от #38, #40

  • 37 Българин

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "Инкогнито":

    Има и паметна плоча на загинал "фриц" Герхард Венгел, германски летец изтребител загинал на 29 години, във въздушен бой в защита на София. Но загиналите руснаци в България са от преписване и разстреляните от Смерш за престъпления срещу българското население.
  • 38 Руските свине

    5 4 Отговор

    До коментар #36 от "НКВД":

    За никакво Съединение не са плащали. Плащали са единствено на русофилите предатели като Драган Цанков и Радко Димитриев да заговорничат срещу свободата на България.

    Коментиран от #56

  • 39 Истината

    6 3 Отговор
    Из спомените на руският военен кореспондент Данченко:

    „Аз вече няколко пъти споменавах за нагайката. Това беше, така да се каже, джобния речник за разговори с братушките. Тях не ги биеше само тоз, който го мързеше. При това често се случваха твърде тъжни недоразумения. Върви, например, братушка по пътя и насреща му офицер. Без много да му мисли, братушката приближава офицера и му подава ръка, за да изрази симпатията си към руснаците. За това получава удар с нагайката „по главата“. Особено жестоки с българите бяха интендантските, транспортните и парковите господа…Помня как един от тях описваше разправата си в село Вена. - Аз го налагах, налагах с нагайката, докато ръката ми се умори. По главата, по главата…Даже пръстите ми се вдървиха… - И защо? - Как така защо: пристигам, питам има ли слама, - „Няма, братушка“. „Ичмик има?“ – „Няма, братушка“. – И почнах да го налагам. - А вие какво му предлагахте за това? - Как ли пък не! За него проливат кръв… - започна той с патос…“
  • 40 СссереМ

    7 3 Отговор

    До коментар #36 от "НКВД":

    България плаща за свободата си 40 милиарда долара приравнени в днешни пари,след съединението за да кандиса султана сме задължени да изплатим още 20 милиарда репарации дължими от султана към Русия,има достатъчно факти по темата,не словоблудствай а ЧЕТИ.

    Коментиран от #48

  • 41 Симеон Радев

    6 4 Отговор
    “За забелязване е, че когато се касае за руския престиж в България, нашите русофили са много по-непримирими, нежели самото руско правителство. Това се дължи , разбира се, главно на факта, че те са тук , в България паразити на руския престиж , с който тъй много злоупотребиха за звънна свои користни цели, щото отвратиха самата Русия. Но често пъти тяхната цинична защита на руските интереси се дължи на невежество”.
  • 42 Такива празници не трябва

    2 6 Отговор
    Такива празници не трябва да съществуват. Не усещам никаква промяна в този ден. Той е същ като всички други обикновенни дни. Дори е същ и от утрешния. За да не са същи тези дни и да са специални тези дни трябва да ни давате безплатни подаръци и неща. Дарявате ни все пак е празник специален ден защото утре това няма да го има защото празникът се е изчерпал.

    Коментиран от #43

  • 43 Само питам

    6 4 Отговор

    До коментар #42 от "Такива празници не трябва":

    На русофилите са ви достатъчни само 3 март и 9 септември, нали?
  • 44 Гудьо

    11 1 Отговор
    Честит празник на всички.
  • 45 Серсен Чикчирик Гюкче

    6 0 Отговор
    Денят на независимостта на всички турци във България, които Днес плюят по българското беше на 18 януари 1985. Защо не се възползвахте мили сладури? Прав ви път и майка и баща навън ви даде бай Тошо, още не е късно. Един по един, вън.
  • 46 JkJ

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Даммммм":

    А ти вземи попрочети исторически документи, че с този манифест на практика обявяваме независимост и от Османската и от Руската империи. Затова през комунистическото робство празникът беше омаловажаван. Това е истинската дата на освобождението на България. А хитрецът Фердинанд просто използва ласкателства в началото на манифеста, за да замаже очите руските поробители. Проработило е.

    Коментиран от #52

  • 47 Ефтини сензации

    4 6 Отговор
    Да, голям ден за България е днес!

    Пълна противоположност с почитания от комунистическото простолюдие 9ти септември, бележещ началото на огромна и неописуема трагедия за България!
  • 48 НКВД

    4 4 Отговор

    До коментар #40 от "СссереМ":

    Лъжец ги слово блудстваш и слово фантазираш публично 33 тона е златото от което РУСИЯ се отказват за да има ЕДНА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ съединението и свободата е благодарение на Русия ако зависеше от запада да ни бяха окупирали още тогава!!
  • 49 ЗЕВС

    4 4 Отговор
    Признателност към Русия и Руския народ, дал хиляди жертви за освобождението на България. Признателност за това, че ни избави от унизителния Берлински договор.
    Признателност за това, че
    Русия и руския народ, платиха сметката от 125 млн. франка, за независимостта на България!


    Руско-турският протокол
    от 3 март 1909 година

    Предварително споразумение за уреждане на финансовите и политическите отношения между Русия, Османската империя и България след провъзгласяването на българската независимост. Подписан е от външните министри на двете страни – Александър Изволски и Рифат паша, на 3 март в Петербург.
    С протокола руската страна склонява османската да признае новия правен статут на България, като обещава да отпише част (около 15 %) от контрибуциите, които Високата порта ѝ дължи съгласно Цариградския договор от 1879 година. Отстъпката от 125 милиона франка включва компенсация за румелийския дълг (40 милиона), за собствеността и правото на експлоатация на Източните железници в Южна България (40 милиона), за жп линията Белово – Вакарел (2 милиона) и за останалото имущество в България, за което турската държава претендира (43 милиона франка). Договореностите в протокола са утвърдени с българо-турски и българо-руски протокол, подписани месец по-късно.

    Коментиран от #62

  • 50 ЗЕВС

    1 3 Отговор
    Българо - Руски протокол.
    6 април 1909 г.

    Със споразумението в Петербург България поема
    дълг към Русия в размер от 82 милиона франка за срок от 75 години с лихва от 4,75 %, без да се обвързва с гаранции и да отстъпва контролни права.

    (Необходимите средства са отпуснати на София под формата на заем от Руската държавна банка. От този дълг България връща само 2 милиона.)

    Русия приема за основа 125-те млн., която сума изплаща пряко на Високата порта, като я приспада от турския дълг по контрибуциите от войната 1877-1878г. Ден по-късно (на 7 април) Русия признава независимостта на България.
    През април 1909 г. независимостта на България е призната последователно от Русия, Англия, Франция и Италия, от балканските страни Сърбия, Черна гора и Румъния, както и от Германия и Австро-Унгария. Така след 7-месечни дипломатически усилия България най-сетне получава дългоочаквания статут на равноправен член в международната общност на независимите държа.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 без мозък

    7 4 Отговор

    До коментар #46 от "JkJ":

    Ах, освобождението от руско робство, ах Фердинанд бил хитър, как само излъгал руските поробители! Въх, кво напрай тоз умник в Междусъюзническата война, въх как благодарение на него ни разпердушиниха комшиите! Ма мнооо умен бил тоя Фердинанд! Що не си играете на Counter-Strike ми се занимавате да пренаписвате историята?

    Коментиран от #66

  • 53 любопитен

    4 0 Отговор

    До коментар #51 от "Делиорман":

    Щооо? На теб колко ти остава?
  • 54 Али Бабата

    5 2 Отговор
    Русия опрощава част от османския дълг към себе си – 125 000 000 франка.

    В замяна на това, Портата опрощава българския дълг към Османската империя (отново 125 000 000 франка, от които 82 000 000 са реалният дълг). Срещу този жест България трябва да изплати задължение от 82 000 000 златни лева на Русия вместо на Османската империя.
    В крайна сметка, до 1915 г., България изплаща една част от тези пари. След избухването на Първата световна война плащанията към Русия са прекратени.

    След създаването на СССР, съветите отказват да плащат заемите, теглени от Русия, но и се отказват от претенции към заемите, дължими на Русия, разглеждайки своята държава като нов политически субект без връзки с миналото.

    Оценките за това каква сума си спестява България са около 60 000 000 франка тогавашна валута, което в днешни пари е от порядъка милиарди......Честит празник на Независимостта!!

    Коментиран от #57

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ГосТ

    6 2 Отговор

    До коментар #38 от "Руските свине":

    Добре че е посечен стамболов-единственият отявлен русофоб крил се като мишка през целият освободителен процес,че България да поеме по нов курс и да бъде наистина свободна. Политиката на Фердинанд няма да коментирам, всички я знаят.
  • 57 СссереМ

    2 1 Отговор

    До коментар #54 от "Али Бабата":

    Мислех че днес се чества съединението, а независимоста беше на 6.09 ама щом казваш така ще е.
  • 58 Али Бабата

    2 1 Отговор
    А бре умньо днес е девети септември и честваме деня на славянската писменост.

    Коментиран от #59

  • 59 Шансу Имамов

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Али Бабата":

    Ти не можеш ли да усетиш като те базикат

    Коментиран от #61

  • 60 Унемей ГНИДО !

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Българин":

    Такива като теб, ЧОРБАДЖИИ продажници - съботиращи четите и въстанията, Не подпомагаха ВОЙСКИТЕ при освободителната война. НО ПЪРВИ бяха в Търново 1878 при създаването на правителстелство. ХЪС ЗА ГРАБЕШ е мотора в живота на всеки ПРОДАЖНИК а не ХЪС за ЦИВИЛИЗОВАНА НАЦИЯ, НАРОД И ДЪРЖАВА ! Гнила е и днешната КРИМИНАЛНА КАПИТАЛИЗАЦИЯ , която се води от хора без чувство за държавност нас ХЪС ЗА ГРАБЕЖ ! Този днешен път ще доведе до голямо ЗЛО ! ДЯВОЛЪТ ДНЕШ ВИЛНЕЕ У НАС А НЕ ПАТРИОТА !
  • 61 Али Бабата

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Шансу Имамов":

    Не аз, друг пише с моето име.
  • 62 Ефтини сензации

    2 5 Отговор

    До коментар #49 от "ЗЕВС":

    Комунистическото простолюдие нека поне днес спре с лайняната пропаганда...

    Коментиран от #63

  • 63 А ти не си ли бивш ДРУГАР ?

    5 1 Отговор

    До коментар #62 от "Ефтини сензации":

    ТЕЗ дето днес ШЕТАТ, са с трудов стаж от СОЦА ! ЗАБЪРШИ си топлите Л/на покрай устата, дето лапа скрито ! Видно е !
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 гост

    0 0 Отговор
    На истина си без мозък.Ако имаше малко мозък,щеше да разбереш някои неща.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Истината

    1 4 Отговор
    „… българите, ние трябва да се отнасяме с тях като с врагове… целта на нашите усилия трябва да бъде не „целокупна“ България, а подялбата даже на сегашното княжество между съседите му: румъни, сърби и гърци, с изключение на широката полоса по дължината на Черно море, която Русия може да остави за себе си… с България трябва да се постъпи така, както е постъпено с Полша и да бъде изтрита от лицето на земята за назидание на всички … да се знае какъв позорен и бедствен край очаква всеки славянски народ, ако дръзне да вдигне ръка на великата Русия(1890)…“.
  • 68 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    На този ден БЪЛГАРИЯ става ЦАРСТВО НА БЪЛГАРИТЕ!
    Сега мнозина се страхуват от този акт и искат да го забравим, като го подменят с безличното клише "независимост".
  • 69 Олеле

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Само питам":

    По-голяма простотия не можа ли да изръсиш.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове