23 Септември, 2018 09:18 4 479 13

Сурови наказания за крадците на вода

  • вода-
  • наредба-
  • плащане-
  • санкции-
  • жилища
Сурови наказания за крадците на вода - 1
Снимка: Shutterstock

Водата, използвана за общи нужди в жилищните сгради в режим на етажна собственост, ще се разпределя по равно между всички апартаменти, при условие че всички потребители са изрядни предвижда новата Наредба за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи, която е публикувана за обществено обсъждане, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Досега разходваните количества се начисляваха на абонатите пропорционално на тяхното потребление. „Няма логика тези, които плащат по-големи сметки за предоставените им ВиК услуги, да поемат и по-голямата част от разходите за поддържане на чистотата в общите части на сградите, поливане на градинките пред блоковете и други", обясни заместник-регионалният министър Малина Крумова.

Тя обаче подчерта, че разпределението по равно е само при условие, че всички потребители са изрядни - осигурили са достъп за реален отчет през последните 12 месеца и водомерите им са технически изправни и в метрологична годност.

В противен случай разликата между общия водомер и показанията на измервателните уреди в апартаментите, ще се разпределя само между тези, които нямат индивидуални водомери или не са осигурили достъп за отчитането им.

При установяване на незаконно присъединяване към общите мрежи и съоръжения, съответните отклонения ще се прекъсват. В случай че те се ползват от потребител, който има открита партида към оператора, откраднатото количество ще бъде определено според пропускателната способност на тръбата при непрекъснато изтичане на водата със скорост 1 метър в секунда за период от 1 година. Така ще се определя и количеството на изразходваната вода и при нарушаване на пломбите или увреждане на общия водомер.

Според наредбата датата и часът на отчитане на общия водомер и на индивидуалните водомери трябва да се обявяват от оператора в срок не по-кратък от три работни дни преди деня на отчитането: чрез писмено съобщение, поставено на подходящо място в сградата, и чрез публикуване на електронната страница на оператора.

Ако потребителят отсъства, може да посочи друга дата за посещение, но това се заплаща по цени на оператора. Важно е също да се знае, че при водомери с дистанционно отчитане, трябва да се извършва физическа проверка и отчет най-малко веднъж на 12 месеца. Същото се отнася и за потребителите, които се самоотчитат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Недоволен

    31 0 Отговор
    И ако накарат поне един циганин от гетата да си плати водата ще е много добре ама по скоро ще срешна дядо коледа отколкото да видя манго да плаща вода
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Шаран БГ

    11 1 Отговор
    С ръка на сърцето, трябва да си признаем, че от "развития социализъм" са ни останали много навици, разбирания и понятия за живота въобще. Ако да са били нормални в случай"че всичко е "наше,общонародно", сега след като сме ,ръгнали по капиталистическа пътека, редно е да се спазва Конституцията ! Неразбираемото и неприемливото в случая е, че държавното чиновничество и голяма част от циганските общности живеят нито по социалистически, нито по капиталистически, а с двата крака са в комунизЪма!!!Привилегия подир привилегия и за двете "съсловия". И тежестите /административни, наказателни , данъчни и прочие/ остават за "робите на труда", на които, като не им оттърва, е -е-е "прав им път - свят широк!!" Такава ли трябва да е философията на "капиталистическите " ни управници, които си живуркат по комунистически ?? И продължават три десетилетия и промяна няма и няма.Каква е тая съдебна система, която налага наказания на човек защитил собствения си дом и имущество, а "гали с перце" крадеца,обирджията, взломаджията, бандита ??? Наказанията за крадците не трябва да са"справедливи, тежки или пък сурови", те ТРЯБВА ДЪЛГО ВРЕМЕ ДА БЪДАТ ЖЕСТОКИ , ЗА ДА ВКАРАТ БЪЛГАРИНА "В ПЪТЯ" !!! И всички управници до сега , ако са били само алчни некадърници, нека най-подир да влязат в ролята си , за която са поставени и да вкарат ред в циганските общности. Ако не знаят и не могат, да видят как се справят чехи , словаци, словенци, унгарци. Няма нищо срамно да прекопираш нещо полезно за
  • 6 Шаран БГ

    6 1 Отговор
    ...своя народ.Вероятно ще трябва да "захапят " и собствените си "сладости". Това вече е почти недопустимо за балканския ни манталитет !?!?!
  • 7 Шпек Салам Народен

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Мършляк!
  • 8 Истината боли много

    0 3 Отговор
    Айше Сали,а номер едно защо не се трие??????
  • 9 Асан-циганина

    1 4 Отговор
    Бля-бля глупости.........
  • 10 Гост

    5 0 Отговор
    Искам да видя колко цигани ще накажат..., нито един!!!
    Всички де що краднат са на гъгба на Българите, тези които според власта са средна класа, а реално хора борещи се всекидневно!

    Коментиран от #13

  • 11 Ранко

    2 0 Отговор
    Не съм съгласен.Няма да плащам на тези дето са с по 5,6 човека в апартамент,а аз живея сам,и излизам всяка сутрин в 7 ч.и се връщам в 19 ч.А те по цял ден се къпят и имат и малки бебета ,и ще трябва да им плащам водата.Несправедливо е.В Б-я натана гнет на честните хора.А на крадците и бюроккратите пълна свобода.Хора да се вдигнем на бунт.Ако трябва и въоръжен.Системата е крива..
  • 12 Ахмак

    3 0 Отговор
    Поредната "куха" наредба. Уж е много важна, строга и правилна, а в действителност показва слаба власт и корумпирани държавни служители!
    Вместо да "произвеждат" такива мъртвородени наредби, да затегнат малко контрола в гетата - там са най-големите несъбираеми сметки.
    Разбира се, трябва и постоянно подобряване и инвестиции в водоносната система.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове