23 Септември, 2018 09:53 3 521 27

Хиляди мотористи в нощна София

  • софия-
  • мотористи-
  • призив-
  • толерантност
Хиляди мотористи в нощна София - 1
Снимка: М. Богданова ©

Грандиозно шествие на мотористи в София – над 7000 водачи на две гуми снощи преминаха по столичните улици и призоваха за повече толерантност на пътя.

Шествието на мотористите се провежда за четвърта поредна година и неслучайно е през нощта. С него те почитат жертвите на войната по пътищата.

„Призивът ми към всички е да покажем, че и ние сме част от пътната мрежа, да внимаваме и най-вече да бъдем толерантни. Има място за всички на пътя. И дано там, където сме тръгнали да стигнем всички живи и здрави. Защото всички имаме семейства и приятели, които ни чакат”, каза пред bTV Георги Янчев от „София райдърс”.

Състезателят Крум Дончев, който участва в шествието призна, че на пистата се чувства по-спокоен, отколкото на пътя. „Тук по улиците човек никога не знае – наистина той трябва да бъде с едно много високо ниво на реакция”, казва той.

Шествието премина без инциденти и под полицейска охрана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 976

    29 4 Отговор
    Каква толерантност искате като си правите среднощни гонки (кой кой е с по-голям) на околовръстното и Симеоновско, когато повечето хора спят?

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 контра

    16 1 Отговор
    Кметът на Ню Йорк навремето пък беше подел призив "нулева толерантност" и общото мнение на живущите бе, че градът е станал по-добро място за живеене. Ще взема да последвам неговия пример.
  • 5 Румънеца

    5 2 Отговор
    Под мотото долу правителството, трябва да се правят тия инициативи.
  • 6 798

    20 5 Отговор
    Моторът моторно превозно средство ли е? Ако да, то те трябва да спазват правилата на движение и нямат право да се промушват между колите, карайки по осовата линия, че и да искат да им се прави път? Ако, не то те нямат място на пътя!

    Коментиран от #7, #14, #25

  • 7 Ххх

    2 10 Отговор

    До коментар #6 от "798":

    Имат право разбира се
  • 8 Guest

    10 7 Отговор
    Толератност ли?! Беше. Вече не пускам "метър" на Баба Яга яхнала метлата. От ден на ден развитието Ви е в посока, "ставаме по-нагли". Апелирам всички можещи да шофират (агресивно когато се налага, но с мярка естествено) автомобилисти да вкарват в правия път малоумни донори! Един вид граждански контрол. Да се учат къде им е мястото, как трябва да се шофира по споделени пътища и, че всичко си има мярка: превишената скорост (особено в нас. места), наглото изпреварване, навирането по светофари, бъркащото в мозъка кресчендо от форсирането на "верижния трион" и др. No mercy! Казах!!!

    Коментиран от #12, #18, #24

  • 9 Гост

    14 2 Отговор
    Как да уважава нормален човек, моторджия? Абе снощи шествие правите, за да ни станете по-мили и ни бъркате в мозъците с форсиране на двигателите! Директно показахте, че масово сте адски безмозъчни елементи, т.е. няма как да стане, след като и в умилостивяването се проваляте. Съжалявам(Ви)!
  • 10 Нъц

    4 1 Отговор
    Джендър толерастията не успя, мототолерастията и тя няма да успее.
  • 11 Цанко

    1 4 Отговор
    Айде да не ни слагате под един знаменател а? Щото има едни мотористи, които карат бавно с гръм и трясък и много хром и никел (от които съм и аз) , и други, които си мислят, че са безсмъртни!

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тошо

    6 2 Отговор
    Добре де, какво толкова ви дразни, че мотористите се провират между колите и застават най-отпред? Къде не го правят, в Гърция, в Италия, в Испания??? Къде??? За Азия, където мотористите са мнозинство, въобще няма какво да говорим. Аз лично ги пускам винаги когато мога, нека минават. Като карат мотор, а не кола, облекчават трафика и паркирането, така че няма смисъл човек да им завижда, че те минават, а той виси в задръстването. Сега за олигофрените с избушени ауспуси и каращи с 200 по Цариградско, нещата са ясни, трябват санкции, но другото си е в реда на нещата.

    Коментиран от #15, #20

  • 14 Ко да ги правиш

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "798":

    Мислят си сигурно че по осовата линия е най-безопасно. А страничните огледала на колите имат най малък обзор.
  • 15 987

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тошо":

    Ами има си правилник, така както аз с колата нямам право да карам по осовата линия, така и мотористите нямат право. В противен случай правилата важат за едни, а за други не.

    Коментиран от #17, #26

  • 16 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Цанко":

    Тва с гръмотевиците те вкарва директно в графа "неспасяем"!

    Коментиран от #22

  • 17 Тошо

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "987":

    По принцип е така, но реално никъде не се спазва, даже полуофициално, защото иначе се губи ефекта да се ползват двуколесни МПС-та. Мен ако питаш тия с електроскутерчетата са по-гадни, защото те са съвсем извън закона, нямат номер и даже светофарите не признават. Мотористите в това отношение са доста по-възпитани.
  • 18 ААА

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Guest":

    Приятелю, живей по божиите закони , ще се почувстваш по добре. Не създавай умишлено условия за ПТП- това е престъпление , а който участва в престъпления , рано или късно става и жертва на престъпление. Не може , и не трябва да се мрази , колега на пътя, ако го видиш с изсипани черва на пътя , следствие на твое действие , волно или неволно по-добре ли ще се почувстваш , не съм убеден , според мен няма да можеш да понесеш гледката, а и това са най- често младежи , на които тепърва им предстои да пораснат, поумняват , а някои и не дочакват този ден, но "ти" (Вие) , не сте Господ да съдите,и наказвате -Това са комплекси.

    Коментиран от #21

  • 19 Русенец

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Карат като бесни. Двойно и тройно над ограниченията. Изпреварват отляво и отдясно. Редовно изпреварват на двойна непрекъсната лента. Не ги бърка, че насреща иде камион. На светофар не чакат в колоната, а се промъкват покрай колите, като пръдни. Господа мотористи, дръжте се като участници в движението, и няма да имате проблеми.
  • 20 Русенец

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тошо":

    Знаеш ли каква е санкцията за настъпена осева линия? А знаеш ли какво става, когато такъв промъкващ се моторист, ти събори страничното огледало, докато ти си чакаш най-прилежно? Спира. Спират и аверите му. Смачкват те, че си спрял така, че той не може да се промъкне свободно между колите. Променяш си тъпото мнение, но на кой му пука вече?

    Коментиран от #23

  • 21 Guest

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "ААА":

    "Приятелю" и идея си нямаш що народ, вкл. и без телесни части съм мъкнал от катастрофи. Вкл. и в чужбина. Само че отговорно мога да заявя, че по-непоправим неандерталец от български моторист, особено на пистов мотоциклет - няма! Тези, чистосърдечно назовани гадове, освен от притискане и целенасочено вкарване в пътя, неразбират! Понеже са много 'убави, що в суперправовите държави, пътна полиция дори ги сваля силово от моторите, а? С патрулките! Нищо против съевестните моторист - има и такива. С кеф да му дадеш път, в следствие на показано колегиално поведение. Ама да ми фучиш с 250 по обикновено шосе и после да ми излизаш с номера "отнето предимство"... Ай сиктир!
  • 22 Цанко

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Тъй ли? И защо, ако смея да попитам?
  • 23 333

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "Русенец":

    Във Франция ако не оставиш място ще ти рита вратата всеки, който мине покрай теб.
    За какви санкции говориш? Мотоциклетите в буквално цяла Европа минават между колите.

    Коментиран от #27

  • 24 Просия

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Guest":

    Много като тебе вече плакаха !!!
  • 25 hmhmhm

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "798":

    Я пак помисли ако можеш моят скутер е широк колко твойте огледала за станично виждане. А твойта кола колко е широка. И не ми казвай къде да карам защото и вие карате където искате и се мушкате където можете но завистта при вас е голяма но ти разрешавам да се споминеш от завист
  • 26 гост 1

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "987":

    Във Франция от няколко месеца разрешиха официално движението на мотористи по осовата линия ! И аз, лично не виждам проблем в това на задръстване и светофар двете колела да минат напред...!
  • 27 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "333":

    Те във Франция също пикаят по улиците, ама не е редно. Къде в закона пише, че имаш право да газиш осевата линия и да минаваш межсу колите с "метлата" си? Трябва да спазваш законите, а не да настояваш за узаконяване на престъпното поведение.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове