24 Септември, 2018 12:11 4 832 14

Ангарски: Преходът е мит, Живков режисира протестите

  • красимир ангарски-
  • преход-
  • 10 ноември

От партийния комитет ми казаха да отида на митинга при "Александър Невски", разкри бившият служебен министър

Целият преход е мит, в политиката е най-големият мит – как стана преминаването от социализъм към капитализъм. Някои казват, че е било на 10 ноември, аз казвам, че не е тогава. Процесът тръгна с новия икономически механизъм и Указ 56 – тогава се замениха вноските в бюджета с данъци и нови регулации. Създадоха се фирми и тръгнаха парите за чужбина. Това заяви в предаването „120 минути“ по бТВ доц. Красимир Ангарски, бивш служебен министър в кабинета на Стефан Софиянски, отговарящ за въвеждането на валутния борд.

За изтичането на пари към чужбина той казва, че не е мит. „Не е мит. Те си регистрираха представителствата и парите останаха там. Когато правихме Закона за данъчната администрация, аз бях направил глава за Данъчна полиция. Като влезе в Народното събрание, се каза „За първоначалното натрупване на капитала, няма да има строг режим”. До ден днешен няма Данъчна полиция, няма Финансова полиция, няма Финансов съд, затова делата се точат и няма осъдени за неплатени данъци“, твърди доц. Ангарски.

Запитан мит ли е, че свалянето на системата е дошло от опозицията, Ангарски отговаря: „Да, това е почти сигурно, защото аз работя с факти и документи. В деня на големия митинг, на мен ми се обадиха от Партийния комитет на БКП и ми казаха да отида на митинга. Там видях Спасов, Тренчев, Желю Желев и всичките викаха „Долу БКП”. Авторите на този сценарии не могат да се определят. Предполагам, че политическият замисъл е на Тодор Живков, защото новият икономически механизъм беше по негово време. Той се спаси доста добре, нямам впечатление, че е пострадал, защото имаше много по-тежки случаи.“

„Правителството на Луканов обяви мораториум, не се правеха реформи. Не, че днес се правят, но тогава реформите бяха спрели и губещите предприятия нямаше кой да ги финансира – „Кремиковци”, „Стомана-Перник”, имаха страхотни задължения, а никой не смееше да ги затвори. Валутният борд не може сам по себе си да оправи държавата. Всички бяха против, защото бордове се слагат в държави, където няма централни банки, а тук имахме всичко“, разказва финансистът как е бил въведен валутният борд.

Запитан защо българска делегация е отишла при емира на Кувейт, той разказва: „Отидохме да се молим за танкери, нямаше нефт за „Нефтохим”. Оказа се, че техният бюджет се формира на база продажби на нефт и не могат да го нарушават. На тази среща нефт не ни дадоха, но ни дадоха 40 млн. долара.

„Реформите спряха на втората година от управлението на Иван Костов. Ние бяхме направили програма, тя беше изпълнена. Следващата програма беше подписана с Фонда и на втората година правителството на Костов си помислиха, че ще управляват вечно, българските политици са така. Тогава не можахме да стигнем до секторите образование, здравеопазване, От тогава до сега – 20 години се сменяват министри, прави се програма, но няма реформа“, казва още Красимир Ангарски.

И обяснява защо политиците се страхуват да правят реформи: „Да, всички реформи са свързани с жертви, политиката в здравеопазването винаги е била погрешна.“

Финансистът критикува съществуването на над 400 болници. Според него преди години били 200, което също било много. Освен това те се ръководели неефективно.

Резерв за повишаване на доходите той вижда в съкращаването на администрацията. Сега е повече, отколкото по времето на социализма, когато населението на страната било с почти три милиона повече, посочи Ангарски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моамар

    51 7 Отговор
    НЯМА КАК В ДЪРЖАВА В КОЯТО ПОЛОВИНАТА НАСЕЛЕНИЕ СА МИЛИЦИОНЕРИ, ВОЕННИ ИЛИ ДС-ТА да направиш успешен преход, ИЗТОЧИХА СИ ДЪРЖАВНИТЕ АКТИВИ И ДО ДЕН ДНЕШЕН ЖИВЕЯТ ОТ ТЯХ

    Коментиран от #2

  • 2 олала

    45 3 Отговор

    До коментар #1 от "Моамар":

    Напълно си прав. А този човек е първият, от властта, който казва истината и причините, нещо, което аз твърдя от 29 години насам. И никой от властта не желае да го промени, защото си знаят кирливите ризи и кътните зъби и гърми ли един, ще гърмят и други. Те доведоха българите до национална катастрофа и продължават.
  • 3 bgred

    29 1 Отговор
    БГ: Роднина-милиционер,милиционер-роднина.Какви реформи, кви 5 лева? Май за никъв чеп не ставаме.
  • 4 Работа и далавера

    26 0 Отговор
    Докато такива си разказват за далаверите които са правили с Българската държава,България ще бъде най бедната държава в Европа.Съд и по бързата процедура конфискация на всичко и Белене за винаги до последен ден и стон.....
  • 5 no name no face no number

    26 0 Отговор
    Тоест казали сте си го между вас си, че първоначалното натрупванв на капитал няма да се преследва от закона, Тоест всички начини са били позволени, сега еазбирам защо за едни имаше полиция,а за други не. С две думи всички сте за разстрел да ви е..а мамата
  • 6 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    4 9 Отговор
    Ердоган да си прибира теритирията и да са приключва с тоз фарс
  • 7 Ефтини сензации

    9 5 Отговор
    Аз като ви приказвам, че всичко е сценарий на бкп, и желю жабата е най виновен за днешното положение и за изгубеното поколение от края на комунизма, не не било така. Ето още един човек при това участвал в събитията го потвърди!
    Днес същото това комунистическо простолюдие се опитва отново да яхне с цел да открадне немалкото изградено след обира наречен комунизъм, обира на жан виденовото комунистическо простолюдие, та чак до оня дето искаше да назначава прасчо за шеф на данс, същия тоя беше уволнявал сегашната шефка на комунистическото простолюдие заради корупция...
    А вие още вярвайте на митове и хвъркати лъжи...
  • 8 Браво точен и ясен отговор

    5 3 Отговор
    ДОБББРО. УТРО НА ВСИЧКИ.
    КОРИГИРАЙТЕ СИ МИСЛЕНОТО
    СЛОЖЕТЕ СИ ЧИП, А НЕ ЧИПС.
  • 9 Пенционер

    10 2 Отговор
    Така беше!Участвах във всички митинги и разбрах,че всичко беше нагласено.Още на първия митинг имаше една група с голям плакат-Желю Желев президент.Имаше един Гогов,които като Мунчо говореше истината,но беше отстранен.Желев,Вагенщайн,Блага Димитрова,Валери Петров изпълняваха най-гадната роля по поръчка на БКП-подготовка на народа за "мирен преход"
  • 10 Пенционер

    2 1 Отговор
    А БКП след като се преименува на БСП,за да не останат членовете и в БКП,назначи за нейн председател една крайно отвратителна личност-не си спомням името.Това беше много успешен ход.

    Коментиран от #11

  • 11 Ааахааа

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пенционер":

    Нора Ананиева да не е ? Кой върти фантастиките а ?

    Коментиран от #13

  • 12 SWEET Person is

    4 1 Отговор
    Hangarski!Разбрахме,че и той е бил комунист,но после бързо се осъзнал и станал върл демократ-реформист.Щом е бил от екипа на лъчезарния Стефчо Шопски-ясно!Той последния си качва и спада зелените гущери как си иска.Бе нема кво-велик екип.Тез лакардии,че Живков едва ли не сам си спретнал митингите и последвалата улична анархия да ги преподава на студентите си!Освен него има още много други съвременици на събитията,които помнят и могат да мислят.И да попитам:комунистите ли обраха КТБ.Ако да:посочете имена.Стига сте се мъчили всички безобразия да ги свързвате с БКП.

    Коментиран от #14

  • 13 Пенционер

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ааахааа":

    Мисля,че се казваше Владимир Спасов.
  • 14 Пенционер

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "SWEET Person is":

    Искате имена-няма име на голяма фирма или банка,която да не е свързана с бившата БКП!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове