Last news in Fakti

25 Септември, 2018 11:01 2 374 24

ВМРО иска максимална надценка за всички основни храни

  • вмро-
  • красимир каракачанов-
  • хляб-
  • храна-
  • храни-
  • надценка

Красимир Каракачанов е на мнение, че трябва да бъде фиксирана ставка на печалба както на производителите, така и на търговците

ВМРО иска максимална надценка за всички основни храни - 1

Във връзка с поскъпването на хляба и други основни хранителни продукти вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обяви в социалната мрежа Facebook мерките, които ще бъдат предложени от неговата партия.

Според него за основните хранителни продукти (хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал, пилешко месо, свинско месо, яйца, брашно и олио от български производители) трябва да бъде фиксирана ставка на печалба както на производителите, така и на търговците.

Вицепремиерът е на мнение, че по този начин ще бъде постигнато устойчиво развитие на производителите, спиране на безразборното повишаване на цените от търговците и понижаване на цените на основните хранителни продукти.

За Каракачанов не може производителите на хляб да го продават с печалба от 5 стотинки, а при търговците тя да е 30 ст. за брой.

Във връзка с възникналия дебат около цените на хляба и спекулациите, които определени политически сили лансират сред обществото, че през зимния период крайните цени и на други основни продукти ще поскъпнат значително, свиках за консултация експертите на ВМРО – Българско национално движение. На работната среща те предложиха да бъде изготвена социална кошница с основни хранителни продукти. Ние смятаме, че тя трябва да включва храни от първа необходимост като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип „Витоша“, пилешко и свинско месо, 10 бр. яйца, брашно и олио от български производители. Идеята е този пакет от храни да имат ясно разписани ставки за печалба на производител и търговец – мярка, която ще гарантира балансирани крайни цени.

От дългите дебати по медиите останах силно учуден, че, например, производителите на хляб имат печалба от 5 ст., а търговците достигат до 30 ст. за един брой. С оглед на този дисбаланс, който производителите твърдят, че съществува и в другите сектори, ние - Патриотите от ВМРО, предлагаме да се постигне договорка за максимална ставка на печалба на определени хранителни стоки. Маржът за търговците да не може да бъде по-висок от този на производителите. По този начин, според нас, ще се постигнат следните цели:
- Устойчиво развитие на производителите;
- Спиране на безразборното повишаване на цените от търговците;
- Като краен ефект - понижаване на цените в тази социална кошница.

Според нас, ценообразуването трябва да се контролира от Комисията за защита на потребителите (КЗП). До 01.06.2006 г. в сила беше старият Закон за защита на потребителите и за правилата за търговия, в който разпоредбите на чл. 59 ал. 3 даваха възможност на Министерски съвет по изключение да определя задължителни правила за образуване и прилагане на цените на някои стоки и услуги. В сега действащия ЗЗП, към момента, тази точка не фигурира. Ето защо в качеството ми на заместник министър-председател ще инициирам разговори с представители на всички сектори на хранителния бранш, синдикатите и коалиционните ни партньори с цел постигането на консенсус по този така важен и наболял за хората проблем.

Подобни бързи действия ще донесат по-голяма социална сигурност на българските граждани и ще гарантират не само техните права като потребители, но и ще облекчат семейния бюджет на домакинствата. Ние, Патриотите от ВМРО, сме заявили своята категорична позиция, че повишаването на доходите и гарантирането на всички икономически и социални права на гражданите е приоритет в политическата ни програма.

Благодарение на ВМРО и нашите коалиционни партньори тези стъпки са заложени и в управленската програма и постепенно се изпълняват. Към момента обаче предприетите действия не са достатъчни, за да осигурят нужното спокойствие на хората и по тази причина ние считаме, че формирането на социална кошница с наблюдавани цени е възможно и ще бъде полезно за обществото.

Възлагам организацията и провеждането на предстоящите разговори на заместник-председателя на ВМРО - БНД Искрен Веселинов, който е депутат в 44-ото НС, и на нашия народен представител и член на Комисията по икономическа политика и туризъм и Комисията по земеделието и храните Александър Сабанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    22 4 Отговор
    Тая мръска турска подлога само акъл дава и иска. Знае че няма да направи нищо, но да си иска. Този човек трябва да е в затвора за държавна измяна.
  • 2 Bahti

    22 2 Отговор
    Геноцидът Трябва да се Развива!
  • 3 Сокола

    25 4 Отговор
    Подобен контрол на ценообразуването имаше при бай Тошо (не че беше лошо). Тия смешници тримата патриотари и бате Бойко не могат да измислят нищо ново и добро, а затъването продължава. Време е да си ходят, аман от такива патриоти!
  • 4 S74LK3R

    35 2 Отговор
    Намалете ДДС-то на храните мишки, нито една страна няма такова ддс. Алчни крадци. Обричате народа на глад. Ще има последствия рано или късно.
  • 5 ЗЕВС

    21 0 Отговор
    А какво става с основните принципи на демокрацията, свободна търговия либерализация на цените, пазарната икономика, или ще връщаме комунизма? Във всички цивилизовани държави има диференцирана ставка по ДДС, лекарства, здравни услуги и хранителни стоки от първа необходимост се облагат с 5% данък ДДС! Кога ще стане това в България?

    Коментиран от #16

  • 6 Гост

    24 0 Отговор
    А ловците на данъци и акцизи, я кажете кога ще намалите ДДС на основните хранителни продукти и лекарства на 5 - 8 %??? Както е в целият цивилизован свят?! За нашите условия винаги търговеца и производителя трябва да дават. Вие винаги само може да вземате, сакън да не Ви намалее "порциона"!

    Коментиран от #24

  • 7 Палячо

    7 6 Отговор
    Молодец товарищ! Так надо! Вперед к светлому советскому будущему!
  • 8 без име

    10 3 Отговор
    Що така десни, предлагат леви мерки? :-))
    Истината, е че вече 30 години оставихме разни ченгета да определят икономическата политика на страната... - А кога ще оставят икономическите мерки да се правят от икономисти? - Аман от тъпи и непрофесионални мнения! - Или какво си вика каракачанката? - " Щом пожарникаря Борисов може, защо пък и аз да не дам акъл"?
  • 9 456

    13 0 Отговор
    Май предизборната кампания започна....
  • 10 Последния Май

    11 2 Отговор
    Този дебел крадец пак замазва очите на бедния народ. Трябва да има ФИКСИРАНА ЦЕНА на основните хранителни продукти, а не ФИКСИРАНА печалба. Защото ако изкарам че да произвежда кило кашкавал разхода ми е 20 лева какъв е смисъла че ще ми фиксира печалбата, кашкавала пак ще е 20 и няколко лева за кило
  • 11 селянин

    10 1 Отговор
    Каракачанов върви ти да произвеждаш и търговец стани да покажеш как се прави в тая мизерия в България- а не стой на топло и меко в власта да ядеш.
  • 12 Jacques Yves Moineau

    8 0 Отговор
    Това с фиксираната надценка е соц похват и никога няма да бъде въведен. Има много по-добри и ефективни икономически лостове за регулация, ама трябва акъл. Само че пространството под синята каска е празно....
  • 13 Така де

    12 1 Отговор
    Най-вероятно ще се намали още повече качеството на храните и ще ядем пълни боклуци. Не вярвам тези алчни търговци да свалят ей така цените. За политиците е ясно, че са лъжци и популисти. В момента хранителните магазини са най-оборотните бизнеси в този сектор. Познавам бизнесмен от партия ГРОБ, който върти малък хранителен магазин и печели около 100 000 лева годишно. Това е супер гавра с потребителите, хем им продаваш боклук, хем на супер висока цена - Гарантирано от ГРОБ!
  • 14 Смях в залата

    5 0 Отговор
    Тоя ще измисли нова наука политикономия. То ако ставаше така някой да определя на производителя и търговеца какво да печелят, отдавна по света да нямаше бедни и богати. Само, че втози случай неможе да накара хлебаря да работи и следващото му предложение ще бъде да се създадат концлагери за неработещи хлебари.

    Коментиран от #15

  • 15 Мамин сладък

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Смях в залата":

    Може би на Красимирчо му се иска той да определя печалбите на едните и на другите, а именно те да работят, а той да смуче рушветите от едната и от другата страна...........
  • 16 Цуци

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "ЗЕВС":

    Ще стане когато вземем тоягите и ги изгоним от територията си .
  • 17 шкембе чорба

    4 1 Отговор
    Тия патриотки и грерберастки са по-големи комунисти и от комунистите !!!
    Малоумщина след малоумщина !
  • 18 Димов

    5 0 Отговор
    Г-н Каракачанов, знаете ли какви мерки взима един търговец, и какви един производител, като го заставят да си намали печалбата? Смъква качеството, г-н Каракачанов.
  • 19 БЕНЗИНДЖИЯ

    5 0 Отговор
    Тези така изброени храни от господина са в 100-120% поскъпнали от 2007-8година кашкавала беше 7лв сега е над 17лв то един килограм месо е по-евтино от кашкавала ало къде сте тръгнали да правите обир посред бял ден!
  • 20 БОКО

    8 0 Отговор
    Как минимални надценки?Намалете ДДС-то на хранителните продукти както в Румънеще и нещата ще си дойдат на мястото или направете хипермаркети ВМРО и продавайте на нулеви ставки,като сте такива големи "патриоти".
  • 21 Цинцарка

    5 0 Отговор
    Как ще ми фиксираш ставка на печалба при свободен пазар бе Крайсьо?Това да не ти е татово време!НАМАЛЕТЕ ДДС -ТО НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ ,ТА НАРОДА ДА ГЛАСУВА ПАК ЗА ВАС!Като не разбираш от икономика ,питай министърчето на финансите и тогава дрънкай глупости!
  • 22 Димов

    3 0 Отговор
    Ако всички ще произвеждаме един продукт с еднаква надценка, защо аз да се зоря, да внедрявам иновации в производството си, и да го подобрявам, след като Съби, от с.Ечевци, ще печели също колкото мен, без да си дава такъв зор? Такова решение ще убие тотално всякакво желание за подобряване на производствените технологии, и условия на труд.
  • 23 Живко циганина

    2 0 Отговор
    Леле , малеее Военен министър ,оправи войската ,сега тръгна да оправи и храните ,,,, божееееее,,,,вземи ги тези нехранимайковци от тази държава ,,
  • 24 Райчо циганина

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Данъците никога няма да се намалят в България ,като имаме 700 000 държавни чиновници ,даже ще ги увеличават още ,, вижте Холандия 18 милионна държава , имат 80 депутати ,,и президента им върви с колело на работа
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове