Last news in Fakti

1 Октомври, 2018 13:22 3 857 34

Шаламанов: Изборът е между нов Ф-16 и „Грипен“

  • ф-16-
  • грипен-
  • ввс-
  • велизар шаламанов

Днес изтича крайният срок за подаване на оферти за нови изтребители за военновъздушните сили на българската армия. Очаква се офертите да бъдат отворени още днес, а до две седмици комисия от Министерството на отбраната да направи оценка на предложенията и да подреди кандидатите. Одобреният инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолети за 1,8 милиарда лева на разсрочено плащане за 10 години.

Бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов коментира за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ на БНР, че България вече на три пъти е била пред придобиване на нов боен самолет:

„Успешен опит означава да имаме договор преди срещата на върха по случай 70-годишнината на НАТО. Предполагам всички си дават сметка, че важността на това решение означава, че то ще бъде взето от премиера. Всички комисии и процедури досега са само, за да подготвят опции. Това е решение, което обвързва България за следващите 40-50 години с една или друга страна по отношение на българската авиация“.

Министърът на отбраната и ВВС нееднократно са се обявявали в подкрепа на новопроизведени изтребители, но въпреки това запитвания са отправени и за самолети втора ръка. Според Шаламанов, след посещението на Борисов в САЩ е станало ясно, че в крайна сметка изборът ще бъде между нови Ф-16 и "Грипен".

„Вече имаме доста добро предложение от Съединените щати за нов самолет Ф-16, а предложението от Швеция вярвам, че днес ще бъде потвърдено и то с добра оферта“.

„Министър Каракачанов каза, че ако до края на годината няма договор по един от трите големи проекти той става, сдава и се уволнява, така че премиерът има и още едно предизвикателство - да мисли за заместник на господин Каракачанов, който всъщност трябва да подготви вариантите за решение на премиера в началото на следващата година. Невъзможно е да има договор до края на годината. По този въпрос няма две мнения сред експертната общност“.

След закупуването на нов изтребител предстои в кратко време и неговата интеграция в нашите въоръжени сили. Не бива да се бави и подготовката на 16 до 24 пилота, която трябва да започне веднага, след като бъде избран новият самолет, припомня БНР. Според Шаламанов е от изключителна важност и решението дали това ще бъдат млади кадри или стари асове на МиГ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gost

    19 17 Отговор
    Най добре нови F 16 с нова електроника !!!
  • 2 Просия

    14 26 Отговор
    Грипен е като болен от ГРИП срещу Ф16 в бой 1 в 1...
  • 3 Долу сащ

    30 7 Отговор
    Всички деца знаят от самото начало че американския вилает ще му натресат ЕДНА ГОЛЯМА Ф ПОЗА на 16 ста степен! 4 бази ползват без пари вече 10 г а можеше поне 10 самолета да ни дадат... Грипените са за заглушител на натиска...
  • 4 предложение

    15 6 Отговор
    Спестяваме парите за летящите железа, които няма да променят ситуацията и Шкембе войвода си отива, какво по хубаво от това!?
  • 5 Коментар

    6 8 Отговор
    F/A 18 СТЪРШЕЛО ЗА ТИЯ ПАРИ
    ТЕ ТАВА Е .
    ИНАЧЕ АЗ СЪМ ЗА Eurofighter Typhoon.

    Коментиран от #26

  • 6 ГосТ

    21 8 Отговор
    Всички знаят че най добрият боен европейски самолет е Dassault Rafale. Може би са малко по скъпи,но доколкото помня Индия бяха купили някаква голяма бройка на много добра цена. Сигурен съм че французите могат да направят добра оферта за нас. Иначе,на 100% съм за Грипен пред ф16. Сигурен съм че няма голяма разлика в характеристиките между двата

    Коментиран от #9, #12

  • 7 бай Михал

    20 2 Отговор
    Всички знаят какво ще купи България още от ръкостискането/ориентирането/

    Коментиран от #14

  • 8 M. A. G. A.

    15 6 Отговор
    F-16V block70 /72 това ще е новото ни хвърчило.

    Коментиран от #33

  • 9 Коментар

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГосТ":

    Най добрият боен САМОЛЕТ Е САМОЛЕТА КОЙТО НЕ Е СВАЛЕН🤗
  • 10 onq s konq

    12 24 Отговор
    Сега разбрахте ли защо отиде бат Бойко в САЩ бе русофилски папурчета?!А изречението "Важността на това решение/предпочитание към фирмата производител/ предполага,че то ЩЕ БЪДЕ ВЗЕТО ОТ ПРЕМИЕРА" говори ли ви нещо?ОТ ПРЕМИЕРА,А НЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТА!А вие пак си мислете че Борисов ходил в Америка да се снима с Тръмп,пък "срещата" им траяла точно 3 секунди.Отделно пък ББ не знаел езици и нямало как да "общува" с останалите там,което само ни излагало.Ма що сте толко наивни бе СВОЛАЧ ПОДНЕБЕСНА?!...че нямате и оправяне:)

    Коментиран от #20, #32

  • 11 ЦРУ

    13 18 Отговор
    Външната граница на НАТО. граничеща със азиатски АГРЕСОР се пази с америкатски самолети ! Ф-16 са ДОКАЗАН БОЕЦ - с него евреите РАЗПЕРДУШИНИХА МИГ-вете на арабите през войната ! Затова Решетника иска по-слабият и недоказан шветски - за да е по близо до руските Су-та
  • 12 M. A. G. A.

    7 6 Отговор

    До коментар #6 от "ГосТ":

    Грипен E/F е сравним с F-16V и дори го превъзхожда, но от него са произведени общо 4ри броя до момента. C/D Грипен отстъпва и по двигателя и по радара, така че избора е ясен, като Словакия.

    Коментиран от #16

  • 13 БЕЗ НАС !

    12 7 Отговор
    Лесно се купуват . Но Как се обслужват бе ОРЪФЛЕК ? Нека НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ на Домусчиев да купи една ескадрила, ПЕЕВСКИ , Доган, Иван Костов, Т. Вълчев, Бойчеето, ЦАЦАРОВ, финансовият министър, КТБ и плеада лъскави пехливани от НС. Без нас ! НАРОДА няма нужда от войска , войни и разходи ! Воювайте вие, дето имате пари ! БАСТА !

    Коментиран от #21

  • 14 ГосТ

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "бай Михал":

    Характерната ковренска българска политика....тя политиката си е такава,но все пак би трябвало да има малко стил.то беше ясно след целия вой на дебелаците срещу президента и предложението му за Грипен. На всичкото отгоре е и специалност в областта. Поредният пример как стават нещата и кой определя развитието на страната-най малко знаещите и можещите. Ай на добър път!

    Коментиран от #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Коментар

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "M. A. G. A.":

    Това от WIKIPEDIA ЛИ ГО ПРОЧЕТЕ.😆
    Имало 4 бройки но е същия като F 16 blok60
  • 17 Airbus

    14 1 Отговор
    При всички положения самолетът трябва да е европейско производство, в края на краищата това е и част от смисъла на ЕС. Иначе и трите варианта са добри - Грипен, Рафал, Юрофайтър. Извън това дори не трябва да е обсъжда

    Коментиран от #19

  • 18 ГосТ

    16 2 Отговор
    Хахаха защо изтри бе?
    Добре,по нова което видях и което съвпада разбира се с думите на президента,разлика между характеристиките на двата самолета почти няма. Еднаква маневреност,еднаква способност за въоръжение,като Фа е малко по мощен,но съотношението тегло/мощност е еднаква и при двата! Което е свързано с еднаквата им маневреност. Така,по интересните разлики са,че все рак Грипена е значително по нов проект (по съвременен) и най ПИКАНТНАТА разлика е ГОЛЯМАТА разлика в цената за ПОДРЪЖКА и ЛЕТАТЕЛЕН ЧАС . Разбира се в полза на Грипена ;) Ако ме разбирате ;)

    Коментиран от #22

  • 19 ГосТ

    13 2 Отговор

    До коментар #17 от "Airbus":

    После говедарите обвиняват Радев в някакви неща. Разбира се, че трябва да е Европейско производство! Простащината и нахалството на Тея англосаксонци и техните протежета направо ме вбесява !
  • 20 тоя с магарето

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Много си далеч от истината. Бойко няма снимка с него и това му беше единственият шанс. Защото Дони нито ще го приеме на официално посещение, нито ще дойде тук. Много сме малки за да се интересува лично Дони от нас. На нас ни заповядват от много по-ниско ниво.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Kcaniba

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "ГосТ":

    А ти как ги разбра всички тези неща? от генерала парашутист ли? или го научи в кръжока руска пропаганда?

    Коментиран от #24

  • 23 Бай Хой

    2 12 Отговор

    До коментар #14 от "ГосТ":

    Та в какво е специалист любимото ти генералче? нали се сещаш че не е единствения специалист в каквото и да е! Това че говори от висока трибуна не го прави по-голям от другите специалисти. Пък и той от както се е кандидатирал е доказал че е само специалист в лобирането по Московските въпроси и интереси> Айде бегай с такива специалисти в любимата ти пРоссия.

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ГосТ

    11 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бай Хой":

    Хах ма освен "умни" сте и "възпитани". Чудно ми е колко сте красиви ? Кой бе,каракачанката или баце е по голям специалист. За какво лобира Радев? За закупуване на самолет европейско производство с по евтина поддръжка и летателни часове ?
  • 26 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Коментар":

    И аз! Ама, знаеш ли за какви пари става въпрос?!:)

    Коментиран от #28, #29

  • 27 Компетентен

    10 0 Отговор
    Изборът отдавна е направен , всичко е театър .
  • 28 Коментар

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "goni":

    За Стършела или Тайфуна.😉
  • 29 Коментар

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "goni":

    Сигурно са скъпи няма ги в BAZAR.BG😆
  • 30 СССР

    4 4 Отговор
    Дрогари и дрогарки най-добре да вземем още летящи москвичи от братушките !
  • 31 Свет

    7 0 Отговор
    На България и трябва наземно ПВО, а не самолети за защита на въздушното пространство. По ефикасно и в пъти по евтино.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "M. A. G. A.":

    Един наистина добър самолет, надежден, с много възможности за оръжие, той е достигнал много високо ниво на еволюция, но и дизайн на 70-те години, който ще ни отведе до 2070 ...
  • 34 От Швеция директно.

    0 0 Отговор
    От ясно по-ясно е че" Грипен" е значително по-подходящ ,не само, като модел ,а спрямо оценката на пилотите.
    Тук има, още един по-тежък критерии ,като начина на плащане и билатералните условия, които собственика на СААБ предлага, а те, не са въобще за пренебрегване,защо да не завишим максимално, българския експорт с една такава сделка.Фамилията Валенберг собствениците на" СААБ " и на "Скандинависка Еншилда Банк" имат 100 годишен опит в билатерални сделки, още от времето на Алфред Нобел,
    който правеше фабрики за динамит в по свят.
    Факта ,че Швеция е неутрална страна,е достатъчно, да се съобразим и с този факт.
    Да не споменавам, Тръмп, как извива ръцете на Турция ,един път, купиш ли нещо от един такъв чешит , той те прави, роб до гроб. Такива аномалий с Швеция, няма как да се случат.
    Нека всеки знае и цената на" Грипен" тя ревниво се пази в България.
    Най-модерния " Грипен" СЕ ," некс дженерейшън" версия -58 милиона евро- бройката.
    Доставка 2 години от поръчка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове