Last news in Fakti

2 Октомври, 2018 17:10 4 654 27

Делят България на четири региона без центрове

  • региони-
  • центрове-
  • мррб

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова представи пред кметовете проект за разделяне на България на четири района. Това стана на Годишната среща на местните власти.

В Закона за регионалното развитие няма да се определят административни центрове на районите, съобщава пресцентърът на МРРБ. Предвижда се да могат да бъдат определени градове, в които да се осъществяват функции по планиране, програмиране, ресурсно осигуряване, наблюдение и оценка на регионалното развитие. Това е един от акцентите в подготвения проект за изменение на Закона за регионалното развитие. С него се предлага нов териториален обхват и вариант с четири района – Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски район.

В дискусията на тема „Общините и държавата в съвместно управление на територията“ участваха също началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Несторов и изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър Виолета Коритарова.

Министър Аврамова обясни, че с промените се предлага нова система от документи за стратегическо планиране на регионалното развитие. Предвижда се с нея да се въведат нов тип документи на всяко ниво, обединяващи стратегическото и пространствено планиране на регионалното развитие, като ще отпаднат стратегическите документи на областно ниво. Друго предложение е общинският план за развитие да включва и интегриран план за градско възстановяване и развитие.

Нов момент ще има и при организацията на управление на регионалното развитие, съобщи още регионалният министър. Предлага се въвеждане на двустепенен модел на управление на регионални съвети за развитие в регионите, който ще включва управленски и експертно-технически състав. Правомощията им ще бъдат разширени. Те ще изпълняват функции за изпълнението на програми, съфинансирани от ЕС, включително по отношение на съгласуване, избор и оценка на проекти в изпълнение на плана за регионално и пространствено развитие на региона при делегиране на функциите от съответните управляващи органи на оперативните програми. Предлага се отпадане на областните съвети за развитие. Конкретните механизми за осъществяване на предложените промени ще бъдат изяснени в правилника за прилагане на закона, който ще бъде готов шест месеца след публикуване на закона. Предстои предложението за изменение на закона да бъде подложено на обществени консултации и междуведомствено съгласуване.

Промяната на модела за регионална политика се изпълнява с подкрепата на Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, съгласувано с Европейската комисия, каза Петя Аврамова. Тя допълни, че трябва да се промени подходът и да се опитаме да мислим малко по-глобално, да мислим за регион и проблемите и развитието на региона. Вече всички са мобилни и при едни добри пътища в даден регион можем да планираме дейности, които да доведат до неговото икономическо развитие и то да се планира по-добре, посочи регионалният министър.

По-доброто състояние на инфраструктурата в Северна България ще даде възможност за отпушване на инвестиционния процес и търсене на работна ръка от инвеститорите, като трябва да се работи и за подобряване на професионалното образование, каза още Петя Аврамова.

В изпълнение на приоритета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството се затяга контролът в строителството и върху фирмите за строителен надзор. Арх. Иван Несторов съобщи, че заради допуснати нарушения са отнети лицензите на три фирми за строителен надзор: „ИНЕКС КОНСУЛТ“ ООД, „Глобал Консулт 07“ ООД и „Билд Контрол“ ЕООД.

Одобрени са кадастралната карта и кадастралните регистри за над 73 000 кв. км, представляващи почти 66% от територията на страната. Набраната информация обхваща 13,6 млн. недвижими имота, съобщи инж. Виолета Коритарова. Кадастърът е покрил всички областни градове, 124 общински центрове и 671 други населени места и територии с развит пазар на имотите и инвестициите, включващи Черноморското крайбрежие и планинските курорти.

На 27 юли 2000 г. Министерският съвет на Република България обособява шест района за планиране на територията на страната. Законът за регионално развитие, влязъл в сила на 20 февруари 2004 г., урежда обществените отношения, свързани с планирането, програмирането, управлението, ресурсното осигуряване, държавното подпомагане, наблюдението, контрола и оценката на регионалното развитие. Стратегическото планиране за постигане на целите на регионалното развитие е предвидено да се осъществява чрез разработването и изпълнението на Национална стратегия за регионално развитие и Областни стратегии за развитие.

Всеки от районите за планиране обхваща територията на няколко области в страната. През месец декември 2007 г. границите на някои от районите са променени поради изискване от Евростат за териториалните единици в рамките на Европейския съюз, според които в един регион трябва да живеят минимум 800 хиляди и максимум 3 милиона жители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 моя страна моя България

    55 1 Отговор
    Поредните зле обмислени простотии, за които да се харчат грешни пари! Или пък добре обмислен план за допълнително разделяне и поробване на България.......всеки да прецени сам, аз още като прочетох че промяната се подкрепя от световната банка и моментално прецених за себе си!

    Коментиран от #19

  • 2 У лево е Крим

    33 2 Отговор
    Това разпределение е доказателство, че населението на страната е намаляло драстично и второ ... Ще доведе до изостряне на напрежението между Варна и Бургас. Така ще бъде и между Търново и Русе. Възможно е и подобно напрежение между Стара Загора и Пловдив.

    Коментиран от #27

  • 3 Истинската медия !!!

    1 0 Отговор
    https://novinarnik24.wordpress.com
  • 4 гост

    19 2 Отговор
    НЕ Е НА ХУБАВО.
  • 5 Batushka

    12 1 Отговор
    Е сега вече Северозападния район няма да ни срами у Европата....
  • 6 Ай задава се втора

    4 0 Отговор
    Македония 😢
  • 7 Токо

    13 1 Отговор
    Така както гледам дивият северозапад съвсем ще издивеят.
  • 8 Телето

    9 9 Отговор
    Ако може на дивия северозапад да им сложат КПП-та с бодлива тел и немски овчарки..

    Коментиран от #17, #24

  • 9 Аз съм

    8 0 Отговор
    Ще ни разкъсат. Дръжте се.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Трънчев

    9 1 Отговор
    Не разбирам, защо Ямбол и Сливен са към Черноморието, а не към Тракия. Сигурно, за да се управляват по-добре, от който трябва.

    Коментиран от #16

  • 12 Делиорман

    9 2 Отговор
    Сега остава всеки да вземе според мерака си Русия Дунавски раион Турция черноморски и тъи натам очаквано бе това Софийско за Сърбия За Гърците Родопскоюжна

    Коментиран от #18

  • 13 Гост

    3 3 Отговор
    Ами елате де елате ни вземете..... Да Ви Видим
  • 14 Димов

    8 1 Отговор
    Подир някоя друга година ще опростят още нещата, и ще има само два региона: Княжество България и Източна рОмелия.
  • 15 Делиорман

    5 2 Отговор
    Чудно къде са големите патриотородолюбци драскащи безумици в разни статии за самолети танкове кораби и прочие а сега де сте лъвове в оффчи кожи
  • 16 Географ

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Трънчев":

    Ако започнем да чертаем на картата с молив зоните на влияние то... Ямбол и Сливен се явяват Главичката на Банана който прониква в Смутито.
  • 17 932

    17 0 Отговор

    До коментар #8 от "Телето":

    Той е такъв заради политиката на София! - Там имаше десетки предприятия, които бяха затворени. А наглите шопи вместо да разпределят парите за цялата страна в последните години ги харчат само за себе си! Когато унищожаваш работни места и прибираш парите няма как района да се развива. - Би трябвало да го знаеш

    Коментиран от #23

  • 18 Салам Алеко

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Делиорман":

    Е от такива като теб, подкрепяме кюрдите! Време и любимата ти търция да бъде поделена на 4-ри че да мирясате!

    Коментиран от #22

  • 19 куку руку ку

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "моя страна моя България":

    Когиш стана министърка, когиш почна да цепи държавата... Поредната амбициозна калинка! Всеки с някакви болни амбиции, само държавата страда.
  • 20 Plovdiv

    5 1 Отговор
    Тия от "ГРОБ" сериозно, да нямат някакъв наркодилър?! Явно ги снабдява с нещо наистина качествено... Просто няма начин иначе да мислиш подобни малоумщини, тъпунгерщини, дръвнишки тъпотии... Познавам хора с психологически проблеми, които са в пъти по-адекватни и нормални от гробаджийските псевдо министри и висши(низши) чиновници, които могат да направят едно-единствено смислено нещо до края на вегетацията си, като си сложат въжето на шията. И тая Патка трябва да е първа!...
  • 21 777

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: изискване от Евростат за териториалните единици в рамките на Европейския съюз, според които в един регион трябва да живеят максимум 3 милиона жители.................... Задръжте още десетина годинки и по тая логика цяла България ще е вече само един-единствен регион.
  • 22 Делиорман

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Салам Алеко":

    Обърка словореда роден съм в Североизточна България Останалото опира само до собствената ти същност гн слама клеко
  • 23 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "932":

    Откъде да го знае?Те тъпунгерите освен да гледат манипулирана телевизия, друго не умеят.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Крипли

    3 0 Отговор
    От северозапад съм и вече имам пяна на устата.
  • 26 Гост

    2 0 Отговор
    В такъв случай депутатите трябва да са 40 души.
  • 27 Статик Статистик

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "У лево е Крим":

    Напрежение между София и Перник също е възможно със загубата на пернишки окръг.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове